Денят, в който Европа изгуби търпението си към Великобритания

Дейвид Камерън, след като използва за първи път от 39 години правото на британски премиер да наложи вето върху европейски договор

© Reuters

Дейвид Камерън, след като използва за първи път от 39 години правото на британски премиер да наложи вето върху европейски договорТова трябваше да бъде среща на върха за спасяване на еврото. Тя обаче ще остане в историята като деня, в който Европа изгуби търпението си към Великобритания, след като повечето страни на континента заеха страната на Франция и Германия и се ангажираха да интегрират още повече своите икономики.


Великобритания винаги е имала трудни отношения с партньорите си от ЕС, избирайки да не се присъедини към единната валута и често роптаеше срещу това, което възприема като "безразличие" в Брюксел. Но в началото на срещата нямаше и намек за драмата, която щеше да последва в ранните часове в петък – момента, когато Европа се раздели на 26 срещу 1 след близо десетчасови преговори.За първи път от 39 години Великобритания използва правото си на ветоСъбитията, довели до тази последна и осма поред за годината среща на върха, приличаха в голяма степен на предишните седем. Реториката също си приличаше, макар че натискът на пазарите вдигна до безпрецедентна степен необходимостта за бързи решения. В началото на декември краткосрочните лихви за рефинансиране от ЕЦБ достигнаха най-високите си нива от март насам в резултат на напрежението между банките.


Но това, което


отличи осмата среща от всички останали


бе, че за първи път от 39 години насам британски премиер използва правото на вето върху споразумение на ЕС. Дейвид Камерън представи решението си като дръзко, но необходимо, за да се защитят британските интереси. Повечето от останалите лидери в Европа го възприеха като безразсъдство и се дистанцираха.


Тандемът Меркози. В крайна сметка Франция наложи своя интерес - междуправителствен договор, а не това, на което държеше Германия - промени в договорите на ЕС

© Reuters

Тандемът Меркози. В крайна сметка Франция наложи своя интерес - междуправителствен договор, а не това, на което държеше Германия - промени в договорите на ЕС


Германия - най-голямата икономика в Европа – възнамеряваше да осигури промени в договора на ЕС, които да наложат по-строга бюджетна дисциплина и наказания за страните, които не я спазват, за да се гарантира, че настоящата криза никога повече няма да се повтори. От гледна точка на Германия само чрез реформиране на икономиките, рязане на социални помощи и налагане на по-продължителна заетост задлъжнелите страни от еврозоната и самата европейска валута ще успеят да се спасят. Печатането на пари ще донесе само временно облекчение и ще премахне стимулите за реформа.Саркози използва възраженията на Великобритания, за да оправдае междуправителствения договор

Франция бе готова да подкрепи Германия в стремежа й към промяна на целия договор, но в действителност предпочиташе междуправителствено споразумение – нещо като страничен договор сред 17-те държави от еврозоната


Рождественска сцена


Британският премиер е подложен на силен натиск от големият брой евроскептици в своята собствена партия, замина за срещата в Брюксел направо от рождественската пиеса в училището на сина си, след като предния ден обеща на парламента една особено шумна сесия, в която той да защити британските интереси.


Ретроспекцията показва, че сценографията в четвъртък вечерта, 8 декември, е била известна, както на Камерън, така и на всички останали.


Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу разговаря с британския премиер по време на Европейския съвет, но не успя да го убеди да се откаже от исканията му

© Reuters

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу разговаря с британския премиер по време на Европейския съвет, но не успя да го убеди да се откаже от исканията му


В реч няколко часа преди започването на срещата председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу предупреди европейските лидери: "Очаквам от правителствените ръководители не да казват какво не могат да направят, а какво ще направят за Европа."


Министър-председателят на Люксембург Жан-Клод Юнкер, който председателства заседанията на министрите на финансите от еврозоната, пръв пристигна на срещата в Брюксел. Той каза, че предпочита да види единодушие за промяна в договора между 27-те, но ако това не е възможно, ще трябва да го направят за 17-те членове на еврозоната, тъй като "връзката им е по-интимна, отколкото между 27-те държави членки".


Камерън пристигна в Брюксел в четвъртък в 18 часа. Първата му среща бе с новия италиански премиер Марио Монти – служебно назначен технократ, натоварен да сложи в ред финансите на Италия. Дългът на четвъртата най-голяма икономика в Европа е 120% от нейния БВП след годините на икономическа стагнация при управлението на Силвио Берлускони. Срещата Монти-Камерън бе кратка. Последва 45-минутен разговор с Меркел и Саркози.


На нея Камерън бе придружен от министъра на външните работи Уилям Хейг и Йон Кънлиф, най-високопоставеният премиерски съветник по евровъпросите и архитект на правилата, които помогнаха Великобритания да остане извън еврозоната.


Представител на ЕС, станал свидетел на появата на тримата лидери, сподели, че те са били видимо напрегнати.


Още в понеделник британският премиер Камерън се изправи пред Камарата на общините (долната камара на британския парламент), за да защити ветото си, което наложи на Европейския съвет. Той каза, че промените в договора не са в интерес на страната, но оставането й в ЕС е част от националния интерес.

© Reuters

Още в понеделник британският премиер Камерън се изправи пред Камарата на общините (долната камара на британския парламент), за да защити ветото си, което наложи на Европейския съвет. Той каза, че промените в договора не са в интерес на страната, но оставането й в ЕС е част от националния интерес.


Последва вечерята и началото на срещата, която щеше да завърши с изолацията на Великобритания. Свидетели на събитията разказаха как са протекли те. Целта е била 27-те лидери да се споразумеят, че искат здрава валута, а след това да уточнят как да го постигнат. Разногласията се появиха при определянето на средствата, не на целта.


Хронология на една предизвестена изолация


Камерън започнал изказването си с това, че разбира наличието на желание за промяна на договора, но за да даде съгласието си, Великобритания би искала да получи нещо в замяна. "Мотивите му звучаха така: "искате промяна в договора, аз искам промяна в договора", "искам нещо, защото вие ме молите да се съглася", разказва официално лице, присъствало на срещата.Камерън сериозно сбърка в сметките

През това време британският министър-председател поставил двете си искания – запазване на вътрешния пазар и на сектора на финансовите услуги извън рамките на новите регулации.


"Едното искане бе защита на вътрешния пазар... но не това беше проблемът. След това той намеси и финансовите услуги", разказва присъствалият на заседанието представител.


На финансовите услуги се падат около 10% от британската икономика и правителството прави всички възможно да предпази сектора от регулациите на Брюксел.


Великобритания била сподели основните принципи на своите идеи с част от партньорите си, разкрива източник на Reuters, но не е представила никакъв достатъчно подробен документ, който да бъде основа за дискусии.


"Семейната" снимка след нощта, когато Великобритания изпадна в изолация

© Reuters

"Семейната" снимка след нощта, когато Великобритания изпадна в изолация


По тази причина исканията на Лондон са били новина за голяма част от присъстващите около масата. Камерън на практика искаше по-смекчени регулации за британския финансов сектор във време, когато мнозина избиратели и политици вярват, че банките в голяма степен са виновни за кризата в Европа и настояват за затягане на правилата в сектора.


Мъртъв от самото начало


"От политическа гледна точка, при положение че банките са смятани за враг и за източник на всички проблеми, с които се сблъскваме днес, исканията на Камерън бяха грешно аргументирани, в грешното време, пред неправилните хора", твърди източникът на Reuters. "От политическа гледна точка, той беше мъртъв от самото начало."


В този момент изплуваха старите вражди, вкоренени в широко разпространеното френско виждане, че Великобритания отначало не е принадлежала към Европейския съюз. "Французите използваха всичко като перфектно алиби, за да се освободят от британците. Саркози използва възраженията на Великобритания, за да оправдае междуправителствения договор."


Часове по-късно, когато лидерите се срещнаха отново, за да завършат разговорите, Камерън изглеждаше видимо изолиран. Френският президент Никола Саркози демонстративно избегна протегната му ръка, когато Камерън минаваше покрай неговото място.


Така Камерън направи услуга на Саркози


Защото Франция предпочиташе да няма промени в Лисабонския договор, но на срещата с германския канцлер Ангела Меркел в началото на миналата седмица френският президент бе принуден да отстъпи и да се съгласи за такива промени.


За момент участниците в срещата на 8 декември вечерта са смятали, че няма как нещата да станат по-лоши за Камерън, който е относително нов играч на европейската политическа сцена.


"Бяха необходими 10 или 20 минути, за да стане ясно, че повечето от участниците въобще не бяха доволни от идеята Великобритания да получи специално отношение за финансовия си сектор. Камерън не получи нищо. Просто нищо."


"Ние разбираме в каква ситуация е той. Той е заложник на вътрешнополитическите ограничения."


Друг участник на разговорите си спомня моментът в ранните часове в петък, когато председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой, който председателстваше срещата, е предложил да се изработи междуправителствено споразумение за 17-те държави от еврозоната, което да бъде отворено и за други държави.


"Франция каза да, незабавно последва Германия и после всички останали един след друг в рамките на няколко секунди страните членки на еврозоната подкрепиха френско-германския призив. Пак за няколко секунди членовете извън еврозоната решиха, че искат също да участват, оставяйки Камерън в пълна изолация. Промяната настъпи много бързо. Всички се качиха на борда за няколко минути. В залата стана ясно, че Камерън е шокиран от бързината, с която неговите съюзници го изоставиха."


"Камерън сериозно сбърка в сметките. Той искрено вярваше, че би могъл да получи нещо в замяна и подцени желанието на еврозоната да действа. Тази сделка би спасила еврото, но всичко това вероято ще има сериозни отражения върху взаимоотношенията между Великобритания и ЕС."


Всичко, което трябва да знаете за:

Назаем от ...

Коментари (148)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2533 Неутрално

  ИЗХВЪРЛЕТЕ аТГЛИЯ И гЪРЦИЯ ОТ ес,И ВСИЧКО ЩЕ СИ ДОЙДЕ НА МЯСТОТО!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 2. 2 Профил на mechopuh
  mechopuh
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Времето ще покаже сам ли е Камерън и прав ли е бил.
  Засега има вето.
  Като го погазят, ще докажат за пореден път как не се спазват договори по Брюкселски.

 3. 3 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1293 Неутрално

  В края на краищата Европа ще преглътне, макар и трудно липсата на Великобритания. Англичаните винаги са обичали така някак си хем да са вътре, хем да са отстрани. Е смятам, че доста ясно им беше обяснено, че така няма да я карат. Желая им успех.

 4. 4 Профил на mechopuh
  mechopuh
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#3] от "442":

  Да, от това ще загубят всички.
  Иначе губеше само ЮК. Но повече, отколкото губи сега.
  Те не се жертват за други. Не разбират солидарността по такъв начин. А и да оставят контрола за бъдещето си във френски ръце...много иде

 5. 5 Профил на Вели
  Вели
  Рейтинг: 1106 Неутрално

  Камерън произхожда от богато еврейско семейство и защитава интересите на евреите в Лондонското сити. Те го поискаха това от него. Той е обикновен изпълнител. Проблемът за еврото и ЕС идва от световното еврейство, което дережира паричните потоци и стабилитет на световните валути, за да върти нескончаемите си спекулации. Някой да ми покаже един спекуланту който да не е евреин или към момента еврейска подлога (шабец гоя)? Идват големи трудности за ЕС като цяло!!!!

 6. 6 Профил на Тодор Василев
  Тодор Василев
  Рейтинг: 443 Неутрално

  Спрете тази мерзост наречена "Европейски съюз"! Когато няма единство идеята за Е.С. НАПЪЛНО се обезсмисля! Каква е тази Европа с кръпки на картата??? Ясно е че масовата корупция на върха край няма. ЛАПАЧИ И ИЗЕДНИЦИ сте всички в проклетия ви съюз!!!

  Когато даваш отрицателен вот добре ще е да се аргументираш.
 7. 7 Профил на diablo
  diablo
  Рейтинг: 450 Неутрално
 8. 8 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Европа се е запътила на там откъдето Великобритания идва. Събрали са се разни държави и се опитват да поучават Великобритания как се изгражда монетарен съюз. Просто е смешно.
  Англичаните много добре знаят че колкото и да се обединяват страните, колкото и да се интегрират, колкото и да са приятели все пак всеки трябва да си знае джоба.
  Знаете ли че банките на Англия, Шотландия, Джерси и много други действат като самостоятелни въпреки че работят с паунд. Прочетете за sterling area.
  Много голяма грешка беше еврото и сега всеки го вижда но не иска да признае а се опитват да спасяват положението.

 9. 9 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 838 Неутрално

  О! Нима и Великата империя най-сетне започна да потъва. Май твърде силно се обвързаха с "братовчедите", отвъд океана. Винаги ми е била противна егоистичната (във всичко!!!) позиция на британците. Явно на Европа й писна и Острова ще си остане изолиран. Аман от егоисти!

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 10. 10 Профил на deutschland
  deutschland
  Рейтинг: 1087 Неутрално

  Еми то всичко е написано, няма какво да се коментира, не може да има преференциално отношение към тях, защото това все пак е съюз със 27 държави и останалите 26 не са по-тъпи. Сега когато са в периферията ще видим какво ще спечелят.

 11. 11 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Когато евопейският съюз да се разшири от 6 на 12 страни членки един политик каза: Шест страни са общество, 12 са тълпа. Сега са 27 и са сбирщина.
  Норвегия и Швейцария не са в ЕС не са и в еврозоната и все още не са закъсали.

 12. 12 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#10] от "deutschland":

  Напротив, по-тъпи са.

 13. 13 Профил на mechopuh
  mechopuh
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#8] от "dissident":

  100+
  Чудесен коментар.

 14. 14 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 782 Неутрално

  запъването като магаре на мост заради някакви финансови услуги е безспорна глупост. При съвременните технологии финансови услуги могат да се предоставят от всеки и от всякъде, след няколко години понятието 'световен финансов център' просто няма да съществува. Отказа да се лишиш частично от нещо което така или иначе скоро ще загубиш изцяло си е формена тъпотия.

 15. 15 Профил на deutschland
  deutschland
  Рейтинг: 1087 Неутрално

  До коментар [#12] от "dissident":

  Защо да са тъпи, че не искат да играят по свирката на някаква островна държава ? ЕДИН смислен довод, не можах да чуя против този договор ? и недей да ми говориш за ЕС, защото както лично Камерън спомена, ползата им от ЕС е огромно и не мислят да го напускат, така че глупостите дето бръщолевиш изобщо няма да ги коментирам - коментирай договора.

 16. 16 Профил на mechopuh
  mechopuh
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#9] от "moriarti":

  Добре че холандци, германци и белгийци не са егоисти, че инак сме зле. И италианците са едни солидарни, а пък французите

 17. 17 Профил на vreme
  vreme
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Според мен,Камерън е прав,един премиер който наистина защитава националните интереси,защо да пълни гушките на държави изпаднали в рецесия...

 18. 18 Профил на mechopuh
  mechopuh
  Рейтинг: 782 Неутрално

  [quote#14:"Ментор"]При съвременните технологии финансови услуги могат да се предоставят от всеки и от всякъде, след няколко години понятието 'световен финансов център' просто няма да съществува. [/quote]

  Не е просто технология. Доверието е критично, както и законите.
  А много места не го внушават и няма да помиришат финанси и застраховане. Ще си буат по мините и по кариерите.

 19. 19 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До 1992г Великобритания беше натрупала финансови проблеми и това даде възможност на Сорос да обори паунда. Стигна се до Черната сряда. Паунда беше обезценен и в резултат Великобритания загуби 3.3 милиарда паунда. След това паунда се стабилизира и всичко си дойде на място. Британският проблем почти не засегна останалата част от Европа.
  Сега, с еврото, проблем на нищо и никаква Гърция се отрази много сериозно на цяла Европа.
  Сами си направете извод дали с евро е по-добре.

 20. 20 Профил на kokoroko
  kokoroko
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Обединена Европа,колко старомодно звучи вече за съжаление !!!

 21. 21 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#15] от "deutschland":

  А защо според теб англичаните да са тъпи? Защото защитават интереса си ли?
  Великобритания не е в еврозоната. Защо толкова напират да участва в тези договори?
  Аз не казвам че ти бръщолевиш глупости. Имай уважение!

 22. 22 Профил на zeer_streng
  zeer_streng
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Според мене без Европа, икономиката на Великобритания е обречена и е само въпрос на време да Камерън да заплаче в Берлин и Париж за помощ. Доколкото си спомням, преди години паунда беше затънал и Германия помогна. Но Германия не е дойна крава. Трябва и Лондон да поеме своите задължения.

 23. 23 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1391 Весело

  До коментар [#18] от "mechopuh":

  ... досега Великобритяния се ползваше за мътните сделки които не минават в САЩ, ако не могат да правят това банките няма да си губят времето ...
  За законите това е вярнио доколкото става дума , че Англосаксонското право е много по адаптивно от това на континента и затова Американските капитали влизат в Европа оттам не от континента ... Ако се замислят и си оправят къщичката на континента може капиталите да почнат да влизат и при тях, само че те герешки не правят така че пробват глупави институционни номера които не минаха ...

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 24. 24 Профил на Вели
  Вели
  Рейтинг: 1106 Неутрално

  До коментар [#19] от "dissident":

  Проблемът не е само Гърция. Проблемът са БАНКИТЕ!!!! Те са давали пари на Гърция, знаейки отлично за финансовото и дередже. Въпросът е ЗАЩО СА И ДАВАЛИ ПАРИ????? Когато намериш отговора ще разбереш какво става в ЕС сега!!!

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 26. 26 Профил на mechopuh
  mechopuh
  Рейтинг: 782 Весело

  [quote#23:"ivanchoLA"]Ако се замислят и си оправят къщичката на континента може капиталите да почнат да влизат и при тях[/quote]

  Е сега са влезли.
  С данък трансакция и разни охлюви дебелосерковци.
  Всичко изчезва на Изток.
  Двайсет пъти поне съм го писал.
  Малоумни чутури.

 27. 27 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#24] от "Вели":

  Всяка една държава прилага различни трикове за да регулира валутата си. Един от тях е девалвация. Няма страна в света която да не е девалвирала парите си. Ако Гърция беше със самостоятелна валута щяха да я девалвират и нещата да си дойдат на място. Сега са в безизходица. Ако девалвира еврото всички останали страни ще бъдат засегнати.
  Много държави излязоха от sterling area когато през 1967г паунда бе девалвиран. Кърпене на еврото задълбава проблема. Ако един ден девалвира, евросъюза ще се разпадне.

 28. 28 Профил на dreamer
  dreamer
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  Имам усещането, че на континента ще се опитат да увеличат държавата в икономиката и финансите и изглежда точно срещу това са британците. Ако това се окаже вярно то британците са прави в случая.

  Отделете време навреме.
 29. 29 Профил на СТОЛОТРИЕЦ
  СТОЛОТРИЕЦ
  Рейтинг: 504 Неутрално

  До коментар [#5] от "Вели":Да бе, то евреи в Западна Европа няма, само в Англия....
  Простотиите ти са ясни.................

 30. 30 Профил на mechopuh
  mechopuh
  Рейтинг: 782 Неутрално

  [quote#27:"dissident"]Ако един ден девалвира, евросъюза ще се разпадне.[/quote]

  А ако не девалвира, длъжниците ще завият на умрело.
  Мда. Сериозно бъдеще.

 31. 31 Профил на dreamer
  dreamer
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  До коментар [#15] от "deutschland":

  Смисления довод е, че на континента искат повече държавни регулации във финансовия сектор (ако съм разбрал правилно Саркози), а това е глупост и ще доведе до повече проблеми от сега!

  Отделете време навреме.
 32. 32 Профил на mechopuh
  mechopuh
  Рейтинг: 782 Весело

  [quote#28:"dreamer"]Имам усещането, че на континента ще се опитат да увеличат държавата в икономиката и финансите и изглежда точно срещу това са британците. Ако това се окаже вярно то британците са прави в случая.[/quote]

  Дриймъре, събуди се!
  Не просто се опитват, заместили са пазара!

 33. 33 Профил на mechopuh
  mechopuh
  Рейтинг: 782 Неутрално

  [quote#31:"dreamer"]Смисления довод е, че на континента искат повече държавни регулации във финансовия сектор (ако съм разбрал правилно Саркози), а това е глупост и ще доведе до повече проблеми от сега![/quote]

  Искат данък трансакция и европейски финансов център Франкфурт. Ама са се посхванали, щото са спали на течение.

 34. 34 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1487 Неутрално

  До коментар [#19] от "dissident":

  Проблемът не е в еврото, а че френски и немски (не само, но основно) банки се бяха напълнили с гръцки ДЦК. При спиране на плащанията от Гърция (т.е. фалит) заминаваха тези банки, и съответно икономиките на Франция и Германия. поради което те приеха да спасяват Гърция защото иначе трябваше да спасяват банките си (каквото направиха щатите).
  Иначе поне стана ясно, че обща валута без общо управление не става. И се стига до идеята за засилване на интеграцията, поне в еврозоната, в посока конфедерация. Или иначе казано Европа на две скорости, което за съжаление преди 10 години беше отхвърлено.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 35. 35 Профил на mechopuh
  mechopuh
  Рейтинг: 782 Весело

  До коментар [#29] от "СТОЛОТРИЕЦ":

  Стигнем ли до еврейството и спекулантите - ясна е работата.

 36. 36 Профил на deutschland
  deutschland
  Рейтинг: 1087 Неутрално

  До коментар [#27] от "dissident":

  абе ти почна сам да си противоречиш ? Какъв ти е зора не можах да разбера, да защитиш СОБСТВЕНИЯ си интереси в които ЛЕВА е вързан за еврото и НЕ искаш девалвация на еврото или да защитиш Английската стокова борса ли ? Кое точно защитаваш ? Паунда не е вързан за еврото, тази криза пряко не засяга англичаните, единствено стокообмена ако се намали влияе на англичаните - това е. Евтино евро е ЧУДЕСНО за страни като Германия и Франция в които износа им ще изригне ако еврото се девалвира, а ние ще го духаме. Знаеш ли колко лесно е на Германия и Франция да го направи ? Те искат точно обратното, защитават интереса и на малките държави КОНСУМАТОРИ които евтиното евро ще ги убие. Чат ли си сега бе ?

 37. 37 Профил на deutschland
  deutschland
  Рейтинг: 1087 Неутрално

  До коментар [#31] от "dreamer":

  Какво лошо има в това - това е най-безболезнения начин за излизане от кризата. Смисъл такъв че реално хората няма да го усетят така както девалвацията или вдигане на данъците които пряко ги засягат или всичко друго което ни влияе пряко.

 38. 38 Профил на Яна
  Яна
  Рейтинг: 756 Весело

  А сега чакаме деня, в който светът (инвеститорите) напълно ще изгубят търпението си към Европа и еврото. Денят май не е далеч и ще бъде възвестен от грохота на срутващата се самонадеяност на евробюрократите и нескопосаните им творения.

  "Славата трябва да се извоюва, а честта просто не бива да се губи." Шопенхауер
 39. 39 Профил на dreamer
  dreamer
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  До коментар [#37] от "deutschland":

  Лошото е, че увеличаването на държавния контрол на който и да е пазар, финансов, стоков, трудов, няма значение, неминуемо носи негативи във всякакъв план за всички участници на тоя пазар. Изначално настоящата дългова криза в ЕЗ е плод на държавното управление на страните от ЕЗ не на някакви частни финансови манипулации. Проблемът може да се реши като се реформира държавното управление а не финансовия пазар.

  Отделете време навреме.
 40. 40 Профил на mechopuh
  mechopuh
  Рейтинг: 782 Весело

  До коментар [#38] от "Яна":

  Лъч свежа мисъл в зациклилото форумство си ти.

 41. 41 Профил на dreamer
  dreamer
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  До коментар [#32] от "mechopuh":

  Да на мен ми е ясно но е трудно да убедя други хора в това ако го кажа директно.

  Отделете време навреме.
 42. 42 Профил на mechopuh
  mechopuh
  Рейтинг: 782 Неутрално

  [quote#41:"dreamer"]Да на мен ми е ясно но е трудно да убедя други хора в това ако го кажа директно.[/quote]

  Рано е да те разберат.
  Те САЩ направиха соц, ти

  Явно е речено да стане белята.

 43. 43 Профил на mechopuh
  mechopuh
  Рейтинг: 782 Неутрално

  [quote#19:"dissident"]До 1992г Великобритания беше натрупала финансови проблеми и това даде възможност на Сорос да обори паунда. Стигна се до Черната сряда. Паунда беше обезценен и в резултат Великобритания загуби 3.3 милиарда паунда[/quote]

  Само леко ще те коригирам.
  Възможност на Сорос му даде познаването на процесите във финансовия свят. Заложи повече отколкото имаше, скочи с двата крака и спечели милиарди. Но това не е и драснало паунда. Не Сорос "обори" паунда, а заложина това, че ЮК няма да удържи и ще излеме от ЕРМ. Проблемите бяха много дълбоки, от много години. А Сорос направи тлъста пачка - за себе си и своите клиенти във фонда.

 44. 44 Профил на Батков-вън
  Батков-вън
  Рейтинг: 525 Неутрално

  в момента се гради не просто бъдещето на европа, а въобще бъдещия икономически формат на целия свят. Ясно е, че в сегашната версия на капитализма има недостатъци и оставя невероятно огромни полета за спекула, което пък надува до невярни нива бизнеса и следват неприятни за цялото общество кризи на всеки десетина години. Резултатът от тези кризи обаче е още по-несправедлив, защото заради голямата взаимосвързаност на държави, корпорации , пазари и прочие никой не бива реално наказан, а всеки бива спасяван, така спекулантите не само не губят, но напротив - стават все по-силни.

  Основната пречка са отделните държавни валути и фискални управления. Ако цял свят спазва единни фискални права и ползва една обща валута главният фактор в икономиката ще е производителността на труда, а спекулативният елемент ще се маргинализира. Европа, като най-развита цивилизация е нормално да води този процес на обединяване.

 45. 45 Профил на mechopuh
  mechopuh
  Рейтинг: 782 Неутрално

  [quote#44:"Батков-вън"]Основната пречка са отделните държавни валути и фискални управления. Ако цял свят спазва единни фискални права и ползва една обща валута главният фактор в икономиката ще е производителността на труда, а спекулативният елемент ще се маргинализира. Европа, като най-развита цивилизация е нормално да води този процес на обединяване.[/quote]

  Само кажи кой да бъде началника.
  Другото - ясен си.

 46. 46 Профил на silent step
  silent step
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Че те Анличаните доколкото си спомням винаги политически и икономически са гледали към САЩ.

 47. 47 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1391 Весело

  [quote#38:"Яна"] напълно ще изгубят търпението си към Европа и еврото[/quote] Тоя ден доиде и мина одавна, в момента гледаш гърчовете на една фундаментална социалситическа глупост ... В момента се чака САЩ да набие шамарите и да ги подпре, те в ЕО си нямат гръбнак че сами да си стоят прави та требва се някои да ги подпира ...

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 48. 48 Профил на berner
  berner
  Рейтинг: 8 Неутрално
 49. 49 Профил на Яна
  Яна
  Рейтинг: 756 Весело

  До коментар [#40] от "mechopuh":
  Мерси! И ти си лъч. Виждам да проблясват и други тук-там.

  "Славата трябва да се извоюва, а честта просто не бива да се губи." Шопенхауер
 50. 50 Профил на Яна
  Яна
  Рейтинг: 756 Весело

  До коментар [#47] от "ivanchoLA":

  То хубаво „да подпира” САЩ, но само прът не стига, трябва и опорна точка. Пък откъм „през океана” също се чува един тътен... като от империя по надолнището...

  "Славата трябва да се извоюва, а честта просто не бива да се губи." Шопенхауер
 51. 51 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#16] от "mechopuh":

  Разбира се, всяка нация е такава, защото е обединена около егоистичните си пориви, ама все пак - британците натежават (на личните ми везни) с агресивната си егоцентричност. Съберете произволна група от различни националности и вероятността да попаднете на необиден от англичаните народ... е твърде малка. Така са империите. Уви! А и все пак смешно изглежда шашардисания Камерън.

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 52. 52
  ****

  Мненията на потребителя SorryLol бяха изтрити поради системно и целенасочено нарушаване на <a href="http://www.economedia.bg/forum/">правилата за форумите</a>.

 53. 53 Профил на Amico
  Amico
  Рейтинг: 622 Неутрално

  Какво толкова се драматизира. Камерън защити британските интереси. Използвайки проблемите на еврозоната германците си правят сметката да изместят Лондон като финансов център като ги принудят чрез промени в лисабонския договор да наложат тежки регулации на финансовия си сектор. Ами Швейцария и Норвегия които не искат да чуят за ЕС и евро? Ами Дания и Швеция, които искат ЕС, но не искат евро? Всеки си гледа интересите. Британия не е отказала да помогне за спасяването на еврото. Германците искат твърде много и твърде настоятелно. Къде бяха германците когато когато трябваше да се наблюдава и реагира за спазването на финансовата дисциплина в еврозоната? Самите германци нарушиха критериите за финансова стабилност(дефицит 3.3% 2010, публичен дълг 83.4% от БВП 2010, източник CIA). Къде им бяха умовете на германците когато раздаваха кредити на PIIGS,...като ясно се виждало е че няма да могат да ги изплащат. Сега британците им били виновни. Ако британците се съгласят с германските искания означава, че финансовите регулации ще оскъпят кредита в Британия и Лондон може да изгуби водещата си позиция на финансов център. Така се пазят интереси!

  Технологиите трябва да вършат тежката работа, за да могат хората да вършат нещата, които ги правят най-щастливи. Лари Пейдж, Гугъл
 54. 54 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1391 Весело

  До коментар [#50] от "Яна":

  Проблемите в САЩ е че няма проблеми и във Вашингктон си ги създават от нищото ... нали също като протекторат акто пръднат в САЩ в Европа се насират с гъза нагоре.

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 55. 55 Профил на mechopuh
  mechopuh
  Рейтинг: 782 Неутрално

  [quote#51:"moriarti"]Разбира се, всяка нация е такава, защото е обединена около егоистичните си пориви,[/quote]

  Егото е атрибут на индивида. Това виждане - егоистична нация, работлива нация...аз не го споделям. Обществата имат други измерения, егоизмът не е от тях.

  [quote#51:"moriarti"]британцит натежават (на личните ми везни) с агресивната си егоцентричност. [/quote]

  Его в действие
  А британците бранят виждането си за своя интерес. Не допускат диктат лесно.

  [quote#51:"moriarti"]Съберете произволна група от различни националности и вероятността да попаднете на необиден от англичаните народ... е твърде малка. Така са империите. Уви! [/quote]

  Абе ако съпоставя с наследството на испанци и французи...

  [quote#51:"moriarti"]А и все пак смешно изглежда шашардисания Камерън.[/quote]

  Е, няма как да изглежда. Не му е лесно.

  Поздрави.

 56. 56 Профил на mechopuh
  mechopuh
  Рейтинг: 782 Неутрално

  [quote#54:"ivanchoLA"]Проблемите в САЩ е че няма проблеми и във Вашингктон си ги създават от нищото .[/quote]

  Иванчо, само за 70-80 години САЩ се е превърнал от топ кредитор в топ длъжник, от топ произвадител в топ консуматор и от страна на свободата в световен полицай.

  Проблемите са толкова много, че всичко е един голям проблем.

 57. 57 Профил на mechopuh
  mechopuh
  Рейтинг: 782 Весело

  До коментар [#53] от "ЗА Революция":

  Не те знам за каква революция си, но 100+
  Чудесен коментар.

 58. 58 Профил на dreamer
  dreamer
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  До коментар [#53] от "ЗА Революция":

  Да, това питам и аз, какво правеха евробюрократите, когато се нарушаваше финансовата дисциплина, против нормалната пазарна логика? Отговора всъщност го знаем. Евробюрократите правеха нарушенията гонейки личните си и партийни интереси. Наивно е да очакваме от същите хора решения за справяне с последствията от собствените им действия.

  Отделете време навреме.
 59. 59 Профил на tony d'amato
  tony d'amato
  Рейтинг: 451 Неутрално

  До коментар [#17] от "vreme":

  защото участва в съюз - ЕС. ако не иска да "пълни гушки" да не участва в съюза.

  не е приемливо да си "за" когато ти отърва и "против" когато не както само ти го искаш.

  британскте банки са глобални играчи и като такива са много по-податливи на финансови кризи. на британското правителство ще му е доста трудно да покрие някое милиардно отписване на "токсичен актив" на HSBC например. щом участват в ЕС ще играят като всички.

  лично аз не приемам подобно действие от страна членка.

  keep calm and carry on
 60. 60 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  [quote#54:"ivanchoLA"]Проблемите в САЩ е че няма проблеми и във Вашингктон си ги създават от нищото ... [/quote]

  Иванчо, глупостите си що не ги пишеш по американските форуми, ами спамиш тук? Таман като баш американец там ще им обясниш най-добре какви са велики и т.н.

 61. 61 Профил на Владимир Йосифов
  Владимир Йосифов
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  Може ли Великобритания да сгреши ?

  Sofia, streetphotography, streetjournalist, оценка местоположение на имоти
 62. 62 Профил на mechopuh
  mechopuh
  Рейтинг: 782 Неутрално

  [quote#52:"SorryLol"]Мен обаче ми прави впечатление нещо простичко - банките, финансирали несъбираеми държавни дългове са основно френски и немски. Даже основно френски. Защо тогава Англия да иска да влезе в общия кюп на регулациите? И вероятно скоро и данъци в/у транзакциите. [/quote]

  А така...още един видел.
  Я да погледнем стрес тестовете.

  http://eba.europa.eu/capitalexercise/2011/2011-EU-Capital-Exercise.aspx

  Интересно.
  Недокапитализирани континентални банки, пълни с лош дълг.
  Капитализирани британски, ирландски, скандинавски, Люксембург, Полша, Словения.

  Пръдлювци френско-исталиано-испански. Айде и дойчо да бърка у джобите и така...

 63. 63 Профил на mechopuh
  mechopuh
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#59] от "tony d'amato":

  Залога е много по-голям от британските банки.
  Става въпрос за Сити.
  И няма как да мине.

 64. 64 Профил на mechopuh
  mechopuh
  Рейтинг: 782 Неутрално

  [quote#61:"Владимир Йосифов"]Може ли Великобритания да сгреши ? [/quote]

  Може.
  И ще си плати грешките, както го е правила досега.
  Без да я освобождават и да я спасяват. Без да й отписват дълг.
  И да правят нощни заседания що са си взели белята с ЮК.

 65. 65 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 782 Неутрално

  [quote#56:"mechopuh"]от топ произвадител в топ консуматор и от страна на свободата в световен полицай.
  [/quote]

  И какво дължи САЩ и на кого дължи нещо.

 66. 66 Профил на tony d'amato
  tony d'amato
  Рейтинг: 451 Неутрално

  До коментар [#52] от "SorryLol":

  дали е така както твърдиш. това, че не са финансрали облигации на Гърция или Италия не занчи, че не са наливали в американски дълг например.

  HSBC отписаха 10.6 млрд. долара дълг, а пък Northern Rock направо фалира и я купи "девицата" Р. Брансън... RBS завърши 2010 със 1.1 млрд. паунда загуба, а Lloyds са 41% собственост на Великобритания.

  Мога да продължа с примерите, но мисля, че и това е достатъчно за да оборя тезата ти. Британските банки не заслужават различно отношение, защото не са по-добри.

  keep calm and carry on
 67. 67 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1391 Весело

  До коментар [#56] от "mechopuh":

  Колко пъти ще повтаряме че които държи патента тои зима 98% и оутсорсването няма значение, което за съжаление прави неквалифицираните и мързеливите нереализируеми в САЩ, кои му пука да не се оправиш требва да си оригинално тъп ... това че сглобяват БМВ в Германия повече от полвината печалба отива при лицвензодържателите в Америка, а Германците от горе на всички дотират производството с негативни данъци и пак не могат да излязат напред, дотолкова че повечето нови и виско клас коли са 2 пъти по-скъпи в Германия отколкто в ЛА примерно ... просто защото в САЩ се цени таланта и уменията не на кои си лизъл гъза.

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 68. 68 Профил на tony d'amato
  tony d'amato
  Рейтинг: 451 Неутрално

  До коментар [#65] от "normandy":

  на Китай и Япония, които произвеждат за тях и им държат 60% от външният дълг

  keep calm and carry on
 69. 69 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1391 Весело

  До коментар [#60] от "Митридат":

  #аз го правя редовно ..

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 70. 70 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 782 Неутрално

  [quote#34:"Цецо"]Иначе поне стана ясно, че обща валута без общо управление не става. И се стига до идеята за засилване на интеграцията, поне в еврозоната, в посока конфедерация.[/quote]

  Единственото, което стана ясно, че социализма и концепцията уелфеър стейт е невъзможен, поне не в тази конфигурация. Засилването на интеграцията по никакъв начин няма да реши проблемите на закъсалите държави, общото и централно управление по никакъв начин не може да накара местните елити и естаблишмънт да направят каквото и да било, дори и да се предприеме това, което се предлага от Меркози и пак ще стигнем до тук, откъдето тръгнахме.

 71. 71 Профил на Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#3] от "442":

  Сещам се за един виц: Попитали какво е отношението на СФРЮгославия(бившата на Тито) какво е отношението й към Варшавския договор. Отговора гласял: Ми смо као м...де, учавствуваме без да влизуваме...
  Аналогично е положението на Великобритания в ЕС - искат от една страна да участват във вземане на решенията за финансовата политика на Евросъюза, но от друга не приеха еврото, а си запазиха паунда.

  Банването в Дневник противоречи на текстове от Конституцията и Хартата за правата на човека
 72. 72 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1391 Весело

  До коментар [#68] от "tony d'amato":

  грешка които са си инвестирали парите в "акции" на САЩ, и са резервирали емисии напълно до средата на следващата година, никои не ги кара да го правят и могат винаги да ги продадът, желаещи бол. А на Европа никои не ще да ги купува и с 1 процент по висока лихва ...

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 73. 73 Профил на mechopuh
  mechopuh
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#70] от "normandy":

  100+
  Само накрая ще те допълня, че ще стигнем откъдето сме тръгнали, но с бая повече дълг.

 74. 74 Профил на tony d'amato
  tony d'amato
  Рейтинг: 451 Неутрално

  До коментар [#63] от "mechopuh":

  прав си. Америка трябва да спасява собствената си банкова и застрахователна система. Британия винаги е била много повече съюзник на САЩ отколкото на Европа и сега го доказа за пореден път.

  Аз вярвам в Европа и искрено се надявам да успеем да се справим с тази криза, пък било то и без "помоща" на острова.

  Като написах това си давам сметка, че сме свидетели на първа световна финансова война от ЕС насам...

  keep calm and carry on
 75. 75 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#68] от "tony d'amato":

  Пак ще попитам, какво им дължат. Отговора е долари. Е от тук вече, сам можеш да си отговориш, че нищо, което не могат САЩ да си набавят много бързо не им дължат.

 76. 76 Профил на gibi
  gibi
  Рейтинг: 727 Неутрално

  До коментар [#34] от "Цецо":
  Точният коментар! !000 хиляди+!

 77. 77 Профил на tony d'amato
  tony d'amato
  Рейтинг: 451 Неутрално

  До коментар [#75] от "normandy":

  прав си, съгласен съм.

  keep calm and carry on
 78. 78 Профил на gibi
  gibi
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Тази изолация е все още нищо! Ако ЕС се оправи и стабилизира без Обединеното Кралство, то тогава на него му остава само един Английски език, на когото да разчита за да не бъде забравено!

 79. 79 Профил на mechopuh
  mechopuh
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#74] от "tony d'amato":

  Окопно мислиш.
  САЩ крепят статуквото, защото са облагодетелствани от него.
  ЮК си пази интереса, който включва монетарна независимост.
  Европа, в която се надяваш, няма. Има разни нахлузили общ Евро-ямурлук боричкащи се "лидери" кой да повлекат и от тези извън Еврозоната.
  Кризата е толкова наша, колкото се набутаме.
  Засега калкулираме предимно индиректни рискове и вреди.
  Можем разбира се да задлъжнеем с няколко милиарда за да спасим братята гърци в Еврозоната. Нали?

 80. 80 Профил на mechopuh
  mechopuh
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#78] от "gibi":

  Ти па.
  Кое и пречи на континентална Европа? Сама си пречи.
  ЮК е надживяло доста съюзи.
  Кой е тръгнал срещу тях, добро не е видел.

 81. 81 Профил на tony d'amato
  tony d'amato
  Рейтинг: 451 Весело

  До коментар [#79] от "mechopuh":

  направо съм се окопал

  Никого няма да спасяваме и няма за какво да задлъжняваме за да спасиме Гърция.

  Ямурлука, който споменаваш, е дреха в България. В Европа, за която говоря, тя е екзотика. Не обличай културата в пошлост...

  keep calm and carry on
 82. 82 Профил на mechopuh
  mechopuh
  Рейтинг: 782 Неутрално

  [quote#81:"tony d'amato"]
  Никого няма да спасяваме и няма за какво да задлъжняваме за да спасиме Гърция.

  Ямурлука, който споменаваш, е дреха в България. В Европа, за която говоря, тя е екзотика. Не обличай културата в пошлост... [/quote]

  Е, така съм солидарен и аз.
  Не съм и помислял да опошлявам култури.
  Заменям ямурлука с наметало...

 83. 83 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 672 Неутрално

  така като гледам ,още нищо не е ясно за тази сделка.Днес май и шведите взеха да се дърпат,чехите съвсем не са ясни и те.нямам особено доверие на Меркози.Да не се окаже,че Камерън е бил прав,като се е дърпал...

 84. 84 Профил на mechopuh
  mechopuh
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#67] от "ivanchoLA":

  Иванчо, колкото и да произвеждате и да взимате, колкото и да сте кадърни, има ясен факт.
  Не можете да живеете с това, което изкарвате.
  Тежко дефицитни сте.
  Това е братле, патентите са си патенти.
  Понци сте.

 85. 85 Профил на Finland
  Finland
  Рейтинг: 719 Неутрално

  До коментар [#11] от "dissident":

  Норвегия е сред най-богатите на нефт и газ в Европа (без да броим Русия)

 86. 86 Профил на mechopuh
  mechopuh
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#83] от "eurogi":

  Освен това, за разлика от всички соц правителства популисти, Камерън има подкрепата на хората.

  http://www.independent.co.uk/news/uk/politics/pay-off-your-debts-public-tells-government-6276630.html

  Ще стиснат зъби, но не за да пазят гръцки заплати.

 87. 87 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1356 Неутрално

  [quote#44:"Батков-вън"]Резултатът от тези кризи обаче е още по-несправедлив, защото заради голямата взаимосвързаност на държави, корпорации , пазари и прочие никой не бива реално наказан, а всеки бива спасяван, така спекулантите не само не губят, но напротив - стават все по-силни. [/quote]
  Точно така! Всички сме против държавните регулации във финансовя сектор, но как да се спрат банките да спекулират с ЧУЖДИ пари, вкарвайки ги в високорискови "токсични активи"?
  Всички днес забравихме, че ГОЛЯМАТ криза започна от американския финансов сектор чрез имотния балон. Американски токсични активи (и не само американски, но и испански, примерно) се озоваха в значителни количества в портфейлите на банките и на Острова и на Континента. Забравихме, че днешната дългова криза се корени в голяма степен на СПАСЯВАНЕТО на закъсали банки през 2008 г. поне що се отнася за Германия и Франция.
  Докога светът ще спасява спекулантите? И като не може да не ги спасява, не е ли по-добре да се въведат по-строги регулации на финансовите пазари?

 88. 88 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1356 Неутрално

  До коментар [#85] от "Finland":
  И на никел и желязо И на водни енергийни ресурси. И всичко това на едно население почти колкото в България

 89. 89 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#85] от "Finland":

  Това трябва да ти говори нещо.
  Излиза че тези дето имат не искат да са в ЕС а сиромасите напират с надеждата някой нещо да им даде.

  Много емоции се вложиха под тази статия. В началото ЕС се оформи като енергиен съюз поради общи интереси. По-късно французи и германци го обърнаха на политически с надежда да се минимизира национализма на германците и се гарантира траен мир. Нови държави се присъединиха ръководени от личен интерес и полза. Скандинавците никога не са искали съюза, но когато Англия се присъедини, Дания също го направи защото най-голямата й търговия е с Англия. Швеция се присъедини поради същите причини.
  Сега, когато съюза нарасна твърде много и стана неконролируем Франция и Германия искат да се упражнява контрол. Повечето от държавите не го искат но никой не ги пита. Англия не може да се примири друг да я контролира, никой не го е правил никога, и затова са против.
  Централизираното управление на ЕС и контрола го правят да заприлича на СССР. Стигнаха до абсурди. Имат стандарт каква е максимално допустимата кривина на краставиците.

 90. 90 Профил на Finland
  Finland
  Рейтинг: 719 Неутрално

  До коментар [#89] от "dissident":

  Много ясно че е така Нали до сега Исландия караше на принципа "Ние сме богати, за какво ни е ЕС?", но и при тях се объркаха нещата.

 91. 91 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Значи Европа загубила търпението си към Великобритания.?!?
  Това как да го разбирам,че всички трябва да козируваме и единодушно да се подчиняваме на глупостите на ЕК и няколко умници,като Меркел и Саркози?А към Гърция едно време не губеха търпение?

 92. 92 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1356 Неутрално

  [quote#70:"normandy"]общото и централно управление по никакъв начин не може да накара местните елити и естаблишмънт да направят каквото и да било, [/quote]
  Вярно, централното управление не може, но има една друга разрушителна сила, която може - масовото обедняване на хората и свързаното с това недоволство. Въпрос на обедняване
  Днешна Европа е такава, каквото е, заради близоста на социализма и двете световни войни, започнали на нейна територия. Елитите се страхуват единствено от Армагедон

 93. 93 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#90] от "Finland":

  Исландия по други причини. Когато увеличиха морската зона никой не можеше да лови риба около Исландия. След като е извън ЕС нормативите на ЕС не я ловят и не могат да й определят квоти и други държави не могат да ловуват в нейни води. Сега вече няма риба както имаше преди и влизането в ЕС няма да й се отрази.
  Отново интереси.

 94. 94 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1356 Неутрално

  До коментар [#89] от "dissident": Периферията спечели от ЕС главно чрез аутсорсинга. Чехия, Полша, Унгария, а и у нас... Но не и в Гърция Всички спечелиха от по-големият пазар, в т.ч. и България. Въпросът е от какъв зор този пазар трябва да е свръхрегулиран - ами ако забелязваш, като изключим краставиците, въпросът с регулациите дойте когато нещата се скофтиха. Търси се изход Когано и ако кризата отмине, въпросът с регулациите ще поутихне... най-малкото защото е неприсъщ за капитализма. И така до следващата криза

 95. 95 Профил на Вели
  Вели
  Рейтинг: 1106 Неутрално

  До коментар [#29] от "СТОЛОТРИЕЦ":

  Почети и се понаучи на някои неща. Евреи много и разни!!!! И с различни интереси. Тези от "Западна Европа" няма да останат на сухо, тъй като банковиятсектор е силно съсредоточен в определени страни на свате. Това което виждаш в "Западна или Източна Европа" са техни клонове!!!! Освен това се образовай относно еврейските банкови лобита. Аз не обвинявам обикновени хора, изповядващи юдаизъм, а един световен елит, който се стреми да управлява света и не за първи път го води към заколение и гибел. Чети и се самообразовай!!! Тая работа с вдигане на лозунги не става - особено ако парата отива само за свирката на локомотива....

 96. 96 Профил на Вели
  Вели
  Рейтинг: 1106 Неутрално

  До коментар [#29] от "СТОЛОТРИЕЦ":

  А пропо- в потвърждение на това, каето казах, Саркози също е евреин. Но мисли различно от Камарън.... Ето една разлика!!!

 97. 97 Профил на СТОЛОТРИЕЦ
  СТОЛОТРИЕЦ
  Рейтинг: 504 Неутрално

  Като едните няма да останат на сухо, какво са споменаваш другите, просто "антисемитизъм" .....

 98. 98 Профил на Предраг Джукич
  Предраг Джукич
  Рейтинг: 604 Весело

  Тъжен ден за американския пудел Камерън и родните ни седерасти

  тенкю пийпъл! Да живей масонската ложа
 99. 99 Профил на mechopuh
  mechopuh
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#98] от "Предраг Джукич":

  Е, поне не му се налага да праща хеликоптери и жандармерия като "колегата" си - любимеца ти Путин, за когото денят, както винаги, е прекрасен.

 100. 100 Профил на mechopuh
  mechopuh
  Рейтинг: 782 Весело

  [quote#96:"Вели"]А пропо- в потвърждение на това, каето казах, Саркози също е евреин. Но мисли различно от Камарън.... Ето една разлика![/quote]

  Чакай сега! Еврейството ли коментираш или начина на мислене на отделни "представители"

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK