Бившият диктатор Мануел Нориега отива в затвор в Панама

Мануел Нориега участва в пресконференция в Панама през октомври 1998 г.

© Ройтерс

Мануел Нориега участва в пресконференция в Панама през октомври 1998 г.Бившият панамски военен диктатор и наркобарон Мануел Нориега отлетя от Париж за родината си, където трябва да излежи 20-годишна присъда за убийствата на негови противници по време на управлението му, предаде "Ройтерс".


Нориега, който сега е на 77 години, беше свален от власт с американска военна интервенция през 1989 г. и прекара последните две десетилетия зад решетките първо във Флорида, а после във Франция, след като беше осъден за трафик на наркотици и пране на пари. Той излетя от Париж в 7:30 часа местно време и се очаква да пристигне в Панама тази вечер след прекачване в Мадрид.


Бледа сянка във физическо отношение на някогашния самодържец, известен с това, че често размахваше мачете, докато държеше речи, със завръщането си Нориега едва ли ще предизвика особени политически вълнения в латиноамериканската страна, която през последните години се радва на икономически растеж, отбелязва "Ройтерс".
Основната част от вниманието върху Нориега ще бъде съсредоточено върху това дали той ще хвърли светлина върху тайните на своята диктатура, включващи стотина неразкрити убийства или изчезвания на хора по време на военното управление от 1968 до 1989 г.


Полицаи охраняват вход на затвора "Ренасер", в който Нориега може да излежи присъдите си

© Ройтерс

Полицаи охраняват вход на затвора "Ренасер", в който Нориега може да излежи присъдите си


Нориега беше осъден задочно по три дела, включващи 11 убийства, включително обезглавяването през 1985 г. на Уго Спафадора – лекар, заплашвал, че ще разкрие връзките на диктатора с наркосредите, както и екзекуцията през 1989 г. на девет офицери, опитали се неуспешно да извършат преврат. Според някои източници в този случай са били убити над 11 войници.


Нориега е осъден на по 20 години затвор и по трите дела и ще ги излежи едновременно. В затвора, близо до Панамския канал, заобиколен от тропическа гора, го очаква специално подготвено отделение.


Срещу диктатора ще бъдат предявени нови обвинения за убийството през 1970 г. на Елиодоро Портухал, противник на военната хунта в Панама. "Надяваме се той да проговори и да каже къде са останалите изчезнали и какво се е случило с убитите", коментира дъщерята на Портухал Патрия, която се бори за възмездие за смъртта на баща си от десетилетия. "Надяваме се той да поиска прошка от панамския народ за всичките престъпления, които е извършил", добави тя.


Въпреки че поради напредналата си възраст Нориега има право да излежи присъдите си под домашен арест вместо в затвора, правителството трябва да вземе решение за това. Освен това, както отбелязва неговият адвокат Хулио Бериос, ако приеме варианта с домашния арест, това ще означава, че Нориега се съгласява с присъдите и не може да ги обжалва.


Двама симпатизанти на Нориега седят пред снимки и статии за бившия диктатор, закачени на стената на старата му къща в квартал "Чорило" в столицата Панама. Кварталът беше частично разрушен при американската инвазия през 1989 г., с която беше свален военният лидер.

© Ройтерс

Двама симпатизанти на Нориега седят пред снимки и статии за бившия диктатор, закачени на стената на старата му къща в квартал "Чорило" в столицата Панама. Кварталът беше частично разрушен при американската инвазия през 1989 г., с която беше свален военният лидер.


Нориега се изкачи на върха на командването на въоръжените сили, като усърдно събираше разузнавателна информация за приятели и врагове и през 1983 г. стана фактически лидер на централноамериканската република. Първоначално той беше протеже на американското ЦРУ, но изпадна в немилост пред Вашингтон заради връзките си с колумбийски наркотрафиканти и подправянето на избори. Американската инвазия през 1989 г. беше извършена след неуспешен преврат, при който разбунтувалите се офицери за кратко бяха задържали диктатора. Тогава Съединените щати не успяха да се възползват от случая да се отърват от Нориега, отбелязва "Ройтерс".


По това време напрежението между Панама и САЩ беше засилено и от смъртта на американски морски пехотинец, застрелян от силите на Нориега на военен пропускателен пункт в столицата. Тогава в страната имаше американски войски, разположени, за да охраняват Панамския канал, който беше предаден под контрола на Панама в края на 1999 г.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK