Китай съжалява за отказа на Канада от Протокола от Киото

Изявлението на кандаския министър на екологията Питър Кент, който обяви за оттеглянето на страната му от Протокола от Киото

© Reuters

Изявлението на кандаския министър на екологията Питър Кент, който обяви за оттеглянето на страната му от Протокола от КиотоМинистерството на външните работи на Китай заяви, че решението на Канада да се оттегли от Протокола от Киото за парниковите газове е "повод за съжаление", и призова северноамериканската държава да продължи да спазва задълженията си по климатичните промени, съобщи "Ройтерс".


В понеделник Канада стана първата държава в света, която обяви за изтеглянето си от Протокола от Киото. Като един от най-големите производители на енергия в света Канада отдавна се оплаква, че съглашението, подписано в японския град Киото през 1997 г., е невъзможно за изпълнение, защото не обвързва други големи производители като САЩ и Китай.


Според Протокола от Киото по-бедните държави, включително Китай, могат да предприемат доброволни, необвързващи стъпки, за ограничаване на парниковите емисии, докато се съсредоточават върху икономическото развитие. САЩ също така отказва да участва в договора, защото той не обвързва всички големи производители, включително Китай.
На срещата в Дърбан Китай успя да постигне удължаване на Протокола от Киото до 2017 г., но също така се съгласи да започне по-късно разговори за нов договор, който да обвърже юридически всички големи производители на парникови газове.  


Китай е най-големият производител на парникови газове в света и настоява, че Протоколът от Киото трябва да се превърне в основа на международните усилия за ограничаване на тези емисии, предизвикващи глобалното затопляне.


Фабрика близо до китайската столица Пекин

© Reuters

Фабрика близо до китайската столица Пекин


"(Решението на Канада) е повод за съжаление и плесница в лицето на усилията на международната общност. Всички знаят, че срещата от Дърбан постигна важен напредък за втора фаза на изпълняване на задълженията от протокола", заяви говорителят на китайското външно министерство Лиу Уаймин по време на пресконференция.


"Надяваме се, че Канада ще изпълнява задълженията и отговорностите си, и ще заеме позитивна и конструктивна позиция за участие в международните усилия срещу климатичните промени", добави Уаймин.


Китайската държавна информационна агенция "Синхуа" нарече решението на Канада "абсурдно" и го определи като "оправдание за намаляване на отговорността". Коментарът на агенцията също така призова северноамериканската държава да се откаже от решението и да се върне към Протокола от Киото, правейки по този начин положителен принос към каузата за намаляване на световните парникови емисии. 

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK