Най-големият митинг в новата руска история приключи с пет искания и готовност за нов протест

Най-големият митинг в новата руска история приключи с пет искания и готовност за нов протест

© RеutersДесетки хиляди руски граждани се включиха в акциите "За честни избори", организирани от опозицията в над 90 града на Русия. Това е първият общонационален протест срещу 12-годишното управление на Владимир Путин.


Протестът се провежда на фона на нарастващо недоволство от изборите, спечелени от партията на Путин "Единна Русия".


Организаторите на митинга изчисляват събралите се на около 100 000 души на московския площад "Болотная". По данни на МВР на Русия в акцията на опозицията са се включили около 25 000 души. По оценка на репортерите на Лента.ру на площада са били около 35 000, а според "Комерсант" - около 50 000. Изданието отбелязва, че това е бил най-големият митинг в най-новата руска история.
Най-големият митинг в новата руска история приключи с пет искания и готовност за нов протест

© Reuters


Протестът мина без сериозни инциденти и под зорка охрана - хиляди полицаи охраняваха демонстрантите.


Участниците в протестната акция на площад Болотни приеха резолюция, съобщи Газета.ру. Те поставят пет искания към властите:


- Оставка на ръководителя на Централната избирателна комисия Владимир Чуров и разследване на дейността му.


-Отмяна на резултатите от проведените парламентарни избори.


- Насрочване на нови честни избори.


- Разследване на всички факти на фалшифициране на резултатите от гласуването във всеки отделен избирателен участък.


- Промяна на закона за регистрация на политическите партии, така че да стане възможно регистрирането на всички опозиционни партии.


Опозицията дава на властта срок от две седмици за изпълнение на поставените искания. За 24 декември е насрочен нов митинг.


Протести срещу изборните фалшификации имаше в още много руски градове. Около 10 000 души са се включили в протестната акция на опозицията срещу резултатите от изборите за Държавна дума в Санкт Петербург.


Най-големият митинг в новата руска история приключи с пет искания и готовност за нов протест

© Rеuters


От полицията посочват, че разрешеният митинг на Пионерския площад е минал без инциденти и арести. Около 10 души са били задържани на Площада на въстанието, където е било планирано провеждането на друга акция, за която е нямало официално разрешение.


По данни на руското МВР в протестната акция във Владивосток са взели участие 150 души, като няма задържани. В Чита са протестирали около 100 души. Арестувани са трима души. В Иркутск протестиращите са били четирима, като един е задържан. В Новосибирск в акцията на опозицията са се включили 20 души.


В Хабаровск са протестирали 80 души, като половината са задържани. Най-масова е била протестната акция в Барнаул с участието на 350 души. В Благовещенск са се събрали около 320 души.


В Екатеринбург на уличите са излезли 1500 души.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK