САЩ ще защитават гей правата в чужбина

САЩ ще защитават гей правата в чужбина

© Associated PressСъединените щати публично обявиха, че ще се борят с дискриминацията срещу правата на хомосексуалните в чужбина като използват чуждестранната помощ и дипломацията, за да стимулират реформи по този въпрос.


В реч в централата на ООН в Женева във вторник държавният секретар Хилари Клинтън обяви пред дипломати, че "гей правата са човешки права". Тя сравни борбата с дискриминацията на хомосексуалните с тази за равнопоставеност на жените и за равенство на хората с различен расов произход.


Инструкция от администрацията на президента Барак Обама определя федералните агенции да взимат предвид гей правата, когато взимат решения, свързани с американска помощ в чужбина и разглеждането на молби за убежище.
Подобна политика съществува по отношение на равенството между половете и етническото насилие. В инструкцията не е посочено какви биха били последиците за държавите с хомофобия.


"Никога не бива да бъде обявявано за престъпление това, че човек е гей", заяви Клинтън и допълни, че културните или религиозни традиции на която и да е страна не са оправдание за дискриминация срещу хомосексуалните.


"Хомосексуални се раждат във всяко общество в света. Да си гей не е изобретение на Запада. Това е човешка реалност", каза Клинтън в Женева.


В публиката присъстваха и дипломати от държави, където хомосексуалността е обявена за криминално престъпление, посочва Би Би Си, а "Асошиейтед прес" твърди, че част от тях са напуснали залата веднага след речта на държавния секретар.


Новата стратегия повдига сложни въпроси пред САЩ, които ще трябва да намерят как да я прилагат към традиционни съюзници като Саудитска Арабия, например, където хомосексуалността е абсолютно забранена. Самата Клинтън призна, че в САЩ също има нееднозначни резултати от защитата на гей правата, защото до 2003г. в някои щати сексът между хомосексуални бе престъпление.


Според Блия дом това е "първата американска правителствена стратегия за борба с нарушаването на човешките права на хомосексуалните в чужбина". Анализатори посочват, че на този ход се гледа и като на опит на Обама да спечели подкрепата на гей общността в САЩ за преизбирането си през 2012г.


Кандидати за номинация на Републиканската партия за кандидат критикуваха решението на Обама. Тексаският губернатор Рик Пери заяви че "защитата на гей правата в други страни не е в интерес на Америка и не си струва и стотинка от парите на данъкоплатците".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK