Водещи британски бизнесмени: От ЕС зависят 3 млн. работни места в страната

Водещи британски бизнесмени: От ЕС зависят 3 млн. работни места в страната

© ReutersНад 3 милиона работни места във Великобритания са застрашени от дистанцирането на Лондон от решенията по спасяване на еврозоната. Това предупреждават 20 водещи британски бизнесмени в открито писмо до в. "Дейли телеграф".


В текста те призовават правителството на всяка цена да запази мястото си на масата за преговори, когато се взимат важните решения за Европа.


Сред подписалите са имена като сър Ричард Брансън (Virgin), сър Майк Рейк (председател на борда на British Telecom), сър Мартин Сорел (главен изпълнителен директор на рекламната група WPP), бившия еврокомисар по въпросите на търговията Лорд Бритън и лорд Кер (зам.-председател на борда на Royal Dutch Shell).
"Жизненоважно за британските икономически интереси е еврото да оцелее и поради това трябва да сторим всичко възможно да гарантираме необходимите стъпки за неговата стабилност. Единният пазар на ЕС, макар и незавършен, е много важен за Великобритания. Той заема половината от нашата търговия и трябва да го развиваме и задълбочаваме, да настояваме за реформиране на услугите, телекомуникациите, дигиталния сектор и енергетиката", се казва в текста.


Писмото е координирано от лобистката група Business for New Europe и припомня, че "по изчисления на правителството три милиона британски работни места зависят от експорта ни към европейските партньори".


"Институциите на ЕС - от Европейската комисия до Съда на Европейския съюз, съществуват основно за да защитават правилата на единния пазар. Точно това трябва да бъде основата за новото ни ангажиране с Европа. По-вероятно е да постигнем това, като останем колкото може по-цялостно в процеса на взимане на решения в ЕС."


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK