Иран: Петролът ще стигне $250 при ембарго на Запада

Иран: Петролът ще стигне $250 при ембарго на Запада

© ReutersИзбори 2022

Външното министерство на Иран смята, че ако Западът сериозно се заеме с петролно ембарго срещу Иран, цената на черното злато на световните пазари ще скочи повече от 100%.


"В момента, в който този въпрос се повдигне сериозно, цената на петрола ще надмине 250 долара за барел", казва говорителят на министерството Рамин Мехманпараст пред всекидневника "Шарк". (цената на сорт брент с доставка за януари в петък бе малко под 110 долара за барел).


Напрежението между Запада и Иран започна да се покачва след доклад от ноември на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), допускащ, че властите в Техеран са подновили военната част от ядрената си програма. Режимът на аятоласите настоява, че всичко в националната програма е за мирни цели.
Инцидентът с превземането на британското посолство тази седмица, дипломатическите демонстрации срещу това насилие и изгонването на целия ирански дипломатически персонал от Лондон допълнително усложняват ситуацията. Франция изглежда за момента най-откритият привърженик на петролно ембарго срещу Иран, но уточнява, че ще го направи в синхрон с европейските си партньори. САЩ по-скоро се опитват да притискат Техеран, без да предизвикват шок на световния петролен пазар.


В четвъртък американският Сенат гласува да бъдат наказвани чуждестранни финансови институции, които правят бизнес с иранската централна банка, през която основно преминават плащанията в петролната търговия на петия по големина износител в света.


Мехманпараст казва, че се съмнява Западът да премине към решителни действия.


"Налагането на санкции върху петрола и газа е от мащаба на тези събития, които трябва много добре да бъдат обмислени, преди да се направи каквото и да било. Не смятам, че ситуацията в света и особено на Запад в момента е подходяща дори за започването на такава дискусия", цитира думите му агенция "Ройтерс".

Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK