Сенчестата икономика в Италия попада в светлината на прожекторите

Новият премиер Марио Монти обмисля различни мерки срещу укриването на данъци

© Ройтерс

Новият премиер Марио Монти обмисля различни мерки срещу укриването на данъциОсемнайсетгодишната Ариана е обичайна гледка за натоварения площад с кафенето, в което разнася подноси с еспресо и пасти. Със светлосинята си престилка, пиърсинга под устната и жизнерадостната си усмивка, тя е позната на всички освен на италианския данъкоплатец, за когото неаполитанската сервитьорка никога не е съществувала и може би никога няма да съществува.


Момичето, наскоро завършило гимназия, получава по 100 евро седмично в брой. Тя е един от стотиците хиляди хора, които се трудят в една паралелна италианска икономика, в която властват парите в брой, договорите и фактурите не съществуват, а бирникът изобщо не участва в уравнението.


"Тук, в Неапол, трябва да се задоволиш с това, което имаш", обяснява Ариана и разказва как е започнала работа неофициално в цех за чанти, в който е получавала едва по 50 евро на седмица. "Те знаят, че си млад и имаш нужда от работа и ти предлагат да работиш неофициално, без никакви придобивки и осигуровки. Вече свикнах с това. Не се надявам да си намеря работа на договор".
Междувременно Италия се мъчи да се измъкне от дълговата криза, която може да потопи еврозоната. Премиерът Марио Монти е взел на мушка практиката да се работи без договор с надеждата, че ще събере поне част от неплатените данъци в размер на 120 милиарда евро, от които държавата се лишава всяка година.


Новият премиер вече обеща, че държавата ще следи изкъсо състоянието, натрупано от италианците, за да се пребори с измамите. Той възнамерява да свали тавана на транзакциите, които могат да се правят в брой. Историята обаче не е на негова страна. Правителство след правителство в Италия обещаваха, опитваха се и накрая не успяваха да победят процъфтяващата сива икономика в страната, в която заобикалянето на системата често е смятано за необходимост, дори за изкуство. Дори бившият премиер Силвио Берлускони веднъж насърчи съкратените работници от FIAT да си потърсят неофициална работа.


През последното десетилетие подземната икономика показва признаци на свиване, но все още представлява между 16.3% и 17.5% от цялата по данни на статистическия институт Istat. Според други изчисления тя достига цели 22% и се нарежда на второ място в еврозоната единствено след задушената от дългове Гърция.


Демонстранти участват в митинг срещу мафията в Неапол през март 2009 г. Организираната престъпност е един от сериозните фактори, които спъват развитието на икономиката на Южна Италия.

© Ройтерс

Демонстранти участват в митинг срещу мафията в Неапол през март 2009 г. Организираната престъпност е един от сериозните фактори, които спъват развитието на икономиката на Южна Италия.


Никъде това не се вижда по-добре, отколкото в Неапол, където подземната дейност под една или друга форма е толкова всепроникваща, че американски дипломат написа в грама, публикувана миналата година от WikiLeaks, че в Южна Италия цари "култура на незаконност". Фабрики в Неапол и извън него бълват фалшиви чанти Fendi и Gucci, традиционните кафенета и ресторанти често плащат на персонала си в брой, а нелегални имигранти пробутват евтини шалове и дрънкулки между лъскавите магазини по оживените улици. На юг, край брега, бедни африкански имигранти берат домати на полето за по няколко евро на ден.


Всички приемат това


За мнозина в Неапол работата на черно е начин на живот. Срещу едно от кафенетата на една от многото тесни улички в Неапол е седнал 32-годишният Иван, който, както и други интервюирани, пожела да запази фамилното си име в тайна. Той разказва, че цялата му 11-годишна кариера на водопроводчик е преминала извън регистрите. Официално той се води безработен.


Не му било трудно да вземе това решение. Ако беше взел лиценз, ако беше давал близо половината си печалба за данъци и ако се беше борил с планината от документи и бюрокрация, за да остане легален, нямало да му остане нищо, твърди той. Според Иван този модел е от полза за всички замесени. "Изгодно е и за мен, и за клиента", обяснява той. "Клиентът спестява пари, защото не добавям ДДС, а аз очевидно също съм на печалба".


По този начин Иван изкарва средно около 2000 евро на месец. Жена му, която също работи неофициално като домашна помощничка, печели по 400 евро месечно, когато не е заета да се грижи за двете им деца на по четири и шест години.


В кафето отсреща неговият приятел Марко отвръща със заговорническа усмивка на въпроса от коя страна на закона се намира. Той споделя с въздишка, че е искал да бъде от правилната страна, но е осъзнал, че икономиката работи срещу него.


След като работил на договор като фитнес инструктор на няколко места за малко пари и не успял да изгради стабилна кариера, Марко решил, че е по-изгодно да работи на черно в различни салони, когато имат нужда от него, вместо да бъде обвързан с договор и работно време.


"Честно казано, нямам друг избор", обяснява той. "Никой не ми предлага договор на пълно работно време, а няма смисъл да работя почасово за 450 евро на месец". Сега клиентите му плащат в брой и той печели по 1400 евро на месец – добра сума за няколко часа работа на ден. Той признава със смях, че работата му позволява да спи до обед. "Огледайте се – почти всички тук работят на черно по един или друг начин".


Култура на законност


На няколко пресечки, в луксозен офис, украсен със знамена и портрети, край известната неаполска опера, префект Андреа де Мартино се настанява в кресло и изглежда непримирим, когато му задавам въпроса дали има някаква надежда да спечели битката срещу хората като Марко и Иван.


"Културата на незаконност може да се трансформира в култура на законност и това се случва", настоява Де Мартино, който е назначен от правителството да съблюдава реда и закона. Той показа статистики, според които държавата печели борбата. Неотдавнашно проучване показва, че 90% от компаниите, чиято дейност е била замразена, защото са наемали служители неофициално, са се върнали в бизнеса вече в пълно съответствие със закона. Той отхвърля твърдението, че сенчестата икономика е всепроникваща, и обяснява, че при инспекция на над 6000 фирми в Кампания тази година едва около 8% от служителите са работили на черно.


В друга, по-мрачна сграда, гледаща към гетото, полицай, който наблюдава битката откъм фронта, изглежда не толкова въодушевен. Около 20-25 от всеки 100 компании, които инспектират неговите хора, плащат глоби за нарушения на закона, твърди служителят на реда, който пожела да остане анонимен, понеже не е упълномощен да разговаря с медиите.


Работници берат грозде в Тоскана, южно от Флоренция. На много места в Южна Италия подобна работа се извършва от бедни африкански имигранти, които работят "на черно" срещу мизерно заплащане, а работодателите им спестяват пари от осигуровки.

© Ройтерс

Работници берат грозде в Тоскана, южно от Флоренция. На много места в Южна Италия подобна работа се извършва от бедни африкански имигранти, които работят "на черно" срещу мизерно заплащане, а работодателите им спестяват пари от осигуровки.


Залавянето на нарушителите също невинаги е лесно. Например в нивите с домати на юг работниците имигранти се разбягват при вида на полицаите, обяснява той. Техните работодатели могат да бъдат глобени само ако някой неофициално нает работник бъде задържан и му се вземат личните данни.


Полицаят твърди, че вярва, че масовото беззаконие може да се преодолее, но за това ще е необходима на първо място промяна в културата. "Трябва да преборим този манталитет на беззаконието, ако искаме истинска промяна", обяснява той. "Не можем да накараме хората да живеят като във война, като сложим полицаи да правят проверки на всеки ъгъл".


По-богатият дял


Работници като Иван, Марко и Ариана попадат в "бедния дял" на сенчестата икономика, обяснява Джузепе Рома, директор на фондацията Censis и автор на книга по темата. "Това е икономика предимно от хора, които се борят само за препитанието си. Тя е част от сенчестата икономика, защото не създава конкурентна среда. Това е много примитивна форма на икономика".


По-бедният дял, който включва работници, получаващи пари неофициално в селскостопанския сектор, както и италианци, които нелегално дават стаи под наем на туристи, представлява около 5% от икономиката и е по-разпространен в слаборазвития Юг, обяснява Рома.


Много по-голяма част от сивата икономика се намира в по-богатия Север, където хора с професии като зъболекари и лекари укриват данъци, а компаниите нарушават правилата, като плащат допълнителните възнаграждения под масата или не издават бележки за някои транзакции.


Нивото на беззаконието варира в различните сектори, като достига до 50% в хотелите и личните услуги, или едва 5% в енергийния сектор, доминиран от големи компании, обяснява президентът на Istat Енрик Джованини. Той допълва, че срещу укриването на данъци могат да помогнат прости мерки като ограничаването на транзакциите в брой от сегашния лимит от 2500 евро до 300 евро – една от мерките, които според италианските медии се обмислят от правителството на Монти. Друг въпрос е дали парите, спасени с мерките срещу укриване на данъци, ще се използват просто за намаляване на дефицита или на данъчното бреме за фирмите, които спазват закона.


Нито един от тези планове обаче не впечатлява неаполитанците като Ариана, за която битката се води само на теория, далеч от тясната уличка, която тя кръстосва всеки ден с поднос в ръка. "Винаги съм работила на черно. Не мисля, че има надежда да си намеря работа на договор", споделя тя, преди да се втурне към работодателя си. "Ако искам работа на договор, ще трябва да напусна Неапол", добавя тя.

Коментари (5)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на dreamer
  dreamer
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  Сивата икономика, както и корупцията не са измислени в България. Но е факт, че идеално паснаха на червените мутри.

  Отделете време навреме.
 2. 2 Профил на Мазен чех
  Мазен чех
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Тая Ариана ако изкарва по 100 евро на седмица в Италия е по-добре да емигрира в България.

  икономист - неграмотник с диплома
 3. 3 Профил на germaine
  germaine
  Рейтинг: 458 Гневно

  Значи нашият велик финансов министър седи и обяснява, че няма пари и трябвало да пестим, а "тъпите" италианци първата им работа е да се опитат да си съберат дълговете от хората. Какво ни говори това?!?

 4. 4 Профил на kardinalat
  kardinalat
  Рейтинг: 909 Весело

  До коментар [#1] от "dreamer": Интересно защо съвпада този манталитет на и на другите цветове ? а и на цялото Средиземноморие.

  и най-умният си е малко прост....
 5. 5 Профил на dreamer
  dreamer
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  За нещастие в България друг цвят освен червен досега не е управлявал. Освен това социализма отдавна властва в Европа, особено по средиземноморските страни. А дори от южния край на морето управляваха диктатори, които бяхо по-близо до съвестския социализъм отколкото до монархията. И това е лесно разбираемо. В днешно време, за разлика от преди 200 годинивсеки един монарх лесно може да зареже всичко с един вагон злато и да избяга някъде далече. И не само монарх, много демократични социалисти си мечтаят за същото.

  Отделете време навреме.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK