Съдът на ЕС: Блокирането на торенти е нарушение на човешки права

Протести в защита на торент тракерите в България имаше през март 2007г.

© Юлия Лазарова

Протести в защита на торент тракерите в България имаше през март 2007г.Съдът на Европейския съюз премахна от арсенала на звукозаписната и кино индустрия едно от основните им оръжия - настояването доставчиците на интернет да блокират технологиите за онлайн размяна на файлове.


Според решение на магистратите C-70/10 от 24 ноември подобно филтриране или блокиране на трафика представлява нарушение на основни човешки права. Фирмите доставчици не могат да бъдат принуждавани да правят това, защото така се нарушават правата на лично пространство и правото на хората свободно да разменят информация, съобщи изданието EUobserver.


Казусът е от 2007 г. и тръгва от иск на Sabam - белгийска организация, събираща отчисления за авторски права - недоволна от интернет доставчика Scarlet. Организацията смята, че фирмата трябва да бъде принудена да филтрира peer-to-peer трафика и да блокира "незаконните комуникации".
Белгийски съд уважава иска и принуждава Scarlet да установи подобно филтриране. Засегнатият провайдър обаче обжалва и отнася случая до най-високопоставения съд в Европейския съюз.


"Законодателството на ЕС има върховенство над решенията на национален съд, изискващи интернет доставчик да инсталира филтрираща система с цел да се предотврати незаконното сваляне на файлове", се казва в решението.


"Такова решение може потенциално да наруши свободата на достъп до информация, тъй като тази система може да не различава адекватно законно от незаконно съдържание."


Защитниците на свободния обмен на информация в цифровото пространство определиха решението като "изключително важно" не само за европейските потребители, разменящи файлове в Европа, но и за всички по света.


Аргументите, които засягат обмена на информация онлайн, се съдържат в едва няколко реда на един от параграфите на присъдата. Те обаче са толкова силни, че ще са необходими доста усилия за измисляне на нова стратегия от държавите, които притискат интернет доставчиците да действат като полицаи в интернет, пише EUobserver.


"Това си е смъртоносен удар по опитите на част от правителствата да приватизират прилагането на законите", коментира Джо Макнами, директор на организацията European Digital Rights. По думите му възможна - и доста по-евтина - алтернатива е индустрията и доставчиците доброволно да си партнират, без да им се налага да се срещат в съда.


Ако Съдът на ЕС беше решил в полза на Sabam, отговорността за прилагането на правата за интелектуална собственост щеше да падне основно върху интернет провайдърите и щеше да ги принуди да въвеждат все по-сложно, всеобхватно и непрекъснато следене и филтриране на онлайн трафика.


Малкълм Хути от Асоциацията на европейските доставчици на интернет услуги също приветства решението като "фундаментално важно за бъдещето на интернет".


Съдът на ЕС: Блокирането на торенти е нарушение на човешки права


Макнами коментира, че присъдата поставя под въпрос законността на глобалното Търговско споразумение за борба с фалшификатите (Anti-Counterfeiting Trade Agreement или Acta), опитващо се да създаде световна рамка за защита на интелектуалната собственост. За защитниците на свободата в интернет Acta беше "черна овца" и те непрекъснато го критикуват, че е споразумение, договорено тайно.


"Сега ЕС ще трябва напълно да преосмисли подхода си или поне да го смекчи значително, защото не може да се опитва да налага извън Европа нещо, което е обявено за незаконно вътре в самата Европа. Хората, които пробват да го прокарват по света, ще бъдат заплашени със съдебни дела", допълва Макнами.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (133)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1389 Весело

  Агент Колев сигурно си скубе косите от яд

  15.02.1989 - 07.02.2018
 2. 2 Профил на WALL-E
  WALL-E
  Рейтинг: 479 Неутрално

  "Това си е смъртоносен удар по опитите на част от правителствата да приватизират прилагането на законите", коментира Джо Макнами, директор на организацията European Digital Rights.
  Джо, колко не си в час пич...

  Умен и красив жълтопаветник.
 3. 3 Профил на punakazanlak
  punakazanlak
  Рейтинг: 440 Весело

  До коментар [#1] от "Karelson":

  Хвала брат! Изби рибите с това.....

 4. 4 Профил на demonoid - чао тирани!
  demonoid - чао тирани!
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Браво! Сега оня Явор какво ще прави?

  http://whynot-reflect.blogspot.com/
 5. 5 Профил на anona
  anona
  Рейтинг: 455 Неутрално

  Една от малкото позитивни новини в морето от кризи, стачки и сблъсъци.

 6. 6 Профил на conTXT
  conTXT
  Рейтинг: 740 Неутрално
 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 8. 8 Профил на WALL-E
  WALL-E
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Лобито на контент провайдърите е платило (или обещало медийна подкрепа за изборите из Европа догодина) и логично е предпочетено пред спазването на закона и правата на авторите. Една сравнително малка група са много прецакани, ама гласоподавателите са хепи. Същото, ама в мащаб е и тук. Смех.

  Умен и красив жълтопаветник.
 9. 9 Профил на drake
  drake
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Джо Макнами е много умен и интелигетен човек. Срещал съм се с него и честно казано такива хора са малко. Да не говорим, че той се противопоставя на всякакви схеми за ограничаване на правата на потребителите под маската на защита на интелектуалната собственост. Макнами работи в един малък офис от две стаи с един помощник и се бори с компании ,които поддържат десетки лобисти. Човекът си върши работата, не е като т.н. държавни служители в България ,които се чудят как само да заплашват Интернет потребителите ,които между другото им плащат и заплатите.

 10. 10 Профил на 5ar
  5ar
  Рейтинг: 426 Весело

  яворе яворе магданозе мой !!!

 11. 11 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 951 Неутрално

  Каква е разликата дали ще дам диск,книга или каквото и да е на комшията си,или ще го направя през мрежата.
  Интелектуална собственост!Мераклии!
  Бардовете в миналото дали са претендирали за интелектуална собственост?

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 12. 12 Профил на Limp Bizkit
  Limp Bizkit
  Рейтинг: 479 Весело
 13. 13 Профил на тупая_обезьяна Горд представител на човешката раса
  тупая_обезьяна Горд представител на човешката раса
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Чудесна новина...

  Скорошен фалит за американската асоциация на филмовата и звукозаписната индустрия...

  пълен фалит на цялата хамъриканска икономика още утре
  Нека
  ЩЕ

  СЛУЖУ СОВЕТСКОМУ СОЮЗУ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ЗА РОДИНУ, ВПЕРЕД !!!
 14. 14 Профил на clutch
  clutch
  Рейтинг: 636 Весело

  FUCK THE CORPORATE WORLD, BITCH!
  Това е добра новина за мен.
  Чудесно е, че се търсят правата на авторите на интелектуален труд/най-общо казано/ , ала съм против паразитиращите около тях и на техен гръб тарикати.
  Един музикален продукт при необходимо общо вложение за 5-8 хил.евро, и още толкова за промоция чрез съвременните комуникационни канали, не трябва да се търгува с 1000% надценка, само и само да се храни безкрайната кохорта от паразити в мейджър разпространителските компании.
  А на родните "мизикални бизнесмени" им пожелавам да не пискат за авторски права, а да се погрижат първо аверчетата им да се научат да ги плащат.
  Пресен пример-В рекламният каш на предаването "Комисията Павлов" на ТВ7, най-нагло са откраднали музикален пасаж от парче на ПРАЙМЪС. Дали са платили авторски- не мисля.
  А в рекламите-пълно е със закрадени музики.
  Е, кой е по-вреден, Гого пиратчето, дето ще си слуша свалената музичка в къщи, или рекламистите, одрали 100 кожи от възложителя за 'оригинална музикална заставка" ?

  Бил съм крайно груб към идиотите? Хъм, имам и разрешително за оръжие :)
 15. 15 Профил на драган
  драган
  Рейтинг: 583 Весело

  Е това е добра новина! Стига само са ни работили с парчета от рода на това не бива, онова не може, така е забранено. В тази криза нека има поне малко радост.
  Това решение е особено ценно за нас по-бедните дето не можем да си позволим да плащаме скъпи авторски права. Вярно, че вземаме на аванта. Обаче торентите не са само филми и музика. те са РС програми, книги, информация. Специално за мене е много сладко да ползвам литература на аванта. Не мога с тази заплата да си купя скъпи помагала.
  Де факто така се образоваме /чрез торентите е-книги/ и сме полезни не само за себе си , а и за обществото

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 17. 17 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 524 Неутрално

  компютрите не са хора и определена информациа в интернет не е човешко право и безконтролното разпространяване на информациа е вредно за хората
  както в природата има безопасни храни и животни и опасни храни и животни така и в мрежата има безопасна информациа и опасна информациа за компютрите и хората
  и трябва да се контролира информациата в интернет както се контролират храните и условиата на труд и живот
  в това отношение китаците са пример за подражание

 18. 18 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1105 Весело

  Е сега вече фалира Холивуд! И на смяна идва Боливуд
  Наивни мечтатели да краха на америкашките
  И разни други елементи, дето са свободолюбиви, но най-обичат ККП!
  Смях в залата! Авторските права са до продажбата! След това каквото даде филанкишията!
  Нека да има хора, които са готови да защитават нашите свободи от посегателства!
  Че вече се чуват гласове да забранявали и порносайтовете - били неморални! И кое е неморалното на чукането?

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 19. 19 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 524 Неутрално

  производителите на неща с авторски права спекулират като пускат уж неофициално пиратски копиа защото по този начин продуктите им стигат до почти всички потребители от богатите си взимат достатьчно пари а бедните им пьлнят главите с глупости
  това е все едно да имаш нещо и на едни да го показваш срещу заплащане а от други да го криеш и любопитните да извьршват престьпление да го видят
  както е казано разделяи и владеи

 20. 20 Профил на wreck
  wreck
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  До коментар [#17] от "dearblue":

  You should never underestimate the predictability of stupidity .
 21. 21 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1360 Весело

  До коментар [#16] от "be_google":

  Мда... мнението ти си е твоя интелектуална собственост.
  Правилно - цензурата трябва да бъде подсъдна

  Добро решение, заради което ще се наложи издателите да станат още по-изобретателни. Няма опция да се върнем в началото на 80-те и да се търси порядък от тогавашния в продажбите. Голям вой, за всеки пропуснат долар - е няма как... но и не мисля, че ще умрат от глад при положение, че пазарите и народа са в пъти по-големи от тогава така, че нищо чак кой знае какво не губят... а алчно искат повече от всякога.

  Жената е покана за щастие
 22. 22 Профил на Майстор Балкански (00:00–24:00)
  Майстор Балкански (00:00–24:00)
  Рейтинг: 1316 Весело

  Хахаха, най-добрата новина днес - победа на здравия разум над милиционерщината...

  "И ний сме европейци, ама не чак дотам..."
 23. 23 Профил на arch_
  arch_
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Чудесно, нещата сякаш почват да се раздвижват. Дали е в правилната посока - тоест интелектуалният труд да се изплаща на артисти и писатели, а не на паразитни структури - ще се види в бъдеще.
  За всички, които още таят илюзията, че кражбата на интелектуална собственост ощетява истинските собственици, пействам тази таблица за разпределението на печалбата от един музикален диск в Германия

  „Labels“ 25 %
  разпространение 22 %
  продажба 20 %
  данъци 15,966 %
  музикант 7 %
  GEMA 6 %
  производство 4 %

  Положението с книгите е още по-зле. Авторът получава между 5 и 8 % процента от нетната цена.
  Така че е очевадно кои са истинските крадци.

 24. 24 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 524 Неутрално

  проблема с авторските права се решава много лесно но производителите ако разчитат на легално разпространение и доходи от това просто ще са много бедни
  например кажете кои интернет проваидьр в бьлгариа изисква операционната система да е лицензирана като това е записано в договора за доставка на интернет

 25. 25 Профил на HERMES
  HERMES
  Рейтинг: 728 Неутрално

  [quote#4:"demonoid"]Браво! Сега оня Явор какво ще прави?[/quote]

  Е как какво ще прави. Отново ще си сменя името - от Шалтер Колев пак към Явор. Все пак трябва да има реформи в МеВеРе. Един милиард усвояват. Дейност трябва да има.

 26. 26 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1634 Весело

  Мине, не мине, пък току европейските чиновници и нещо умно измислят

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 27. 27 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1105 Гневно

  До коментар [#24] от "dearblue":
  Ти не се прави на по-католик от Папата!
  Аман от многознайковци! И на твоя компютър всичко е лицензионно или фрее то прайвит юс?
  Понеже си купил лаптоп със инсталирана система и сега се имаш за най-праведния?
  Само любопитство. Нищо друго

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 28. 28 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1105 Весело

  До коментар [#26] от "Хриси":
  Е, то едно време само комунистите измисляха умни неща! Всеобхватни.
  Но минеше не минеше време и се даваше команда:
  Кръгом и пак напред!
  Та я докараха до Дикенсов капитализъм!

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 30. 30 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Уплашиха се от възхода на пиратските партии.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 32. 32 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 951 Неутрално

  До коментар [#17] от "dearblue":

  Китайците драги, са пример за не-подражание!
  Не бива да си вменяваш Божията воля и да казваш кое е полезно и кое вредно.
  Много институции са се самоунищожили точно,защото са си играели на Богове.
  Бог е създал човека със свободна воля и дух!
  Дали е буквално или е алегория,все е вярно.

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 33. 33 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1316 Весело

  Някакви милиционерски цървули тук вече заплакаха и препоръчват казарма като мярка против peer-to-peer трафика.

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 34. 34 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1634 Весело

  Айде, хаирлия да е! Пък белким паразитите в ентъртеймънт индустрията най-накрая вземат, че пукнат!

  @spartacus: Пич, събуй най-сетне зелените чорапи - демоде са!

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 35. 35 Профил на Jeunesse
  Jeunesse
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До тук-добре! Въпреки, че подкрепям разпространение в стил "love.net" Е-билет за 2.4О лв . Все пак продукцията трябва да печели!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  that`s all folk
 36. 36 Профил на Колаборационист
  Колаборационист
  Рейтинг: 890 Любопитно

  Технологиите не са поданици, те не се манипулират от чиновници ...

  Всички ТРЯБВА неумолимо да наказваме невежеството на администрацията и духовенството !
 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 38. 38 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1634 Весело

  [quote#37:"Solingen007"]дори самият ти избор на ник[/quote]
  Хах! Бе имаше навремето един клуб в подлеза на Софийския, преди да построят метрото... Та не знам

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 39. 39 Профил на полет над КУКУвиче гнездо
  полет над КУКУвиче гнездо
  Рейтинг: 479 Весело

  [quote#28:"skara"]Е, то едно време само комунистите измисляха умни неща! Всеобхватни. [/quote]
  Ами то това си е жив комунизъм:
  "От всеки според способностите, на всеки според потребностите" Карл Маркс

  Да жувей виртуалният(и не само) КОМУНИЗЪМ!!!

  „По- голямата част от хората са прекалено мързеливи, за да достигнат сами до истината; те се задоволяват с първото попаднало им авторитетно мнение.“ Тукидид
 40. 40 Профил на kardinalat
  kardinalat
  Рейтинг: 845 Любопитно

  В такива моменти съм горд че съм ЮРИСТ !

  и най-умният си е малко прост....
 41. 41 Профил на lacunae
  lacunae
  Рейтинг: 264 Весело
 42. 42 Профил на Chad
  Chad
  Рейтинг: 426 Разстроено

  [quote#14:"clutch"]

  FUCK THE CORPORATE WORLD, BITCH! [/quote]
  Проблемът ти е, че трудно се факва THE CORPORATE WORLD.

  Още по-голям проблем е, че този проблем не е само твой проблем, а общ за всички не-корпоративни люде проблем.
  За съжаление светът не е наш (техен - на не-корпоративните хора).
  Светът е корпоративен.
  И тук е истинският проблем.
  Не бързайте да се радвате...

  Chad
 43. 43 Профил на €arthquak€
  €arthquak€
  Рейтинг: 643 Неутрално

  Цялата тази работа с авторското право е направена с цел печалба. А печалбата предполага масовост, т.е. продуцентите залагат основно на масовия вкус. Това обаче работи против изкуството, защото негова основна цел е да представя идеи и гледни точки. Но това са доста трудни задачи при сегашната ситуация- сега продуцентите мислят първо колко кинти ще изкарат, а всичко останало е на заден план.
  Може ли някой да обясни защо постоянно налагат едни и същи като тип произведения (без значение дали става въпрос за кино или музика), които са тотално постни откъм идеи, а истинските музика и кино остават някак си встрани? Цялата ситуация в този бизнес странно напомня изкуственото налагане на чалгата в България.
  Затова съм невероятно доволен от решението на съда, така и така ни продават помия, защо пък да им плащаме!
  Съвсем отделен е въпросът за космическите хонорари на актьорите.

  ☭= ☠
 44. 44 Профил на Orchid
  Orchid
  Рейтинг: 927 Весело

  Чудесна новина! Ура за Европейския съд! Дано и нашият такъв го вземе за пример!
  Доказано е с факти, че стойностни книги и филми генерират изключително големи приходи, въпреки наличието им в торент мрежите. Просто защото са стойностни!
  Когато гледам тъп филм, чийто "трейлър" е порядъчно заблуждаващ, дали ми връщат парите, м? Случвало ми се е и с театрална постановка-пълен боклук и загубено време, безумни цени на билетите и накрая излизаш с горчив вкус в устата.
  Да живей свободната обмяна!!!!

 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 46. 46 Профил на Orchid
  Orchid
  Рейтинг: 927 Неутрално

  В тази връзка се сетих, че Гугълето-европа ще трябва да промени хитрата си тактика за неиндексиране на торент сайтове

 47. 47 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1323 Неутрално

  Е, Паркър от Напстер може да се пробва наново в Европа, там го глобиха 30млн.$, поне да ги избие сега.

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 48. 48 Профил на инж.Бъчваров , Казанлък
  инж.Бъчваров , Казанлък
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Статията е добра , но вече малко проблематиката е остаряла. Защото много скоро , с развитието на Изкуственият интелект , правната материя , отнасяща се до Интелектуалната собственост ще принуди ООН/ЮНЕСКО да разработи принципно нова нормативна база . Чия ще бъде Интелектуалната собственост, на кого трябва да платим, за да получим, примерно една песен изцяло разработена , написана и изпълнена от Програма / Изкуствен интелект, в която само се използва мотив , примерно от Лейди Гага ? На тази "принцеса" от Гетото ли? Правото в Интелектуалната собственост в България отново върви след събитията и проблемите . Не им ли стига ,че заедно с желания интелектуален продукт / песен,филм,програма,технолгия, и др./ в НЕТА ни заливат с нежелан поток от безобразно направени реклами! /с почит инж.Бъчваров , Казанлък /

 49. 49 Профил на полет над КУКУвиче гнездо
  полет над КУКУвиче гнездо
  Рейтинг: 479 Неутрално

  [quote#11:"sandman"]Каква е разликата дали ще дам диск,книга или каквото и да е на комшията си,или ще го направя през мрежата. [/quote]
  Разликата е, че сега можеш да го направиш за пари и с това да помогнеш да се вдигне БВП-то!

  Бардовете не изчезнаха ли с идването на капитализма?

  „По- голямата част от хората са прекалено мързеливи, за да достигнат сами до истината; те се задоволяват с първото попаднало им авторитетно мнение.“ Тукидид
 50. 50 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#27] от "skara":
  имам нетбук с линукс и настолен с уиндоус
  уиндоуса има само един браузер и може да влизаш в интернет само линукса има всичко необходимо на еипьлите не им знам операционните системи
  а компютьр си купих на 32 години и използвам знаниата си от преди да имам компютьр 51. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 52. 52 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Най - после една победа.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 54. 54 Профил на Daj Ribu
  Daj Ribu
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  Цветанов не спи,
  Цветанов слухти
  и копоите му
  душат навсякъде.

  Рибу, рибу - дай рибу, рибу, рибу - дай
 55. 55 Профил на Косьо
  Косьо
  Рейтинг: 901 Любопитно

  Разбира се че ограничаването до достъп на информация, е нарушение на човешките права! Просто ЕС съдът го потвърди.

 56. 56 Профил на полет над КУКУвиче гнездо
  полет над КУКУвиче гнездо
  Рейтинг: 479 Весело

  [quote#54:"Forbidden Evil"]Цветанов не спи,
  Цветанов слухти
  и копоите му
  душат навсякъде. [/quote]
  Напомни ми за това:

  http://youtu.be/Uk8x3V-sUgU

  „По- голямата част от хората са прекалено мързеливи, за да достигнат сами до истината; те се задоволяват с първото попаднало им авторитетно мнение.“ Тукидид
 57. 57 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 524 Неутрално

  свободната информациа е да ти направиат психопортрет на база това което гледаш
  а ти си мислиш че си надхитрил системата като не си плащаш

 58. 58 Профил на Владимиров
  Владимиров
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Сега трябва да закрият ГДБОП. Щото ако се съди по медийните прояви, тя май само с торентите се занимава...

 59. 59 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5684 Весело

  "Свободата, Санчо..."
  Добро решение на съда.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 60. 60 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1047 Неутрално

  Дали ще се да се възстановят затрити от мутромилиционерите тракери, Наносет например беше обещаващ... Или неграмотният Колев ще продължи да слугинства на издателската мафия на в."Труд", а главните милиционери (Ц и Б) - на напъна на американските власти да налагат техните мракобесни закони за авторските и сходните им права.

  Според нашите закони би следвало засегнатите от бг тракери американски филмови и музикални мейджъри да предявяват граждански иск в бг граждански съд към собствениците на тракера, а не милиционери да се опитват да набутат един търговски спор в криминалното правораздаване.

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 61. 61 Профил на xax
  xax
  Рейтинг: 219 Неутрално

  Еее голяма радост Просто мегалан не може да ти блокира биткомет/замунда по дефолт. Иначе разпространението на филми, музика, книги и т.н. си е все така почти винаги нелегално Не знам дали има БГ-доставчици, които използват такова филтриране въобще, но за белгийци, германци, холандци ще е плюс.

 62. 62 Профил на Дразнител
  Дразнител
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#8] от "WALL-E":

  Е ти к'во искаш? Една малка група да са хепи, а всички останали да са преебани?! Това е демокрация - става това, което искат повечето хора.

  Жизнь или Life - избор има.
 63. 63 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1323 Неутрално

  Абе, аз питам едно нещо- ако творческа личност, било певец, кинематограф, музикант или дори паважен художник знае, че творчеството му ще бъде "разфасовано" по мрежата- дали този човек ще има стимула да продължава да твори КОГАТО НЯМА КИНТИ?
  Това не е ли косвено посегателство срещу авторските му права, не е ли убиец на стимула на Музата му и не е ли Убийство спрямо творчеството на останалите му колеги?
  Само в САЩ засега закона е нормален в това отношение!

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 64. 64 Профил на Пламен Михайлов
  Пламен Михайлов
  Рейтинг: 503 Весело

  Свободата Санчо, се крепи на върха на твоята мишка!

  artmosphere
 65. 65 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1531 Весело

  Най-после смислно решение. А сега родния боп да се кротне, както и международната мафия. Воглаве жабаря-президент и .... любимата му де.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 66. 66 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1531 Весело

  До коментар [#63] от "venci4":

  Никакъв душко. Що се не гръмнете?
  За тананикъне колко требе да се плаща?

  Covid live matter. Stop the genocide.
 67. 67 Профил на Дразнител
  Дразнител
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#63] от "venci4":

  Едни от най-великите творения са ставали без абсолютно никакви кинти. Повечето велики художници и музиканти са умрели в нищета. Но са останали стотици години в историята и все още са ценени. Чудя се дали ще е така и с новите звезди? Дали след 100 години някой изобщо ще знае що е то Лейди Гага например!?

  Жизнь или Life - избор има.
 68. 68 Профил на arch_
  arch_
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#63] от "venci4":

  Стимулът отдавна е убит. Авторът получава 5-7% от цената на диск или книга. За първа книга обикновено те карат да съфинансираш печата, така че рискът си е абсолютно твой. Ако станеш известен, големият удар е за тях, защото прибират 90%.

 69. 69 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1316 Весело


  До коментар [#63] от "venci4":

  Аре стига...
  [quote#63:"venci4"]НЯМА КИНТИ[/quote]
  Не ви ли стигнаха?
  Е па няма да има за някои "творци" дето смятат, че са хванали Господа за "шлифера"!
  Стига сте правили простотии!

  П.С. Преди месец си купих шестте издадени в България книги на Хорхе Букай за близо 6о лв.

  Ама сега си гледам "Weapons of World War II - Fighter Bombers" от zamunda.net.

  "Мрежата" помага мой човек...
  Но на хора които наистина вършат нещо стойностно! Мани ги КИНТИ-те!
  Започва се с нещо друго!

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 70. 70 Профил на Vladimir Valchev
  Vladimir Valchev
  Рейтинг: 217 Весело

  До коментар [#17] от "dearblue":

  забравил си да си пиеш хапчетата ми се струва

 71. 71 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4126 Весело

  Браво на европейския съд!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 72. 72 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Дзуду! Звианги!
  Звианги е най-големият задник, по-голям от всеки българин.
  Торента: това беше ясно. Звианги,дзу дзу!

  Es muß Geld fließen!
 73. 73 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Нещо аз ли съм дебил, та не разбирам...
  Как ще филтрират трафика?
  Не, конкретно имам предвид как ще го филтрират, като свалям от тракера с чекнато на protocol encription - outgoing на "enforced".
  На ISP-то му излиза само обема на преноса, но не и фактически пренос на какво е.
  Така, че ми филтрират от трите най-дългио. И дебелио.
  Ма явно и тия у Белгията са некви ламери...

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 74. 74 Профил на da_ama_ne
  da_ama_ne
  Рейтинг: 217 Неутрално

  "свобода за българските доунлаудери"

  ееййиииии,вие сте били доунлаудери ли ве?

 75. 75 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#73] от "Десен":

  Мани ги тия от ЕС! Говорим за България!
  Питай Явор Колев дето си скубе косите! №1
  Той трябва да отговори.

  http://dreal.net/wiki/index.php/%D0%9A%D0%B8%D0%B1%D0%B5%D1%80%D0%AF%D0%B2%D0%BE%D1%80

  Честито! И четете

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 76. 76 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1530 Неутрално

  Тоя път сме от правилната страна - преди 1989 копирните машини у нас бяха под строг контрол, а после що комсомолски фирми направиха първия си милион с тях!

 77. 77 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 998 Любопитно

  Бамааму, отиде ентилекоалната собственност у ряката. И ко прайм сеа?

 78. 78 Профил на Sniper
  Sniper
  Рейтинг: 1107 Весело

  [quote#77:"aldy"]Бамааму, отиде ентилекоалната собственност у ряката. И ко прайм сеа?[/quote]
  Теглим торенти без угризения.

  "Какъвто човекът, такава и речта му." - "Qualis vir, talis et oratio." Луций Аней Сенека
 79. 79 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 998 Любопитно

  [quote#73:"Десен"]Как ще филтрират трафика?
  Не, конкретно имам предвид как ще го филтрират, като свалям от тракера с чекнато на protocol encription - outgoing на "enforced".
  На ISP-то му излиза само обема на преноса, но не и фактически пренос на какво е. [/quote]

  Като си увеличат бюджета с още 1 милиард, и това ще правят, не се притеснявай. Въпрос на техника и парички, нашите парички, за техните цели...

 80. 80 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#78] от "Sniper":
  [quote#78:"Sniper"]Теглим торенти без угризения[/quote]

  Точно! И продължаваме! Viva p-2-p

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 81. 81 Профил на bel_bel
  bel_bel
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#1] от "Karelson":

  Кто-то сказал, что жизнь была бы тяжелой, если бы не честные глаза собак. Дурак он. Собака — это хорошо. Но самое лучшее — это честные глаза людей.
 82. 82 Профил на Dwight Schrute
  Dwight Schrute
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#73] от "Десен":

  това би сработило само ако *всички* пиъри в суорма криптват...иначе твойте изходящите са криптнати, ама саммо един да ти праща некриптирани пакети вече става очевидно за какъв трафик иде реч.

  но дори и така да е,провайдерите пак могат да засекат п2п трафик....пустите му лами, те, завалийките - http://en.wikipedia.org/wiki/Deep_packet_inspection

 83. 83 Профил на kapitalist
  kapitalist
  Рейтинг: 426 Любопитно

  До коментар [#2] от "WALL-E":

  Много прибързано се изказа. Но само с рейтинг 30, ти е простено.

  Виж подробно диалога, като започнеш от #2! И ще погледнеш и по-надълбоко в проблема... Успех! 8)
  http://www.dnevnik.bg/pazari/2011/07/18/1125540_patentni_voini_za_miliardi_dolari/

 84. 84 Профил на kapitalist
  kapitalist
  Рейтинг: 426 Любопитно

  До коментар [#9] от "drake":


  До коментар [#44] от "oror":


  До коментар [#14] от "clutch":


  До коментар [#43] от "earthquake":

  Виж #83

 85. 85 Профил на 952
  952
  Рейтинг: 621 Весело

  [quote#1:"Karelson"]Агент Колев сигурно си скубе косите от яд [/quote]

  Явор не е ли плешив?


  [quote#13:"tupaja__obezyana"]Скороен фалит за американската асоциация на филмовата и звукозаписната индустрия...

  пълен фалит на цялата хамъриканска икономика още утре
  Нека
  ЩЕ [/quote]

  Ъхъ... Още утре ще стане. И още утре Линукс ще пребие Windows-а.

  И двете тези съществуват от поне 15- тина години... Признавам- интересни теории...

  В Torrent- протокола няма нищо незаконно- ясно като бял ден. "Явор Колев & Co" могат да пият освен по една ракия- и по дамаджана студена вода. Аз лично съм up- вал десетки торенти със семейни видеота- споделям ги с приятели и роднини по света. На който не му харесва- да ме хване за... пръста, да речем...

  За двайсет и първия пръст...

  Колко жалко, че всички, които знаят как трябва да се управлява България, са заети да пишат разни неща по форумите...
 86. 86 Профил на Димитров
  Димитров
  Рейтинг: 897 Неутрално

  До коментар [#2] от "WALL-E":

  Сега ще трябва да приложат българския модел, който е още по-идиотски и мракобеснически.

 87. 87 Профил на Димитров
  Димитров
  Рейтинг: 897 Неутрално

  До коментар [#63] от "venci4":

  Това е "убиец на стимула на Музата му", само ако Музата му са КИНТИТЕ.

 88. 88 Профил на rosen
  rosen
  Рейтинг: 583 Неутрално

  УРА!

  Свободата е на върха на копието...
 89. 89 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1316 Весело

  Браво на господата, като се има предвид колко е назад Европа в технологиите това неминуемо ще разобеди компаниите да продължът да инвестират ...

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 90. 90 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1947 Неутрално

  ДА СЪБЕРЕМ ВОЛНА ПОМОЩ НА ДР.ЯВОР КОЛИВ!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 91. 91 Профил на xflood
  xflood
  Рейтинг: 1028 Неутрално

  Никой няма право да ограничава правото на хората да споделят помежду си, безплатно.

  Fail with honour then succeed by fraud
 92. 92 Профил на xflood
  xflood
  Рейтинг: 1028 Неутрално

  Друг е въпроса какво би се случило, примерно, с любимата ви група, ако пиратството бъде напълно легализирано и всички започнат да свалят мп3-ки...
  За мен, поне, въпросът с пиратството има и морална страна.

  Fail with honour then succeed by fraud
 93. 93 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 636 Неутрално

  [quote#85:"952"] И още утре Линукс ще пребие Windows-а. [/quote]


  Линукса колко политици спонсорира за да се въведе в училищата на страните им? Близко е до ума, че ако започнат да се обучават децата още в училище нещата ще се променят, но зад линукс няма никой, а зад уиндоуса са пачките на фирмата.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 94. 94 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Въпросът с пиратството няма морална страна, а криминална, както и човешките права. Те не са пожелателни, а законно защитени. Това, че някой иска да си разпространява музиката по интернет не означава, че трябва да ми се забрани да изпращам мои файлове или някой да ги контролира по какъвто и да е начин, защото аз не контролирам звукозаписните компании. Техен проблем е да си търсят начини за да не ги крадат, без да нарушават чужди права.
  Аз даже торент не знам какво е и никога не съм свалял нищо, как така някой ще ми се бърка в моите файлове и ще ми дава акъл как да ги разменям ако реша да го правя?

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 95. 95 Профил на john_doe
  john_doe
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Пълни глупости!
  Има ли някой, който си е купувал лицензиран авторски диск с музика, филми, ел. книги или софтуер?
  Аз не съм, щото нямам пари за безумно скъпите авторски продукти!
  Ако електронното копие на някаква песен, филм или книга се продаваше на приемливи цени пиратството в Интернет щеше да бъде много по малко!
  Пиратството съществува заради огромната алчност на ... издателите! Те са истинските пирати, които ограбват и авторите и потребителите!

 96. 96 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 5510 Любопитно

  И сега какво ще стане със спрените торенти, Nanoset например беше толкова приятен сайт и се оказва, че не нарушава закона?!

 97. 97 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Едно време презаписвахме магнетофонни ленти, после касетки, после ЦД-та, сега въртим МП3-ки. Къде е разлиакта? Пиратство винаги е имало и ще има.

  Ама през всичките тия десетилетия не съм забелязал Мадона да е стигнала до просешка тояга. Боно си е милионер, въпреки, че сигурно го пиратстват по няколко пъти в секунда.

  Въобще целия тоя вой срещу пиратството е някаква абсолютна ефтина комедия.

 98. 98 Профил на fokus
  fokus
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар № 1 - Агент Колев няма коси, ще се наложи да скубе нещо друго

 99. 99 Профил на БамБам
  БамБам
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Затова сме циганска държава, никой не ги спира са свалят, но трябвя да се плаща, защото часната собственост също е основен принцип на декомокрацията!

 100. 100 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Наистина не е нормално електронните издания да струват колкото хартиените!
  Просто трябва да си намалят цените, защото себестойността на продукта определено е в пъти по-малка.
  Не че това ще спре окончателно безплатното теглене, но определено ще вдигне приходите им...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK