Алкохол менте уби 143 души в Индия

Близки на натровените оплакват смъртта им

© Ройтерс

Близки на натровените оплакват смъртта им



Токсичен алкохол, съдържащ метанол, причини смъртта на 143 души и разболя още десетки, направили грешката да се доверят на незаконно произведените напитки, съобщи "Асошиейтед прес". Полицията арестува 10 заподозрени производители на алкохола убиец.


Много от жертвите – работници, улични търговци, шофьори на рикши – се били събрали край пътя близо до гарата в село Сангрампур край Колката, за да разпуснат с по питие, което струва 20 рупии (40 цента) за литър – по-малко от една трета от цената на легалния алкохол. След време те започнали да повръщат, да чувстват остро главоболие, а от устата им излизала пяна.


След смъртта на близките им разгневени селяни нападнаха магазини за алкохол край селото




Нелегалното производство на алкохол процъфтява в градските гета и в селските райони в Индия, където много бедни хора не могат да си позволят напитките, които се продават в лицензираните магазини.


Производителите често слагат евтини химикали в опияняващите течности, за да засилят градуса и да увеличат печалбата. Ментетата причиняват неразположение, а в случаи като този – и масова смърт.

Ключови думи към статията:

Коментари (52)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на прашинка
    прашинка
    Рейтинг: 616 Неутрално

    Гъз глава затрива.

    Красотата ще спаси света. А злобата ще закопае форумците на "Дневник".
  2. 2 Профил на др. Иванов
    др. Иванов
    Рейтинг: 624 Неутрално

    Предупреждавах, че не е хуманно да изпращаме нашите цигани в старата им родина!

    Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
  3. 3 Профил на kirsner
    kirsner
    Рейтинг: 829 Неутрално

    А бе пак сиромасите го отнясят!

  4. 4 Профил на КМЕТ В СЯНКА
    КМЕТ В СЯНКА
    Рейтинг: 4635 Неутрално

    ДЪЛГАТА РЪКА ОТ КАТУНИЦА !

    ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
  5. 5 Профил на valkiry
    valkiry
    Рейтинг: 431 Неутрално

    Е КОЛКО ЩЕ ИЗПИЯТ ВЕ ????

  6. 6 Профил на Десен
    Десен
    Рейтинг: 1291 Неутрално

    Няма страшно, тия са над милиард.

    Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
  7. 7 Профил на clint_eastwood
    clint_eastwood
    Рейтинг: 1115 Неутрално

    "Колката"? Калкута, за бога...

    Като епидемиолози по инфекциозни болести и учени в областта на общественото здраве имаме сериозни опасения относно вредното въздействие върху физическото и психическото здраве на населението, в резултат на преобладаващите политики наложени във връзка с COVID-19: https://gbdeclaration.org/great-barrington-declaration-bulgarian/
  8. 8 Профил на pixela
    pixela
    Рейтинг: 521 Любопитно

    До коментар [#3] от "kirsner":

    Не виждам нищо чудно в това, особено пък в Индия. Там, "короната" от край време си ги държи в глад и мизерия.

    freedom is another word for nothing else to lose
  9. 9 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
    Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
    Рейтинг: 1355 Весело

    Наистина Индия е родината на тукашното сиганин

    15.02.1989 - 07.02.2018
  10. 10 Профил на Иво
    Иво
    Рейтинг: 3923 Неутрално

    Жалко за хората, но така е като се пие алкохол менте!

    "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
  11. 11 Профил на takeshi303
    takeshi303
    Рейтинг: 726 Неутрално

    До коментар [#3] от "kirsner":

    Ами кой ги е карал да купуват евтин алкохол, какво са очаквали да им продадат за 40 цента . По лошо е, когато се продава фалшификат на добра марка питие.

  12. 12 Профил на Вашето име
    Вашето име
    Рейтинг: 418 Неутрално

    индия е добър пазар за България трябва повече алхокол да им продава ме голяма работа менте или истински

  13. 13 Профил на theanalyser
    theanalyser
    Рейтинг: 1291 Разстроено

    Трагедията на бедността!!!
    Мир на прахът им!

  14. 14 Профил на bta
    bta
    Рейтинг: 1291 Неутрално

    Киро е продал рецептата.

  15. 15 Профил на tivoli
    tivoli
    Рейтинг: 418 Неутрално

    До коментар [#7] от "clint_eastwood":

    Kolkata: http://en.wikipedia.org/wiki/Kolkata

    Преименували са го какво Бомбай стана Мумбай...

  16. 16 Профил на lorem_ipsum
    lorem_ipsum
    Рейтинг: 367 Неутрално

    Зловещо е, че има хора, които не могат да си позволят долар и двайсе за литър концентрат

  17. 17 Профил на kirsner
    kirsner
    Рейтинг: 829 Неутрално

    #11, как кой да ги е карал да купуват фалшив алкохол!? Мизерията! 40 цента, ама за тях това е половин надница!

  18. 18 Профил на Иво
    Иво
    Рейтинг: 3923 Любопитно

    До коментар [#16] от "lorem_ipsum":

    Често бедните в България си купуват етилов алкохол (70%) от аптеката защото е евтин и след това го разреждат с вода......

    "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
  19. 19 Профил на Вашето име
    Вашето име
    Рейтинг: 418 Неутрално

    [quote#5:"valkiry"]Е КОЛКО ЩЕ ИЗПИЯТ ВЕ ???? [/quote]
    колкото толкова важното ,че ние можем да им продадем пиене и да направим пари от това

  20. 20 Профил на Вашето име
    Вашето име
    Рейтинг: 418 Весело

    До коментар [#18] от "Иво":
    ти знаеш най-добре

  21. 21 Профил на power_decided
    power_decided
    Рейтинг: 521 Неутрално

    Когато в страни с огромно население от порядъка на няколко стотин милиона или над милиард като Индия с мизерна продуктивност на глава от населението, като цяло недъгава популация измрат няколко от тях не е нужно да ни занимавата. Ако има новина за някаква авария, отравяне и т.н. и измрат няколко стотин милиона тогава има за какво да говорим.

  22. 22 Профил на t__
    t__
    Рейтинг: 367 Неутрално

    По-скоро трагедия на простотията.

    Разбирам да се бяха натровили с храна да е трагедия. Ама тия са искали да си направят главите по-евтинко. И що за копеле трябва да си за да продаваш подобен боклук на сънародници?

    Връзката цигани = индийци е наистина логична.

    Много тъпо и тъжно.

  23. 23 Профил на power_decided
    power_decided
    Рейтинг: 521 Неутрално

    Как може някой да очаква да предизвика състрадание когато на снимката са показани тези грозилища ? Всичко в тях е особено гнусно и гадно.

  24. 24 Профил на red_rose
    red_rose
    Рейтинг: 1078 Неутрално

    Горките хора! Пуста му сиромашия!


    До коментар [#23] от "power_decided":

    Страшно тъп и снобарски пост!

    Да пишеш на български с латиница е като да пишеш с лайна по стената - чете се, но не е красиво!
  25. 25 Профил на Росен    Радославов
    Росен Радославов
    Рейтинг: 1291 Неутрално

    До коментар [#23] от "power_decided":

    А мислех, че аз съм расиста в "групата" ни. Как можа да го напишеш това?

    в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
  26. 26 Профил на mik2
    mik2
    Рейтинг: 1083 Неутрално

    До коментар [#4] от "КМЕТ В СЯНКА": Като нищо може да си направо в "десятката"! Тия цар Кировци се въдят по целия свят! Аз не мога да разбера с кой акъл ползуват метилов алкохол. Това си е чисто убийство. Най-лошото е, че единствената противоотрова е именно етиловият алкохол/чух го от някакъв доктор в интервю/. Тоест, ако някой усети, че се е натровил от алкохол - менте, веднага трябва да изпие максимално количество етилов спирт от аптеката или с инжекция.. Нямало никаква друга алтернатива..странно ми прозвуча, но щом лекар го казва, значи е така.

  27. 27 Профил на Росен    Радославов
    Росен Радославов
    Рейтинг: 1291 Неутрално

    До коментар [#26] от "mik2":

    Точно това правят с още живите в болницата, доколкото знам. Венозно им вливат етилов алкохол. Неутрализира веднага, но пораженията докъдето са стигнали не се оправят лесно.

    След кръчма винаги пия 50 мл. чиста двойно преварена ракия от моята в къщи точно с тази цел.

    в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
  28. 28 Профил на comandante  vs  либерални ентусиасти&корпократи
    comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
    Рейтинг: 2626 Неутрално

    [quote#9:"Karelson"]Наистина Индия е родината на тукашното сиганин [/quote]
    Тукашното мангал е от тази част на Индия която е днешен Пакистан.

    [quote#26:"mik2"]Тоест, ако някой усети, че се е натровил от алкохол - менте, веднага трябва да изпие максимално количество етилов [/quote]
    Ми тези хора явно това са направили ама втората наздравица също била с менте и са се заклали !



    Libertarianism is just anarchy for rich people
  29. 29 Профил на mik2
    mik2
    Рейтинг: 1083 Любопитно

    До коментар [#18] от "Иво": Бедните ли? Имам всякакви аромати на всички мускатови, Ловешки, Пещерски и други ракии От всяка аграрна аптека можеш да се снабдиш. Дестилираната вода е задължителен компонент. Етиловият алкохол задължително трябва да е над 90%. Литърът струва около 8-10 лева. От всеки литър излизат около литър и нещо л хубава ракия с гаранция, че няма никога да те заболи главата от махмурлук. Обзалагам се, че много трудно някой може да различи получения продукт от сварения в казана. Няма никакви количества CH3OH/който е убил хората/, има само СН3СН2ОН, гарантирано от производителя.

  30. 30 Профил на mik2
    mik2
    Рейтинг: 1083 Неутрално

    До коментар [#27] от "Росен": Напълно си прав относно двойната преварка. Ако всеки го прави, няма да има никаква опасност от нежелани последици. Мисля, че даже е наложително да се извършва, защото съм забелязал как хората чакат ракията, която тече за последно от казана и е под 40 градуса. После я смесват, за да си увеличат "добива", което е много неправилно. Именно там е онази нежелана част от процедурата, осигуряваща нежелания метанол. След "препичането" той почти изчезва.

  31. 31 Профил на Гилгамеш
    Гилгамеш
    Рейтинг: 1291 Неутрално

    Офтопик

    Някъде, май съзвездието беше Воловар, но не съм сигурен, на около 10 000 светлинни години оттук, има газов облаг с обща маса колкото Слънцето, малко повече. И въпросният газов облак се състои само от етилов алкохол... Ех, мечти....

    Ако ББ беше президент на Египет => http://prikachi.com/images/27/4258027E.jpg
  32. 32 Профил на Росен    Радославов
    Росен Радославов
    Рейтинг: 1291 Неутрално

    До коментар [#29] от "mik2":

    Не може да се различи, но нали ще знаеш че не е ракия.

    До коментар [#30] от "mik2":

    ТОЧНО това правят. Аз варя от 9 години. Винаги я спирам на 40 градуса. Останалото не се губи, отива в следващия казан, но накрая преварка и първите 2 литра са за чистачките през зимата. Колата намирисва на джибри, но с евтината лятна течност от Кауфланд е добра комбинация.
    Останалото под 40 градуса от преварката остава за догодина пък. Никога в ракията. Питал съм ги такива дето "разреждат" с патоки защо въобще го отделят тогава.

    в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
  33. 33 Профил на Росен    Радославов
    Росен Радославов
    Рейтинг: 1291 Весело

    До коментар [#31] от "Гилгамеш":

    Как офтопик бе човек. Това е безценна информация.
    Може би там е раят на пияниците, там трябва да ида след този грешен живот.
    Облак? Втечнявай и пий до насита.

    в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
  34. 34 Профил на mik2
    mik2
    Рейтинг: 1083 Неутрално

    До коментар [#32] от "Росен": И аз това го питам нашия? Само ме поглежда накриво и изобщо не ми отговаря. Колкото до моите експерименти, те започнаха именно защото знаех каква е нашата ракия. Ако не бях видял, хич нямаше да се захващм. Но сега аверите като играем на карти вкъщи изобщо не разбират за какво става дума. Ако чуеш как ме хвалят, ще се спукаш от смях. Аз вече обяснявам - така направих материала, толкова захар на толкова грозде, обяснявам, че не съм слагал чепките, а само зърната, двойно съм я преварил.. те ме тупат по рамото и викат - евала, страшна ракия, не сме пили подобна! На другия ден още повече се радват, че не ги болят главите. Кой ли ден ще ме разкрият..

  35. 35 Профил на Росен    Радославов
    Росен Радославов
    Рейтинг: 1291 Неутрално

    До коментар [#34] от "mik2":

    И аз бях смешен на старите ракиджии отначало, но много бързо се доказа това с главата на другия ден. Абсолютно сигурен признак.
    Много хора се бъркат, че ако захар в джибрите ще боли глава от ракията. Това важи само за виното, но не и за ракията. Просто ако има захар аромата е по-слаб, нищо повече.

    И да, аз също съм признат от втората година още. В нета има предостатъчно информация, когато нищо не знаеш. Инвестицията е към няколко хиляди лева, но си струва. Купих тогава и 7 бурета. Така "прясната" ми ракия е три годишна минимум.

    в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
  36. 36 Профил на power_decided
    power_decided
    Рейтинг: 521 Неутрално

    До коментар [#25] от "Росен":

    Това си е истината. Целият прогрес на човечеството е на раменете на няколко нации и за съжаление те са в демографски колапс. Държави с такива огромни маси от население имат нищожен принос за и дори в момента няма подобрение. С какво да заслужат уважението ми ? Дори в развитите страни тия елементи въпреки цялото внимание, което им се обръща не са в състояние да свършат нещо полезно. На всичкото отгоре са с големите претенции, че са ГОЛЯМАТА работа, културата им била велика, религията им била велика, те велики - ами що сте толкова мизерни, бе като така ни превъзхождате. Защо се изпотрепвате да бягате към Европа ? Вземи и нашенските цигани за пример. Сметни колко струва на държавата помощите, лечението им както и всички щети, които нанасят с криминалните си прояви и каква част от БВП се пада на циганите с оглед броя на трудово ангажираните сред тях.

  37. 37 Профил на mik2
    mik2
    Рейтинг: 1083 Неутрално

    До коментар [#35] от "Росен": Ааа, да, ти явно го правиш професионално. Аз купувам "дъбов чипс", с който съвсем прикривам "измамата". Цветът става "златен", наситеността е в зависимост от времето, което прекарва в разкията. Освен всичко друго е много практична операцията. Извършваш я за около половин час време. Според очакваните гости от предния ден се приготвяш с количествата. Чипсът, обаче трябва да се посвари, за да "пусне" бързо цвят Хаах, сега някой ще ни нарочи за алкохолици във форума

  38. 38 Профил на Росен    Радославов
    Росен Радославов
    Рейтинг: 1291 Неутрално

    До коментар [#36] от "power_decided":

    Принципно си прав, но трагедията е конкретна.

    Не че съм чак толкова жалостив или човеколюбив.

    в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
  39. 39 Профил на Росен    Радославов
    Росен Радославов
    Рейтинг: 1291 Неутрално

    До коментар [#37] от "mik2":

    Четох много първата зима и разбрах, че ако искам добра ракия начина е дам много пари за бурета. А купувам грозде от южна България. Качеството е невероятно.
    Отначало по тон и половина, два. Докато се напълнят всички бурета. Сега по 600, 800 кг. за вино и ракия.

    Често се налага да отговарям на въпроси какво има слагано в ракията, че е "такава". А няма нищо.
    При варене, в казана преди да се затвори слагам водна чаша /като обем/ кориандър на зърна и това е всичко.
    Година, две в дъбови бурета, после година, две пак в черничеви и тогава бутилиране.
    Стъкло няма. Събирам отвсякъде. Знаят ме приятелите и носят, но не стига.

    в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
  40. 40 Профил на power_decided
    power_decided
    Рейтинг: 521 Неутрално

    До коментар [#38] от "Росен":

    Аз пък съм открито против повсеместното лицемерие. Когато някой ПУКНЕ всички казват - " ей горкия човек отиде си " или "каква трагедия ", но кой се сеща как е бил, кой му е помогнал с нещо, колко пъти в ежедневието си сме се погрижили за някой, който не ни е роднина да речем. Уж всички са недоволни от циганския терор, обаче се наливат с ракия под звуците на цигански ритми. Ами не ми пука за индийците и съм честен да си го кажа. Те се развъждат като насекоми и го правят защото контрацепцията е непозната за тях. На мангала не му пука как ще ги храни и дори в какви условия ще роди и как жена му, а и изглежда и на нея. Интересува ме, това че българите сме на изчезване, но май вече не се интересуваме от това, поне докато има РАКИЯ.

  41. 41 Профил на totilas
    totilas
    Рейтинг: 778 Неутрално

    покрай индийците българинът изглежа в космоса...

  42. 42 Профил на Росен    Радославов
    Росен Радославов
    Рейтинг: 1291 Неутрално

    До коментар [#40] от "power_decided":

    Да, алкохола е последното убежище.
    Иначе съм си с две деца. Щях и повече да имам, но имахме проблеми с втората ми жена.

    И за лицемерието си прав. Преди няколко години почина от рак един не много близък приятел, но само аз бях до последно до него. Това по думи на жена му. Имал е уж близки приятели, но ги видях чак на погребението. Не че кой знае какво съм му помогнал. Карах го с колата по болници в Шумен и Варна - напълно безплодно.

    За циганизацията е ясно.

    Индийците да, нямат прогрма за ограничаване на раждаемостта и скоро ще са повече от китайците. Някъде го четох това.

    в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
  43. 43 Профил на ПАВЛА
    ПАВЛА
    Рейтинг: 1291 Неутрално

    Горките хора, до какво води мизерията...

    При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
  44. 44 Профил на k_
    k_
    Рейтинг: 3174 Неутрално

    До коментар [#30] от "mik2":

    Ама се навъдихте напоследък едни градски пишман ракиджии и разваляте стандарта.
    Двойната преварка въобще не ти гарантира отстраняването на метанола. Защото метанола кипи при 65градуса Целзии, а етанола - при 78. Първо тръгва метанола и той е в "първака". Ако не отстраниш първака колкото и преварки да правиш той ще си е там.
    С "подирките" идват тежките, ароматни въглеводороди, някои от тях наистина гадни, но не се умира от тях.
    Казанджийски майсторлък е всъщност в това кога да я спреш.
    Така че да запазиш специфичния аромат и избегнеш гадните миризми. Майсторите правят добра ракия и с една преварка, но не останаха много такива.
    Някви пенсионирани фуражки се барат за ракиджии и тровят хората.

    До коментар [#39] от "Росен":
    Внимавай с гроздето. Напоследък се навъдиха едни модерни препарати и пръскат с разни боклуци баш срещу гроздобера. Хората почнаха да се оплакват.
    Грозде само от моето лозе без никви раундъпи (само мотиката играе), пръскано само със син камък и вар колкото трябва и когато трябва.

  45. 45 Профил на ПАВЛА
    ПАВЛА
    Рейтинг: 1291 Весело

    До коментар [#37] от "mik2":
    До коментар [#39] от "Росен":
    Ми наздраве, кат ше е гарга, да е рошава. Само като ви чета писанията, ми се дощя домашнярка.

    При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
  46. 46 Профил на Росен    Радославов
    Росен Радославов
    Рейтинг: 1291 Неутрално

    До коментар [#44] от "k_":

    От едно и също лозе и собственик го купувам от Сливен едното, а второто, мерлото също от един и същ човек. Те имат прекрасни условия и не им трябва много. Този от Сливен му вземам цялото количество. Сигурно е.
    Рискувам аромата и задължително я спирам и при двете варки на 40 градуса. При преваряването 2 литра отиват в казанчето на колата /първите два/, не жаля количества и тече цял ден, бавно, слаб огън /на газ е казана ми/. Под 40 градуса не смея, макар да пише че за грозде може и до 36 градуса. Не си струва риска, пък и буретата за 4 години правят други неща с ракията.

    в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
  47. 47 Профил на Иво
    Иво
    Рейтинг: 3923 Неутрално

    До коментар [#20] от "Повелителя":

    Знам го защото гледам телевизия, а не защото съм го правил! Дори си спомням къде го гледах... беше по "БНТ Такси" бяха качили двама просяци и те говореха за това...

    "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
  48. 48 Профил на Росен    Радославов
    Росен Радославов
    Рейтинг: 1291 Весело

    До коментар [#45] от "ПАВЛА":

    Наздраве.

    в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
  49. 49 Профил на ПАВЛА
    ПАВЛА
    Рейтинг: 1291 Неутрално

    До коментар [#48] от "Росен":

    При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
  50. 50 Профил на БамБам
    БамБам
    Рейтинг: 470 Неутрално

    Отмъщението на Цар Киро!

  51. 51 Профил на Кагебуга бессмертная
    Кагебуга бессмертная
    Рейтинг: 110 Неутрално

    До коментар [#30] от "mik2":

    Това, което казваш е абсолютно погрешно! Метанолът има по-ниска температура на кипене в сравнение с етанола и изтича в началото на дестилацията. Не двойната преварка, а поддържането на сравнително ниска температура в началото на варенето на ракията е решението на проблема. И просто изхвърляте първия литър течност. Но не само метанолът е опасен. При дестилация се получават и доста параалкохолни съединения и свободни радикали, с които също трябва да знаете как да се справяте. Около 60% от свободните радикали се свързват още през първите 20 дни, но за останалите е необходима цяла година. За без пари толкова!

  52. 52 Профил на k_
    k_
    Рейтинг: 3174 Неутрално

    До коментар [#51] от "Кагебуга бессмертная":
    Дали литър, половин или два "първака" зависи от обема на казана и кво си сложил вътре.
    Добър критерий е, да го кажем по научноуму, спада на градусите (алкохолните) като почне да тече. Ако почен да тече да речем на 80 и бързо спада до 65, после почва да спада по-бавно. Стръмната част на пада е метанола и трябва да се отстрани. Пнякога е е малко - да речем от 75 до 65-68 спада за половин литър. Понякога, особено ако си сложил захар, почва от 90 и спада относително стръмно до 65 преди да се стабилизира и тогава трябва да изхвърлиш 2-3 литра.
    Майсторите го усещат и в началото следят плътно огъня и спиртомера. При текването казана се затваря и огъня не се пипа докато не се стабилизират градудите. После може да засилиш малко, но накрая пак бавно.
    Ако искаш да си сигурен като Росен - равен огън през цялото време ако имаш време и си на твой казан.





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK