Канада е първата държава, която се оттегля от Протокола от Киото

Министърът на околната среда на Канада Питър Кент

© Reuters

Министърът на околната среда на Канада Питър КентКанада ще напусне Протокола от Киото - глобалният договор за борба с причинени от човека промени в климата. Това обяви министърът на екологията на страната Питър Кент.


Според него "това не е пътят, по който трябва да върви Канада", застрашена от тежки глоби заради това, че не може да изпълни изискванията.


На практика това е първата страна, напуснала Протокола, одобрен в едноименния японски град през 1997г.
Кент посочи още, че за Канада този договор вече е минало, оттеглянето е напълно законно и властите ще уведомят за това ООН.


Министърът уточни, че канадските задължения по Киото възлизат на 13.6 млрд. щатски долара (10.3 млрд. евро). "Това са по 1600 долара от всяко канадско семейство - това е цената на Киото за канадците, това е наследството, оставено от некомпетентното либерално правителство", каза още Кент.


Друга причина е, че това споразумение не е ратифицирано от най-големите замърсители САЩ и Китай, поради което парниковите газове ще продължават да се увеличават.


Кент каза, че договореният преди броени часове пакет от 4 международни споразумения в южноафриканския град Дърбан е посоката за глобален договор през 2015г., макар че и в него има вратички, позволяващи на Китай и Индия да се измъкват.


Преди 4 години Канада обяви, че няма намерение да спази ангажиментите си по Киото и вредните емисии са се увеличили с около една трета спрямо нивата от 1990 г.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK