Унгария разгневи експертите на ЕС и МВФ с опитите си да контролира централната банка

Унгария разгневи експертите на ЕС и МВФ с опитите си да контролира централната банка

© ReutersЕкспертите на ЕС и МВФ, които пристигнаха по-рано тази седмица в Унгария, за да подготвят нова кредитна линия за страната, напуснаха разговорите предсрочно в петък заради разногласия за бъдещата независимост на централната банка, съобщи агенция France Presse.


"Европейската комисия в съгласие с МВФ реши да прекрати подготвителната мисия", съобщи в петък Амадеу Алтафаж, говорител на еврокомисаря по икономическите въпроси Оли Рен. Като мотив за решението си Еврокомисията изтъкна опитите на Будапеща да установи чрез специален закон контрол върху централната банка на страната, нарушавайки Договора от Маастрихт.


Унгария се надява да получи превантивна кредитна линия на стойност 15-20 млрд. евро от МВФ и ЕС, след като страната срещна трудности с набирането на средства от дълговите пазари и нейната валута – форинтът - рязко поевтиня спрямо еврото.
Настоящото правителство в Будапеща прекрати едностранно през миналата година първата кредитна линия, която получи от МВФ и ЕС за справяне с кризата през 2008 г. Преди три години страната бе първият член на ЕС, който прибегна до международна финансова помощ в размер на 15.7 млрд. долара.


"Европейската комисия е загрижена от намерението на унгарските власти да прокарат закони, които може да подкопаят независимостта на централната банкова институция", се казва в съобщението на изпълнителният орган на ЕС, огласено днес.


В четвъртък правителството внесе в парламента промени в закона за ЦБ, които предвиждат то да установи контрол върху банковата институция.


Комисията твърди, че промените са внесени, без да се извършат необходимите консултации с Европейската централна банка и подчерта, че "независимостта на централните банки е един от основните елементи на Договора от Маастрихт, (който) забранява на страните членки да се опитват да контролират централните банки в постигането на своите цели".


Представител на правителството в Будапеща заяви пред France Presse, че макар неофициалните разговори да са приключили, официалните ще започнат по план – през януари.


След новината за прекратяване на разговорите форинтът поевтиня спрямо еврото до 303.42 форинта в сравнение с 301 форинта в началото на деня.

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Moonshine
  Moonshine
  Рейтинг: 776 Неутрално

  "След новината за прекратяване на разговорите форинтът поевтиня спрямо еврото до 303.42 форинта в сравнение с 301 форинта в началото на деня."
  В кафенетата на летището в Будапеща курсът е 1/150.

 2. 2 Профил на Вели
  Вели
  Рейтинг: 1144 Любопитно

  А бе нали всички тези държави бяха "отличници" и ни ги даваха за пример: Унгария, Ирландия ( опит за референдум за напускане на ЕС), Испания... Каква стана работата ????

 3. 3 Профил на birdman
  birdman
  Рейтинг: 974 Неутрално

  Помня още как когато дойде Дюрчани и посъветва в прав текст Станишев да вдига с 50% заплатите ... идиоти !

 4. 4 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2628 Неутрално

  Май тарикатлъка е присъщ на всички,а не само на балканците!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 5. 5 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  Мисля/ мое мнение/ , че става следното- Ю.К. поиска запазване на финансовият си център от регулациите на ЕС - ЕС отказа. НО....Еврозоната иска промяна в Лисабонският договор и за целта решението се взема с единодушие от всички членки на ЕС. Днес обаче, се появи инфото, че "Великобритания ще бъде пълноправен участник в разговорите за европейския бюджетен пакт"- т.е. има някаква сделка! - http://www.focus-news.net/?id=n1601193 Може унгарците да са разбрали, че ЕС тихомълком е отстъпил на Ю.К. и да си искат и те да изтъргуват ситуацията- те пък искат независима от ЕС унгарска държавна банка. Вярно, - в случая това са само мои хипотези, но долу- горе така виждам подреждането на пъзела...

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 6. 6 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  Дали това не са само вътрешнополитически борби между премиера и председателя на банката?

 7. 7 Профил на Делян (delian) Делчев
  Делян (delian) Делчев
  Рейтинг: 1730 Неутрално

  Просто Виктор Орбан е тайният брат на Уго Чавес. Дойде на власт с твърдения за либерализации и дясна политика, а какво прави: национализира пенсионните фондове (и сега няма пари за пенсии само за след 2 години ако не стане чудо), накара предимно чуждестранните банки да поемат загуби от 2.2 милиарда евро и след това се оплаква, че те не искат да дават кредити и дори искат да напускат страната му, та икономиката влиза в невиждана рецесия, уж приказваше за свободата на словото, а въведе законодателство предвиждащо цензура на всички медии, включително и интернет, включително публикувани в чужбина, ако цитират неща, които са "политически некоректни" (интресното е че предложи същият закон относително по същото време, по което Чавес го правеше във Венецуела, а оправданието на закона бе едно към едно, случайност ще кажете?), уж прекрати договора с МВФ а сега им се моли пак, защото популистките му изтъпления съсипват икономиката, и сега се опитва (като Уго Чавес, но си няма злато което да прибере от Лондон, поне за една демонстрациика) да сложи под правителствено наблюдение централната банка. Тоя е луд за връзване, но протестите в Унгария показват, че времето му няма да е вечно.

 8. 8 Профил на Боно Нончев
  Боно Нончев
  Рейтинг: 681 Весело

  [quote#2:"Вели"]А бе нали всички тези държави бяха "отличници" и ни ги даваха за пример: Унгария, Ирландия ( опит за референдум за напускане на ЕС), Испания... Каква стана работата ????[/quote]
  Е каква, дойдоха социалисти на власт, и докато си грухтяха щастливо натрупаха дълг с който закопаха държавите си.

  Орбан специално окраде и пенсионните фондове, точно като нашите социалисти от ГЕРБ...

 9. 9 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 3140 Весело

  До коментар [#2] от "Вели":

  Спомням си "отличниците" от училищните години...днес повечето гладуват !

  Унгарското е "ежене" за вътрешна употреба.

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 10. 10 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  Доколкото разбирам, нещата са доста по-сериозни , отколкото ги мислех- става въпрос за овладяването на ЕС от "двигателя" на Еврозоната - съюза Меркел- Саркози! Напр. България е влезнала в ЕС през 2007г. с дерогация за еврото - т.е. НИКОЙ не може по сега съществуващият Лисабонски договор да ни задължи да вписваме в Конституцията си бюджетен дефицит под 3 % и държ. дълг под 60%, както и не могат ефективно да ни накажат, ако не изпълняваме тези показатели! Т,.е. - на "добра воля' само сме отличници! Меркел- Саркози искат обаче това да се промени и да задължат и нас/ въпреки дерогацията/ не само да го направим, но и да им плащаме техните дългове....

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 11. 11 Профил на palermo88
  palermo88
  Рейтинг: 868 Неутрално

  така е разгневени са защото не искат да са роби на банките , как така централната банка ще е независима като тя съдържа парите на целия народ и едва ли иска да не е зависима от същите тези хора и да не подлежи на контрол ? Тоест или лапаш заеми и служиш на банките или си обявен за враг .

 12. 12 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  Много ми е интересно какви са аргументите на онези, писали"-" на пост № 10 -това е съществуващото юридическо положение на България в момента по Лисабонският договор.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 13. 13 Профил на mechopuh
  mechopuh
  Рейтинг: 810 Неутрално

  [quote#5:"dqdomart"]те пък искат независима от ЕС унгарска държавна банка. [/quote]

  Дядомарт, искат зависима от правителството централна банка.
  Неформално всяка централна банка се съобразява, но другото си е хард порно.

 14. 14 Профил на mechopuh
  mechopuh
  Рейтинг: 810 Неутрално

  [quote#7:"Делян Делчев"]национализира пенсионните фондове (и сега няма пари за пенсии само за след 2 години ако не стане чудо[/quote]

  Ето го 'чудото' - законово подчинена на правителството централна банка. За четвърт мандат може и да стиге...

 15. 15 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#13:"mechopuh"]Дядомарт, искат зависима от правителството централна банка.[/quote]Да, това също го разбрах. Това е нарушение на принципа за независимост на централната банка от правителството. В друг момент - напр. преди 09.12.2011г. или след март 2012г., бих разгледала само в такава светлина случващото се в Унгария . Но в момента изобщо не е ясно какви точно са реалните отношения между участниците в описаните събития, кой какво точно е искал и какво е искал да постигне е исканията си.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 16. 16 Профил на mechopuh
  mechopuh
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#15] от "dqdomart":

  Правителството на Орбан е некадърно, а той самият - опасно неуравновесен.

  За мен се опитва да избегне външен контрол от ЕК и ЕЦБ и подготвя (хипер)инфлационен механизъм в стил Жан Виденов поради възможен фалит в т.ч. на пенсионната система.

 17. 17 Профил на kardinalat
  kardinalat
  Рейтинг: 925 Весело

  Обожавам Орбан Луд та му е лесно

  Нашият е още по алтав.

  и най-умният си е малко прост....
 18. 18 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4767 Неутрално

  [quote#10:"dqdomart"]Меркел- Саркози искат обаче това да се промени и да задължат и нас/ въпреки дерогацията/ не само да го направим, но и да им плащаме техните дългове.... [/quote]

  Обяснявам моят минус: Това, което казвате е просто невярно. Според плановете от 8-9 Декември бюджетните ограничения от 3 % дефицит и 60 % дълг ще се отнасят само за еврозоната. За нас са пожелателни. А и ние няма да им плащаме дълговете - ако опрат до нас за плащане на дългове от трилиони евро, то по-добре да се гръмнат!

 19. 19 Профил на kai
  kai
  Рейтинг: 913 Неутрално

  Само унгарците имат по идиотско правителство от нашето. Но вярвам че Бойко може да стане номер едно.

 20. 20 Профил на zeer_streng
  zeer_streng
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#2] от "Вели":

  Даваха ни ги за пример и ни засилиха "с 200 км в час към бетонна стена".

 21. 21 Профил на 111
  111
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Добре де аз не съм експерт , но ако Държавате тоест Правителството не може да контролира Централната Банка -тогава кой я конролира ?????????
  Какви и на кой служи , чии интереси защитава??????

 22. 22 Профил на stratosphere
  stratosphere
  Рейтинг: 237 Весело

  Нямам големи познания в областта на финансите , но не мога да разбера как така от пари ще се правят пари ? Как така ако имам 1 стотинка днес утре ще имам 3 без да съм произвел нищо? Как парите на цяла държава ще стоят независими от нея, сякаш са нещо отделно. Ти работиш, пък счетоводителката ти взима заплатата, а на теб ти дава купон за хляб...

 23. 23 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#3] от "ямболия":

  Да 50% нагоре се печелят избори ,а накрая някой го изяжда много голям.И като оправи нещата популистите отново се появяват.

 24. 24 Профил на mitko_ignatov
  mitko_ignatov
  Рейтинг: 409 Неутрално

  добра новина!май месец като ходих форинта беше 270 за евро.ако до май догодина стане 2700 ще мие бая евтино , а има какво още да се види.абе чешката крона и тя паднала , ама малко-до догодина дано още падне че какво адене и пиене има у Праха. А сега сериозно-виждате ,че стандартът пада във всички страни , особено в тези с плаващи валути.така че в България може доходите и пенсиите да не растат номинално , но те растат спрямо други наши съседни държави,при които има девалвация на валутите им.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK