ОИСР: Пропастта между доходите на бедни и богати в света расте

ОИСР: Пропастта между доходите на бедни и богати в света расте

© ReutersПропастта между бедни и богати се е разширила през последните 30 години в повечето държави от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), отбелязва вестник "Капитал Daily", цитирайки доклада на организацията, който бе представен в понеделник в Париж.Неравенството създава възможност за икономически, социални и политически проблеми, твърди ОИСР

Оказва се, че през периода от средата на 80-те години на миналия век до 2008 г., когато световната икономика през по-голяма част пращеше от здраве, неравенството в доходите е нараснало в 17 от 22-те включени в изследването държави от ОИСР. В него обаче не се разглежда как се е развил процесът след Голямата рецесия от 2008 г., когато около 200 милиона души по света останаха без работа, а перспективите са икономическият растеж да остане слаб.
Изследването, озаглавено Divided We Stand: Why Inequality Keeps Rising ("Оставаме разединени: Защо неравенството продължава да нараства"), констатира, че в наши дни в развитите икономики средният доход на най-богатите 10% от населението е близо 9 пъти по-висок, отколкото доходът на най-бедните 10%, като между отделните държави има съществени различия.


Например в традиционно егалитарните държави като Германия, Дания и Швеция най-богатите 10% печелят 6 пъти повече от най-бедните 10% от населението, във Великобритания и Италия разликата в доходите е още по-висока – 10 пъти, а в Турция и САЩ тя достига 14, а в най-бедните членове на ОИСР – Мексико и Чили – надвишава 25, тоест най-богатите 10% от населението печелят 25 пъти повече от най-бедните 10% от населението на съответните държави.


ОИСР установява, че неравенството в доходите е нараснало в Германия, Израел, Люксембург, Нова Зеландия и Швеция, показателят е останал относително стабилен във Франция, Унгария и Белгия и е намалял в Гърция и Турция, както и в Мексико и Чили, макар че в последните две държави спадът е реализиран от много високи нива в средата на 80-те години.


Основната причина за разширяващата се пропаст между бедни и богати са работните заплати и социалните облаги. Въпреки това ОИСР не препоръчва повишаването на данъците като най-ефективно средство за намаляване на неравенството, а по-скоро съветва да се работи за "подобряване на събираемостта и премахване на данъчните облекчения". ОИСР смята, че най-добрият начин за преодоляване на неравенството е, като се инвестира в човешки капитал.

Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  Това не е на добре, води към лоши идеи у пролетарята завършващи с големи изцепки...

 2. 2 Профил на Мерилин
  Мерилин
  Рейтинг: 796 Любопитно

  в традиционно егалитарните държави като Германия, Дания и Швеция най-богатите 10% печелят 6 пъти повече от най-бедните 10% от населението, във Великобритания и Италия разликата в доходите е още по-висока – 10 пъти, а в Турция и САЩ тя достига 14, а в най-бедните членове на ОИСР – Мексико и Чили – надвишава 25, тоест най-богатите 10% от населението печелят 25 пъти повече от най-бедните 10% от населението на съответните държави.

  Защо не са дали и данни за България, може би защото няма толкова голямо число?

  Поддържането на АСТА е позор, независимо от партийната принадлежност.
 3. 3 Профил на followed
  followed
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Че това е заложено в начина, по който е устроен света и човешките взаимоотношения! Това не е новина...

 4. 4 Профил на Мерилин
  Мерилин
  Рейтинг: 796 Весело

  [quote#3:"followed"]Че това е заложено в начина, по който е устроен света и човешките взаимоотношения! Това не е новина... [/quote]

  Но когато главата на Френския крал падне под ножа на гилотината, това веднага се превръща в новина и аристокрацията не иска и да чуе, че това е заложено в човешките взаимоотношения и е начина, по който е устроен света.

  Поддържането на АСТА е позор, независимо от партийната принадлежност.
 5. 5 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Е как ще имаме високи заплати, след като всеки търси да си купи по ефффтинкото....... А за да е ефффтино, освен от разходи за заплати и качество от друго трудно може да спестиш.......Ето за това работим за без пари.......Тази мания за ефффтини стоки ни изигра кофти шега.......

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 6. 6 Профил на Мерилин
  Мерилин
  Рейтинг: 796 Весело

  [quote#5:"ARRI"]Тази мания за ефффтини стоки ни изигра кофти шега......[/quote]

  Господине, ако ми обясните как с наличните си сто лева да си купя гривна, която струва 500, ще ви бъда много благодарна, а и цялата ни национална икономика ще ви бъде дълбоко признателна. Убедена съм!

  Поддържането на АСТА е позор, независимо от партийната принадлежност.
 7. 7 Профил на miron4o
  miron4o
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Ставало е и преди, става и сега. Всеки с бегли познания по история е на ясно, какво става като почти всички обеднеят и шепа забогатеят.

 8. 8 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  При нас разликите между най-бедните и най-богатите са чудовищни и не се побират в никакви разумни граници.
  Гледайте видиото на предаването на Лили Маринкова "Вън от рая" на 1 декември 2011 г., когато й гостуваше Кольо Парамов.
  той каза че почти половината от страната ни се владее от 1200 семейства, получили наготово всичко това.
  Каза, че бедността в Северозападна България се дължи на това, че цялата земя там е дадена на един (един!) човек, който притежава 1 милион декари земя (един милион декара!) Представяте ли си?!Ч
  Капитализъм ли?! никакъв капитализъм не е това, това е безконтролен комунистически капитализъм! Такъв грабеж, какъвто комунистите ни устроиха не са си позволявали дори турците по време на Османското робство. А приказките за демокрация, демократи, реститутки и всякакви други неща са измишльотини на същите тези крадци, за да заблуждават безмисловния народ!

  http://kanal3.bg/?v=6334

  Ето линка на това прледаване, за което споменах. ! Ако не се отвори търсете това предаване, за да го чуете със собствените си уши!

  The best way out is always through Robert Frost
 9. 9 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 627 Неутрално

  2012 - година на прелома. Ще изметем богаташите.
  Маите са го предрекли!

 10. 10 Профил на Борислава (be_free)
  Борислава (be_free)
  Рейтинг: 853 Весело

  Еми, капитализъм е!

  Абсолютната свобода дава абсолютна власт, а власта покварява, а абсолютната власт абсолютно покварява!
 11. 11 Профил на opt_02
  opt_02
  Рейтинг: 458 Весело

  [quote#3:"followed"]Че това е заложено в начина, по който е устроен света и човешките взаимоотношения! Това не е новина... [/quote]
  Ама разбира се!... каква ти новина?!!! То и войните, изнасилванията, впрочем... край нямат гадостите - също са част от "Устава на човешките зваимоотношения". Виж, друго би било, ако всички тези "нормални взаимоотношения" са на твой гръб! Тогава ще е световна (защо не и Вселенска - след като има Вселенски патриарх) новина!...

 12. 12 Профил на opt_02
  opt_02
  Рейтинг: 458 Неутрално

  [quote#8:"Realistka"]При нас разликите между най-бедните и най-богатите са чудовищни и не се побират в никакви разумни граници. [/quote]
  И пак това не е най-страшното. Много по-лошо е, че твърде голяма част от най-бедните приемат това за нормално. С изконната за тях надежда, че ще успеят да "прескочат границата". И без да осъзнават, че шансовете им за това са никакви, поне в рамките на един човешки живот...

 13. 13 Профил на pavelsilistra
  pavelsilistra
  Рейтинг: 691 Неутрално

  "Синьото топче" е снимка на Земята направена на 7 декември 1972 г. от екипажа на Аполо 17 от разстояние 45,000 км (равно на 28,000 мили). На астронавтите им изглеждала като детско топче за игра (от където произлиза името на снимката).

  На "Синьото топче" живеят вече над 7 милиарда души, всеки със своите мечти, надежди, тревоги .. със своята неповторимост, радости и проблеми ... "Един няма пари за хляб, друг за хеликоптер"!

 14. 14 Профил на Galata
  Galata
  Рейтинг: 571 Неутрално

  За държавите,дето религията е силна,особено там дето се изповядва ислям,няма проблеми в това отношение.На хората им се проповядва,че такава е волята на Аллаха и че това им е кадер(съдба).И хваща дикиш,като гледам наоколо...
  Да му мислят държавите пълни с атеисти!

  "Büyük şeyleri yalnız büyük milletler yapar." K.Atatürk
 15. 15 Профил на ZeroOne
  ZeroOne
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Е нали това е целта на капитализма.Значи отчитат достигане на заложените цели, какво по-хубаво от това за световната плутокрация?

  ZeroOne
 16. 16 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 1696 Неутрално


  Ричард Уилкинсън: Как икономическото неравенство вреди на обществата

  http://goo.gl/jNvRH

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 17. 17 Профил на followed
  followed
  Рейтинг: 515 Весело

  До коментар [#4] от "Мерилин":

  Така им е изгодно, мила моя, но цинизма им никак, ама никак не променя нещата. И така - до отрязването на следващата глава.

 18. 18 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#16] от "Omnis Omnibus":

  Аз пък съм видяла как комунистическото равенство вреди на обществата, защото съм го живяла.
  Ако това равенство икономически работеше, тези страни, които Русия получи наготово след Втората световна война нямаше да рухнат.
  Не говорете баснята за това как Горбачов разрушил СССР и Съветския блок, защото ставате смешни. Каква е тази държава, какво е нейната мощ, ако може един човек да я разруши...

  The best way out is always through Robert Frost
 19. 19 Профил на mik2
  mik2
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  До коментар [#18] от "Realistka": Именно

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK