А какво би направила Желязната лейди?

Маргарет Тачър

© Stringer

Маргарет ТачърТя проповядваше самодисциплина, свобода за предприемчивите и право на всеки народ сам да определя съдбата си. Докато проблемите на Европа я съсипват отвътре, а икономическите главоболия на Запада се трупат, Чарлз Мур - известният биограф на Маргарет Тачър, припомня какво направи тя преди 30 години и пита как би постъпила Желязната лейди днес?


На страниците на "Уолстрийт джърнъл" той изтъква, че Тачър е първата и единствена лейди, оглавила голяма британска партия, първата жена премиер в английски говорещия свят и най-дълго управлявалият министър-председател, откакто жените на Острова получиха право на гласуват. През 2011 г. само една ключова западна държава (Германия) се ръководи от жена, но засега от делата й не се очертава след 20 години за нея да бъде заснет игрален филм като премиерния "Желязната лейди" с Мерил Стрийп.


Желязна първо я нарекоха не последователите, а враговете й. След като през 1975 г. оглави Консервативната партия, тя отвори нов фронт на студената война и постави под въпрос смисъла от мирното съвместно съществуване. Съветският комунизъм не бива да бъде приеман, а отхвърлян - като се увеличи военната сила на НАТО и като не се отстъпва от обещаването на свобода за народите в съветския блок, настояваше тя.
Тогава не бяха мнозина хората на Запад, които се съгласяваха с нея - с изключение на Роналд Рейгън, и то когато все още бе само бивш губернатор на Калифорния, мечтаещ да влезе в Белия дом.


Лидерът на консерваторите Маргарет Тачър влиза в резиденцията на премиера на Великобритания на 4 май 1979г. след победата на парламентарните избори. До нея е съпругът й Денис.

© Associated Press

Лидерът на консерваторите Маргарет Тачър влиза в резиденцията на премиера на Великобритания на 4 май 1979г. след победата на парламентарните избори. До нея е съпругът й Денис.


След няколко атакуващи речи на Тачър в този дух в. "Красная звезда" - органът на Червената армия, я кръсти Желязната лейди. Авторът искаше да направи иронично сравнение с Ото фон Бисмарк, Железния канцлер на Германия от ХІХ век, като я обрисува като сурова и твърдоглава.


Но Маргарет Тачър веднага съзря възможност в тази атака. Няма нищо по-добро от това опонентите ти да се страхуват от теб. Желязна означава силна. За една жена да бъде нападана по такъв начин означаваше, че още преди да стане премиер, е готова за световната политика. Така че тя облече най-красивата си червена рокля и произнесе речта, белязала новата й титла. Тя стана Желязната лейди.


След повече от 11 години на власт Тачър си тръгна против волята си (и без да е претърпяла изборно поражение) през ноември 1990 г. като жертва на заговор на свои съпартийци.


Известно време след това репутацията й започна да залязва. Падането на Берлинската стена оправда политиката й спрямо комунизма, но и я направи да изглежда остаряла. Макар икономическите, финансовите и синдикалните й реформи да подготвиха бума от края на ХХ и началото на ХХІ век, стилът й изглеждаше старомоден.


Успех, без да се налагат непопулярни мерки, стана водещата тема на ново поколение политици като Бил Клинтън и Тони Блеър. Когато Блеър дойде на власт през 1997 г., емблематичната песен бе Things Can Only Get Better ("Ще става все по-добре").


Президентът Роналд Рейгън по време на церемонията пред Белия дом по посрещането на премиера Тачър на държавно посещение във Вашингтон на 26 февруари 1981г.

© Associated Press

Президентът Роналд Рейгън по време на церемонията пред Белия дом по посрещането на премиера Тачър на държавно посещение във Вашингтон на 26 февруари 1981г.


Оптимизмът винаги е бил част от излъчването на Тачър, но взискателността й доминираше. Тя вярваше, че успехите идват именно след като се мине през непопулярни мерки. Нищо не се постига без лично усилие. Горчивата истина трябва да бъде казвана. Драконите трябва да бъдат убити. Нейната политика бе "или, или". Както обичаше да казва Питър Манделсън - главен стратег на Тони Блеър, тяхната политика бе "и, и"."Политиката ми е основана не на някаква икономическа теория, а на нещата, с които аз и милиони като мен сме израсли: достойна работа за достойно заплащане, живей според възможностите си, кътай за черни дни, плащай си сметките навреме, помагай на полицията."
Маргарет Тачър (1981 г.)

От избухването на кредитната криза през 2007 г. започна да става ясно, че политиката "и, и" ще взриви западния свят. Отново започнаха да изглеждат релевантни стилът и лидерският дух на Желязната лейди. Хората искаха лидерите им да се захванат с проблемите, вместо да ги подбутват настрани. Започнаха да търсят малко желязо.


А от 2010 г., когато дълговият проблем мутира от отделните хора към банките и цели държави, започна да печели уважение една от най-самотните битки на Маргарет Тачър - опитът й от края на 80-те години да спре интеграцията на Европейската общност.


Еврото бе планирано против волята й и въведено, след като тя напусна сцената. 17 от 27-те държави в ЕС днес са част от еврозоната и някои от тях - най-вече Гърция - са банкрутирали, много са под заплаха да изгубят кредитния си рейтинг.  Среща след среща (вече 17 на брой за година и половина) лидерите им се опитват да спасят цялата система  - ако съдим по реакцията на пазарите - не успяват. Почти можеш да чуеш Желязната лейди: "Нали ви казвах."


Хелмут Кол и Маргарет Тачър в началото на 80-те години.

© Associated Press

Хелмут Кол и Маргарет Тачър в началото на 80-те години.


Но какво им каза?


Всъщност възгледите й за връзката между парите и политиката са елементарни (критиците й биха ги нарекли опростенчески). През 1949 г., когато е 23-годишна и неомъжена, Маргарет Робъртс е приета за пръв път като кандидат за депутат на консервативната партия. Тогава тя казва: "По време на войната имаше лозунг - "Всичко зависи от мен". Хората, изглежда, забравиха това и си мислят, че всичко зависи от един единствен човек." "Не се плашете от сложните термини на икономистите и министрите, а мислете за политиката на нивото на собственото си домакинство", продължаваше тя.


Тачър не се страхуваше и никога не отстъпи от тази доктрина. Тези идеи имаха широк отзвук през 70-те, когато инфлацията и трупането на държавни дългове и разходи бяха се превърнали в норма. Именно те й спечелиха победата на парламентарните избори през 1979 г. Тя проповядваше, че домакинството - и най-вече домакинята, която върти седмичния бюджет - знае, че в крайна сметка не можеш да харчиш повече, отколкото печелиш, и че трябва да се лишиш от някои неща, за да спестиш за трудни времена.


Същата митична домакиня, твърдеше Тачър, знае също, че ако не пестиш, не можеш да си сигурен, че другите ще го правят. Животът отвъд възможностите води до зависимост вместо до независимост, а зависимостта води до деградация."В политиката, ако искаш нещо да бъде казано, намери мъж. Ако искаш нещо да бъде свършено, намери жена."
Маргарет Тачър (1965)

Същото е и с държавите, настояваше Тачър. Тя, разбира се, знаеше, че държавите понякога могат и трябва да вземат заеми и да харчат с размах. Тя уважаваше идеите на Джон Мейнард Кейнс и в същото време беше много подозрителна към последвалите го поколения от кейнсианци левичари.


Но се придържаше към доказаните в домакинството истини. Ако Великобритания е по-добре уредена и харчи и заема според това, което печели, страната може да се довери на умението на хората си да свършат останалото. Така отново ще въздигне ръст и ще взема сама решения.


Трудно е да се отрече, че Тачър успя да постигне част от това. През 1979 г. най-високата ставка на данъка върху доходите бе 98% и падна на 40% през 1988 г. През 1979 г. Великобритания изгуби в стачки 29.5 милиона работни дни, през 1986 г. те паднаха до 1.9 милиона. Когато влезе във властта, Тачър трябваше да се занимава с най-натоварените с дефицити национални индустрии в развития свят. Когато си тръгна, идеята за приватизация бе станала най-доходоносният пример за интелектуална собственост, изнасяна някога от политик.


Вярно е също, че тази хладнокръвно пресметлива домакиня даде началото на една епоха, в която гражданите могат много по-свободно да взимат кредити. Тя се отърва от картела на строителните задруги, превзели ипотечното кредитиране във Великобритания. Много хора за пръв път се сдобиха със свое жилище, неприятното бе, че милиони започнаха да взимат кредити срещу ипотекирането на домовете си и това доведе до пръсване на балона от заеми, след като тя напусна поста си.


В решимостта си да отвори пазарите към света само 5 месеца след като влезе на "Даунинг стрийт" 10, тя премахна контрола над валутната търговия, което остави спорно наследство. През 1986 г. тя започна да либерализира търговията в Ситито, премахнато бе разделението между търговско и инвестиционно банкиране, навлязоха чуждестранни (предимно американски) банки... Това, което бе наречено казино банкиране - мразено днес от всички - нямаше да се случи без тези промени.


Мнозина я обвиняват, че е прокарала алчността, от която тя лично се отвращаваше. Коментаторът сър Перегрин Уърстхорн изрази най-лаконично (и с голяма доза неуважение) тези критики: "Тя започна да реформира страната, мислейки за баща си (здраво работещ бакалин, пуритан и методист), и създаде една страна, приличаща на сина й (безскрупулен комбинатор, признал се през 2005 г. за виновен по обвинения за финансиране на неуспешен опит за държавен преврат в Екваториална Гвинея)."


С дисидента и президент на Чехословакия Вацлав Хавел през 1990г.

С дисидента и президент на Чехословакия Вацлав Хавел през 1990г.


Може би е по-справедливо да се каже, че днес Западът страда от това, че прие добрата страна на тачъризма и пренебрегна елементите му, носещи заплаха. Тони Блеър и Гордън Браун възприеха идеите, че пазарът е  този, който има значение, че са добре дошли чуждестранните инвестиции, че на хората трябва да се позволи да забогатяват. Това бе нова територия за социалистическа партия. Но те пренебрегнаха неуморната предпазливост на Тачър, неудоволствието, с което харчеше публични средства, манията й за лична дисциплина, вярата й, че в крайна сметка не можеш да избягаш от плащането на сметките, които си натрупал.


Същото се случи из цяла Европа. Дори държави като Германия и Франция, които обичат да критикуват англосаксонската култура на спекулантите, забравиха за рисковете. Банките им раздаваха пари толкова опасно, че днес целият континент се огъва под теглото на дълговете. Еврозоната, която изградиха, само претендираше, че е спазен от всички критерият за бюджетен дефицит и национален дълг.


Никога не е имало универсално решение на проблемите с тази валута с общи валутни равнища, налагани на радикално различни икономики. Никога не е имало отговор на въпроса "има ли кредитор от последна инстанция". Сега първоначалните дефекти рискуват да съборят цялата сграда.


На фона на всичко това Тачър изглежда смела и далновидна. През 1988 г. в нейната прочута реч в Брюж, остро осъдена от всички европейски лидери, тя предупреди, че Европа се превръща в "тесногръд и занимаващ се само със себе си клуб, вкаменен от безкрайни регулации". За нея Европа бе нещо повече от ЕС. Тя включваше всички държави на изток, които се бореха да премахнат комунизма. Подкрепата й за Америка бе водеща. Тя говореше, че "атлантическата общност - Европа от двете страни на Атлантика - е нашето най-благородно наследство и най-голяма сила".


Най-спорната й забележка бе атаката срещу етатизма и суперетатизма. "Не свихме границите на държавата във Великобритания само за да ги видим възстановени на европейско ниво в една европейска супердържава, упражняваща ново господство от Брюксел." Тачър бе яростен противник на европейския икономически и монетарен съюз.


С президента Франсоа Митеран през 1989г.

С президента Франсоа Митеран през 1989г.


Последната важна среща на лидерите на ЕС в Брюксел бе точно 20 години след подписването на Договора от Маастрихт, с който бе създадена единната валута. Отговорът от Брюксел на проблемите, предизвикани от централизация, е да се централизира още повече."За мен консенсусът е процес на отказ от всички убеждения, принципи, ценности и политики в търсене на нещо, в което не вярва никой, но и на което никой не се противи."
Маргарет Тачър (1981 г.)

Този път Великобритания, предвождана от Дейвид Камерън, бе толкова разтревожена от случващото се, че отиде по-далеч от Тачър и наложи вето на нов договор на ЕС. Но другите държави ще намерят начин да го заобиколят. Това, от което има нужда - казват европейските лидери - е фискален съюз. Въпреки че цялата структура се клати, проектантите й се опитват да я направят още по-висока.


Има си причини възгледите на Маргарет Тачър за Европа, колкото и силни да бяха, да се провалят навремето. Тя стана непопулярна у дома. Критиките й срещу европейската политика понякога съдържаха антигермански тон, което караше хората да се съмняват какви точно са мотивите й. И накрая тя, изглежда, започна да плува срещу течението на историята. Стената падна. Германия се обедини. Твърдеше се, че старите национализми са победени. "Европа триумфира и всички - от изток и запад - ще живеем заедно в "общия ни европейски дом".

Тачър през 2009г.

Тачър през 2009г.


В речта при оттеглянето си през 1990 г., с която свали Тачър като лидер на Консервативната партия и като премиер, бившият й близък съратник Джефри Хау я обвини във вманиачаване в защитата на националната държава Великобритания, в това, че живее в "гето от сантименталност към нашето минало".


Днес нещата не изглеждат точно така. В действителност Тачър посочи проблемите в европейския строеж няколко години след оставката си. Той е "просмукан с духа на вчерашно бъдеще" и прави "централна интелектуална грешка", като приема, че "моделът на бъдещото управление е този на централизираната бюрокрация".


"Дните на изкуствено създадената мегадържава отминаха", заключи тя.


Малко са признаците, че днес европейските лидери биха искали да чуят казаното от Тачър. Строежът на континенталната мегадържава продължава.Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (174)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 740 Неутрално
 2. 2 Профил на Mayhem
  Mayhem
  Рейтинг: 426 Неутрално

  В тълковния речник до думата лидер, да напишат Тачър.

  - Защо СерГей говори толкова бавно ? - Защото превежда от руски !
 3. 3 Профил на Лято
  Лято
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Европа е люлката и бъдещето на Човешкия род!

 4. 4 Профил на xxxxxl
  xxxxxl
  Рейтинг: 636 Любопитно  **Но те пренебрегнаха неуморната предпазливост на Тачър, неудоволствието, с което харчеше публични средства, манията й за лична дисциплина, вярата й, че в крайна сметка, не можеш да избягаш от плащането на сметките, които си натрупал**................................................................................

  Браво на жената.И до днес си спомням как при едно посещение в Москва се смеси непринудено с един куп руски жени в една църква и кротко се помоли
  Излъчваше невероятна сила...
  При последния рожден ден на Горби имаха кратка среща и ги гледках на живо.Дамата е на 80 годинки,но по нейните думи на срещата**Още утре,ако трябва ще почна като премиер**.Не беше желязна, а стоманена...
  ППКато гледкам днес потомците на Кол,Маргарет и чичко Рони и меко казано ме фаща диарията.

  Защо сме още член на ЕСССР?
 5. 5 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3347 Неутрално

  В третата част от мемоарите си /"Изкуството на държавника"/ Тачър публикува статии и мнения, писани след напускане на "Даунинг стрийт" 10. Всички нейни мнения за единната валута, за ЕС звучат , все едно са писани съвсем скоро - абсолютно актуални. Изключителна личност! С нетърпение очаквам да гледам филма за нея с Мерил Стрийп в гл. роля.

  "На народите с къса памет преходите са им много дълги." Тони Филипов, д-р
 6. 6 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1258 Неутрално

  Многословна и претоварена статия.
  Посланието се изчерпва с "Всичко зависи от мен"!

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 7. 7 Профил на cucing
  cucing
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Мммммм, да мегадържавата управлявана от бюрократи, които едва ли са вникнали в проблемите на отделните народи и държави, е обречена на разпад и загиване.
  Тачър го е разбирала и казла преди повече от 20 години.
  Ние обаче не вземаме пример от нея, ами се водим по хорото на политически пигмеи, които просто не могат да се сравнят с малкия и пръст.
  Резултатите са видими, за жалост!

  ура и да живей!!!
 8. 8 Профил на mik2
  mik2
  Рейтинг: 1105 Любопитно

  .."търсене на нещо, в което не вярва никой, но и на което никой не се противи."
  Това не го разбирам. Сигурно съм мноо тъп. Някой може ли да ми го обясни с прости думички..

 9. 9 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4412 Неутрално

  "Политиката ми е основана не на някаква икономическа теория, а на нещата, с които аз и милиони като мен сме израсли: достойна работа за достойно заплащане, живей според възможностите си, кътай за черни дни, плащай си сметките навреме, помагай на полицията."

  Колко просто и вярно!

  Двамата с Рейгън залужават голямо уважение!

 10. 10 Профил на FakePath
  FakePath
  Рейтинг: 792 Неутрално

  Евала на Желязната Лейди! Къде са тези политици днес? Има ли въобще такива? Може би точно защото няма, заради това светът така се обърка...

 11. 11 Профил на БОКУ И ЦВИНОКИО-ПЪТНИЦИ
  БОКУ И ЦВИНОКИО-ПЪТНИЦИ
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Отлична статия....всестранна!!!!!!!!!!!...а Тачър?- Тачър е велика и една!!!!......... пред нея Меркел просто е една карикатура на дисциплинирана домакиня, икономист, политик и лидер на нация, още по-малко лидер на ЕС.

 12. 12 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1007 Неутрално

  .. Европа се превръща в "тесногръд и занимаващ се само със себе си клуб, вкаменен от безкрайни регулации". За нея Европа бе нещо повече от ЕС. Тя включваше всички държави на изток, които се бореха да премахнат комунизма. Подкрепата й за Америка бе водеща. Тя говореше, че "атлантическата общност - Европа от двете страни на Атлантика - е нашето най-благородно наследство и най-голяма сила".
  ..С признание за сътвореното от Рейгън,Тачър,Кол,Митеран и Горбачов - хората,които позволиха на битието ни да стане Живот,а какъв да е,зависи от самите нас.

 13. 13 Профил на Mayhem
  Mayhem
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#4] от "xxxxl":

  "Потомците" все: пиянки, джуджета, женкари, инфантилни....... бе посредствени типчета.

  - Защо СерГей говори толкова бавно ? - Защото превежда от руски !
 14. 14 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 636 Неутрално
 15. 15 Профил на dimitar1961
  dimitar1961
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Да, страхотна комбинация - Тачър, Рейгън, Кол... Тяхното желязно противопоставяне срещу комунизма освободи Европа.

 16. 16 Профил на gpatton
  gpatton
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Тачър се оказа права във всичко. И когато се съмняваше в създаващата се наднационална европейска бюрокрация. И когато отхвърляше идеологическите обяснения на Буш баща за войната в Ирак и вярваше, че една война трябва да решава конкретни проблеми. И когато отказа на своя приятел Горби да се разоръжи и знаеше, че руснаците уважават само силата.

 17. 17 Профил на Mayhem
  Mayhem
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#5] от "domakinq":

  Четох за тоя филм, че я представял като доста лабилна личност. Дано не е вярно.... за филма де.... ние си я знаем.

  - Защо СерГей говори толкова бавно ? - Защото превежда от руски !
 18. 18 Профил на oziris
  oziris
  Рейтинг: 1450 Неутрално

  Много добра статия. А Тачър е политик на който искрено се възхищавам. Това е лидер и държавник. Хваща бика за рогата и решава проблемите. А относно ЕС и еврото - къща се гради на здрави основи, а не както еврозоната на пясък.

 19. 19 Профил на ellli
  ellli
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Освен примерът на истинския политик- Маргарет Тачър , а самите коментари дотук показват, че има здравомислещи хора в България, които разбират безумието на централизма в Европа и че не са промити от интернационализма мозъци. За мен са рядкост такива мнения...

 20. 20 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 897 Неутрално

  А според мен статията е тотално сбъркана.
  Именно Татчър и Рейгън промениха голяма част от света в посоката, която го докара до днешното му състояние.
  Защо твърдя такова нещо ли. Ами простичко! Държавите, които не приеха Татчъризма и Рейгономиката нямат дългови проблеми.
  Що се отнася до биковете и рогата - ами той Бойко е най-подходящ за тази работа. Да се твърди обаче, че имено Татчър и Рейгън, които създадоха модела, довел до дълговата криза са лекарството срещу нея, е смешно!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 21. 21 Профил на асен георгиев
  асен георгиев
  Рейтинг: 802 Весело

  До коментар [#19] от "ellli":

  ++++++

 22. 22 Профил на Мушморок
  Мушморок
  Рейтинг: 1107 Весело

  [quote#4:"xxxxl"]Като гледкам днес потомците на Кол, Маргарет и чичко Рони и меко казано ме фаща диарията.[/quote]
  Само тук не сме смъкнали летвата. Тиквоча си е достоен наследник на другаря Живков.

  "Най-голямото неравенство е да изравняваш неравните неща" - Аристотел
 23. 23 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 897 Неутрално

  Я да видим какво казват числата.
  В края на 1980 г. задлъжнялостта на САЩ е била 42.3% от БВП, а на Великобритания 46.1%.
  В края на 2011-та тези числа са 100% за САЩ и 80.8% за Великобритания.
  Аз не си спомням тези държави да са променяли генерално нещо през последните 20-30 години по отношение на данъчната си политика и политиката си по отношение на собствеността.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 24. 24 Профил на dimitar1961
  dimitar1961
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#23] от "tribiri":
  А какво според теб трябваше да променят??? Защо ли пак ми лъха на социализъм?

 25. 25 Профил на drakkar1196
  drakkar1196
  Рейтинг: 479 Весело

  До коментар [#20] от "tribiri":

  BRAVO! EN PLEIN DANS LE MILLE !
  +++++++++++++++++++

  А от първите коментари, направо ми се повдига.......

  “If you don't read the newspaper you are uninformed; if you do read the newspaper you are misinformed.” - Mark Twain
 26. 26 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3347 Неутрално

  До коментар [#17] от "Mayhem":

  Дъщерятя и синът й били против този начин на представяне на Тачър - на зряла възраст се връща назад в годините ... От това, което съм чела за филма, е извечната равносметка какво е загубила в личен план, за да спечели като политик и държавник . Премиерата е в началото на януари - ще видим.

  "На народите с къса памет преходите са им много дълги." Тони Филипов, д-р
 27. 27 Профил на nonameno
  nonameno
  Рейтинг: 688 Неутрално

  "Бедността е богатство.
  Безработицата е благо.
  Демокрацията е разум."

  Ако Оруел беше писал 2084 г., това би се отнесло за икономическата политика на пазарниците.

  "Окупирай Уолстийт!" е отговорът!

  проф. д-р Боян Дуранкев
 28. 28 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 897 Неутрално

  ОК!
  Ясно е че днес аз съм от едната страна на оградата на лудницата, а всички вие сте от другата страна, но какво да се прави! Посочете ми един икономически показател, който доказва огромните успехи на Великобритания в икономически план в следствие на нейната политика?

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 29. 29 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 897 Неутрално

  До коментар [#24] от "dimitar1961":

  Именно това казвам! Казвам, че нищо не са променили и са се докарали до едни от най-задлъжнелите държави, като публичен и публично гарантиран дълг!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 30. 30 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  "че успехите идват именно след като се мине през непопулярни мерки. Нищо не се постига без лично усилие. Горчивата истина трябва да бъде казвана. Драконите трябва да бъдат убити."

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 31. 31 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 897 Неутрално

  До коментар [#30] от "led_zep.23":

  Имаше едно анимационно филмче навремето. Дракон. Населението пропищало. Идва младия юнак на буен кон и размахва остър меч. Влиза в покоите на дракона и (естествено) го побеждава. Присяда да почине. Веднага започват да му сервират отбрани храни и напитки. Млади девици (бивши) започват да му танцуват ... И пак Дракон. Населението пропищало. Идва младия юнак ...

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 32. 32 Профил на drakkar1196
  drakkar1196
  Рейтинг: 479 Неутрално

  [quote#30:"led_zep.23"]непопуляни мерки[/quote]

  Точно така обясниха и на гърците за спасителния им план.

  "Следващите 20 години ще затягате коланите за да стигнете нивото което имахте...миналата година"

  “If you don't read the newspaper you are uninformed; if you do read the newspaper you are misinformed.” - Mark Twain
 33. 33 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#31] от "tribiri":
  Съжалявам, не съм икономист, не мога да цитирам цифри. Знам, че икономическото състояние на Великобритания е ужасно, когато Тачър става министър-председател и доста по-добро, когато се оттегля. От големите политици на 20 век е.
  Но, естествено, не всичко е розово. Сега научих, че тя е премахнала границата между търговско и инвестиционно банкиране, както е освободила и кредитирането. Все неща, от които сега, а и още дълго ще си скубем косите.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 34. 34 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 749 Неутрално

  едва ли има нещо по-безпредметно и глупаво от разсъждения тип "какво би станало, ако ..."

 35. 35 Профил на СТОЛОТРИЕЦ
  СТОЛОТРИЕЦ
  Рейтинг: 477 Неутрално

  Трезвото мислене на г-жа Тачър се дължи на факта, че бащата е бакалин. Средната класа даде пример тогава и при това много добър.
  А при нас бащата е или член на Политбиуро, или Цар или пъдар....
  Няма как да се уважава средната класа, нали?

 36. 36 Профил на avovals
  avovals
  Рейтинг: 374 Неутрално

  "Животът отвъд възможностите води до зависимост вместо до независимост, а зависимостта води до деградация."

  Колко съвременно и вярно..

 37. 37 Профил на Вели
  Вели
  Рейтинг: 1072 Неутрално

  "Днес Народната партия не е Народната партия от времето на Рейгън, Кол и Маргрет Тачър..."
  Така е, не е!!!!!!!
  Затова светът не е същият, какъвто беше по тяхно време!!!!!!!!!!
  Защото, вместо заклети антикомунисти, сега ни управляват заклевали се в комунистическото бъдеще комунистически деятели, незнайно как се преобразили в лидери на десни партии и определящи една странна политика. Политика на "десни" мерки прилагани от политик с леви убедения, или политика на "леви"мерки, провеждане от политик с дясна ориентация!
  И докато първия тип политици се наричат пълна мимикрия, то втория тип се укриха зад странното понятие "либерализъм", поради което сега берем плодовете на политическото безсилие и на двата новородени типове политика след 1990 година. Защо ли се случи всичко това? Защо изхвърлиха с шут от политика и Тачър, и Кол и други като тях??? В историята и в частност политиката всичко се повтаря - спомнете си в края на ВСВ как водещите политици бяха подменени и в резултат на това се промени и политака в света. А дали се промени за добро???? Въпросът е актуалин и днес!!

 38. 38 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 897 Неутрално

  До коментар [#33] от "led_zep.23":

  И тя и Рейгън направиха и много други неща, но основното, което проповядваха е ограниченичаването на държавата. Всъщност най-съществената промяна е рязкото натискане надолу на кривата на данъците. В това отношение разбира се те са гълъбчета в сравнение с ястреба Сергей Станишев, но това е друга тема.
  И Татчър и Рейгън успяха да изкарат по два мандата, но беше ясно, че се поражда огромен проблем. Приходите в хазната са рязко свити, а политиците искат да бъдат преизбирани, ерго, трябва да са популярни в широките кръгове от населението, ерго трябва да има разходи, ерго следва задлъжнялост.
  И колкото по пристрастени към властта са политиците в дадена страна (примерно от южна Европа) толкова по-бързо се стига до колапс.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 39. 39 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 897 Неутрално

  До коментар [#37] от "Вели":

  "Ако на 20-30 г. не си комунист - нямаш сърце! Ако на 40-50 г. си комунист - нямаш акъл!"

  Имате ли идея, на кого принадлежат тези думи?!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 40. 40 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2018 Неутрално

  "Животът отвъд възможностите води до зависимост вместо до независимост, а зависимостта води до деградация."

  Освен популярната максима, че народът заслужава управниците си (особено ако има свободата да ги избира), бих добавила, че всяко време ражда лидерите си. Нашето още очаква своята "Желязна лейди".

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 41. 41 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 897 Неутрално

  [quote#40:"etty1"]Нашето още очаква своята "Желязна лейди"[/quote]

  На гарата под часовника!!!

  Нашето си има Ирън мен - Бойко Борисов. Имаше си и Блак мен, имаше си и "ти си мен".
  Всъщност какво точно очаквате да се случи?!
  ...
  Сбраха се овцете пак
  Да избират нов юнак -
  „Във обора на Европа
  Нужна си е просто сопа!
  Само тя ще ни направи,
  като другите държави!”
  Каза старият овен
  И въпросът бе решен
  Бойко якото биче
  Стана нашето момче
  Гледа мрачен и сърдит
  прави се на ерудит
  и повтаря от зарана
  "Братя стягайте колана!"
  Пита тъпото теле:
  ”Че то вече на къде
  Пари няма за фураж.
  Всичко друго е мираж.
  Караме сал на трева!
  Идва ми да зарева!”
  На Европа от обора
  Тръгнаха си всички хора
  Даже кравата ни дойна
  Уреди се в скотобойна.  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 42. 42 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2018 Неутрално

  До коментар [#39] от "tribiri":

  Чърчил

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 43. 43 Профил на Анна Тодорова
  Анна Тодорова
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Пак изкривихте темата-силата и актуалността и идват не от антикомунистическата и борба,точно затова казват,че тази борба след 9.11. я прави да изглежда неактуална.Ама нали сте все Дон кихотовци,само вятърни мелници ви се привиждат.
  Тя е изключително силен пример за консерватор-дори шовинизмът и пак говори за това,евроинтеграцията е против интересите на британците,отново мисълта за отделната държава(егото), не на общността я е движило.
  Но истината е,че е една велика жена,която историята ще помни като пример,а за какво-всекиму според тълкуването.

  bravy
 44. 44 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 897 Неутрално

  [quote#37:"Вели"]"Днес Народната партия не е Народната партия от времето на Рейгън, Кол и Маргрет Тачър..."[/quote]
  ...
  - Ами то това тикви ли са! Едно време к'ви тикви имаше е-хей! А па по нашенско, к'ви тикви беа!!!
  - Ами що не си седя по вашенско?!
  - Е па язека к'во! Камъни ли да ручам!"

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 45. 45 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 897 Неутрално

  [quote#43:"Анна Тодорова"]отново мисълта за отделната държава(егото), не на общността я е движило[/quote]

  Ами той още Чърчил е повтарял непрекъснато:
  "- И не забравяйте, че Великобритания е остров!"

  Да де ама ние не сме!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 46. 46 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 897 Неутрално

  До коментар [#42] от "etty1":

  Т.е. според Чърчил нормалните хора минават през комунистически период, преди да поумнеят.

  Интересно защо у нас тогава толкова много хора претендират за ненормалност!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 47. 47 Профил на Питащият
  Питащият
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Времето на десните бакали и левите тарикати изтече, комунизмът сам се гътна поради умствената си недостатъчност и липсата на свобода, а светът е на ръба на дълбока депресия резултат от глобализацията и процеса на изравняване икономическото развитие. Неолиберализмът е на път да победи социалната държава. И кой ще плати сметката за това удоволствие? Политическата и икономическа мисъл е зациклила, а безработицата продължава да расте. Някой трябва да опере пешкира, но едвали ще бъдат истинските виновници, нито това ще промени нещо.Политиците нямат полезен ход защото са пропуснали момента. Единственото , което могат да направят е да отлагат момента на истината и да минимизират загубите.

  Обичам да питам
 48. 48 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#38] от "tribiri":
  E, добре, а какво е положението в страните с "много държава", в социалните държави. И те са с огромен дефицит и дълг.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 49. 49 Профил на Dreadlord
  Dreadlord
  Рейтинг: 688 Любопитно

  Велика. Просто класа! Заедно с Рейгън търкулват червения демон - и защо? За да се промъкне той между 12-те звездички на ЕС ли?

  Who is General Failure and why is he reading my disk?
 50. 50 Профил на Ridiculous Върнете стария сайт!
  Ridiculous Върнете стария сайт!
  Рейтинг: 742 Неутрално

  До коментар [#46] от "tribiri":

  Може би защото и психиатрите трябва да си заработват прехраната.

 51. 51 Профил на bette
  bette
  Рейтинг: 740 Любопитно

  много добра статия на Дневник

 52. 52 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Не мога да говоря за социалната политика на Тачър защото не съм запознат в подробности.Но тя беше най-големия поддръжник на човека свалил комунизма-Роналд Рейгън.Благодарение на твърдата политика спрямо СССР -Империята на злото се срути под собствената си тежест.

 53. 53 Профил на bushmaster
  bushmaster
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Всъщност няма нищо положително от нейното наследство. И сига сме се кланяли на чужди идоли!

 54. 54 Профил на БОКУ И ЦВИНОКИО-ПЪТНИЦИ
  БОКУ И ЦВИНОКИО-ПЪТНИЦИ
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#29] от "tribiri":Слънчице, Великобритания я довършиха лейбъристите....защото при тях политиката на кредити продължи....но съчетана с някакъв криворазбран КЕЙНС.... прав си че Фридмън идва на мода при Рейгън и Тачър, но не поставяй под един знаменател САщ и Великобритания...в САщ дългът може да ти изглежда висок като цифра, но не е висок спрямо БВП на фона на други държави-особено на фона на Великобритания...а и питам-лейбъристите ЗАщО не ограничиха политиката на теглене на кредити??????????? Дългът на Великобритания се увеличи и за и след присъединяването и към ЕС...нещата не са толкова прости...държавна или без държавна регулация...а и сам казваш признаваш че Тачър е свалила данъците...е това какво е ако не косвена държавна регулация...

 55. 55 Профил на dimitar1961
  dimitar1961
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Всички коментиращи тук забравят да споменат още едно име, името на човека, който също помогна много за срутването на колоса на глинени крака - комунизма. И този свят човек е папа Йоан Павел ІІ. Той, заедно с лейди Тачър, Р. Рейгън и Хелмут Кол създадоха една нова Европа и един нов свят.

 56. 56 Профил на wnw04489661
  wnw04489661
  Рейтинг: 733 Неутрално

  До коментар [#20] от "tribiri":


  [quote#20:"tribiri"]Държавите, които не приеха Татчъризма и Рейгономиката нямат дългови проблеми.
  [/quote]

  И кои са тези държави?

 57. 57 Профил на wnw04489661
  wnw04489661
  Рейтинг: 733 Неутрално

  До коментар [#48] от "led_zep.23":


  [quote#48:"led_zep.23"]До коментар [#38] от "tribiri":
  E, добре, а какво е положението в страните с "много държава", в социалните държави. И те са с огромен дефицит и дълг. [/quote]

  Е, баце нема да ти отговори, защото му задаваш много неудобен въпрос.

 58. 58 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1210 Весело

  Нашата "желязна лейди" Б.Б. кога ще направи нещо подобно? Щото до сега само се тупа в гърдите. А се хвали, така като никой до сега!? ..

 59. 59 Профил на Григор Лилов
  Григор Лилов
  Рейтинг: 897 Неутрално

  Добра политика е онази, която създава повече възможности за човека и обществото. Точно това направи Тачър велика. Безспорен е международният й принос да се гътне комунизма. Безспорно е, че в едно завоалирано по онези времена кастово общество като Англия тя създаде условията за възникване на голяма средна класа. И именно това е причината нейната собствена партия да я свали от власт.
  А за грешките й - като във всяка човешка дейност и в политиката ги има. Но на фона на извършеното от нея са пренебрежимо малка величина.
  Тя, Рейгън, Кол, Митеран, Дън Сяо Пин, Горбачов са политическите титани от втората половина на 20 век. Жалко, че ги наследиха пропити с бюрокрация и т.нар. коректност псевдолидери с къс хоризонт на мисленето и без дългосрочни визии.

 60. 60 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 897 Неутрално

  До коментар [#48] от "led_zep.23":

  Ами провери. Не са!
  Швеция, Финландия, Норвегия, въпреки че преживяха тежък шок от срива на руските си пазари в началото на 90-те, са с дългове между 35 и 55% от БВП-то си, като при това са реализирали същите ръстове, каквито в САЩ и Великобритания, без при това да финансират ръста си с увеличаване на задлъжнялостта.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 61. 61 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 897 Неутрално

  До коментар [#57] от "helleborn_2":

  Не ми задава въпроси! Задава ми отговори. Ако знаеш как да си ползваш компютъра иди на страницата на МВФ и си задай и ти отговорите. Знам че е по-лесно да "споделяш" тука, какво сте си говорили с бай Пеши в кръчмата снощи, ама едва ли на някой му пука.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 62. 62 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 897 Неутрално

  До коментар [#59] от "pogled":

  На кой човек бе човече!? Направо се шашкам колко много мултимилионери пишат в този форум. Рейгън и Тачър защитиха техните (на милиардерите и мултимилионерите) интереси. Те нарушиха договора между труда и капитала, който съществуваше в Европа след великата депресия и втората световна война. Тачър специално заложи системния проблем, който възникна в момента с бунтовете в Лондон, а Рейгономиката е прекия виновникл за движението Да окупираме Уолстрйт.
  Вашите безумни брътвежи са съизмерими с брътвежите на комунист, който се оплаква от Брежнев и въздиша по Сталин.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 63. 63 Профил на wnw04489661
  wnw04489661
  Рейтинг: 733 Неутрално

  До коментар [#60] от "tribiri":

  Гърция, Португалия, Италия, Испания, Германия Франция всичкин тези страни са обратен пример на това, което ти твърдиш всичките са ,, социални " държави всичките са яко задлъжнели.

 64. 64 Профил на wnw04489661
  wnw04489661
  Рейтинг: 733 Неутрално

  До коментар [#62] от "tribiri":


  [quote#62:"tribiri"]На кой човек бе човече!? [/quote]

  На тоя дето нямаше ток, когато Тачър дойде на власт на тоя дето нямаше работа, на тоя дето гадните профсъюзи не позволяваха да работи дори и да иска. На тоя дето олигофренското правителство на идиота Калахан беше направило работната седмица тридневна-мярка за борба с безработицата.

 65. 65 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 897 Неутрално

  До коментар [#56] от "helleborn_2":

  Швеция, Финландия, Норвегия, Белгия, Германия.

  Германия ти звучи стрнно нали!? Да ама в Германия индексът на Джини е 27, а във Франция, Великобритания, Италия, Испания, Гърция, Португалия и ... България е между 33 и 35.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 66. 66 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 897 Неутрално

  До коментар [#64] от "helleborn_2":

  Ами хайде тогава, заради това, че правителството не може да се справи с братя Галеви и още 10 мутри да си затрием държавата за следващите 30 години!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 67. 67 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 897 Неутрално

  Да добавя = първите 10 години всички ще са щастливи, че братя Галеви са дали фира, а след 30 години всички ще са забравили как всъюност сме си затрили държавата, така че ходът на Тачър и Рейгън е блестящ.

  Е трябва да призная, че покрай братя Галеви те успяха да затрият и Варшавския договор и СИВ. Въпрос на мащаби!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 68. 68 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Само две изречения от статията:
  "Тя проповядваше самодисциплина, свобода за предприемчивите и право на всеки народ сам да определя съдбата си.
  -първото.
  -и едно от последните:
  ...че "моделът на бъдещото управление е този на централизираната бюрокрация".
  "Дните на изкуствено създадената мегадържава отминаха", заключи тя.

  Желязната лейди, би трябвало да е еталон за днешните политици, а не някакви смешници като Берлускони и Саркози да определят бъдещето на Европа!
  Нарочно не споменавам Меркел
  Все пак е дама
  Но не правя и никакви сравнения. Просто няма място за сравнение!

  Чудесна статия "Дневник"! Поздрави!

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 69. 69 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 897 Неутрално

  До коментар [#63] от "helleborn_2":

  Грешка!!! Прочети коментар 38!

  Не са социални държави, в които индексът на социалното неравенство надхвърля 33!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 70. 70 Профил на wnw04489661
  wnw04489661
  Рейтинг: 733 Неутрално

  До коментар [#62] от "tribiri":


  И не знам колко блестящи са били финансите на Обединеното Кралство преди Тачър, знам само, че лейбъристкото правителство беше принудено да ходи с шапка в ръцете до МВФ в Вашингтон и да проси пари назаем. Нещо, което не мога да си спомня по времето на Маргарет Тачър.  [quote#62:"tribiri"]Те нарушиха договора между труда и капитала,[/quote]

  Тоя договор включваше ли убиването и заплашването с убийство на работници, които искаха да работят, когато профсъюзите платени с пари на КГБ и Муамър Кадафи правеха политически стачки. Убиването на таксиметровите шофьори, които возеха миньорите, които искаха да работят част от договора на Артър Скаргил ли беше? В договора беше ли записано, че част от миньорите имат право да си внесат легла под земята, за да спят, когато са нощна смяна въпреки, че по същото време мините отчитаха рекордни загуби.
  Ъ, да ти пикая на договора.

 71. 71 Профил на serafin
  serafin
  Рейтинг: 762 Неутрално

  До коментар [#7] от "пуц муц":

  Уважаеми, всички еврократи ми изглеждат като родени със сребърна лъжица в устата, без да знаят кой, как, къде, от какво, с какво и защо произвежда добавена стойност....
  Та те не са вникнали в една домакиня, вие говорите за народи...
  ++++++ разбира се

  Ако искаш нещо да НЕ бъде свършено създай комисия
 72. 72 Профил на Григор Лилов
  Григор Лилов
  Рейтинг: 897 Неутрално

  Дълговете не са производни от либералните реформи. Ако Рейгън премахна купища държавни регулации, Клинтън го направи по две. По негово време падна ограничението между двата вида банкиране, което създаде част от сегашните проблеми. И пак по времето на Клинтън САЩ започнаха да намаляват дефицита и дълга си.
  Тачър реформира една социалистическа икономика. Почти 40% от БВП се създаваше в държавния сектор (в Италия бяха 53%). А що се отнася до неравенството, в Англия индексът на Джини започва да расте по времето на Тачър - тук си прав, рязко нараства след отстраняването й от власт, расте до 2000 г., после започва да намалява и от няколко години отново се изстреля нагоре.

 73. 73 Профил на serafin
  serafin
  Рейтинг: 762 Неутрално

  До коментар [#20] от "tribiri":

  Грешите уважаеми. Всичко се случи след, а не по време на двамата уважаеми западни лидери. Прибавте към тях Кол, Митеран и Горби (впрочем диаметрално противоположни политически) и .... доброто време май е отминало безвъзвратно. За съжаление доста ще почакаме да се появят такива като тях. Дано децата ни да дочакат, за един по-добър свят.

  Ако искаш нещо да НЕ бъде свършено създай комисия
 74. 74 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 897 Неутрално

  До коментар [#70] от "helleborn_2":

  Да е просило, да е просило, колко да е просило! До къмто 40% от БВП-то. А сега са си над 80% отвсякъде!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 75. 75 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 897 Неутрално

  До коментар [#63] от "helleborn_2":

  Да добавя още нещо. Държавите, които си изброил не са социални, защото те правят социална политика за сметка на бъдещото поколение, докато държавите, за които аз твърдя, че са социални го правят, като преразпределят6 от много имащите, кум по-малко имащите.
  Социален, не означава кражба от поколенията.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 76. 76 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 897 Неутрално

  До коментар [#73] от "serafin":

  Ами той и разпада на СИВ и Варшафския договор дойдоха доста след Ленин и Сталин, ама едва ли някой ги мисли за невинни!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 77. 77 Профил на Вели
  Вели
  Рейтинг: 1072 Неутрално

  До коментар [#39] от "tribiri":

  Чувал съм ги, но не маго да си спомня. Би ли бил така любезен да ми припомниш??? Ще ти бъде благодарен!

 78. 78 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 897 Неутрално

  [quote#72:"pogled"]По негово време падна ограничението между двата вида банкиране[/quote]

  Като идеологът беше Тачър.

  Всъщност на тази двойка - Тачър, Рейгън, трябва да благодарим за псоледните три години криза.

  http://forum.clubpolitika.com/index.php?showtopic=19136

  На този адрес можете да видите по подробните ми разсъждения по темата, които тукашният форум не позволява.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 79. 79 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 897 Неутрално

  До коментар [#77] от "Вели":

  Някой вече се сети - Чърчил.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 80. 80 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 897 Неутрално

  Използвам случая да призова всички форумци да обърнат внимание, че в момента на всичките ми последни постинги има по един минус и 0 плюса. Всички, които ми опонират имат по един плюс и 0 минуса!
  Хайде стига сте се самооценявали и стига сте "наказвали" този, който мисли различно от вас! Оставете това да го правят тези, които четат спора.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 81. 81 Профил на Вели
  Вели
  Рейтинг: 1072 Неутрално

  До коментар [#79] от "tribiri":

  Вярно- благодаря ти!

 82. 82 Профил на wnw04489661
  wnw04489661
  Рейтинг: 733 Неутрално

  До коментар [#74] от "tribiri":


  [quote#74:"tribiri"]Да е просило, да е просило, колко да е просило! До къмто 40% от БВП-то. А сега са си над 80% отвсякъде! [/quote]

  Сега е след дванадесет годишно цоциалистическо управление на Лейбъристката Партия. Да ми приравняваш управлението на Блеър и Браун с това на Тачър е направо лудост. По твойта логика всички управления след 1979 година са едни и същи и между тях няма никаква разлика.

 83. 83 Профил на serafin
  serafin
  Рейтинг: 762 Неутрално

  До коментар [#76] от "tribiri":

  По времето на любимите ви Ленин и Сталин нямаше Варшавски договор и СИВ а световна революция и вся власт советам
  Така че не смесвайте времената и хората. Панта рей... И за съжаление след идването на социалистите - харчене, харчене, харчене, харчене. Преди малко цитирахте един разказ на Робърт Шекли, за Джордж и дракона. Ще цитирам един герой от телевизионен сериал, който коментира балансирането на бюджета на една голяма държава така: "Бюджет се балансира като харчиш по-малко отколкото имаш" ... та това е то - здрав разум, а не "светло бъдеще"

  Ако искаш нещо да НЕ бъде свършено създай комисия
 84. 84 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#60] от "tribiri":
  Чакай малко. Говорим за различни неща. Аз говоря примерно за Франция. Не можеш да сравняваш несравними неща. Норвегия има петрол и преди кризата имаше над 200 млрда валутни резерви.
  Въобще северните държави са изключение, което според мен се дължи на викингския им произход.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 85. 85 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 897 Неутрално

  [quote#70:"helleborn_2"]Ъ, да ти пикая на договора. [/quote]

  Ами в Германия и скандинавските държави не му пукаха на договора.

  Смешно е да бъркаш външна политика и национална икономика.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 86. 86 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 897 Неутрално

  До коментар [#83] от "serafin":

  Ами то и по времето на Рейгън и Тачър нямаше дългова криза, което не означава, че тя не е причинена от тяхния модел!

  Не знам как да ви убедя!!!

  Може би е време да ви цитирам първата и втората от десетте божи заповеди. В края на краищата след Рим нищо ново не е измислено!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 87. 87 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#57] от "helleborn_2":
  Отговори, но с пример за Северните държави.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 88. 88 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 897 Неутрално

  [quote#84:"led_zep.23"]Норвегия има петрол и преди кризата имаше над 200 млрда валутни резерви. [/quote]

  Добре де хора! Хайде да ползваме официални източници на информаци, а не тефтери - взел Кольо дал Кольо!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 89. 89 Профил на serafin
  serafin
  Рейтинг: 762 Неутрално

  Ами обяснете си защо нямаше дългова криза тогава (в Европа). Или вие пък не знаете за дълговите проблеми на латинска Америка по това време? А дълговата криза на България - генезис, причини, развитие - та до ходенето с шапка в ръка до МВФ?

  Ако искаш нещо да НЕ бъде свършено създай комисия
 90. 90 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 897 Неутрално

  До коментар [#87] от "led_zep.23":

  Ами приятелю, страните с много държава са страните със стръмна крива на данъчно облагане, а това са северните държави.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 91. 91 Профил на serafin
  serafin
  Рейтинг: 762 Неутрално

  Въпросът е в мярата. Аз може да дължа милион и пак да ми дават милиони кредити, които мога да погасявам редовно. От друга страна пък може да съм я докарал до там, че да не искат и чаша вода назаем да ми дадат. Не мерете всичко с един аршин.

  Ако искаш нещо да НЕ бъде свършено създай комисия
 92. 92 Профил на serafin
  serafin
  Рейтинг: 762 Неутрално

  А проблемът с европейската дългова криза е, че го няма lender of last resort, който да влезе и да надене прангите на алчните за харчене правителства

  Ако искаш нещо да НЕ бъде свършено създай комисия
 93. 93 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 897 Неутрално

  Отивам да пия някоя и друга ракия няколко пъти. Всъщност може да ви се стори странно, но по смешната ви (според мен ... пак повтарям не съм сигурен, коя е правилната страна ан оградата на лудницата) реакция на тази тема си извлкох един много полезен извод!
  Най накрая проумях, на какво се дължи необяснимата ви любов към някои бивши министър председатели (на които името не бива да се споменава).
  Просто от моята страна на оградата изглежда, че за вас времево пространственият континиум е триизмерен!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 94. 94 Профил на serafin
  serafin
  Рейтинг: 762 Неутрално

  До коментар [#77] от "Вели":

  А израза на Чърчил е : "Ако на 20 години не си социалист - нямаш сърце, ако на 30 си още социалист - нямаш ум"

  Ако искаш нещо да НЕ бъде свършено създай комисия
 95. 95 Профил на serafin
  serafin
  Рейтинг: 762 Неутрално

  До коментар [#93] от "tribiri":

  Наздраве! И поздави за добрата дискусия

  Ако искаш нещо да НЕ бъде свършено създай комисия
 96. 96 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 897 Неутрално

  До коментар [#82] от "helleborn_2":

  За последно:

  Я ми изброй десетте разлики в данъчната политика, във външната политика, във финансовата сфера и в отношението към собствеността!

  Хайде съвземете се бе хора!!! Стига шаблони. Ляво. Дясно. Най-дясното управление на България за последните 20 години е това на "цоцоиалиста" Станишев.

  Ама друг път ще ви го обяснявам ако имате мерак да спорите!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 97. 97 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#88] от "tribiri":
  Май сега са около 48 млрда?
  Предупредих ви още в началото на дискусията, че не съм икономист.

  До коментар [#90] от "tribiri":
  по-скоро "приятелко"

  Приятна вечер.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 98. 98 Профил на alcapone
  alcapone
  Рейтинг: 380 Неутрално
 99. 99 Профил на lbq26502948
  lbq26502948
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Е, че какво да направи - война щеше да обяви пак! Тая дърта брантия не знам що я величаете толку - по нейно време ГБ беше една клоака! Немаше ама нищо общо с Европа. Немаше социална политика, а ИРА просто беше във вихара си. Проблемите тогава си беха техни вътрешни. Сега са свързани с кризата, която е глобален проблем и въпреки това Англия в момента е с изключително висок стандарт. Дрисла!

 100. 100 Профил на Григор Лилов
  Григор Лилов
  Рейтинг: 897 Неутрално

  До коментар [#78] от "tribi
  В поста, който си посочил в другия сайт, ти самият се опровергаваш за рейгъникономиката. Даваш данни за добрите икономически и социални резултати от неговия курс.
  Нека да не смесваме прагматичната политика на такива като него с неолиберализма, който развя Рейгън и Тачър за знаме. То и комунизмът развя за знаме Карл Маркс, макар че той сигурно се обръща и досега в гроба си от болшевиките и техните наследници, с които няма нищо общо (знае го всеки, който е чел поне един негов труд)

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK