Хиляди хървати почетоха жертвите на клането във Вуковар 20 години по-късно

Хърватският президент Иво Йосипович полага венец на паметника на жертвите на клането

© Ройтерс

Хърватският президент Иво Йосипович полага венец на паметника на жертвите на кланетоХиляди хървати, сред които и ветерани в инвалидни колички, участваха днес в мълчаливо шествие по улиците на Вуковар, за да отбележат 20-ата годишнина от първото масово клане по време на войните в бивша Югославия, извършено от сръбските бунтовници, предаде агенция Ройтерс.


"Доведох цялото си семейство тук, за да отдадат почит на жертвите и да видят как е създадена Хърватия", заяви Анте Мароевич, ветеран от войната.


На 18 ноември 1991 г. сръбски паравоенни сили и части от армията на Югославия, които не признават независимостта на Хърватия, превземат някога процъфтяващия град със смесено етническо население на брега на река Дунав и го разрушават напълно след тримесечна обсада.
По-късно сърбите извеждат над 200 пациенти от местната болница и ги екзекутират на полето край Овчара, където днес се издига мемориален комплекс.


Мажоретки носят голям национален флаг по улиците на Вуковар

© Ройтерс

Мажоретки носят голям национален флаг по улиците на Вуковар


Хърватският президент Иво Йосипович и други високопоставени официални представители поставиха венци на мемориалния комплекс по време на церемония, на която присъстваха поне 30 000 хървати от всички части на бившата югославска република. "Вуковар е нашата гордост и нашият символ. Всички тези хора показват колко народът ни цени тази част от нашата история", каза Йосипович.


Сръбският президент Борис Тадич се извини публично на това място през 2010 г. Международният трибунал за военните престъпления в бивша Югославия осъди двама югославски военни офицери за клането. Трети офицер бе оправдан, а процесът срещу лидера на сръбските бунтовници Горан Хаджич продължава.


Допреди няколко години във Вуковар имаше къщи с дупки от гранати, както и останки от такива, които са изгорели напълно. Сега градът като цяло е възобновен, а много хървати смятат, че са готови да простят, но не и да забравят. "Трябва да простим и да намерим общ живот (със сърбите). Но истината трябва да се знае", коментира католическият свещеник Никола Кекич.


Паметникът на жертвите в полето край Вуковар

© Ройтерс

Паметникът на жертвите в полето край Вуковар


Сега хърватите и сърбите живеят заедно, като изключително рядко има етнически инциденти, въпреки че има отделни сръбски и хърватски футболни отбори и кафенета, популярни сред местните хора като сръбски или хърватски, отбелязва агенцията.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (80)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 1951
  1951
  Рейтинг: 854 Неутрално

  Страшно е това, което е станало в бивша Югославия. До оня ден всички са си живели сравнително мирно и дружно, а после се колят като животни.
  Великосръбската щовинистична чума е безспорно основен виновник за кланицата в Югославия, но да не забравяме, че днес в Хърватска сърби почти няма. От около 600 - 650 000 сърби, които живеят в Хърватска преди войната, днес там има под 200 000. Така, че и хърватското етническо прочистване е работело добре.

  Цензуриран от "Икономедиа"
 2. 2 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1231 Разстроено

  ...."сърбите извеждат над 200 пациенти от местната болница и ги екзекутират на полето край Овчара"...Труповете на ликвидираните хърватски бойци, ранен по време на битката, са били погребани в Българското военно гробище от Втората световна война край града.

 3. 3 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1231 Гневно

  Командаващ юговойските край Вуковар е генерала от югоармията Стефановски, македонец, сега командваш армията на античките.....

 4. 4 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2313 Неутрално

  Дано дойде ден в който всички югославски народи ще почитат заедно мъртвите си.
  Братоубийствената война която им скрои Германия рано или късно ще я запомнят като такава.

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 5. 5 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#4] от "EREBUS":

  Първо, няма югославски народи. Има народи, населявали територията на бившата Югославия - странно и изкуствено държавно формирование от началото, до края.
  Второ... е, стига с тези германци. За всичко - те виновни. Гърция искат да съсипят, Югославия потрошили, а накрая всеки врещи те да му плащат сметката в ресторанта.
  Трето - наистина дано раните зараснат някой ден!

  Свобода за Надежда Савченко!
 6. 6 Профил на nea
  nea
  Рейтинг: 585 Неутрално

  Войните в бивша Югославия бяха организирани, разпалвани и водени от комунистически лидери, които по този начин искаха да съхранят властта си (а и да печелят пари).

  Етническите и религиозните обяснения за конфликтите са силно преувеличени и манипулативни. Разлики има. Да. Но не те бяха причина за избиването на статици хиляди.

 7. 7 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1231 Весело

  До коментар [#5] от "GogoPG":

  Не му се сърди толкова на гърчето - хапе устни от злоба, че вечния им приятел Сърбия е в нокдаун! ..

 8. 8 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2313 Неутрално

  До коментар [#5] от "GogoPG":

  [quote#5:"GogoPG"]Първо, няма югославски народи. Има народи, населявали територията на бившата Югославия - странно и изкуствено държавно формирование от началото, до края. [/quote]

  Употребих думата "югославянски" не защото са един народ/нация,а защото много години живяха в мир един до друг.Ако малко познаваш района щеще да занаеш,че добрите чувства ги има и днес.

  [quote#5:"GogoPG"]Второ... е, стига с тези германци. За всичко - те виновни. Гърция искат да съсипят, Югославия потрошили, а накрая всеки врещи те да му плащат сметката в ресторанта.[/quote]

  Казах си мнението.Кажи и ти твойто без да се отклоняваш от темата.

  [quote#5:"GogoPG"]Трето - наистина дано раните зараснат някой ден! [/quote]

  Раните вече зарастват.
  Като всички влезнат в голямото европейско семейство...раните ще са лош спомен...дано и поука.
  Лека вечер колега.

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 9. 9 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2862 Неутрално

  Сърбите са ни съседи и дано това, което направиха бъде обяснено в учебниците по история. Колко много хора избиха, включително жени, деца и болни. Никакво извинение няма да измие срама от лицето им.

  Любовта ще спаси света!!!
 10. 10 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2313 Весело

  До коментар [#7] от "dobrich":

  Не ми се сърди.
  За разлика от тебе има мнение.
  Можеш само да се учиш.
  Успех !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 11. 11 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1231 Весело

  До коментар [#10] от "EREBUS":

  Не ти се сърдя, просто ти се подигравам! ..

 12. 12 Профил на istorika
  istorika
  Рейтинг: 648 Неутрално

  През 60те и 70-те години радио Гласът на Америка предаваше на сърбохърватски език т.е не правеше разлика между сърби и хървати. Запознатите ще потвърдят, че това е един народ.
  Но причините се коренят далеч назад във времето, когато едни са приели католицизма, а другите православието. Там трябва да се търси злото.
  А между другото"Разделяй и владей" е един от най-подлите и най- работещите методи на поробителите.
  Разделяй народите, които искаш да подтиснеш, за да можеш да господстваш над тях столетия. Разделяй своите поданици, за да се страхуват от теб и да не загубиш първенството си дълго време.
  Тази статия само налива омраза в душата изстрадалите бивши "югославяни".
  Виждал съм по него време недоумяващи и плачещи от отчаяние хора, неразбиращи случващото се.
  Никой не искаше война. А кой искаше?
  Сега тези малки държавички, които останаха след контролирането разпадане на Югославия, са къде по- послушни и покорни от бившата държава на Й.Б. Тито.
  Тя можеше да пренебрегне заканите дори и на Сталин.
  Целта е постигната.
  Кой спечели?

  Аз знам много малко.
 13. 13 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2313 Весело

  До коментар [#11] от "dobrich":

  Ако си присадиш интелект имаш шанс да го постигнеш !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 14. 14 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1231 Любопитно

  До коментар [#12] от "istorika":

  Заощо пишеш за един народ? Хървати и сърби имат самостоятелни средновековни държави!

 15. 15 Профил на Interceptor
  Interceptor
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#9] от "a.nice":

  че те лице имат ли?! Може да си сигурен ,че в учебниците им друго пише за тези събития!

 16. 16 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 861 Неутрално

  Е, по същия начин например в македонските вестници беше отразена годишнината от настаните ( събитията) във Ваташа. Как "бугарските фашистички сили убивале невини деца и жени, болни и ранети".Присъствието на българските войски в Македония за периода 1941-1944 се възприема по същия начин в днешна Македония, както присъствието на югославската армия през 1991 в Хърватия.

 17. 17 Профил на istorika
  istorika
  Рейтинг: 648 Неутрално

  [quote#14:"dobrich"]
  Заощо пишеш за един народ? Хървати и сърби имат самостоятелни средновековни държави![/quote]

  Сърбохърватите са единен славянски народ, за чието съществуване има много факти. Сърбите и хърватите са били някога общ славянски народ - преди идването на турците на Балканите, и че миграционната вълна от османското завоевание е напълно унищожила старите южнославянски племена и вътрешните им взаимовръзки като племенни съюзни формации и т.н., и че остатъка от това предходно състояние е общия южнославянски фолклор и език разкриващ предходното съществуването на общ етнос - сърбохърватски, базиран на щокавицата. Сърбохърватите притежават всички характеристики на една съвременна нация по него време, като към тази нация спадат и бошняците и черногорците."

  Това е набързо от Уикипедията.
  Не много авторитетно , но е очевидната истина.
  Има неопровержими исторически факти по въпроса.
  Сега нямам време да се ровя.

  Аз знам много малко.
 18. 18 Профил на Мушморок
  Мушморок
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  na vrbe!

  "Най-голямото неравенство е да изравняваш неравните неща" - Аристотел
 19. 19 Профил на dragalevski
  dragalevski
  Рейтинг: 460 Неутрално

  Държавата Югославия беше изкуствено създадено държавно образувание, но това по никакъв начин не беше пречка народите в нея дълги години да живеят в мир и хармония при най-високия стандарт в Източна Европа. Колкото и да е оплюван, Тито беше гениален държавник и политик, извоювал си историческото право да провежда независима политика. Разпадът на държавата беше провокиран основно от сръбския национализъм, но това не означава, че не е имало и хърватски, и албански такъв. Национализмът не е сръбски патент сам по себе си. Жалко, живял съм там, беше прекрасно място!

 20. 20 Профил на СОРОСОИДЕН ИЛЮМИНАТ
  СОРОСОИДЕН ИЛЮМИНАТ
  Рейтинг: 914 Неутрално

  Под достойнството ми е да коментирам малоумните мнения на югоносталгиците.
  Вина за тези конфликти имат Великите сили, които допуснаха създаването на една изкуствена държава, в която насила под скиптъра на сръбския крал бяха обединени народи, които се различаваха коренно по развитие, култура, религия, икономически просперитет. Впрочем Югославия беше конкретното доказателство за разликата между една просветена монархия, каквато е била Австроунгария и една дива, азиатска, варварска Османска империя. Словенците и хърватите, които са били поданици на императора на Австроунгария са нации с висока култура и икономически просперитет, а сърбите, черногорците и бошнаците са едни потискани, слаборазвити и изостанали народи, които са с ориенталски манталитет.
  Самият факт, че хървати и словенци които нямаха свои държави цяло хилядолетие, дръпнаха силно напред и изпревариха не само сърбите и черногорците, но и румънци и българи !

  Свободните хора избират, пробват, грешат, успяват и вървят напред. Робите си кютат и чакат някой да ги оправи.
 21. 21 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 754 Неутрално

  [quote#16:"kirsner"]Е, по същия начин например в македонските вестници беше отразена годишнината от настаните ( събитията) във Ваташа.[/quote]
  "Македонците" винаги представят сърбокомунистическата ( = югославската ) версия на историята. В нея българите са "фашисти", а сърбите ( = титовци = югославяни ) - борци против фашизма. Националната омраза според тази версия се превръща в класова. Българите са "капиталисти", сърбите като елит на всички пролетарски нации ( = югославяни) - най челен отряд на класовата борба.
  Разпадането на СССР показа колко изкуствено е това обяснение на историята. Самата Югославия се пукна като балон веднага след Големия брат, а хвалбите на Тито, че бил създал "югославски народ" се оказаха поредните сръбски фантасмагории на тема "срби са фантастични".

 22. 22 Профил на СОРОСОИДЕН ИЛЮМИНАТ
  СОРОСОИДЕН ИЛЮМИНАТ
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#12] от "istorika":

  Тези крокодилски сълзи може да лееш на гроба на Слобо Милошевич - той предизвика войните в Югославия с неговата мания за Велика Сърбия !
  България може само да приветства, че Хърватска и Словения са независими държави и с тях трябва да поддържаме отлични отношения. А сърбите са наш изконен враг и към тях отношението ни трябва да бъде, каквото е на хърватите - да им простим за всички злини, които са причинили на българите, но никога да не забравяме !

  Свободните хора избират, пробват, грешат, успяват и вървят напред. Робите си кютат и чакат някой да ги оправи.
 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 24. 24 Профил на scorpion
  scorpion
  Рейтинг: 701 Неутрално

  [quote#21:"Каишков"]. В нея българите са "фашисти", а сърбите ( = титовци = югославяни ) - борци против фашизма. [/quote]

  Не само фашисти, но и татари.

 25. 25 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1233 Неутрално

  Умствените скопци наречени КОМУНОИДИ в целият свят са с едно и също количество мозъчна недостатъчност. Дали са тук, там, в Гърция или нейде на север, то клони към нулата.

 26. 26 Профил на dragalevski
  dragalevski
  Рейтинг: 460 Неутрално

  До коментар [#20] от "БЕЗПАРТИЕН":

  Що се упражняваш да пишеш глупости? Държавата не е създадена насила, а като доброволно обединение. Босна и Херцеговина са били част от Австро-Унгария, така както и част от Сърбия от другата страна на Дунава.Османската империя е свършвала в Калемегдан, който се намира в Белград! Ако не ти е ясна историята, можеш да попрочетеш и да се разходиш по тези места. Заповядай след това пак да си поговорим.

 27. 27 Профил на СОРОСОИДЕН ИЛЮМИНАТ
  СОРОСОИДЕН ИЛЮМИНАТ
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#26] от "dragalevski":

  Босна и Херцеговина са били анексирани от Австро-Унгария през септември 1908 г., когато България провъзгласява своята независимост от Турция !
  Наистина един от двама ни има нужда да чете повече история, но това не съм аз !
  С това за "доброволното обединение" направо изтрепа рибата !
  Затова ли хърватите се съпротивляват на сръбската доминация ? Известно ли ти е кой е организирал убийството на сръбския крал в Марсилия ? Не става дума за физическия извършител, а за организаторите ?
  Никой не е питал хърватите, словенците и бошнаците дали искат да бъдат управлявани от сръбския крал и да бъдат потискани от сърбите !

  Свободните хора избират, пробват, грешат, успяват и вървят напред. Робите си кютат и чакат някой да ги оправи.
 28. 28 Профил на Interceptor
  Interceptor
  Рейтинг: 541 Неутрално

  По повод на статията имах една колежка от сърбиш та тя ми сервира веднъж ,че хърватите били сърби и че сърбия искала да им помогне. Под " искала да им помогне" беше нейното обяснение за войната!!! Това момиче беше от Враня и фамилията и завършваше на ОВ. На моя въпрос защо не е на Ич тя ми отговори , че защото там навремето живеели много руснаци и че била от руски прозиход!! Ей богу какви руснаци са живяли в Поморавието , че на мен нещо ми убягва?! Но тва девойче си беше тотално облъчено и с промит сръбски мозък, тва е по повод какво пиешв в учебниците им! Да не говорим че тя е пример какво са сторили и продължават да правят на българите в Македония и Поморавието сърбите!

 29. 29 Профил на СОРОСОИДЕН ИЛЮМИНАТ
  СОРОСОИДЕН ИЛЮМИНАТ
  Рейтинг: 914 Разстроено

  До коментар [#28] от "nikolayssl":

  Напълно вярно е ! И все пак най-големите злини на българите са сторени от други българи - разни безродници русофили, сърбофили, славянофили, православофили и други подобни боклуци !
  Най-големият геноцид върху българския народ е извършван от неговите православни "братя" - руси, сърби, гърци, румънци ! Чак след това идва геноцидът, извършен от дивите азиатски османци !

  Свободните хора избират, пробват, грешат, успяват и вървят напред. Робите си кютат и чакат някой да ги оправи.
 30. 30 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 754 Неутрално

  [quote#28:"nikolayssl"]На моя въпрос защо не е на Ич тя ми отговори , че защото там навремето живеели много руснаци и че била от руски прозиход!! [/quote]
  Масовото преселение на руснаци в Сърбия ( Кралство на сърби, хървати и словенци ) е свързано с руската революция и гражданската война през 1917 г. Около 40 хиляди руснаци се преселват там.

 31. 31 Профил на sofioter
  sofioter
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#14] от "dobrich":

  Както и босненците. Много често босненците се разглеждат като някакви потурчени сърби. Това до голяма степен е вярно, но не изцяло. Църквата на средновековната босненска държава е била самостоятелна и съответно отричана както от православни, така и от католици. Смята се, че тази църква е била или богомилска, или отлъчена от сръбската патриаршия, има различни версии. Когато турците идват в Европа, много от босненците виждат в исляма съюзник и закрилник на техните религиозни свободи и го приемат.

 32. 32 Профил на Interceptor
  Interceptor
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#30] от "Каишков":

  Дядо и беше от Босилеград и колко е масово тва преселение, на фона на хилядите българи в Поморавието?!

 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 34. 34 Профил на 1951
  1951
  Рейтинг: 854 Неутрално

  Момци, четете историята, която я пише не на едно и две места и да не влизаме в плен на великосръбската риторика!
  Сърбо-хърватският език е най-близкото до югославски език, което са успели да сътворят. Използван е за стандартен в Югославия, като според югославските догми всички останали езици говорени в държавата са негови диалекти.
  Сърбите и хърватите имат толкова общо, колкото българите и сърбите. Близки, но различни. Като добавим и че едните са бесни католици, а другите песни православни...
  Югославия я създават Великите сили след Първата световна война, като вид благодарност към сърбите. Реално на малкото сръбско кралство им дават мини империя със земите на бившата Австро-Унгарска империя и узаконяването на заграбените български земи. Тогава сърбите почват да сърбизират българи, хървати, черногорци, босняци и тн. Това сърбизиране в най-ново време беше югославизиране. Това трудно им го прощават.
  Големият разрив между сърби и хървати идва по време на Втората световна война, когато нацистите създават независима Хърватия и общо взето им дават право да колят и бесят на територията на бивша Югославия. Тия рани също хич не са заздравели, когато през 1991 г. започват да се колят.

  Цензуриран от "Икономедиа"
 35. 35 Профил на СОРОСОИДЕН ИЛЮМИНАТ
  СОРОСОИДЕН ИЛЮМИНАТ
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#34] от "1951":

  Много точно ! Само бих си позволил една корекция - разривът между сърби и хървати се оформя още преди войната, трудно е да се определи кой започва пръв, но така или иначе в резултат на убийството на хърватския лидер Степан Радич през 1928 г. ,извършено от сръбския радикален политик Пуница Рачич е създадено Хърватското младежко движение, преименовано през 1932 г. в "Усташе" Именно усташите са тези, които организират убийството на крал Александър в Марсилия ! Между усташите и ВМРО има тесни връзки, защото двете организации припознават за свой общ враг Югославия и в частност доминираното от сърби управление. Разбира се кулминационната точка в избиванията между сърби и хървати е по време на Втората световна война, когато първо хърватите провеждат етнически чистки срещу сърбите, а после комунистите, предвождани от Тито / по ирония на съдбата хърватин/ извършват масови екзекуции на усташи, техни симпатизанти и мирно хърватско население.

  Свободните хора избират, пробват, грешат, успяват и вървят напред. Робите си кютат и чакат някой да ги оправи.
 36. 36 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 2636 Неутрално

  Тия "братя" са асимилирали (чрез терор) 1/5 от българския народ. Не са ги изгонили, не са ги асимилирали с култура, а с насилие са ги направили сърби и македонци.

  [quote#29:"БЕЗПАРТИЕН"]Най-големият геноцид върху българския народ е извършван от неговите православни "братя" - руси, сърби, гърци, румънци ! Чак след това идва геноцидът, извършен от дивите азиатски османци ! [/quote]

  С такива приятели не ти трябват врагове, както се казва.

 37. 37 Профил на 1951
  1951
  Рейтинг: 854 Неутрално

  [quote#31:"sofioter"]Както и босненците.[/quote]

  Босненците са малко като македонците.
  Има едни босненци през средновековието, те после се изпаряват едва ли не и след това се появяват отново в най-ново време.
  Славяните там са се делили най-вече по религия - католици и православни, а посредата едни, които през няколко десетилетия са ги покръствали наново, а накрая те взели, че станали сектанти. Но и това не е точно така, че всички в Босна са били богомили.
  В крайна сметка в онзи район, който се оказва граничен от един момент за османците, започва постепенна исламизация на тези с по-слаби християнски вярвания. Освен това там се заселват и много мюсюлмани от други краища на Османската империя.
  Всичко се променя през 19 век, когато възникват националните държави. След този момент славяните католици започват да смятат себе си за хървати, а славяните православни за сърби. А мюсюлманите по средата и живеещи в Босна започват да се наричат босненци или бошняци.
  Дори и днес босненците не са се дефинирали много точно, но кланетата, които им спретнаха и сърби и хървати доста им "помогнаха" за това. Като цяло в момента босненците са се хванали здраво за исляма, тъй като това е свързващото им звено. Благодарение на това имаме едно гнездо на фундаментализъм там...

  Цензуриран от "Икономедиа"
 38. 38 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1342 Весело

  1 800 хърватски войника защитават Вуковар 87 дена срещу
  36 000 сръбски и 400 танка ...
  Сръбска работа. Скачат само като са в пъти повече от противника си, а после пишат в учебниците си по история,
  " де що сърби, все са юнаци, овака".

  nemo malus felix, minime corruptor.
 39. 39 Профил на istorika
  istorika
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#22] от "БЕЗПАРТИЕН":
  Елементарно, схематично разсъждение. Пъплиш по повърността на проблема и претендираш за авторитетност.
  С Милошевич далеч не започва и свършва изобщо проблема!
  Такива вестникарски умозаключения не коментирам.
  Само ей така пътьом ще те попитам
  Милошевич го няма. Защо има проблеми навсякъде в бившата Съюзна Федеративна Република ?
  Милошевич ли е виновен?


  Аз знам много малко.
 40. 40 Профил на 1951
  1951
  Рейтинг: 854 Неутрално

  [quote#36:"Yard"]Тия "братя" са асимилирали (чрез терор) 1/5 от българския народ. [/quote]

  Тук можем да влезем в много дълбок спор, но най-общо казано нещата са сложни и свързани със създаването на националните държави и нациите на балканите през 19 век.
  Значителна част от това, което сърбите сърбизират са торлаци, които не са нито сърби нито българи, а нещо средно. Просто сърбите имат много повече време да облъчват това население и то да се вземе за сръбско, а не за българско. Стечение на нещата, че сърбите имат половин век преднина.
  Нещо такова имаме и в Македония, където местните не са българизирани на 100% преди сърбите да започнат да ги сърбизират, а след това македонизират. Затова и тия в БЮРМ не са много на ясни какви са, освен че са преки потомци на Сашо Великиот.

  Цензуриран от "Икономедиа"
 41. 41 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4448 Неутрално

  До коментар [#36] от "Yard":

  Затова аз твърдя (и друг път съм го твърдял), че колкото по зле е за Сърбия, Гърция и Русия, толкова по-добре е за България.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 42. 42 Профил на 1951
  1951
  Рейтинг: 854 Неутрално

  [quote#39:"istorika"]Милошевич ли е виновен? [/quote]

  Милошевич е нямал против разпада на Югославия. Бил е достатъчно хитър за да знае, че това е неизбежно. Но преди това да се случи е искал да направи една Велика Сърбия, която включва Сърбия, Черна гора, Македония, Босна и към 1/3 от Хърватска. Точно и за това той дава Словения без бой. Като вижда, че нещата в Босна и Хърватска отиват на бой се отказва доста бързо от Македония.
  Точно великосръбските стремежи на Милошевич разпалват войната в Хърватска и Босна. Великохърватските стремежи също не са за подценяване, като и те са имали сериозни апетити най-вече в Босна.
  От цялата работа, може би босненците са най-неоправдани.

  Цензуриран от "Икономедиа"
 43. 43 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4448 Неутрално

  До коментар [#39] от "istorika":

  И къде в бивша Югославия видя проблеми? Словения и Хърватска процъфтяват. Проблеми има само там, където бившите комунисти командват (както и у нас). Впрочем, изобщо не се изненадвам, че тъгуваш за Титова Югославия. Няма ретроградна кауза, която да не защитаваш.
  пп. Носиш зелени чорапи, нали?

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 44. 44 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 2636 Неутрално

  До коментар [#40] от "1951":

  Аз съдя от допитванията до населението за присъединяването към българската екзархия, където поне 2/3 от християнското население на Поморавието и Македония се обявяват за българи.

  До коментар [#41] от "g_t":

  Мен ми става интересно когато западняците се учудват, че сърбите извършват кланета или че Гърците лъжат. Пък България от първа ръка е усетила съседите-разбойници.

 45. 45 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4448 Неутрално

  [quote#42:"1951"]Точно и за това той дава Словения без бой. [/quote]

  Това просто не е вярно. Словения извоюва с оръжие независимостта си, макар и след кратка война.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 46. 46 Профил на Interceptor
  Interceptor
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Босненците по времето на османските нашествия на балканите не са успели напълно да приемат християнството или не е било застъпено широко като обряди поради трудно достъпния терен, за това когато идват османците е по-лесно да ги ислямизират. Доло горе така се получава и при черногорците.

 47. 47 Профил на Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Рейтинг: 1059 Любопитно

  Поредна вълна от спорни коментари по темата за войните в бивша Югославия.

  До коментар [#1] от "1951":

  Голямото етническо прочистване на Хърватско е извършено през 1995 година, няколко години след началото на войната.

  До коментар [#3] от "dobrich":

  Командващият силите на ЮНА до края на септември 1991 г. Александър Спирковски, по-късно заменен от висши офицери със сръбски произход, днес не е командващ силите на "античките". Военен министър в момента е Фатмир Бесими, а началник на ГЩ бригаден генерал Горанчо Котески.

  До коментар [#6] от "nea":

  Комунистите в отделните републики на бивша Югославия са имали много различен манталитет. Докато словенските комунисти на практика изведоха страната от войната с минимални жертви и я приближиха до ЕС и НАТО, сръбските комунисти бяха свалени от власт едва в началото на 21 век след поредица от кървави войни. Националистическият фактор не бива да се подценява.

  До коментар [#12] от "istorika":

  Съжалявам, но запознатите не могат и няма да потвърдят, че сърби и хървати са един народ. За отделни сръбски и хърватски племена дори до заселването им на Балканите говори още император Константин Багренородни през 10 век. Ако ти имаше нещо общо с историята, а не беше обикновен узурпатор на ника историк, щеше да знаеш това.

  Стига толкова.

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 48. До коментар [#34] от "1951":

  Просто не мога да се сдържа... Сърбо-хърватският език е нещо по-старо от дъравата Югославия, създаден е на основата на сърбо-хърватско езиково споразумение от 1850 година:

  http://en.wikipedia.org/wiki/Vienna_Literary_Agreement

  В Сърбия, Черна гора, Босна и Хърватско съществуват няколко диалекта, като общият сърбо-хърватски е основан на щокавския диалект. Нямам никаква идея за какъв "югославски език" говориш, не зная да е било разработвано подобно нещо. Също не ми е ясно как така всички останали (славянски?) езици в държавата са били смятани за диалекти на сърбо-хърватския, това е нелепо. Словенският и македонският са били третирани като нещо отделно в титовата епоха. Та такива ми ти работи, експерте 1951...

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 49. 49 Профил на Thermobee
  Thermobee
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Всичко се връща. Сръбската шовинистична паплач загуби много територии. Сега чакаме да се отцепи и Войводина и сърбите да се съберат под клоните на една слива, както е пророчеството. От сърце им го пожелавам.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Не на ислямската инвазия в Европа!
 50. 50 Профил на СОРОСОИДЕН ИЛЮМИНАТ
  СОРОСОИДЕН ИЛЮМИНАТ
  Рейтинг: 914 Весело

  До коментар [#39] от "istorika":

  След като няколко форумци умножиха по нула твоите оскъдни исторически познания и огромните ти грешни разсъждения не виждам смисъл да го правя и аз, защото просто ще повторя написаното от тях.

  Само ти препоръчвам да четеш по-внимателно коментарите, на които възразяваш. Аз написах, че конфликта между сърби и хървати съществува още при кралска Югославия и достига кулминацията си по време на ВСВ. После при комунистическото управление етническите конфликти се тушират донякъде /както впрочем и в СССР/, но при падането на комунизма, хърватите, словенците, македонците и босненците тръгнаха към независимост.
  До коментар [#48] от "Югозомби":

  Тъй, тъй, хайде сега обясни как е създаден македонския език и че този език също не е измислица и изкуствено образувание !
  А ако убедиш някой хърватин, че има сърбо-хърватски език, ще бъде доста любопитна гледка

  Свободните хора избират, пробват, грешат, успяват и вървят напред. Робите си кютат и чакат някой да ги оправи.
 51. 51 Профил на mcu
  mcu
  Рейтинг: 221 Неутрално

  сърбите са преселници от сибир, това се знае мн. добре

 52. 52 Профил на istorika
  istorika
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#50] от "БЕЗПАРТИЕН":

  [quote#22:"БЕЗПАРТИЕН"]Тез крокодилски сълзи може да лееш на гроба на Слобо Милошевич - той предизвика войните в Югославия с неговата мания за Велика Сърбия ! [/quote]

  [quote#50:"БЕЗПАРТИЕН"]Аз написах, че конфликта между сърби и хървати съществува още при кралска Югославия и достига кулминацията си по време на ВСВ. [/quote]

  ТИ НАПИСА, ЧЕ МИЛОШЕВИЧ Е ВИНОВЕН.

  И аз ти възразих по-същество- а именно, че конфликтите в Югославия съществуват отдавна, благодарение най вече на клерикалното разцепление на единниият ПРЕЗ ВЕКОВЕТЕ сърбохърватски народ. Разлика между тях няма.
  Това, че са имали отделни кралства не променя нищо. Нищо!
  И ние сме имали ицарства и държави къде ли не. Но сме българи.
  Ако се поровиш малко в книгите ще има много интересни неща да научиш.
  Например, че иранския шах Реза Шах Пахлави (бащата на последния шах Мохамед Реза Пахлави) е бил донски казак.
  Так, че заключението ти, че Милошевич е виновен за всичко е прибързано, шаблонно и погрешна резултат от вестникарска обработка на твоя ум.
  Той (Милошевич) просто не избра вярната тактика за решаването на проблема с Косово.
  Най-малко идеята за Велика Сърбия можеше да свърши работа като се вземе предвид геополитическата обстановка: Русия- слаба, славянството неорганизирано и заблудено с обещания за просперитет, а противниците -Запад (католици) и ислям - силни.
  А Кроация или Кроватия (Хърватия) е именувана на княз Кубрат, който са наричали и Кроват (Теофан и мн. други)
  Една стара българска дума която означава кървав сиреч пълнокръвен, жизнен, изпълнен със кръв, с живот.
  Много отдавна и нас са ни разделили чрез вероизповеданието- Казанския Хаганат приема исляма.
  Тук се натъкваме на нещо много интересно:
  В резултат от сътресенията от войните 500 български и фамилии се интегрирали в Русия . Според този общопризнат от учените в Русия факт в резултат на войните с татарските нашественици множество българи се преселват на територията на Русия, давайки началото на известни в историята фамилии. Сред тях са Годунови, чийто най-изявен представител е руският цар Борис Годунов; Корсакови, от които е и известният композитор Римски-Корсаков; Рахманинови, дали на света друг прочут композитор - Сергей Рахманинов; Бухарини, Гогол, Суворови, Тургеневи, Кутузови, Чаадаеви, Горчакови, Жданови, Тухачевски, Хрушчови, Елчин-Елцини...

  Така, че пак повтарям - да се обяснява кризата в Косово само с една личност е смешно.

  Аз знам много малко.
 53. 53 Профил на istorika
  istorika
  Рейтинг: 648 Неутрално

  към предния пост :
  Извинявам се НЕ КОСОВО, а ЮГОСЛАВИЯ

  Аз знам много малко.
 54. 54 Профил на СОРОСОИДЕН ИЛЮМИНАТ
  СОРОСОИДЕН ИЛЮМИНАТ
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#52] от "istorika":

  Написах, че за войните след разпадането на Югославия вина има Милошевич и продължавам да го твърдя. Чехословакия също се разпадна, но разводът между чехи и словаци стана по мирен път, цивилизовано.
  Впрочем форумецът "1951" много добре е описал ситуацията след разпада на Югославия в своя коментар № 42. Нямам какво да добавя към него.
  А относно съществуването на сърбохърватски народ - щом така смяташ, нямам намерение да споря безконечно, но още в ранното Средновековие хървати и сърби са се обособили като самостоятелни племена, създали по-късно и различни държави. Различията между хърватския и сръбския народ са по-големи от тези между чехи и словаци, но никой досега не е поставял въпроса за съществуването начехословашки народ или чехословашка нация.
  Така че никога не е имало сърбохърватски народ, а това че са правени опити за създаване на сърбохърватски език с някакви договори или по други изкуствени начини на нас, българите, е до болка познато ! Пряко потърпевши сме от това !

  Свободните хора избират, пробват, грешат, успяват и вървят напред. Робите си кютат и чакат някой да ги оправи.
 55. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 56. 56 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Изваждането на етнически конфликт от контекста винаги се прави тенденциозно за да се манипулира някой етнос.
  Така сърбите явно са някакви злобни идиоти да избиват всички около тях - албанци, макета, хървати, бошняци.
  То по същата логика и англичаните са такива. Или американците.
  Усташите и илирите винаги са били основен враг за сърбите от време оно. Още от времето на римската имеприя ама как да го обясниш на хора за които далматинец е вид кучешка порода само.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 57. 57 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  А кога ние ще почетем жертвите от:
  бомбата на гарата в Пловдив, на аерогарата във Варна, на гара Буново, в х-л Сливен, в супермаркета в Бургас и още сума ти незнайни жертви потулени от комунистическия режим?

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 58. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 59. 59 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3033 Неутрално

  До коментар [#12] от "istorika":Ти защо си си сложил ник "историка" ?!След като историята ти е много слаба част,освен ако не си учил в някой квартален куб на БСП?!Да не мислиш,че някой е питал словенците и хърватите дали са искали да са в една държава със сърбите?!Дори Черна Гора води сражения срещу сръбската армия,която навлиза след края на първата световна война,когато великите сили я предават на новата Югославия.А що се отнася до езика-аз също смятам,че това е един език,но по "гласът на Америка" са давали новини на сърбохърватски,защото това е бил официален език за Югославия,а не защото така им е хрумнало.С разпада на Югославия,сърбите бяха сполетени от заразата,която предизвикаха самите те-нека ти припомня кой създаде "македонския" език!Сега господ наказва сърбите като им стовари освен хърватски и "босненски" и "черногорски".

 60. 60 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3033 Неутрално

  До коментар [#16] от "kirsner":Такае-разликата,че в Хърватска тези събития наистина са станали,докато в Македония не съществува историческа наука,а има идеологически подчинена история,подобна на тази,която изучавахме до 1989.Просто там промени не настъпиха.Ти спомняш ли си как ни промиваха съзнанието със "Ястребинчетата" с Митко Палаузов,със Вела Пеева?!Е същото продължава с пълна,даже удвоена сила днес в Македония.

 61. 61 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3033 Неутрално

  До коментар [#19] от "dragalevski":Малко ще те поправя-югославските народи живееха в мир,не защото се обичаха,и искаха да живеят заедно,а защото бяха под похлупак,а техните взаимни конфликти бяха замръзени под диктата на една партия и армия.Подобна беше ситуацията в СССР,между другото.Затова и веднага,след като похлупакът върху Югославия падна съседите се изправиха едни срещу други-просто сърбите винаги са мразели босненците и хърватите и албанците,хърватите са мразели сърбите,албанците са мразели сърбите ,а словенците не са искали да имат нищо общо със Балканите.Гениалността на Тито се състоеше в това,че съумяваше да парира тези вътрешни противоборства.Но със идването на власт на Милошевич и с неговата болна фантазия за създаване на Велика Сърбия,всичко приключи.Можеха да се разделят мирно,като в Чехословакия,но просто сърбите не са чехи,както се видя от събитията...

 62. 62 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3033 Неутрално

  До коментар [#27] от "БЕЗПАРТИЕН":малка поправка-Босна и Херцеговина е анексирана от Австро-Унгария още в Берлинския Конгрес ,за срок от 30 години,като през 1908 просто отказва да я върне на Османската империя,която вече е твърде слаба.

 63. 63 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3033 Неутрално

  До коментар [#28] от "nikolayssl":Имаш съвсем точно наблюдение.Същото продължава и в Македония,като там освен антибългарската насока има и антигръцка-антична насока на измисляне на история

 64. 64 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3033 Неутрално

  До коментар [#30] от "Каишков":Ама все в Поморавието ли са се преселили тези руснаци?!

 65. 65 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1231 Весело

  До коментар [#61] от "yanne":

  На един диктатор не е необходима гениалност за да поддържа наложения от него ред!

 66. 66 Профил на istorika
  istorika
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#59] от "yanne":

  Никога не съм претендирал за историк и не съм сложил ника си , а някой го подхвърли и аз го приех.
  Историята е токова обширна наука, че ти едва ли можеш да се похвалиш, че я знаеш или разбираш.
  Още по-малко да обвиняваш другите, че не знаят нещо по история.
  Освен това, историята се пише от победителите и има специален раздел в историографията, която се занимава с фалшифицирана история.
  За тебе историята на сърбите и хърватите започва от края на ПСВ.
  Ами не се обаждай повече и не се меси там където не ти е работата.

  [quote#59:"yanne"]нека ти припомня кой създаде "македонския" език[/quote]
  Кой? Да не би да е СССР?
  Или "съветските" учени САМУЕЛ БЕРНЩАЙН и ВИКТОР ФРИДМАН а?


  Професор С.Б. Бернщейн
  Няколко бележки за македонския литературен език

  Москва, 1944, 12 септември

  Коренното славянско население на Македония в миналото е било в близко родство със славяните от Мизия, Тракия и Родопите. Това е определило най-важните етнографски и езикови признаци на македонските славяни. В последствие обаче, в резултат на редица важни обстоятелства, Македония тръгва по свой собствен път и сега ние наблюдаваме формирането на нов славянски народ, македонци, които се отличават от останалите южнославянски народи. Във връзка с това, лозунгът "Македония за македонците" придобива напълно реален смисъл. Неговото въплъщение в реалния живот изисква решаването на цяла поредица от важни задачи, сред които една от най важните е СЪЗДАВАНЕТО НА МАКЕДОНСКИ ЛИТЕРАТУРЕН ЕЗИК"
  (курсив мой)

  Щял да ми припомни!!!
  Ти май много на сериозно се вземаш!
  Не се пъни, че вече мирише!

  Так се "създават" "нови" езици!
  Включая сръбския и хърватския.

  По удобно е да подтискаш и да диктуваш на малки държави.

  Македония например.
  Или Хърватия...


  Аз знам много малко.
 67. 67 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3033 Неутрално

  До коментар [#65] от "dobrich":Е все пак се иска умение-виж Милишевич до къде я докара само за няколко години

 68. 68 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3033 Неутрално

  До коментар [#66] от "istorika":Ами има едни "езикови комисии" след края на ВСВ, има един Благоя Конев,известен в Македония като Блаже Конески,има един Венко Марковски-негов внук май пише тук като Вени Марковски,има една азбука-"караджица".Вземи се пообразовай малко....А аз не съм си сложил ник "Историк",че да претендирам каквото и да било.Историята винаги ми е била слабост,и претендирам,че определено знам доста-повече от среден българин,без това да ми е професия,разбира се...

 69. 69 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3033 Неутрално

  А що се отнася до учителя и ментор на майката на Станишев-Дина Станишева/Мухина-В СССР по-скоро са се давали директивите и задачите какво да се прави,но тук на място в Белград са се решавали "дреболиите"-как точно да се направи.Или да ти го кажа по-ясно -Коминтерна е решил да има "македонски език",но в Белград са решили какъв точно да е и на каква азбука да се пише....

 70. 70 Профил на istorika
  istorika
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#68] от "yanne":
  "Блаже Конески" или Благой Йорданов Конев, преписва българската граматика на Проф. Л. Андрейчин и пише отгоре Маккедонска Граматика.
  След като завършва Софийския Университет като българин (има документ!) и дипломата му е призната въпреки, че със специален закон в Македония са били анулирани всички
  дипломи на студенти, завършили през 1941-1944 г. в София. Но на Блаже Конески дипломата е призната, за да може да продължи сърбизацията чрез "наука"
  В 1945 година излиза от печат първата граматика на "македонски язик"
  от Круме Кепески, преписана от българската граматика. Круме Кепески е учителна Блаже Конески. Но ученикът, понеже е негодник, продажник, сърбофил превзема
  заслугата на учителя си и издава своя "Граматика на македонскот язик".
  От един народ се съдадоха два народа. Отедин език един - два.
  Разделяй и владей!


  Хайде да не ми губиш времето,а!?
  Излез се ппоразходи малко...

  Аз знам много малко.
 71. 71 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3033 Неутрално

  До коментар [#70] от "istorika":Ех-научил си да вадиш цитати от уикипедия гледам.Виж малко за езиковите комисии.Ще ти дам линка-няма смисъл да копирам като тебе,и да си приписвам знания http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%95%D0%B7%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%B8_%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D1%81%D0%B8%D0%B8_%D0%BD%D0%B0_%D0%90%D0%A1%D0%9D%D0%9E%D0%9C Прочети и пиши после-не бъди като чукчата...

 72. 72 Профил на istorika
  istorika
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Събрала се комисия през 1944г. и решила, че има македонски език.
  Абе ДР**ЛЬО!
  Защо не се пръъждосаш?
  Език не се създава от комисия, бе нещастник смотан!

  Блаже Конески е роден през 1921 г. в село Небрегово, Прилепско, в семейство Лямевци. От него са излезли неколцина платени сръбски агенти и сътрудници на турците в борбата им срещу ВМРО. Най-известният от тях в началото на века е Глигор Ляме-Соколович. В паметта на народа този Блажев чичо е останал в народна песен, записана от фолклориста Марко Цепенков:

  "Глигоре, синко Глигоре,
  Глигоре, Бог да те убие,
  що голем срам ни донесе,
  откога ти се посърби:
  Името си го поцърни,
  татка ти ти го засрами,
  майка ти си я поцърни -
  ти се продаде за пари,
  на месец за пет минцои -
  народо да го продаваш,
  на сила да го посърбиш!
  Синко, како не се срамиш
  на старост ти да се сърбиш
  и за маскара да бидиш
  от народо да се делиш?
  Нели сме ние Бугари
  от две иляди години
  се бугарски зборуваме,
  никой сръбски не знаиме
  и сам ти сръбски не знаиш
  каков Сърбин ти ке бидиш?
  Глигоре, синко Глигоре,
  кешке да се потурчеше,
  одощо ти се посърбе
  толку жал не ке ми беше."
  За своята "активност", отразена в песента, той получава смъртна присъда от ВМРО, изпълнена през 1910 г.

  Аз знам много малко.
 73. 73 Профил на istorika
  istorika
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Нели сме ние Бугари
  от две иляди години
  се бугарски зборуваме,
  никой сръбски не знаиме

  Аз знам много малко.
 74. 74 Профил на СОРОСОИДЕН ИЛЮМИНАТ
  СОРОСОИДЕН ИЛЮМИНАТ
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#62] от "yanne":

  Окупирана е от Австро-Унгария през 1878 г., а официално е анексирана към империята 30 години по-късно. Както и да е, моята мисъл беше, че Босна и Херцеговина са били под властта на Османската империя в продължение на повече от 4 века и това се е отразило отрицателно на развитието им, както е станало и със Сърбия и България.

  Свободните хора избират, пробват, грешат, успяват и вървят напред. Робите си кютат и чакат някой да ги оправи.
 75. 75 Профил на kapetan
  kapetan
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Идеята за създаване на обща южнославянска държава датира още от 19 в. и едни от най-възторжените й радетели са хървати- Людевит Гай и Йосип Щросмайер. По време на Първата световна война в Лондон се създава Югославски комитет, в който влизат сърби и хървати,начело с Анте Трумбич. Една от войсковите части, участвала в пробива на Солунския фронт при Добро поље е Югославската дивизия, съставена от доброволци, сред които и хърватски военнопленници от австро-унгарската армия,пленени на руския фронт и впоследствие изпратени на Солунския.
  Югославската комунистическа партия по време на Втората световна война има най-силно влияние именно в Хърватска, излишно е да се споменава Тито. Наскоро арестуваха първия министър на вътрешните работи по времето на Туджман, Йосип Бољковац, защото го обвиняват,че като началник в ОЗНА (Одељење за заштиту народа) е наредил убийството на 20 усташи през 1945 г. Това е за тези, които твърдят,че усташите са мнозинство от хърватите. И до ден днешен от Риека всяка година тръгва група почитатели на Тито, които възпроизвеждат едновремешната Штафета младости и на 25 май (рождения му ден) финишират на гроба му в Къщата на цветята (Кућа цвећа) в Белград. Има бум в гостуванията на сръбски и хърватски естрадни звезди в другата държава. На Евровизия сърбите и хърватите редовно гласуват едни за други. Още доказателства,че войната не беше по волята на хората в екс-Юго?

 76. 76 Профил на СОРОСОИДЕН ИЛЮМИНАТ
  СОРОСОИДЕН ИЛЮМИНАТ
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#75] от "kapetan":

  Едно са идеите, друго е реалността. Едва ли радетелите за южнославянска федерация са имали предвид тя да стане под скиптъра на сръбския крал и с тоталната доминация на сърбите в управлението. А пък унгарците във Войводина, албанците в Косово и българите във Вардарска Македония никой не ги е питал искат ли подобно управление. Сърбо-хърватско-словенското кралство /до 1929 г./ беше създадено от Антантата като жест към Сърбия, която действително понесе огромни тежести от Първата световна война, повод за която между другото е пак дело на великосръбския национализъм. Сигурно в Хърватска има и носталгия по комунизма и по Тито, но тя едва ли може да се сравнява с тази в България например. А това за Евровизията е меко казано несериозно - в Хърватска живеят много сърби и е нормално те да гласуват за сръбския изпълнител. Като противовес мога да дам обратния пример - при евентуални срещи между хърватски и сръбски отбори в турнирите на УЕФА не се позволява да идват агитки на гостуващия отбор, по обясними причини.
  И накрая - много банално става всичко да се обяснява само и единствено с намеса отвън.

  Свободните хора избират, пробват, грешат, успяват и вървят напред. Робите си кютат и чакат някой да ги оправи.
 77. 77 Профил на kapetan
  kapetan
  Рейтинг: 434 Неутрално

  [quote#76:"БЕЗПАРТИЕН"] в Хърватска живеят много сърби[/quote]

  Я опитай пак!

 78. 78 Профил на kapetan
  kapetan
  Рейтинг: 434 Неутрално

  [quote#76:"БЕЗПАРТИЕН"]при евентуални срещи между хърватски и сръбски отбори в турнирите на УЕФА не се позволява да идват агитки на гостуващия отбор, по обясними причини. [/quote]

  Не си добре информиран. И изобщо във всяка страна има по 5% луди, които правят проблеми. Мнозинството са нормални хора, които просто искат да си живеят спокойно живота. Футболните агитки по цял свят не са най-точния пример за нормални хора. Сърби масово започват да се връщат по хърватското приморие и не срещат никакви проблеми по време на почивката си. Всички разбраха, че тази война е била лудост и са си разбили държавата без причина.

 79. 79 Профил на kapetan
  kapetan
  Рейтинг: 434 Неутрално

  [quote#76:"БЕЗПАРТИЕН"]А пък унгарците във Войводина, албанците в Косово и българите във Вардарска Македония никой не ги е питал искат ли подобно управление. [/quote]

  Обикновено загубилите война не ги питат за нищо. Някой питал ли е турците в България през 1878 г. дали искат да живеят в нея?

 80. 80 Профил на Владимиров
  Владимиров
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#79] от "kapetan":

  Ами именно! По тази логика и вас не ви питаха искате ли си Косово, нали така? Хайде сега пак се прави на интересен, та да мога пак с твоите камъни по твоята глава....

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK