Проучване: Безработицата е най-бързо растящият страх на света

Хора чакат на опашка пред център за безработни в испанската столица Мадрид

© Reuters

Хора чакат на опашка пред център за безработни в испанската столица МадридБезработицата е най-бързо растящото притеснение на света, гласи резултатът от допитване на BBC World Service сред 11 000 души в 23 държави. Годишното проучване, озаглавено "Светът говори", дава на хората списък с притеснителни теми и ги пита кои от тях са обсъждали с приятели или семейство през последния месец. Проучването е направено от компанията Globescan между юли и септември тази година.


Във всички 23 държави, в които са били проведени допитванията, е регистрирано покачване на безработицата като най-бързо растящия страх. Тя е спомената от 18% от допитаните – шест пъти повече от 2009 г., когато за пръв път е проведено изследването.


Най-обсъжданият глобален проблем е корупцията. Около 25% от запитаните са говорили за нея с приятелите и семействата си през последните 4 седмици преди допитването.
На второ място е класираната крайната бедност. Всеки 1 от 5 души е обсъждал проблема наскоро. На трето място се подреждат високите цени на енергията и храната, както и безработицата – теми, обсъждани от 18 на сто от запитаните.


Най-много за безработицата се притесняват в Испания, където 54% от хората са говорили по този проблем през последните седмици. Това е увеличение с 1/3 от предишната година според същото проучване на Би Би Си.


В Гана, Мексико, Нигерия и Турция проблемът за безработица също е бил обсъждан от особено голям брой хора през последния месец преди проучването.


Допитването също така изважда наяве сериозните различия в отделните държави по отношение на най-притеснителните теми.


Във Франция, САЩ и Япония – всичките богати и развити страни, най-обсъжданата и притеснителна тема е състоянието на световната икономика. В Нигерия, Индия, Турция, Индонезия и Перу проблемът, за който се говори най-много, е корупцията.


В друга група развиващи се държави, включително Китай, Русия, Кения и Филипините, увеличаването на цените на храните и енергията са най-обсъжданите притеснения.


В Южна Америка престъпността и насилието са проблемите, които най-много притесняват хората. Тази тенденция се наблюдава в Бразилия, Мексико и Еквадор.


Според резултатите от проучването хората в развитите държави се притесняват повече за по-дългосрочната заплаха свързана с климатичните промени за разлика от хората в по-бедните държави. Почти навсякъде обаче глобалното затопляне бележи спад в класацията на обсъжданите от хората проблеми освен във Великобритания и Германия, където това е проблем номер едно.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK