Почина бившият президент на Чехия Вацлав Хавел

Вацлав Хавел

© Reuters

Вацлав ХавелБившият президент на Чехия Вацлав Хавел почина в неделя след усложнения при дълго боледуване, съобщи Reuters, позовавайки се на чешки телевизионен канал. По-късно смъртта му беше потвърдена официално и от канцеларията му.


Хавел е роден на 5 октомври 1936 г. и е последният държавен глава на Чехословакия (1989 - 1992 г.) и първият президент на Чехия от 1993 до 2003 г. Той беше начело на страната при мирното разделяне на Чехословакия и след това управляваше Чехия в прехода към демокрация и пазарна икономика.


Запитан през 2008г. дали иска да бъде запомнен като политик или като драматург, Хавел каза: "Бих казал, че бях драматург, действал като гражданин, и благодарение на това прекарал част от живота си като на политически пост".
Вацлав Хавел поведе Нежната революция срещу комунистическото управление на Чехословакия. Той критикуваше повечето правителства, които е назначавал, дори и те да са били харесвани от населението, припомня Reuters.


Хавел на 19 декември 1989г. на балкон над площад "Св. Вацлав" пред събралите се близо половин милион души

© Reuters

Хавел на 19 декември 1989г. на балкон над площад "Св. Вацлав" пред събралите се близо половин милион души


Хавел попада в центъра на международното внимание като дисидент драматург през 70-те години на миналия век и заради ролята му в "Харта 77" - манифеста, подписан от водещи дисиденти в Чехословакия. С него те настояваха комунистите да спазват собствените си ангажименти за човешки права, поети в Хелзинки.


Половин година, след като излежа поредната си присъда затвор, той оглави мирните демонстрации, сложили край на подкрепяния от СССР режим в Чехословакия. "Истината и любовта ще победят лъжите и омразата" са думите на Хавел, с които чехите му ще го помнят от дните на Нежната революция.


"Изключително се вълнувам. Той бе символ и лице на нашата република, една от най-изтъкнатите фигури в политиката в края на миналия и началото на нашия век", коментира премиерът Петр Нечас, след като новината бе съобщена в прекъсване на интервю на живо с него по национланата телевизия. "Смъртта му е огромна загуба. Той имаше още какво да каже за политическия и обществения ни живот."


24 ноември 1989г. - заедно с Александър Дубчек, герой от Пражката пролет от 1968г.

© Reuters

24 ноември 1989г. - заедно с Александър Дубчек, герой от Пражката пролет от 1968г.


"Вацлав Хавел бе един от най-великите европейци на нашето време. Призивите му за свобода проправиха пътя за една обединена и свободна Европа", коментира в Twitter шведският външен министър Карл Билд.


Хавел беше страстен пушач и претърпя няколко операции за рак на белия дроб, отстраняване на половината от единия бял дроб, пневмонии и бронхити, спукване на червата - проблеми от втората половина на 90-те години, които едва не го убиха и го оставиха с крехко здраве до края на дните му.


Като цяло той прекара 230 дни от президентския си мандат в болница и още 450 дни в отпуска и болнични.


С втората си съпруга Дагмар през март 2011г.

© Reuters

С втората си съпруга Дагмар през март 2011г.


Хавел бе своеобразен гарант на мирния преход към демокрация и благодарение на световната си популярност придаде на 10-милионната държава значително по-голяма тежест в европейската политика. Той бе непринуден със световни лидери - заведе Бил Клинтън в пражки джаз клуб, беше приятел с Дала лама и Мик Джагър.


Но в края на управлението си като президент той изгуби част от този интелектуален блясък. Значителна част бе заета от битката му за посоката на реформите, водена с икономиста, бивш премиер и евроскептик Вацлав Клаус, който го наследи като държавен глава през 2003г. Тогава приключиха двата 5-годишни мандата на Хавел (по конституция той нямаше право на трети), което го направи най-дълго задържалият се на върха политик в Централна Европа.


Президентът Вацлав Клаус направи специално изявление по повод кончината на най-известния си политически противник от 90-те години.

© Reuters

Президентът Вацлав Клаус направи специално изявление по повод кончината на най-известния си политически противник от 90-те години.


"Ройтерс" коментира през януари 2003г., че чехите не съжаляват, че той напуска политиката, защото мнозина от тях смятат, че е  изгубил връзка с реалността и не е успял да се издигне над дребнавото политическо заяждане. Освен това одобрението за него намаля заедно с изпадането на Чехия в рецесия.


"В Чехия той не е само световно признат пророк, но и реален политик, взимал конкретни политически решения. По света може да харесват неговата философия,и смелите му постъпки от миналото, но в Чехия той си изцапа ръцете като политик", каза за него бившият му съветник Иржи Пехе. "Хавел е космополит, докато повечето чехи са доста провинциални хора. Той говори по глобални теми, докато те се интересуват какво става в задния им двор. А със смелата си борба срещу комунистите той се превърна в неудобно за някои хора огледало", допълни той в началото на десетилетието.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK