Grreporter: Гръцкият президент получава повече от Обама, докато народът затяга коланите

Гръцкият президент Каролос Папуляс

© Associated Press

Гръцкият президент Каролос ПапулясДосега гръцките медии разкриваха колко струват на данъкоплатците техните избраници в парламента и заобикалящият ги антураж. Според данните, които внесе в парламента заместник-министърът на финансите Филипос Сахинидис, в бюджета за 2011 са били предвидени и разходите на президентството за 2010, съобщава гръцкият сайт Grreporter. Tе включват заплатата и разходите на президента Каролос Папуляс, заплатите на цивилните служители и военните, транспортните разходи, разходите за храна, облекло, ресторантски услуги, спортни дейности и др. Сумите са шокиращи и разпалват общественото чувство за справедливост, коментира електронното издание zougla.gr.


Интересна е частта от текста, в която се описват отношенията между днешния президент и някогашния председател на ПАСОК и премиер Андреас Папандреу. Когато се раздели с майката на бившия премиер Георгиос Папандреу, за да се ожени за доста по-младата Димитра Лиани, Андреас Папандреу реши да построи един малък палат, известен като "розовата вила в Екали". Понеже нямаше необходимата сума, той се обърна за помощ и към "другарите" си от ПАСОК. Zougla.gr припомня, че днешният президент Каролос Папуляс е бил един от хората, които тогава са заели солидни суми на влюбения премиер. Друг кредитор бил бизнесмен от Сирия на име Халак, който продължава да има много близки отношения с фамилията Папандреу.


След като е могъл да даде назаем такава сума, Каролос Папуляс явно не е имал финансови проблеми. Когато времената са трудни, държавният глава е този, който трябва пръв да даде пример, следователно президентството би следвало да намали своите разходи, коментира изданието. Според доклада на гръцката централна банка, който бе представен вчера, 500 хиляди гърци нямат никакви доходи. В същото време заплатата на техния президент надвишава тази на американския му колега Барак Обама, който получава 200 хиляди долара годишно. Разходите за поддръжката на президентството и служителите са също много показателни.
Според официалните данни през 2010 гръцкият президент е получил заплата в размер 277 469 евро, като в тази сума не са включени допълнителните разходи, които са достигнали до 77 593 евро. Общата сума е 355 062 евро на година, или 1 777 530 евро за един президентски мандат.


Покойният бивш гръцки премиер Андреас Папандреу със съпругата си Димитра през 1996 г.

© Associated Press

Покойният бивш гръцки премиер Андреас Папандреу със съпругата си Димитра през 1996 г.


Разходите за заплатите на служителите в президентството струват на гръцките данъкоплатци 2 052 935 евро. Никой не знае техния точен брой, дали са били прехвърлени там от други държавни служби и кои са тези служби. Някак по-онеправдани би следвало да се чувстват военните, които охраняват президентството, отбелязва Grreporter. За техните заплати държавата плаща само 664 872 евро.


Категориите с кодови наименования "плащания за други услуги" и "допълнителни извършени услуги" предизвикват особен интерес, понеже отникъде не става ясно за какви точно услуги се дават респективно 425 226 и 438 683 евро. Далеч по-малки суми се харчат за транспорт (14 843 евро), за доставка на хигиенни материали и почистващи препарати (24 360 евро) и доставка на оборудване чрез възлагане на обществени поръчки (26 622 евро).


За да осигурят поддръжката на сградата, храна, облекло, обувки, ресторантски услуги и спортни стоки, гръцките данъкоплатци се бръкват в джоба за още 104 500 евро.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK