САЩ затвориха военните си бази за Русия

САЩ затвориха военните си бази за Русия

© ReutersСАЩ обявиха късно във вторник, че прекратяват споделянето на информация за отбраната си с Русия, както определя международно споразумение за контрол над въоръженията, защото от 4 години руснаците не са негов член.


Става дума за подписания през 1990 г. Договор за обикновените въоръжени сили в Европа (ДОВСЕ), ограничаващ максималния брой танкове, тежка артилерия, бойни самолети и хеликоптери, разположени между Атлантика и Урал.


Бившият президент Владимир Путин прекрати участието на Русия в договора през 2007 г. Обяснението на Москва беше, че страните от НАТО не са ратифицирали направените по-късно поправки. Това бе предшествано от неуреден спор, засягащ най-вече руското военно присъствие в Молдова и Грузия.
Във вторник говорителката на Държавния департамент Виктория Нюланд съобщи, че САЩ са се отказали да убеждават руснаците да се върнат в рамките на договора и вече не желаят да споделят информация с Москва, когато това не се прави на реципрочна основа.


"Конкретно това означава, че няма да допускаме руски инспектори в американските бази по условията на ДОВСЕ и няма да изпращаме на Русия годишните доклади и данни за отбраната, както изисква договорът."


Нюланд добави, че Вашингтон очаква по същия начин да постъпят повечето, ако не и всички съюзници на САЩ и НАТО в договора, обхващащ 30 държави.


САЩ не са напуснали ДОВСЕ, изтъкна Нюланд. Вашингтон ще продължи да споделя данни с другите държави в договора и се надява един ден Русия да се върне в него.


"Не се отказваме от контрола над обикновените въоръжения и от възможността да съхраним и модернизираме ДОВСЕ. Просто казваме, че на този етап, след 4 години, в които руснаците не го прилагат, смятаме, че е важно да предприемем някои контрамерки спрямо Русия."


ДОВСЕ бе подготвен в последните месеци на комунизма в Източна Европа и подписването му през ноември 1990 г. целеше да замени военната конфронтация от студената война с нова рамка на отношения по въпросите на сигурността. Към този момент обаче Варшавският договор вече не съществуваше, а малко повече от година по-късно изчезна и СССР.


Промяната в Истанбул от ноември 1999 г. определя лимити за конвенционалните сили на национална база, а не според военни блокове, както бе записано в първоначалния документ.


Според Дарил Кимбол, изпълнителен директор на базираната във Вашингтон организация за анализи Асоциация за контрол над въоръженията, бъдещето на ДОВСЕ е под сериозен въпрос.


Този договор помогна да се сложи край на студената война, да се намалят значително армиите и въоръжението от двете страни и "фактически да се елиминира възможността за сухопътен  блицкриг през границата между Изтока и Запада".


Сега задачата на САЩ, Русия и другите европейски държави е да проучат възможностите за нова архитектура на сигурността на континента. В нея могат да се използват някои от добрите страни на ДОВСЕ като споделянето на данни за обикновените въоръжени сили, тяхното разположение и придвижване.

Коментари (108)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Gouverneur général
  Gouverneur général
  Рейтинг: 950 Любопитно

  WW3 ?! Дали не дай Боже.

  1945 г. започна ЗЛАТЕН ВЕК за ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ
 2. 2 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Явно за американците Студената война не е свършила още. Може ли договор, измислен от онзи предател Горбачов под американска диктовка да се взима насериозно ?

 3. 3 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1318 Неутрално

  До коментар [#1] от "Gouverneur général":
  Договор за обикновените въоръжени сили в Европа (ДОВСЕ), ограничаващ максималния брой танкове, тежка артилерия, бойни самолети и хеликоптери, разположени между Атлантика и Урал.
  ...................
  Руснаците знаят точното число, НАТО е ( уж) в неведение за руските.
  Сателитно наблюдение и шпиони, това стига. Просто няма смисъл от такива договори. Чиста формалност, напълно излишно.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 4. 4 Профил на 4i_ta_tel
  4i_ta_tel
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#2] от "Каишков":
  Студената война може да се разглежда като Третата световна война. Русия беше тотално победена, а Горби просто подписа капитулацията на русия.

 5. 5 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Това, което виждаме в момента е Русия с огромни валутни резерви и практически без дълг и берящите душа САЩ и ЕС. Руският народ живее в пъти по-добре отколкото по времето на студената война, народите на НАТО в пъти по-зле. Та не знам кой спечели войната

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 6. 6 Профил на Мастър Йода
  Мастър Йода
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  Владимир І Император Евразийский и Всея Руси по благоволению Божьему и Всенародной воле! На колене пред Императора, юесейци!

  Аз не остря моливи, аз руша империи!
 7. 7 Профил на Vili
  Vili
  Рейтинг: 942 Неутрално

  До коментар [#6] от "Мастър Йода":
  ...Всенародной воле!...
  Тцц!
  сега не повече от 65%.

  http://www.youtube.com/watch?v=0eph6AyB4c0
 8. 8 Профил на гого
  гого
  Рейтинг: 479 Любопитно

  не зная за другите,но на мен заглавието нещо ми се струва не на място

 9. 9 Профил на Мастър Йода
  Мастър Йода
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  До коментар [#7] от "Vili":

  Да ладно уж, "по Преобладающей народной воле". Или, короче говоря, "по Большевисткой воле".

  Аз не остря моливи, аз руша империи!
 10. 10 Профил на power_decided
  power_decided
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Практически с приемането на редица страни в източна Европа в НАТО договора беше нарушен и е нормално едната страна като спре да го спазва и другата да не го зачита повече. Това беше договор между НАТО и РФ, който НАТО наруши, а иска руснаците да спазват. Военната реформа в РФ и разполагането на основните руски сили в далечния изток и Кавказ ясно показва притесненията на руснаците и това кой области смятат да защитават с оръжие. САЩ не са доволни от подобряването на отношенията между Франция - РФ и Германия - РФ и се стремят към нажежавване на положението, от което европа няма никаква полза. Хората в Кремъл са съвсем на ясно, че не могат при сегашната икономическа реалност да се съревновават с целият пакт в областта на конвенционалните оръжия и дори и не се стремят да поддържат паритет там. Путин ясно обяви целите на РФ - да гарантират сигурността си, да развиват икономиката, да запазят влияние в бившите съветски републики долкото политическите вмешателства на други сили да навредят на икономическото сътрудничество помежду им. Китай е страната, която има нова концепция за преустройство на света и обществения ред и американците трябва да се замислят как ще ги балансират тях. Съперничеството между Индия и Китай като млади и пренаселени сили е неизбежно, но индииците сами не могат да баласират китайския великан. Ако американците имаха повечко акъл вместо елементарна злоба щяха да използват руснаците като друго средство за възпиране на Китай. Явно обаче омразата към най - голямата славянска, източноправославна държава е над - геополитическите и икономически реалности.

 11. 11 Профил на Vili
  Vili
  Рейтинг: 942 Любопитно

  До коментар [#1] от "Gouverneur général":
  ...Дали не дай Боже...
  Странно ... Мисля, че ти винаги сте се стремили да конфликт с Русия.

  http://www.youtube.com/watch?v=0eph6AyB4c0
 12. 12 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  "Нюланд добави, че Вашингтон очаква по същия начин да постъпят повечето, ако не и всички съюзници на САЩ и НАТО в договора, обхващащ 30 държави."
  Сега вече ние сме на ход!

 13. 13 Профил на асен георгиев
  асен георгиев
  Рейтинг: 822 Неутрално

  До коментар [#5] от "др. Иванов":

  ми що не се изнесеш натам - хем ще си викате на вола товарищ

 14. 14 Профил на 4i_ta_tel
  4i_ta_tel
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#5] от "др. Иванов":

  Когато се шегуваш си ограждай аватара със зелено (весело), че иначе някой ще помисли, че говориш сериозно.

 15. 15 Профил на Мастър Йода
  Мастър Йода
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  До коментар [#5] от "др. Иванов":

  Като се пръкне Евразийският съюз, ще бъде два пъти по-мощен от СССР. За зла участ на русофобите.

  Аз не остря моливи, аз руша империи!
 16. 16 Профил на Ѡлегъ
  Ѡлегъ
  Рейтинг: 995 Неутрално

  [quote#10:"power_decided"]обаче омразата към най - голямата славянска, източноправославна държава е над - геополитическите и икономически реалности[/quote]
  Във форума гъмжи от български славяни, които мразят Русия и славяните, така че на американците им е простено.

  "Бригада: Наследник" (2012) http://my-hit.ru/film/21273
 17. 17 Профил на Gouverneur général
  Gouverneur général
  Рейтинг: 950 Любопитно

  До коментар [#11] от "Vili":
  Не с РФ, а с некадърните мафиоти които я управляват и си налагат просташката воля и в други страни.

  1945 г. започна ЗЛАТЕН ВЕК за ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ
 18. 18 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Ако трябва да съм сериозен САЩ живеят десетки пъти по-лошо. Тези дни гледах един филм по "Истори", че след ВСВ американците са имали 14 пъти по-голяма покупателна способност от страните в Европа. Не 4, а 14 пъти повече и вероятно 30 пъти повече от СССР. Сега не знам как е, ама не чувам да са цъфнали.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 19. 19 Профил на Тъмносин вирусоносител
  Тъмносин вирусоносител
  Рейтинг: 740 Неутрално


  Скоро ще започнат да затварят и самите бази - поради ограничения военен бюджет...

  Не само за руснаци, но и за самите себе си...

  Иво Инджев - вербуван на 8.07.83г. от ст.л-т Иван Димовски. Регистриран на 12.11.83г.
 20. 20 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1184 Неутрално

  До коментар [#10] от "power_decided":

  САЩ държат в икономическа клопка Китай. Всички важни компоненти за всяко едно изделие сглобено в Китай се произвеждат в контролирани от САЩ държави и предприятия. Ако Китай мръдне в неправилна посока цялата му икономика ще се срине за дни. До като с Русия нещата са по-различни. Русия не произвежда нищо освен газ, петрол и оръжие... няма как да и се попречи сериозно на износа на което и да било от тях, с което икономиката и си остава стабилна. Китай може да бъде унищожен с един залп Трайдън-ти, защото територията му е по-компактна и не може да укрие нищо в нея. Няма сериозен флот, няма военни бази в други страни и за стратегически подводници, дори не може да мечтае. От където и да се погледне Русия си е враг №1 на белият свят.

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 21. 21 Профил на power_decided
  power_decided
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#15] от "Мастър Йода":

  Историята вече доказа, че каквито и да било съюзи съставени от държави с различна култура, религия и етноси нямат бъдеще. Бъдещето винаги е принадлежало на националната държава и обединенията на държави със сходна култура една религия и етническа близос. Още повече, че Еразийския съюз засега няма идея да е военнополитически блок, нито пък има някаква нова идеологическа основа за да се сравнява с СССР. Путин няма намерение да храни аборигените както съветските лидери, а просто търси механизми да намали натиска от Китай и САЩ в региона на централна Азия предвид доста по - ограничените средства, с които може да влияе РФ. Голям успех ще бъде ако успят да придърпат Азербейджан и Туркменистан заради залежите на метали и енергоносители и " сепаратизма " в тези азиатски феодални формирования.

 22. 22 Профил на Мастър Йода
  Мастър Йода
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  [quote#20:"gbdesign"]Русия не произвежда нищо освен газ, петрол и оръжие...[/quote]

  Как се казва филмът, в който живееш? )))...

  Аз не остря моливи, аз руша империи!
 23. 23 Профил на Мастър Йода
  Мастър Йода
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  До коментар [#21] от "power_decided":

  Това го казваш за ЕС, нали?

  Аз не остря моливи, аз руша империи!
 24. 24 Профил на Руски трупове навсякъде
  Руски трупове навсякъде
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#6] от "Мастър Йода":

  Да беше си сложил настроение "Весело"

  http://e-vestnik.bg/13324/dnevnik-izgoni-nay-dobrata-si-komentatorka-lyuboslava-ruseva-zashto/ Време е да заместим Русева с Бареков! Ех, напредък...
 25. 25 Профил на Руски трупове навсякъде
  Руски трупове навсякъде
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#21] от "power_decided":

  Прав си, това ни е проблема на нас - културата или по-скоро липсата и, робското съзнание и чакането на милосърдие.

  http://e-vestnik.bg/13324/dnevnik-izgoni-nay-dobrata-si-komentatorka-lyuboslava-ruseva-zashto/ Време е да заместим Русева с Бареков! Ех, напредък...
 26. 26 Профил на power_decided
  power_decided
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#20] от "gbdesign":

  Китай отдавна не се занимава само да асамбиране на изделия, производства изискващи много труд и т.н. Китайците излизат дори в Европа на на пазара на машиностроенето със свой собствени продукти. САЩ имат нужда от китайските стоки както Китай има нужда от американския пазар, за да може да генерира разтеж. Жълтурите обаче работят в посока на създаване на нови пазари, който ще ги осигурят от своя страна със суровини и тук важността на САЩ намалява. Китай имат стратегически подводници пич, много си назад с информацията. На всичкото отгоре планират да построят и 5 - 60-80 000 тонни самолетоносача за да гарантират интересите си в Тихия океан. Сещаш ли се кого най - много го бута това. Незнам какво наричаш бял свят, защото в Париж видях основно негри, с нищо не показващи принадлежност към културата на стара Европа.

 27. 27 Профил на power_decided
  power_decided
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#23] от "Мастър Йода":

  Казал съм го за всички съюзи и архаични държави опитващи се да подтискат националното самосъзнание у хората под предлози като расизъм и толерантност. Ако всички бяха еднакво способни и читави нямаше едните да строят космически станции, а другите още да се молят на някой тотем да е успешен лова както са правели и първите ама преди 5000 години.

 28. 28 Профил на acb16
  acb16
  Рейтинг: 845 Неутрално
 29. 29 Профил на Майстор Балкански (00:00–24:00)
  Майстор Балкански (00:00–24:00)
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  [quote#666:"Публикация"]"фактически да се елиминира възможността за сухопътен блицкриг през границата между Изтока и Запада"[/quote]

  Ми не виждам що пък трябвало "да се елиминира възможността за сухопътен блицкриг през границата между Изтока и Запада" - тая азиатска страна все някой някога трябва да я "демократизира" и освободи от червената бошевишка измет, не е ли така?

  "И ний сме европейци, ама не чак дотам..."
 30. 30 Профил на power_decided
  power_decided
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#25] от "zrenaxby":

  Така е, но и затова си има причина. Погледнато реално не сме били свободни никога. Непрекъснато подтисничество или от външни сили или от собствата ни управляваща върхушка, която стои дале мноого далеч от народа и неговите проблеми. Лошото масата не се стреми към промяна, а към нагаждане и индивидуален път към върха. В България на хората не им пука за социалнат справедливост ( или по - скоро липсата и), за неравенството в доходите, за експлоатацията на работното място, за натиска от криминалните групировки или чиновниците върху малкия бизнес. Недовлните разбират под справедливост не установяването на нов ред и прекъсването на порочните практики ущетяващи мнозинството, а собственото си реализиране на мястото на някой от хората от другата страна. Според мен това е една от основните причини да сме зле.

 31. 31 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4280 Неутрално

  Само така, с империята на злото трябва да се комуникира само от позиция на силата - тя от друго не разбира. Учудващото в случая е, че тази иначе абсолютно правилан мярка идва от администрацията на ляво-радикалния президент Обама.

 32. 32 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1184 Неутрално

  До коментар [#26] от "power_decided":

  Аз пък планирам а си купя Хавайските острови... само дето между планове и реалности, нещата са коренно различни. Китай никога не е имал машиностроене и едва ли някога ще има. Няма подводници носещи стратегически ядрени ракети а няма и ракети за подводно базиране. Самолетоносач всеки може да си построи, но за да бъде резултата различен от плаващо метално корито се искат куп технологии, които Китай няма. Няма самолети, подходящи за самолетоносач, няма ракети подходящи за самолетоносач, няма зенитни установки, които да го пазят. Няма ескортиращи за него него кораби и подводници, както и съпътстващи бази. Самолетоносача не е просто кораб а мобилна армия, която се нуждае от близки бази. Абе кво съм тръгнал да обяснявам на човек дето ми хвали държава в която средната месечна заплата я изкарвам за 2 часа

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 33. 33 Профил на Майстор Балкански (00:00–24:00)
  Майстор Балкански (00:00–24:00)
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  [quote#15:"Мастър Йода"]Като се пръкне Евразийският съюз, ще бъде два пъти по-мощен от СССР. За зла участ на русофобите. [/quote]

  И кат се събудиш кво ще стане?!

  "И ний сме европейци, ама не чак дотам..."
 34. 34 Профил на Майстор Балкански (00:00–24:00)
  Майстор Балкански (00:00–24:00)
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  [quote#32:"gbdesign"]Китай никога не е имал машиностроене и едва ли някога ще има. Няма подводници носещи стратегически ядрени ракети а няма и ракети за подводно базиране.[/quote]

  Вие на някоя друга планета ли живеете?

  "И ний сме европейци, ама не чак дотам..."
 35. 35 Профил на Майстор Балкански (00:00–24:00)
  Майстор Балкански (00:00–24:00)
  Рейтинг: 1316 Разстроено

  [quote#31:"g_t"]Само така, с империята на злото трябва да се комуникира само от позиция на силата - тя от друго не разбира.[/quote]

  Разбират само от коктейли със самогон, одеколон и водка, цивилизованите държави трябваше да ги ударят веднага след II СВ и преди да са се докопали до ядрено оръжие, щяха да спестят на света много страдания...

  "И ний сме европейци, ама не чак дотам..."
 36. 36 Профил на Реконструктор
  Реконструктор
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Русия винаги е спазвала ДОВСЕ, по принцип. Тоест, ограничавала е въоръженията си на СОБСТВЕНА територия, по правила, диктувани от ВЪНШНИ сили. Което си е пълно малоумие, и както отбелязаха по-горе, национално предателство от най-чист вид от страна на Петнистия малоумен утопист.
  Естествено, това положение е нямало как да продължава за вечни времена. Проблема е, че ако Русия излезе едностранно от договора, ще има поредния епизод на цирка на истерията по отношение на "агресивните планове на войнстващия руски империализъм". И явно са намерили няква вратичка, някакви формални поводи и т.н. да извъртят нещата така, че самите свободно-демократични да искат да излязат от договора. Пиндостанските негри явно в продължение на 4 години са търсили начин за противодействие, но както се вижда, не са успели да го намерят. Съответно, декларират поражение.

  И не правильно думать, что есть чьим-то богом обещанный рай
 37. 37 Профил на Майстор Балкански (00:00–24:00)
  Майстор Балкански (00:00–24:00)
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  [quote#5:"др. Иванов"]Та не знам кой спечели войната. [/quote]

  Ми немците нали я "загубиха", що Иванушка Дурачок иска да кара сега Мерцедес, а не Москвич?

  "И ний сме европейци, ама не чак дотам..."
 38. 38 Профил на power_decided
  power_decided
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#32] от "gbdesign":

  Какво ли да обяснявам на човек с представи за света от преди 50 години. Китайците има огромно машиностроене. Купуват су - 33 от РФ и тренират в момента на бившия " Варяг " за да разполагат с палубна авиация. Разпадането на СССР отключи поток от технологии и оръжия за китайската армия. Разполага с над 60 подводници и строят нови. Това което нямат е стратегически бомбардировачи. Оправи се, човек. Средната класа в Китай, която не живее по - зле от хората една средно развита европейска страна са около 100 милиона, така че не всички са бедни там.

 39. 39 Профил на Реконструктор
  Реконструктор
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#37] от "Майстор Балкански (00:00–24:00)":

  Лада си остава най-продаваният автомобил в Русия.

  И не правильно думать, что есть чьим-то богом обещанный рай
 40. 40 Профил на power_decided
  power_decided
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#35] от "Майстор Балкански (00:00–24:00)":

  Майсторе стига дигахте толкова акциите на тия цивилизовани държави. От всички англичани, француци и шваби, които идват в България лъха на свищина. Ако под цивилизовани се разбира самочувствието на супер велики и пренебрежение към източна Европа не виждам как може един българи да му се кефи на това. Цивилизовани държави са бомбардирали немските градове към които настъпва червената армия само и само последната да не докопва нищо повече от развалини. Цивилизованите държави пожертваха Чехия и Полша, чиято сигурност и суверенитет бяха гарантирали за да отклонят агресията на Хитлер на изток. Не изпълниха нито един от ангажиментите поети към съюзника си Полша все пак вярам си чел за " странната война ". Цивилизованите държави са изтребили десетки етноси в периода на колониалните си завоевания и в същото време се е говорело за либералност и хуманизъм. По - кротко с цивилизованите държави, че те цивилизоват с летален ефект.

 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 42. 42 Профил на Мастър Йода
  Мастър Йода
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  [quote#40:"power_decided"]От всички англичани, француци и шваби, които идват в България лъха на свищина. [/quote]

  Което наблюдавах по морето тази година, е че руснаците се държат много по-възпитано от бандите английски момчетия.

  Аз не остря моливи, аз руша империи!
 43. 43 Профил на power_decided
  power_decided
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#39] от "Реконструктор":

  Изделията на заводите им са най - продаваните в РФ, но не и моделите на Лада. Ако реализират проектите си за новите модели може и да направят нещо ама като гледам и самите руснаци са нещо скептични към колите родно производство. Късмет.

 44. 44 Профил на Реконструктор
  Реконструктор
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#43] от "power_decided":

  Изделията на руските заводи са сигурно 90% от пазара. Но това са всички марки, произвеждани в Русия, конкретно ти говоря за Лада, тя продължава да доминира над останалите.

  И не правильно думать, что есть чьим-то богом обещанный рай
 45. 45 Профил на power_decided
  power_decided
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#42] от "Мастър Йода":

  Между другото и на мен ми се е случвало. Руснаците пеят и танцуват много повече докато англичани сядат и се отрязват като прасета и трябва да ги търсиш по пода. Индивидуалние пвечатления не трябва да са критерии ама все пак още не съм видял англичанин, който да не смърди на бира.

 46. 46 Профил на Реконструктор
  Реконструктор
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Излъгах, около 30% е вноса.
  http://rating.rbc.ru/articles/2011/01/16/33123342_tbl.shtml?2011/01/16/33123005

  И не правильно думать, что есть чьим-то богом обещанный рай
 47. 47 Профил на mechopuh
  mechopuh
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#18:"др. Иванов"]Сега не знам как е, ама не чувам да са цъфнали.[/quote]

  Наредили са се на палатки да чакат за Червена карта.
  Хвърлили са доларите и трупат рубли.
  Не щат изходни визи после, искат само да ги пуснат в рая.

 48. 48 Профил на mechopuh
  mechopuh
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#45:"power_decided"]Индивидуалние пвечатления не трябва да са критерии ама все пак още не съм видял англичанин, който да не смърди на бира.[/quote]

  Много зависи къде си бил и с кого пиеш.

 49. 49 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 838 Весело

  [quote#42:"Мастър Йода"]руснаците се държат много по-възпитано от бандите английски момчетия.[/quote]не сравнявай поведението на богатите руснаци, които идват по морето у нас, с гаменчетата от Англия, които идват да се напият евтино...... и В русия гаменория дал Бог, добре че нямат парета да пътуват насам, натам...

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 50. 50 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 838 Весело

  [quote#2:"Каишков"]Явно за американците Студената война не е свършила още. [/quote]няма и как да свърши щото на американците им слаб акъла и току виж резнали военните поръчки всенародно, тогава кви же ги правим? Затова и ровят да има напрежение, да има поръчки....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 51. 51 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 536 Неутрално

  До коментар [#3] от "СДС":

  То е достатъчно и за Иран иза Сев.Корея според теб.
  Да ама не.

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 52. 52 Профил на pc_none
  pc_none
  Рейтинг: 531 Весело

  Малее, разтрепериха ми се гащите!

 53. 53 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1319 Неутрално

  До коментар [#21] от "power_decided":

  Доста пъти сме на различно мнение, но ако всички русофили бяха като теб едва ли щеше да има русофоби.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 54. 54 Профил на mitote
  mitote
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#15] от "Мастър Йода":
  Коментар номер 14 се отнася и за Вас господарю.

  Доказано е, че сит народ е патриот. Гладният заминава надалече и оттам обича родината…
 55. 55 Профил на Мастър Йода
  Мастър Йода
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  Ваня почеса луничавото си носле, потри пръстите на мъничките си крачета, протегна тъничкото си телце и се събуди. Ленивец беше Ваня и обичаше дълго да се излежава в креватчето си, но слънчевите лъчи тъй досадно гъделичкаха чипоносото му личице, че той не издържа, скокна и отиде в кухнята да провери какво е приготвила майка му за закуска. Както винаги, татко му му беше оставил на масата 200 рубли. Ей така, за сладолед, за захорно петле и за какво ли още не. Този път редом с купюрите Ваня откри и кратичко писъмце. Ванечка, пишеше в писмото, днес с чичко Вася ще направим много изкуствени слънца. Довечера ще ти донеса снимки от тях, за да се порадваш, завършваше кратичко писъмцето. Ваня знаеше, че татко му е командир на екипаж на стратегически бомбардировач и работата му е да прави изкуствени слънца. Тъжно му стана на Ваня, като прочете писмото, защото знаеше, че пътят до Ню Йорк и Вашингтон е дълъг и татко му сигурно пак ще закъснее за вереря. Тъгата му, обаче не трая дълго, защото погледът му беше привлечен от огромната купа, пълна с вкусни чебуреки. Забележителна кулинарка беше майка му, правеше най-вкусните чебуреки на света. Ваня спомни за майка си. Днес, навярно пак ще трябва да начертае много траектории върху прозрачния екран, предположи Ваня. Напоследък майка му не преставаше да се оплаква вкъщи, колко досадно леко е да провреш ракетите между американските радари. Ваня дояде последния чебурек и дяволити пламъчета заиграха в очите му. Той набра един номер по сотовия си телефон и след кратичко очакване каза на отсрещната страна: „Лена, давай пошли в кино, а!”.

  Аз не остря моливи, аз руша империи!
 56. 56 Профил на basilicum
  basilicum
  Рейтинг: 568 Неутрално

  До коментар [#18] от "др. Иванов":

  има изследвания според които от 70та насам заплатите на средната класа не са мръдвали.

 57. 57 Профил на Мастър Йода
  Мастър Йода
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  До коментар [#56] от "basilicum":

  Никога не съм се интересувал от реалната покупателна стойност на долара през десетилетията, защото икономиката никак не ме интересува, а фискът пък изобщо. Но интуитивната ми преценка е, че той се е обезценил десетократно от 70-те досега. Нека някой ме поправи, ако греша.

  Аз не остря моливи, аз руша империи!
 58. 58 Профил на basilicum
  basilicum
  Рейтинг: 568 Неутрално

  До коментар [#38] от "power_decided":

  малко се изхвърляш със "средната класа" на фона на общата китайска мизерия.тая "средна класа" касае само няколко провинции, че и дори за там е средна само защото е по средата, нищо повече. в % картинката е съвсем друга.

  и като цяло много глупости се говорят за китай. хората бъркат накъде са се ориентирали китайците с реалността.

 59. 59 Профил на omniam
  omniam
  Рейтинг: 688 Разстроено

  На тия само да не им е кеф за някого, почват контрадействия.

 60. 60 Профил на Мазен чех
  Мазен чех
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#32] от "Георги":

  Шегуваш се нали? Китай има най-важното обучени кадри, които ще направят въпросните неща за норматив, за разлика от Запада който си затри производството. Само да припомня, че тия дни китайците тестваха успешно автоматичното скачване с орбиталната си станция, нещо което нямат нито руснаци нито американци вече.

  икономист - неграмотник с диплома
 61. 61 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1902 Неутрално

  Както и да го украсяват дипломатически, това си е нова студена война! При нови условия, нови технологии, нови съюзници, ново разпрледелние на света, но...на война, като на война!

 62. 62 Профил на power_decided
  power_decided
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#53] от "Ian Smith":

  Този вид деления и етничоско противопоставяне между що годе цивилизовани народи не го харесвам. Опитвам се да бъда обективен. Какво ни донесоха двете световни войни - милиони жертви, разрушения които забавиха развитието на цивилизацията, тотална промяна на демографията в Европа. Преди първата световна почти всички страни в Европа имат отлични демографски показатели. Населението на континента е 2 пъти по - голямо от това на Африка. След Китай Руската империя и забели България имат най - висок коефициент на раждаесмот, най - много раждания на 1000 души от населението. Противоспоставянето на източния и западния блок взаимно ги изтощи и спечелиха тези който най - малко участваха в него. Едно ново противопоставяне САЩ - РФ най - много да завърши с тоталната доминация на Китай в северното полукълбо. Преди няколко години Китай излязоха със становище, че могат дадат на запада 200 милиона трудови емигранти през следващото десетилети. През 2020 в Китай пада забраната за 1 дете. Тези не искат зони на влияние, достъп до суровини или независимост те искат собствен СВЯТ. В случая запада като по - силен може да спре да се гъбарка с руснаците и се съсредоточи към очертаващия се проблем. Ситуацията ми напомня за събитията около ВСВ. Макар да се обявили вече война на Хитлер западните сили обмислят как да подпомогнат с експедиционен корпус, който да премине през скандинавието (макар скандинавските страни въобще да нямат намерение да им предоставят подобен коридор) финландската армия и обмислят вариант за бомбардировка на нефтените полета край Баку. Стига късогледство води ни към пропаст.

 63. 63 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3770 Неутрално

  [quote#33:"Майстор Балкански (00:00–24:00)"]И кат се събудиш кво ще стане?! [/quote]

  Защо изобщо се занимаваш с тоя спамьор, досаден просяк на внимание?

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 64. 64 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1184 Неутрално

  До коментар [#60] от "tel_112":

  Никой не си е затрил производството. Китай няма обучени кадри и ако ти се е налагало да общуваш, като мен с техни инженери, щеше да осъзнаеш кръжочническото им ниво. Големият им успех да скачат 2 летателни апарата на 200 км. височина, САЩ и Русия го правят от 60 години и са го правили стотици пъти. Когато техни техники почнат да щъкат по Марс, тогава им изтъквай космическите постижения. Дори една Индия в Космоса е 20 години пред Китай. Ако Китай си е изостанала комунистическа страна с предприятия базирани на така наречените ТПК в които се сглобяват компоненти произведени по света във готови изделия. Малкото неща, които произвежда Китай и са дело на собствени разработки или кражба на технологии, са общо взето занаятчийски произведения с ниско качество и цена и относително просто устройство. Дори един автомобил не са в състояние да произведат, да не говорим за кораби и самолети.

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 65. 65 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3770 Неутрално

  [quote#4:"4i_ta_tel"]Студената война може да се разглежда като Третата световна война. Русия беше тотално победена, а Горби просто подписа капитулацията на русия. [/quote]

  Абсолютно вярно. Ако не беше Горбачов, под фуражката на някой луд кремълски геронтократ може би щеше да се роди безумната идея да "отбранява социализма до последна капка кръв", както направи смахнатият камилар в Либия. Тези хора не са свикнали властта да я дават без бой. А че системата си беше изначално сбъркана и обречена, това го знаят и децата.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 66. 66 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1363 Неутрално

  До коментар [#20] от "Георги":Да свалиш ламаринените очила. Пречат ти. Глупости не коментирам.

 67. 67 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1363 Неутрално

  До коментар [#26] от "power_decided":Скоро гледах италиански филм. Италия продала машини на Китай. Конструкторът от италианския завод, обаче, установил, че един чарк може да се направи по-добре и отива в Китай. Намира завод и дава чарка. Китайците отдавна го оправили и неговия чарк го хвърлиха в коша за претопяване. Хич не забравяйте , че Китай е дал велики изобретения на човечеството - значи имат голям генетичен потенциал.!

 68. 68 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1363 Неутрално

  До коментар [#29] от "Майстор Балкански (00:00–24:00)":Ми щото на два пъти се опитаха да я освободят от собствения и народ и Наполеон и Хитлер. Кой ще е следващият ?

 69. 69 Профил на power_decided
  power_decided
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#67] от "ahasver":

  Абе доста си бяха изостанали и не са дали толкова много, НО купиха много технологии, наеха много специалисти, много техни младежи завършиха в чужди университети с държавни стипендии и сега тръгнаха напред със свой собствени разработки. Знаят си интереса не лапат мухи е недоклатени слогани като нас !!!

 70. 70 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1363 Неутрално

  До коментар [#32] от "Георги":Не знам от къде крадеш ,та изкарваш чак такава заплата. Коментарът ти ще е горе-долу верен, ако вместо няма , пишеш има. Много дълго си бил в кома.

 71. 71 Профил на power_decided
  power_decided
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#64] от "Георги":

  Друга боза е викаш Индия. Да знаеш направо колата мечта е ТАТО - РАМА или както се казваше оня кашон. Предлагам да обявим едно състезание между него и трабант. Мисля че тигърчето ше го сцепи особено на сняг.

 72. 72 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1184 Неутрално

  До коментар [#70] от "ahasver":

  16 долара са си 20-тина кинта...точно толкова ми е заработката за 2 часа. А пък средният европеец ги изкарва за 1 час.

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 73. 73 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1184 Неутрално

  До коментар [#71] от "power_decided":

  Ставаше дума за космически технологии, но като искаш говори и за автомобилостроене. Тата Моторс правят съвсем прилични автомобили, за страна от третият свят. Китай няма нищо по-добро или дори аналогично на тях.

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 74. 74 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3770 Неутрално

  [quote#72:"Георги"]16 долара са си 20-тина кинта...точно толкова ми е заработката за 2 часа.[/quote]

  Не че е по темата, но аз изкарвах 100 долара на ден през 2000 г.

  В България.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 75. 75 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#74] от "dodge_ram":

  Важното е да бъде отчитана простичката и неоспорима истина, че разликата между един долар от една страна и една рубла или един юан от друга, си остава... един долар

  Свобода за Надежда Савченко!
 76. 76 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1363 Неутрално

  До коментар [#40] от "power_decided":По сателитната телевизия вървят едни документални филмчета. Представят историята на т.н Великобритания и как е отменила робството в колониите си през 19 век. Колко народец е изгинал от глад в Индия докато колониалната власт празднува коронясването на Виктория за императрица. Алжир е осеян с гробища за избити араби от борбата срещу французите. Германците са почнали избиването на "непълноценните " 20 години преди Хитлер.
  А Дрезден е бил сринат със земята от серсемлък. В него не е имало военни обекти или заводи. В Австралия признаха за хора аборигените преди 20-на години , а избирателно право имат отскоро. Вчера празнуваха "ден на благодарността " в САЩ. За това ,че индианците са спасили от глад първите преселници. Сега са ги натикали в резервати от благодарност. Та по-полека с цивилизацията !

 77. 77 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3770 Неутрално

  [quote#75:"GogoPG"]Важното е да бъде отчитана простичката и неоспорима истина, че разликата между един долар от една страна и една рубла [/quote]

  Да, безспорно е така. Неотдавна някакъв познат ми се жалва, че трябвало да пътува по работа в Русия и платил за виза ... не помня колко ДОЛАРА. Когато американците въведат такса в рубли за техните визи, ще призная на кремльовските джуджета, че са дигнали "великата страна" на крака.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 78. 78 Профил на power_decided
  power_decided
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#76] от "ahasver":

  Ти сигурен ли си, че трябва към мен да го адресираш, защото аз имам сходно мнение в случая. Хубаво напомни за етническата сегрегация в страната на " свободата " САЩ. Може да споменеш и за изтреблението на бурите, за бунтовете в колонииите потушавани с огромна жестокост, за опожоряването на китайските градове. Тук всичко е пристрастно. Нищо не се казва за престъпленията на силните на деня, но умните помнят и се пазят.

 79. 79 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#78] от "power_decided":

  "Силните на деня" може би и именно по тази причина са се превърнали в такива, защото са отчели, осмислили и сторили каквото е във възможностите им да компенсират тези свои прегрешения.

  Свобода за Надежда Савченко!
 80. 80 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1363 Неутрално

  До коментар [#64] от "Георги":Ти вестници не четеш ли ? Кой прави автомобили в Ловеч ? Марсианците ли ? Дори мартеници ни пращат. Знаеш ли ,че доскоро /нямам пресни данни / най-мощният компютър беше китайски. ?

 81. 81 Профил на power_decided
  power_decided
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#79] от "GogoPG":

  Да, бе да и как точно ги компенсират? Абе като няма как да замежеш положението поне не се обаждай да мирише още повече.

 82. 82 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#81] от "power_decided":

  Попътувай, събери впечатления, разшири хоризонтите си и ще видиш точно как. А ако ти мирише, няма какво друго да ти препоръчам, освен класическото:
  НЕ СЕ ЧЕШИ, КЪПИ СЕ!
  Така или иначе, ако Русия от години не е страна по договореността, прекратяването на достъпа й до информация е дори закъсняло. Хубаво е да си в час с действащите договорености. Москва трябваше да го е установила още по времето на Втората световна, когато нейните военопленници бяха третирани различно не за друго, а пак поради липсата на неин подпис под конкретно международно споразумение.

  Свобода за Надежда Савченко!
 83. 83 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1363 Неутрално

  До коментар [#78] от "power_decided":Така е Всъщност допълвам това , което казваш Не ми е интересно да споря с някой георги , пълен с предрасъдъци. Вместо чалга , гледам документални филми, гледам ОРТ , гледам френска тв. Вчера показваха откриването на микрорайон за морски военни в Далечния изток./ОРТ/. Отлични нови жилища. С магазини, училища. Скоро ще ги докарат за 50 000 военни.

 84. 84 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1363 Неутрално

  До коментар [#82] от "GogoPG":За кои военнопленници говориш ? а евреите защо ги третираха ?

 85. 85 Профил на dakl
  dakl
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Както обикновенно САЩ действуват от позицията на сила, но икономическите проблеми могат да ги отрезвят , защото ще им се наложи да разходват колосални средства за поддържане на военни бази в половината европейски страни!

 86. 86 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1184 Неутрално

  До коментар [#80] от "ahasver":

  И аз съм произвел стотици компютри...отивам при вносителите, купувам си компонентите и ги сглобявам... в случаят с Китай произвеждат кутията им. А най-мощният компютър не е китайски и никога няма да бъде. Също така "Супер компютър се прави, навръзвайки във "ферма" голям брой обикноновенни компютри, но това ни най-малко не означава че навързалият ги има отношение към производството им. Процесори за компютри се правят само и единствено във САЩ. Що се касае до автомобилите, е безсмислено да ти отговарям.... до като не споменеш поне една марка китайски автомобил, направен с китайски части измислени от китайци...

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 87. 87 Профил на Майстор Балкански (00:00–24:00)
  Майстор Балкански (00:00–24:00)
  Рейтинг: 1316 Разстроено

  До коментар [#40] от "power_decided":
  [quote#40:"power_decided"]Майсторе стига дигахте толкова акциите на тия цивилизовани държави.[/quote]

  Съгласих се, аргументацията ви е желязна, може би е по-правилно понякога понятието "цивилизовани държави" да се поставя в кавички. Обаче в конкретния постинг акцента беше върху нежеланието на тези държави, както и да ги наричаме, да изтрият болшевизма от лицето на географията на тази 1/6 част от сушата, за което те пропуснаха момента. Дори бих добавил, че те се строиха преди това на погрешната страна, защото единствената държава, която някога е посмяла да се опълчи на съветския комунизъм с цялата своя военно-икономическа мощ, беше Германия, и тя не получи подкрепа от другите "цивилизовани държави", дори напротив, последните се съюзиха с червената измет, позволявяйки ѝ да смачка с ботуша си половин Европа.

  "И ний сме европейци, ама не чак дотам..."
 88. 88 Профил на Майстор Балкански (00:00–24:00)
  Майстор Балкански (00:00–24:00)
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  До коментар [#68] от "ahasver":

  Ми добре де, като бил толкова привлекателен болшевизма, що хората емигрираха в капиталистическите страни, а не в тези от соцлагера? Че кво толкова като Иванушка Дурачок изгонил "агресорите" Наполеон и Хитлер - да не би руския народ да е заживял след това по-добре от френския и немския, а?

  "И ний сме европейци, ама не чак дотам..."
 89. 89
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 90. 90
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 91. 91 Профил на shristov
  shristov
  Рейтинг: 950 Неутрално

  До коментар [#65] от "dodge_ram":

  Продължавам да мисля, че е фундаментална грешка премахването на комунистите без кръв - и в Русия, и в България.

  Проблемът е, че народът има избирателна памет и колкото повече време минава от управлението им, толкова повече лоши неща се забравят, а "хубавите" се легендаризират от пост-комунистите.

  Това, разбира се, нямаше да бъде проблем в едно здраво общество. За съжаление, обаче, за да стане едно общество здраво след комунизма, то трябва да изстрада за себе си пътя към истинската демокрацията (свободата) ... за което останалите на ключови места комунисти не помагат.

  Затова, ако имаше кървав сблъсък, комунистите щяха да го загубят, след което победителите, т.е. нормалният народ, щеше да ги изрита отвсякъде ... и нямаше да допусне носталгия по онова време.

 92. 92 Профил на Предраг Джукич
  Предраг Джукич
  Рейтинг: 576 Весело

  [quote#86:"Георги"]Процесои за компютри се правят само и единствено във САЩ.[/quote]
  Китай пусна суперкомпютър със собствен процесор. Чипът е разработен от местни инженери и произведен в китайски завод.

  http://technews.bg/article-23884.html

  тенкю пийпъл! Да живей масонската ложа
 93. 93 Профил на Предраг Джукич
  Предраг Джукич
  Рейтинг: 576 Весело

  [quote#86:"Георги"]И аз съм произвел стотици компютри...отивам при вносителите, купувам си компонентите и ги сглобявам... в случаят с Китай произвеждат кутията им[/quote]
  Може и да си произвел стотици, но не компютри а компоти

  тенкю пийпъл! Да живей масонската ложа
 94. 94 Профил на power_decided
  power_decided
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#87] от "Майстор Балкански (00:00–24:00)":

  Германия воюваше срещу народите на СССР. Все пак да не забравяме изказването на Хитлер - " славяните са тор за земята ". Той мечтае за " жизнено пространство " и то именно в източна Европа като продължение на делото на тевтонците. Отношенията между болшевизма и западната политическа система ( не бързам да я наричам демокрация ) са много сложни. Все пак по - време на гражданската война в Русия те спонсорират и двете страни, затварят си очите пред избиването на елита на страната от червените комисари и техните банди ( основно наказателните отряди са съставени от народите на Кавказ, средна Азия и емигранти от други страни като завърналите се от емигрантсво евреи са значителен брой и то на ръководни длъжности) и им продават модерн оръжие, боеприпаси, военни материали и продоволствие, а в замяна Троцки щедро обещава концесии. Това не е никаква борба с болшевизма, а розерение, разграбване на страната избива на народа. В този период всички империи са единодушни в едно - ликвидирането на Руската империя и разделяне на наследството и. Сметките излизат малко криви, но все пак е нанесен непоправим удар на руската държавност. Големото противопоставяне идва със засилването на левите движения и парии в западна Европа като предпоставка за това се явява повсеместната следвоенна икономическа криза, мизерията сред масата от населението. Дори Хитлер е бил приветстван от западните страни при идването си на влас въпреки хапливата си риторика само, защото така е предотвратено идването на власт на леви сили в Германия.

 95. 95 Профил на kapitalist
  kapitalist
  Рейтинг: 426 Любопитно

  След като в САЩ надвиват демокатите - вчера двете сили не можаха да вземат решение и Обама почна да се разпорежда - вадят поредния коз с/у Путин. По-точно отнемат неговия - хаха! Икономическата война е вече спечелена от Демократите бре. Щом противника им не смее да прави нещо, а стиска зъби и се оттегля. Истинският им противник НЕ Е ВЪНШЕН. А ВЪТРЕШЕН! Републиканците егоисти, затворените, еврейско мислещите, разделящите, изостаналите... Това борят. Русия и Путин са подробност. Плашило за останалия свят.
  От вчера Превалът е минат. Просто не е оповестен официално. До Коледа обрата ще е обявен. ))

 96. 96 Профил на Майстор Балкански (00:00–24:00)
  Майстор Балкански (00:00–24:00)
  Рейтинг: 1316 Разстроено

  До коментар [#94] от "power_decided":
  [quote#94:"power_decided"]Това не е никаква борба с болшевизма, а разорение, разграбване на страната избиване на народа.[/quote]

  Ами то друг начин да се води война още не е измислен. Наистина въпросът е сложен, но има все пак някои ориентири, които го опростяват - Хитлер има записани в лагерите по сметката си около 6 млн. убийства, а Сталин - около 22 млн. Ако трябва да се избира между две злини, не виждам защо да се избере по-голямата. А от гледна точка на България, единствено съюз с Германия е гарантирал по онова време осъществяването на националния идеал - излаз на "три морета". За съжаление Германия губи и двете войни, и това си остава само мечта. Когато обаче СССР ни окупира, не само не спечелихме териториално, но дори загубихме още свои земи и население.

  "И ний сме европейци, ама не чак дотам..."
 97. 97 Профил на power_decided
  power_decided
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#96] от "Майстор Балкански (00:00–24:00)":

  Майсторе цитирай и остатъка от коментара за западната помощ, защото за избирателното цитиране вече съм говорил не веднъж. А така цинично да се пресмятат жертвите с колко милиона повече или по - малко е ужасно. Жертвите на лагерите в СССР са политически или криминални,лагерите не са създадени от Сталин,много от тях са от т. нар. стара гвардия- основно евреи сподвижници на Ленин и палачи на руския елит,броят на хората преминали през лагерите за целият период на оперирането им не е равен с броя на загиналите там, така че да не издуваме излишно цифрите, жертвите на Хитлер са етнически и не може да става въпрос за сравнение. Хитлер, който според теб помага на България ни принуждава да се откажем от неутралитета и ни вкарва на губещата страна, Хитлер изземва хранителните запаси и обрича населението тук на ГЛАД. В следвоенния период според немските планове и най - вече плана ОСТ няма да има никаква България на 3 морета или Полша или освободени от съветите Украйна и Русия - ще има само трудови лагери докато популацията на територията на източна Европа не бъда ликвидирана окончателно за да се освободи вече споменатото пространство за " жизнено пространство " за арийските заселници.

 98. 98 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3770 Неутрално

  [quote#91:"shristov"]Проблемът е, че народът има избирателна памет и колкото повече време минава от управлението им, толкова повече лоши неща се забравят, а "хубавите" се легендаризират от пост-комунистите.

  Това, разбира се, нямаше да бъде проблем в едно здраво общество. За съжаление, обаче, за да стане едно общество здраво след комунизма, то трябва да изстрада за себе си пътя към истинската демокрацията (свободата) ... за което останалите на ключови места комунисти не помагат. [/quote]

  Мисля, че тук нещата опират и до исторически натрупвания, до култура, религия и т.н. На 10.ХІ българското общество в голямата си част беше домодерно, крепостническо селячество. Мисля, че и днес си остава такова. Хора, които живеят в панелни кошери, и въпреки теснотията намират място (и време) да направят зимнина!!! - не са модерни хора. Те са битови човеци - живеят, за да напълнят тумбака.

  През 2006-2007 г. комунистите допуснаха фаталната грешка, да оставят народния тумбак празен. Убеден съм, че оттогава са си взели поука и ще гледат - освен ако не стане някакав международин катаклизъм, в което се съмнявам - да не допуснат същата грешка. А когато българинът има пари за салатката и Бербатката, за ракийката и комшийката, той не се интересува от друго.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 99. 99 Профил на Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Рейтинг: 2470 Весело

  До коментар [#5] от "др. Иванов":

  Всички стават на крака и ръкопляскат в залата. И викат Ура КПСС БКП КПСС БКП!

  И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ...
 100. 100 Профил на Майстор Балкански (00:00–24:00)
  Майстор Балкански (00:00–24:00)
  Рейтинг: 1316 Разстроено

  До коментар [#97] от "power_decided":

  Ама не ми приписвай симпатии към хитлер и националсоциализма, щото наистина нямам такива. Аз разглеждам въпроса чисто геополитически, не идеологически - тоест коя от страните е дала по-голям шанс на България да осъществи своя национален идеал, и това очевидно не е Русия. Какви са били следвоенните планове на немците е мътна работа, докато какво губи България 50 години под руски ботуш, аз го знам от първо лице, така че няма как да ме манипулира някой по въпроса.

  "И ний сме европейци, ама не чак дотам..."
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK