През декември Брадли Манинг, информаторът на WikiLeaks, се изправя пред военен съд

Редник Брадли Манинг

© Associated Press

Редник Брадли МанингРедник Брадли Манинг, американският войник, задържан през последните 18 месеца по подозрения, че е предоставил секретни военни документи на САЩ на WikiLeaks, ще се изправи пред военен съд на 16 декември, съобщи британският в. "Гардиън".


Процесът ще се води във Форт Мийд в Мериленд и се очаква да продължи пет дни. Тогава за пръв път прокуратурата и защитата ще представят встъпителните си тези. Изслушването е наречено "Член 32" и въпреки че е предварително, и двете страни ще имат възможност да призовават и разпитват свидетели.


Откакто беше арестуван в Ирак през май 2010 г., Манинг се превърна в герой на противниците на войната и защитниците на свободната информация по света. Поддръжниците му са организирали демонстрация пред сградата, където ще се проведе изслушването през декември.
Джеф Патерсън, който подкрепя Манинг, приветства новината, че най-накрая започва военният процес. Според Патерсън Манинг се намира в законов капан, без да има възможността да обжалва. "Ще протестираме срещу обвиненията към Брадли Манинг. Ако се докаже, че той е бил източникът на WikiLeaks, тогава Брадли е герой за нас – той е най-важният изобличител от десетилетия наред", казва той.Срещу Манинг има повдигнати редица обвинения за придобиване и разпространение на държавни тайни на неоторизирани страни, в частност WikiLeaks.

Новините за започването на делото срещу редника беше обявена от адвоката на Манинг Дейвид Куумс. В постинг в блога си той заяви, че защитата ще може да призовава и разпитва свидетели, като всеки от тях ще е под клетва и чиито показания може впоследствие да бъдат използвани и в реалния процес.


Срещу Манинг има повдигнати редица обвинения за придобиване и разпространение на държавни тайни на неоторизирани страни, в частност WikiLeaks. Ако бъде признат за виновен, той може да получи присъда от 52 години затвор. Освен това той е обвинен в "подпомагане на врага" - което на теория може да се накаже със смърт, но военните прокурори заявиха, че ще настояват за дълга присъда в затвор, а не за смъртно наказание.


Според експерти по военно право, цитирани от "Гардиън", няма да е трудно да се докаже вината на Манинг при изслушването "Член 32", тъй като прокурорите просто трябва да представят достатъчно доказателства, че има "основателна причина да се вярва", че редникът е извършил тези престъпления. Щом приключи изслушването, ще бъде изпратена препоръка до военен генерал, който ще прецени дали да продължи с друг, по-голям съдебен процес.


Филип Кейв, пенсиониран военноморски съдия, който в момента работи като адвокат при военни дела, заяви, че това изслушване ще бъде само малка спирка по пътя към истинския процес срещу Манинг. "Дали някои сериозно вярва, че Брадли Манинг няма да отиде на съд", пита иронично Кейв. Въпреки това той отбелязва, че изслушването е важно, защото за пръв път обвинението и защитата ще могат да представят тезите си.


Разгорещен дебат възникна и заради условията, при които Манинг е задържан. Освен това се стигна и до оставката на говорителя на Държавния департамент Филип Кроули.


Първоначално редникът беше задържан под строг арест във военноморската база Куантико, където всяка вечер е бил събличан. Американските власти все още разследват дали третирането на Манинг е включвало мъчения. През април Манинг беше преместен във Форт Лийвънуърт, където нивото на сигурност не е толкова високо. Освен това адвокатът му твърди, че условията са значително подобрени.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK