Китайски хакери са проникнали в компютрите на Американската търговската камара

Китайски хакери са проникнали в компютрите на Американската търговската камара

© u.s. chamber of commerceГрупа хакери от Китай са разбили компютърната защита на Американската търговска камара (АТК) и са получили достъп до цялата информация в системата, включително и поверителни данни за трите милиона членове на организацията, съобщи Wall Street Journal.  


Пробивът в компютрите на най-голямата бизнес лобистка група е една от най-дръзките известни операции на китайските хакери. Сложната схема е включвала най-малко 300 интернет адреса  и е била прекратена от американските власти без много шум през май 2010 г.


Не е ясно каква част от информацията е била изтеглена от хакерите. Представители на АТК казват, че вътрешното разследване е установило, че главната цел на атаката са били четирима служители, които са отговаряли за Азия. Част от електронните им съобщения за период от шест седмици са били откраднати.
Възможно е хакерите да са имали достъп до мрежата повече от година преди да бъде разкрит пробива, твърдят два източника на WSG, които са запознати с разследването. Един от тези хора казва, че съществуват подозрения за връзки между хакерската група и китайското правителство.


Говорител на китайското посолство във Вашингтон казва, че кибератаките са забранени от китайския закон и че самият Китай е жертва на подобни посегателства. По думите на говорителя твърдението, че пробивът в търговската камара е започнал от Китай, е безпочвено, защото няма доказателства.


В Пекин говорителят на министерството на външните работи Лиу Уаймин казва, че не е запознат с конкретния проблем, но повтаря, че кибератаките са забранени от китайските закони. Уаймин също така добавя, че Китай иска да си сътрудничи с международната общност за предотвратяване на хакерските атаки.


Китайски хакери са проникнали в компютрите на Американската търговската камара

© Reuters


Разкриването на киберпрестъплението е започнало след сигнал на ФБР, който е съобщил на АТК, че един от компютрите им предава информация на сървър в Китай. Администрацията на бизнес лобито е наела екип от специалисти по компютърна защита, които са започнали да наблюдават хакерите в действие, за да разберат методологията им.


Нападателите били изградили най-малко 6 задни вратички в системите на бизнес лобито, които са им позволили да влизат и излизат от компютрите когато си поискат. Китайските хакери също така са били изградили механизми, които са позволявали източване на информация по дискретен начин на интервал от няколко седмици.


Киберпрестъпниците са използвали и специални инструменти, чрез които са търсели по ключови думи в масиви от бази данни, включително в документи с информация за финансите и бюджета.  Разследващите не са успели да установят дали хакерите са изтеглили откритите документи.  


Действията на хакерите са били спрени чрез отрязване на интернет достъпа и унищожаване на някои от компютрите, които натоварвали системата за сигурност. Хакерите работили на смени и изключването от мрежата е било определено за уикенда, когато се очаквало престъпниците да почиват.


След разкритието на голямата кибератака сега АТК е засилила сигурността си чрез инсталиране на допълнително оборудване, както и е забранила на служителите си да взимат със себе си преносими устройства в Китай и други държави, които може да представляват риск за сигурността. За всяка командировка служителите ползват специално оборудване, което се проверява внимателно след завръщането им.


Въпреки засилените мерки за сигурност служителите в бизнес лобито понякога са свидетели на подозрително поведение на електронните устройства. Термостат в жилищна сграда, собственост на АТК, е предавал данни до интернет адрес в Китай. През март принтер, използван от мениджъри на организацията, е започнал спонтанно да принтира страници с китайски йероглифи.


"Почти невъзможно е да държиш хората навън. Най-доброто нещо, което може да направиш, е да имаш устройство, което ти казва, че те са проникнали. Това е новата нормалност. Очаквам това да продължи в близко бъдеще. Очаквам отново да бъда изненадан", казва г-н Чавърн, главен оперативен директор на АТК.   

Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1291 Неутрално
 2. 2 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1061 Весело

  ..Термостат в жилищна сграда, собственост на АТК, е предавал данни до интернет адрес в Китай....
  Нови времена - нови технологии. Преди комбайните отвръщаха на огъня, сега вече малък термостат участва в битката.

 3. 3 Профил на Рубиконан от Балъкимерия
  Рубиконан от Балъкимерия
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#0:"статията"]изключването от мрежата е било определено за уикенда, когато се очаквало престъпниците да почиват[/quote]
  Престъпността няма почивен ден...

  [quote#0:"статията"]...принер, използван от мениджъри на организацията, е започнал спонтанно да принтира страници с китайски йероглифи...[/quote]
  Мениджмънтът да се радва, че машинката не е почнала да принтира практически инструкции за боравене с АК-47, ако леко видоизменим един неостарял виц за това кой за какво учел!

 4. 4 Профил на 077888888888
  077888888888
  Рейтинг: 624 Весело

  ха ха

  Сега да наблюдават кафемашината, щото малко изглежда подозрителна. Следват ТВ антените.

  И какво сега-надписите вече в камарата на китайски ли ще са?

  Абе, Дневник, нещо тая дата май 2010 ми идва малко старичка?
  Да не би и вие да сте жертва на подобна атака?
  ...Сложната схема е включвала най-малко 300 интернет адреса и е била прекратена от американските власти без много шум през май 2010 г...

  Да пускате Новини след 19 месеца??
  Че сме калпав матрял си го знаем, ама не сме баш балъци.

  Да изгоним паплачта ГРОБ и спасим Родината.
 5. 5 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 1050 Весело

  комунизмът е невъзпитан и безцеремонен... хубавото му е... че рано или късно... се сгромолясва обратно в гнусното мизерно съществуване... отдето се е опитал да се измъкне с груба сила и нечестни методи...

  Now what's a few miles between the beauty and the beast...
 6. 6 Профил на pc_none
  pc_none
  Рейтинг: 521 Весело

  Очаквам как някой ден от Китай ще спрат кафе машините в Белия дом и ще настъпи пълна лудница...

 7. 7 Профил на nikolaaay
  nikolaaay
  Рейтинг: 411 Неутрално
 8. 8 Профил на бай Георги
  бай Георги
  Рейтинг: 521 Весело

  Ами всичката електроника се произвежда в комунистически Китай, та нищо чудно днес термостат утре вибратор, просто пиндосляка е безпомощен

  ‎"Това, което ние сме го построили- вие не може да го боядисате" Тодор Живков
 9. 9 Профил на Деян
  Деян
  Рейтинг: 213 Весело

  "Действията на хакерите са били спрени чрез отрязване на интернет достъпа и унищожаване на някои от компютрите"

  Хванали са им "цаката"

  Perfection is achieved, not when there is nothing more to add, but when there is nothing left to take away. -Antoine de Saint-Exupéry
 10. 10 Профил на бай Георги
  бай Георги
  Рейтинг: 521 Весело

  До коментар [#9] от "Деян":

  Следващата стъпка е американците да използват пощенски гълъби за комуникация

  ‎"Това, което ние сме го построили- вие не може да го боядисате" Тодор Живков
 11. 11 Профил на 077888888888
  077888888888
  Рейтинг: 624 Весело

  Бай Георге, по-лесно е със сигнални огньове.
  Гълъбите искат тренинг, докато иначе драснеш клечката и размахваш одеалото.
  Само не знам кво ще правим с ъп и даунлода?

  Да изгоним паплачта ГРОБ и спасим Родината.
 12. 12 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 883 Неутрално

  Китай е изграден върху кражгбата и лъжата. За китайците е въпрос на уважение ако те изкопират. Кражбата на самоличност е единствената форма за легално съществуване за много китайци, които са се родили извън разрешеното 1 дете на семейство. Така, че китайците рядко умират, защото документите на починалите се вземат от незаконно родените. Всеки западен инвеститор в Китай реве, че 1 година след като е започнал производство там, съвсем наблизо изниква завод - пълно копие на неговия. Не стига това, ами обучените от него работници изведнъж като по команда се изнасят в новия завод и започват да продават копията на неговите продукти по неговите пазари и то на половин цена. В държавата Китай това уж било забранено, ама тихомълком се стимулира и направлява от държавата.

 13. 13 Профил на kardinalat
  kardinalat
  Рейтинг: 829 Весело

  Вчера - Търговската камара.
  Днес - НАСА.
  Утре - ???????????????????????

  и това от 'тъпите' китайци. какво ли ще бъде,като поумнеят

  и най-умният си е малко прост....
 14. 14 Профил на Мерилин
  Мерилин
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#12] от "proizvoditel":

  Господине, не го жалете толкова този инвеститор, той е зарязал собствените си работници в родината и в името на печалбата е отишъл в Китай, осъждайки сънародниците си на безработица. Самият той не е постъпил почтено за да изисква почтеност от китайците, които са дублирали производството му. Това, че продукцията му се продава на половин цена се нарича конкуренция, нали тя движи икономиката.

  Поддържането на АСТА е позор, независимо от партийната принадлежност.
 15. 15 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 883 Неутрално

  До коментар [#14] от "Мерилин":
  Явно не сте стояли от другата страна на барикадата. А там всичко е приходи и разходи. Ако не вземеш дадено решение - фалираш. Ще ви опиша накратко ситуацията и дано да го прочетете.
  ПЪРВО - продажбата на половин цента изобщо не означава конкуренция, а е забрана на конкурентите да произвеждат. При наличие на конкурентен пазар цените са се били намалили до разумния възможен минимум. Та продажбата на половин цена от тази цена означава, че по-голяма риба иска да отстрани малките хамсийки и като получи монополно положение ще вдигне цените до тавана. Това си е дъмпинг и обикновено представлява нелоялна конкуренция. Възможността да имаш такова поведение 5-6 години обаче обикновено означава, че имаш достъп до ресурси на много по-ниски цени от конкурентите си, които на всичкото отгоре нямат и твоите огромни транспортни разходи. В случая Русия продава на Китай суровини и горива на много по ниски от световните пазарни цени. Освен това в Китай никой не ти вменява разходи за опазване на околната среда или за поддържане на определен стандарт на работниците. Промишленият шпионаж в Китай е държавна политика, така че китайските производители не плащат и за интелектуална собственост, в която някой е вложил страшно много пари.
  ВТОРО - Западът в лицето на ЕС се изживява като част от планината Олимп и изобщо не взе икакви логични мерки да противодейства на тази дъмпингова атака. Той се радваше на ниските цени и високите доходи и изобщо не провери как е възможно това да се случва и дали тези намаляващи цени кореспондират с увеличаващите се цени - /10 - 15 пъти/ на петрола, всички метали и останали суровини.
  ТРЕТО - Тази идиотска политика на Запада накара фирмите да се спасяват поединично. Почти всички фирми, които са избягали там са отишли не за огромния пазар от хора без пари, а за да се спасят от фалит, като се надяват, че поне там ще имат равен достъп до евтини ресурси с китайските фирми. Знаеш ли, например, че българския производител на гуми за мотокари си занесе калъпите в Китай защото се надяваше там да купува калчука на ниските цени, на които го купуват китайските му конкуренти. Вместо това получи огромни цени за транспорт до България и сега няма пари да си върне калъпите обратно.
  Да аз жаля производителите, защото да не фалираш днес от производство си е равно на геройство. ЕС трябва да спре да обмитява върху фактурни цени от жълти стотинки, а да види ксво прави САЩ по въпроса. Освен това трябва да се наказва и за нелоялна търговска практика, чрез която се продават стоки на цени по-ниски от цените в ЕС на вложените в тях материали. Има още много какво да се каже по темата, но и това е достатъчно.

 16. 16 Профил на Мерилин
  Мерилин
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Господине, сърдечно ви благодаря за времето, което сте ми отделил, за да напишете това пространно и задълбочено изказване. Напълно съм съгласна с вас, въпреки че никога не съм била работодателка, както правилно посочвате. За съжаление излиза, че инвеститорите притиснати от конкуренцията отиват В Китай, повишават безработицата в собствените си държави и накрая се оказват разорени от азиатците. Може би тези производства ще се върнат един ден в Европа и САЩ, заедно с китайското ноу-хау, когато работната ръка в тези държави стане по-евтина от китайската. Другият вариант е държавна намеса, но бизнесът веднага ще пропищи, че го ограничават.

  Поддържането на АСТА е позор, независимо от партийната принадлежност.
 17. 17 Профил на RUSE
  RUSE
  Рейтинг: 591 Неутрално

  До коментар [#15] от "proizvoditel":

  Приятелю, това което си написал е самата истина, но ката чета горният коментар явно пак не са те разбрали. Производителите притиснати от огромните разходи за здравословни безопасни условия, за удовлетворяване на екологични норми, за заплати удовлетворяващи определен жизнен стандарт... натоварващи себестойността на изделията, купуващи скъпи суровини, трябва да се борят дори и на пазара на ЕС със дъмпинга на китайските производители. Техният избор е или да се местят където има възможност за по-ниска себестойност или да фалират. Тук изобщо не става дума за патриотизъм или за желание. Ако всички измрем вината ще е на чиновниците, които обмитяват китайските стоки на 20 стотинки и на ония самозабравили се от Брюксел, които получават по 20 -30 000 евро на месец заплати и изобщо не им пука за това кяк се отразява тяхната митническа политика на европейските производители.

  не съм избягал
 18. 18 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4208 Весело

  До коментар [#13] от "kardinalat":

  Хахаха.... браво супер забавен коментар!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK