Коментарите след граничното споразумение между Сърбия и Косово

Напрежението в Северно Косово през ноември доведе до сблъсъци и жертви

© Reuters

Напрежението в Северно Косово през ноември доведе до сблъсъци и жертвиРешението, постигнато в Брюксел за "административните" пунктове между Сърбия и Косово, не е във вреда на националните интереси, нито е срещу сърбите в Косово, заяви заместник-председателят на управляващата в Сърбия Демократическа партия Душан Петрович, цитиран от ТАНЮГ, предаде БТА.


Сърбия и Косово постигнаха преди ден в Брюксел ключово споразумение за съвместно управление на границите, което е съществена стъпка в намаляването на напрежението върху северната граница на Косово. 


"Решението е компромисно и единственото възможно в този момент. Това, което е важно, е, че то не подразбира елементи на така наречената държавност на Косово, а същевременно изключва такова развитие на ситуацията в северната част на областта, което допълнително би затруднило положението на сърбите, които живеят там", каза Петрович.
Той заяви, че осъзнава, че сърбите в Косово не могат да бъдат напълно доволни от това решение, но трябва да имат предвид, че не е доволна и албанската страна, защото административните пунктове в решението не са определени като гранични.


Петрович каза, че с това решение ситуацията не е върната в предишното положение като преди едностранната акция на косовските сили, но е значително по-добра, отколкото беше, и изключва възможността драмата в Северно Косово да се превърне в трагедия, която вече никой няма да може да контролира, нито Белград може да запази капацитета си за преговори.


"Затова очаквам представителите на сърбите в Северно Косово да обмислят ситуацията, да престанат да държат сметка за интересите на партийните си централи, а да държат сметка за гражданите, които им повериха отговорността да представляват интересите им", каза в заключение Петрович.


Според Драган Маркович Палма, лидер на партия "Единна Сърбия", член на управляващата в Сърбия коалиция, със споразумението не е нарушена сръбската конституция, а с постигането му Сърбия е изпълнила условията за получаване на статут на кандидат за членство в ЕС.


След постигането на споразумението ЕС би трябвало на 5 и 9 декември да констатира, че Сърбия е изпълнила условията за получаване на статут на кандидат, смята той.


"В Сърбия и бивша Югославия вече 30 години има някаква криза, така че евентуалното "не" от Брюксел за нас няма да бъде нищо ново, но трябва да продължим да се борим да получим статут на кандидат и дата за начало на преговори", каза Маркович.


Бившият министър за Косово в правителството на Воислав Кощуница и член на ръководството на Демократическата партия на Сърбия Слободан Самарджич смята, че договорът за интегрирано управление на границата, постигнат в Брюксел между Белград и Прищина, е неприложим на терена и с него Сърбия е признала границите на Косово, предаде ТАНЮГ.


"Ще видим какво пише в документите, но ако е прието интегрирано управление на границата, в рамките на което там ще присъстват полиция и митничари на Косово, Сърбия и ЕУЛЕКС, това е концепция за управление, която в Европа е в сила между съседни държави", каза Самарджич, посочвайки, че единствената разлика е присъствието на ЕУЛЕКС.


"ЕУЛЕКС има мандат и задача да укрепи в правен смисъл независимата държава Косово", добави Самарджич.


Сръбската радикална партия (СРП) отхвърли договора, постигнат в Брюксел, и посочи, че "интегрирано управление на границите" означава установяване на граница.


"С това споразумение властта на Тадич направи още една крачка в процеса на фактическо признаване на т.нар. държава Косово и с това брутално наруши конституцията на Сърбия и Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН", се казва в съобщение на СРП.


СРП твърди, че властите са "предали сърбите и Сърбия", за да бъде страната "вечният кандидат" за членство в ЕС.

Ключови думи към статията:

Коментари (14)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  Ще свикнат сърбите. Както ние свикнахме. Говори ли сега някой че Македония е изконна българска територия?

 2. 2 Профил на Вели
  Вели
  Рейтинг: 1236 Неутрално

  Е, накрая ще "клекнат" съвсем и ще признаят в 99% Косово. Интерсно е , че сърбите в Косово масово подават молби до правителството на Русия да станат нейни граждани. До сега близо 48 % са поискали руско поданство....

 3. 3 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1441 Весело

  Определено е победа на косовските сърби!

  Да принудят косоварите да ги допуснат в управление на "косовски" гранични пунктове!

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 4. 4 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 3473 Неутрално

  Севера на Косово трябва да се върне на Сърбия.
  Разбира се,че Сърбия трябва да гарантира правата на албанското малцинство в пределите си както...и на всяко друго.

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 5. 5 Профил на bombov_saruyar
  bombov_saruyar
  Рейтинг: 788 Неутрално

  Стъпка в правилна посока.

  Ако по пътя напред, не помним как сме стигнали до тук, няма да стигнем там, за където сме тръгнали.
 6. 6 Профил на Майстор Балкански (00:00–24:00)
  Майстор Балкански (00:00–24:00)
  Рейтинг: 1441 Разстроено

  [quote#1:"dobrich"]Говори ли сега някой че Македония е изконна българска територия? [/quote]

  Ми аз примерно, и още няколко милиона родолюбиви българи. За нас "така наречената държавност на Косово" е равносилна на "така наречената държавност на Македония" - това са просто откъснати от международните политически престъпници национални територии от две суверенни държави, и независимо кой какво му се иска, това е историческата истина...

  "И ний сме европейци, ама не чак дотам..."
 7. 7 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2724 Неутрално

  Сърбите не са ми любимци,по исторически причини,но в случая с Косово,съм ТВЪРДО на тяхна страна!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 8. 8 Профил на ermaht
  ermaht
  Рейтинг: 524 Неутрално
 9. 9 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1441 Разстроено

  Политиката на Сърбия през последните 20 години е изключително объркана и непоследователна...
  Просто не знаеш какъв би могъл да бъде следващият им ход?
  Само дано не се стигне отново до военни действия...

 10. 10 Профил на Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  Поредната слабичка статия на "Дневник" по сръбската тема, която не отразява реакциите в целия политически спектър.

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 11. 11 Профил на Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  Текстът на споразумението:

  http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2011&mm=12&dd=04&nav_category=640&nav_id=562991

  Сръбската държава е подписала документ, в който се говори за International Border Management. В бележка под линия () се пояснява, че едната страна приема линията като граница, а другата като административна гранична линия. Друг интересен елемент на договора е този, че на граничните пунктове няма да има никакви символи на съответната юрисдикция, нито албански, нито сръбски.

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 12. 12 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 2024 Неутрално

  Все пак, макар и с витиевити фрази, е признато, че има някаква граница - едната страна иска да си мисли, че е политическа, другата - че е административна. Така или иначе, максималната цел, която все още Сърбия може да има, е отделяне на северната част на Косово и включването му в Сърбия. Другото Косово са го загубили - нямят население там, а и цялата им политика от 1989 насам в тази област само окончателно отчужди косовските албанци от Сърбия, а войната направи съжителството невъзможно.

  А понятието "исконни исторически земи" като термин от реалната политика не почива на нищо. Политиката се опира на реални интереси с реално население, което да е решило, че принадлежи на определен народ. Народът не е генетична, нито лингвистична, а психосоциална единица, чиито членове са решили, че споделят обща история и културни ценности.
  Затова и с огромно прискърбие трябва да констатирам, че обезбългарените по съзнанието си Македония, Егейска Тракия и Северна Добруджа за нас са в миналото, както и по-голямата част от Косово е за сърбите.

  E PLVRIBVS VNVM
 13. 13 Профил на Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  До коментар [#12] от "PavelCZ":

  С този договор сръбската държава приема, че и на граничните пунктове между Северно Косово и Сърбия ще има служители на косовската албанска администрация и ЕУЛЕКС. Доколко споразумението ще бъде приложено все още не е ясно.

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 14. 14 Профил на JediMonster
  JediMonster
  Рейтинг: 753 Неутрално

  [quote#12:"PavelCZ"]А понятието "исконни исторически земи" като термин от реалната политика не почива на нищо. Политиката се опира на реални интереси с реално население, което да е решило, че принадлежи на определен народ. Народът не е генетична, нито лингвистична, а психосоциална единица, чиито членове са решили, че споделят обща история и културни ценности. [/quote]


  Или си тъп или се правиш на такъв! Я ми кажи сега баските дали искат да са "испанци" или "французи"? Кажи на някой каталунец "испанец" гледай какво става! А малко за Северна Ирландия да говорим искаш ли? Или пък за югозападна Германия? Да поговорим за Белгия и там ли искат всички да са "белгийци"? Аре "бегай да промиваш мозъците" някъде другаде или във клуба на ДСБ пред симпатизанти!

  Силата ще ти даде свобода!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK