Започна делото срещу бившите лидери на Червените кхмери в Камбоджа

От ляво на дясно: "Брат №2" Нуон Че - дясната ръка на лидера на маоисткия режим Пол Тот, който почина през 1998 г., бившият президент Кхиеу Сампан, и бившият външен министър Йенг Сари.<br />

© Reuters

От ляво на дясно: "Брат №2" Нуон Че - дясната ръка на лидера на маоисткия режим Пол Тот, който почина през 1998 г., бившият президент Кхиеу Сампан, и бившият външен министър Йенг Сари.Започна делото срещу тримата най-високопоставени оцелели лидери от режима на Червените кхмери в Камбоджа, съобщи Би Би Си. Това са "Брат №2" Нуон Че - дясната ръка на лидера на маоисткия режим Пол Пот, който почина през 1998 г., бившият президент Кхиеу Сампан и бившият външен министър Йенг Сари.


Те вече са над 80 години, а обвиненията срещу тях включват геноцид и престъпления срещу човечеството. И тримата отричат всички обвинения срещу тях.


Червените кхмери управляват Камбоджа между 1975 и 1979 г. и опитват да създадат идеалното комунистическо общество, като изпращат жителите на градовете да работят в провинцията, прочистват обществото от интелектуалци, хора от средната класа и други възможно врагове на държавата.
Режимът им забранява религията, образованието, медицината, парите, съвременната техника, учтивите форми на речта и животът в семейство без разрешение на комуната. В лагери и затвори са убити около 2 милиона души, представляващи образованата градска част от населението.


Оцелелите са задължени да работят в селското стопанство при 20-часов работен ден, в хода на който не е осигурявана достатъчно храна. Режимът на Червените кхмери съществува 3 години, 8 месеца и 20 дни.


Първоначално в средата на 90-те години Камбоджа се обърна към ООН и международната общност с молбата на състави трибунал за геноцида. Той беше съставен през 2006 г. след дълги преговори между ООН и правителството в Пном Пен, но досега има само един осъден.


В понеделник започват четири дни встъпителни изявления и пред съда се били събрали стотици хора – монаси, студенти, оцелели от времето на режима, както и бивши кадри от управлението. "Много съм щастлив. Дойдох, защото искам да знам историята и какво е можело да се случи", заяви 75-годишният фермер Сао Куон пред агенция "Франс прес", който е загубил 11 роднини по време на режима на Червените кхмери.


Процесът срещу тримата бивши лидери беше разделен на няколко по-малки дела, като първото е за принудителното изгонване на хората от градовете. Кореспондентът на Би Би Си отбелязва, че подсъдимите са вече много възрастни и немощни и опасенията, че те могат да умрат, докато тече делото, принудиха трибунала да раздели процеса с надеждата да се стигне до поне една осъдителна присъда.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK