Изтече срокът за събиране на лагера на "Окупирай Ел Ей"

Палатки от лагера на движението "Окупирай Ел Ей" пред кметството в Лос АнджелисДемонстрантите от движението "Окупирай Ел Ей" отказват да напуснат палатковия си лагер в парка пред кметството, след като изтече поставеният от полицията срок в полунощ местно време (10 ч. сутринта българско време), съобщават Би Би Си и "Лос Анджелис Таймс". Въпреки това полицията все още се надява протестиращите да опразнят парка, без да се стига до сблъсъци, отбелязва местният вестник.


Кметът Антонио Виларайгоса заяви по-рано, че властите ще отпуснат допълнително време на активистите, преди полицаите да започнат да разчистват палатковия лагер. Той повтори позицията си, че продължаващата седем седмици "окупация" на парка пред кметството е изпълнила функцията си и сега е време демонстрантите да се приберат. През това време лагерът се е разраснал до около 485 палатки.


Някои от тях обаче се зарекоха да останат в лагера. Около 1000 души се стекоха в района на протеста. Те обясниха, че планират да направят парти по случай разчистването на протеста, за да забавят щурма на полицията.
Девойка държи транспарант с надпис: "Когато силата на любовта надделее над любовта към властта, всичките 100% ще имаме мир" пред кметството

© Ройтерс

Девойка държи транспарант с надпис: "Когато силата на любовта надделее над любовта към властта, всичките 100% ще имаме мир" пред кметството


Органите на реда изразиха надежда, че няма да се стигне до сблъсъци, каквито станаха например в Ню Йорк, но предположиха, че ще се наложи да извършат арести. Шефът на полицията в Лос Анджелис Чарли Бек заяви, че полицаите ще се постараят да насърчат демонстрантите да се разотиват доброволно, и подчерта, че полицията няма първа да прибегне до насилие.


В очакване на действията на силите на реда някои демонстранти организираха тактическо обучение за съпротива, като например как да се предпазят, ако полицаите започнат да стрелят с гумени куршуми и да пръскат с боен пипер.


Кметът Антонио Виларайгоса

© Ройтерс

Кметът Антонио Виларайгоса


Кметът Виларайгоса, който е бивш профсъюзен активист, се изказа по адрес на демонстрантите в нехарактерен стил за други избрани представители в САЩ. "Движението е на кръстопът", заяви той. "Време е "Окупирай Ел Ей" да премине от настаняването в някой парк към разпространение на посланието за икономическа справедливост, и да привлече повече хора в усилията за възстановяване на баланса в американското общество."


Въпреки това палатковият лагер не може да се задържи повече, тъй като вече представлява опасност за общественото здраве и безопасност, добави кметът. "Гордея се с факта, че това беше един мирен, ненасилствен протест", заяви Виларайгоса. Вярвам, че можем да освободим парка пред кметството в същия дух на сътрудничество, добави той.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK