Турските медии: Трансанадолският газопровод ще отслаби позициите на Русия в ЕС

Турските медии: Трансанадолският газопровод ще отслаби позициите на Русия в ЕС

© ReutersПодписаното в понеделник споразумение между Турция и Азербайджан за изграждане на Трансанадолски газопровод на стойност 5 млрд. евро за пренос на азербайджански газ за Европа, включително и до България, е сред основните теми в турския печат във вторник.


В. "Хюриет", цитиран от БТА, коментира, че чрез този газопровод Турция засилва позициите си на страна мост на световната енергийна сцена.


Изданието цитира азербайджанския министър на енергетиката Натик Алиев, който е подчертал, че проектът има голямо политическо значение. Министърът е изтъкнал, че "двете страни ще излязат заедно на европейския пазар", като постепенно количеството пренасян по него газ ще нарасне от 16 млрд. куб.м на 24 млрд. куб.м Алиев е убеден, че азербайджанските могат да осигурят такъв капацитет.
"Хюриет" цитира турския министър на енергетиката и природните ресурси Танер Йълдъз, според когото Трансанадолски газопровод не означава, че няма да бъдат осъществени и други енергийни проекти като газопровода "Набуко".


Министър Йълдъз е подчертал, че Турция е партньор в "Набуко" и полага активни усилия за реализиране на този проект. Трансанадолският газопровод е важна алтернатива. Ако той се осъществи, "Набуко" ще взима природния газ не от границата с Грузия, а от границата с България, е посочил Йълдъз.


В. "Заман" също подчертава, че Трансанадолският газопровод ще засили ролята на Турция като енергиен коридор и ще позволи на Турция и Азербайджан да бъдат по-влиятелни фактори в региона, като в същото време ще отслаби доминиращата позиция на Русия в ЕС.Планираният газопровод


Споразумението между Турция и Азербайджан предвижда газопроводът да бъде завършен за пет години и по него да се пренасят 16 млрд. куб. метра газ годишно от находището "Шах Дениз". Турция ще може да използва 6 млрд. куб. метра газ за свои нужди.


В съвместния консорциум първоначално ще участват азербайджанската държавна петролна компания СОКАР и турските компании БОТАШ и ТПАО, а на следващ етап може да бъдат включени и международни фирми. В консорциума засега азербайджанската страна ще има участие 80%, а турската – 20%.


Строителството се очаква да започне през 2012 г.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (35)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1402 Неутрално

  Опааа, на кагебистчетата все повече им се стяга около вратлетата. Последния им коз е газовия и нефтения рекет - като загубят и него какво ще правят ! А !
  Тогава, като намалеят приходите от износ на суровини, Путя как ще се бие в гърдите, че бил оправил Русията.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 2. 2 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  На "Позитано" 20 газ пикаят от тази новина.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 3. 3 Профил на Philip
  Philip
  Рейтинг: 996 Неутрално

  Евалата на комшиите.

  PHILIP
 4. 4 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1929 Неутрално

  Супер, колкото повече се ядат Русия и Турция, толкова по-добре за България.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 5. 5 Профил на smile
  smile
  Рейтинг: 520 Неутрално

  Тези са малко "по-луди" от Украинците. Дали няма да връткат кранчето, когато си решат...
  Иначе, до тогава това ще е много по-добре за нас.

 6. 6 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1422 Весело

  Интересно!
  За колко ли ще си продаде д-то Ердо на Масква?!?!?!

  Много ми се вижда трудна за осъществяване идеята руснаците да бъдат заобиколени от някакви си държавици. Хич не ми се струва, че всичко ще мине по мед и масло и без последствия.

  Жената е покана за щастие
 7. 7 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#3] от "Philip":
  Евалата на комшиите.
  ...........
  Евала и на Горби, че допринесе за обособяванете на самостоятелни държави, като Казахстан, Азербайдажан и прочие, иначе нямаше да бъде възможна никаква диверсификация на доставки на природни ресурси.
  На практика "НБУКО" е факт, макар и сдруго име и други рамки.
  Въпросът е сага нашите да се опънат като магаре на лед и да итдействат изгодни условия за транзита.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 8. 8 Профил на soft_love
  soft_love
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Mдаа. Отслабва се панславянската примка,а се затяга пнтюркистката. Анадола ще е много важно място за българската история тепърва.

 9. 9 Профил на bombov_saruyar
  bombov_saruyar
  Рейтинг: 743 Неутрално

  Терминал за втечнен газ в Гърция и връзки с всички съседи ще ни решат въпроса окончателно.

  Ако по пътя напред, не помним как сме стигнали до тук, няма да стигнем там, за където сме тръгнали.
 10. 10 Профил на messiah
  messiah
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Това да се чува!
  Това да се чува!

  Една ТВЪРДА АНАДОЛСКА ТРЪБА ще му дойде тамам на Газпром,ха-ха-хаааа.....

 11. 11 Профил на smile
  smile
  Рейтинг: 520 Неутрално

  До коментар [#7] от "СДС":

  Азарбейджан все още е под много силно руско влияние, въпреки, че вече това влияние има много и при това силни противници. Да видим кой ще излезе по-по-най и тогава ще

 12. 12 Профил на odysseus
  odysseus
  Рейтинг: 450 Весело

  Мисля, че прекалено рано извадихте тигана, а тя рибката още даже не се родила ! Не забравяйте, че доставчик на газта е Азербайджан !!! Много бързо забравихте, кой управлява там и как Мисля, че много скоро ще се разбере за азерския начин на пазарлък !

  За инфо:

  Илхам Хейдар оглу Алиев президент на Азербайджан от 2003 до сега !!! Син е на Хейдар Алиев, дългогодишен първи секретар на Комунистическата партия на Азербайджан и президент на страната през периода 1993-2003.


 13. 13 Профил на odysseus
  odysseus
  Рейтинг: 450 Неутрално

  И понеже демократите са много чувствителни на тази тема още малко инфо:
  "Членове на опозицията и правозащитници се оплакват, че по време на управлението на Алиев не се е подобрило положението с човешките права. Масовите срещи на опозицията са забранени или се дава разрешение да се проведат в отдалечените части на Баку, а правителството продължава да оказва натиск върху опозицията и назависимата преса.

  През март 2005 г., под продължителния натиск от страна на международната общност, особено на Съвета на Европа, Алиев освобождава от затвора много видни членове на опозицията, арестувани по време на протести срещу начина на провеждане на изборите през октомври 2003 година. Аливе е считан за диктатор от много експерти по въпросите за Кавказ и бившия СССР поради многобройните му нарушения на човешките права и безспорното(без опозиция) управление на Азербайджан."

 14. 14 Профил на vasiliyk
  vasiliyk
  Рейтинг: 565 Неутрално

  До коментар [#12] от "odysseus":

  Прав си. Ще стане нещо скоро и Азербайджан ще се оттегли.

 15. 15 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1391 Весело

  До коментар [#11] от "smile":
  Азарбейджан все още е под много силно руско влияние, въпреки, че вече това влияние има много и при това силни противници.
  ............
  Разбира се, но сиренето е с пари. Финикийските знаци също имат огромно влияние, пред което ликовете на Шматьо и Путьо постепенно избледняват някак, в съзнанието на патишаха от Баку.
  Само Ганка прави "бизнес" от едната любоф по дядя Ваня. Кикерчи си нозете и се фръцка, ела кумчо ваня да ма изядеш гратис, понеже са обичаме и съм ти длъжна с нещо си ( ти си знаеш защо).

  nemo malus felix, minime corruptor.
 16. 16 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Важно е ние да сме далавера.

 17. 17 Профил на odysseus
  odysseus
  Рейтинг: 450 Неутрално

  СДС ще малко четиво !!!
  През 2010 година уеб сайта Уики Лиикс разкрива дипломатическа кореспонденция между правителството на САЩ и Република Азербайджан. Част от тези документи свързват Илхам Алиев с мафиотски групировки и оставят много хора да се чудят дали всъщност неговото правителство е демократично и дали в Азербайджан малцинствата не са репресирани.

  През 2008 година Илхам Алиев е преизбран с мнозинство 87%, въпреки че изборите са бойкотирани от партии на опозицията. С конституционен референдум през 2009 г. е решено да бъдат премахнати сроковете за ограничение на президенският мандат, а свободата на печата е ограничена.

  С парламентарните избори през 2010 е избран парламент напълно предан на Алиев. За първи път в историята на Азербайджан не е избран нито един кандидат от главните опозиционни партии „Народен фронт на Азербайджан” или „Мусават”. Впоследствие формата на управление на Азербайджан се превръща в авторитаризъм.

  През 2011 започват продължителни протести срещу управлението на Алиев, с искания за демократична реформа и сваляне на правителството. В отговор Алиев нарежда да се използва сила за да се потушат размириците в Баку.

  А сега си отговорете на въпроса с кого ще пазарим и как !

 18. 18 Профил на plamitus
  plamitus
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Азербайджан и Турция имат стари спорове, които не са изгладени съвсем, а не се знае дали САЩ ще разрешат на Наакашвили да прокара газопровода през Грузия, защото имат интереси в "НабуТко"..... Освен това Турция ще използва случая, за да рекетира ЕС, та по-добре за нас е да има и терминал за втечнен газ в Гърция и договорена връзка за доставки от него. Без шистовият газ, всички други източници са добре дошли, защото така се конкурират един друг, пада цената и се повишава сигурността на доставките. Руснаците рано или късно ще бъдат принудени да намалят цената на газа, защото иначе ще загубят много от износ. Време е да се стабилизира Украйна и да се откажат от "Южен пАток", защото реновирането на украинските тръбопроводи и инсталации ще е в пъти по-евтино, само че се месят американците и от ЕС и от това страдаме ние, защото нямаме алтернативни източници.

 19. 19 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1391 Весело

  Турците малко са се изрепчили, напоследък редовно се оставят на "течение", да не почнат да кихат!

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 20. 20 Профил на LZ3
  LZ3
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#10] от "messiah":незнам само кога тая пущина "ТВЪРДА АНАДОЛСКА ТРЪБА" ще ти опре до аналното отверстие и когато усетиш горещия дъх във врата , ще бъде късно


 21. 21 Профил на NikB
  NikB
  Рейтинг: 472 Весело

  Колкото и да се изтъква непредсказуемостта на Украйна, Азърбайджан, Турция - хубавото е, че алтернативите се увеличват.
  И нека си пикаят газ на Позитано и в президентството на Гоце.

 22. 22 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 886 Весело

  [quote#17:"odysseus"]А сега си отговорете на въпроса с кого ще пазарим и как [/quote] с никого и никак няма да се пазарим ние българите, щото потреблението на природен газ у нас е капка в морето около 3 млрд.нм3/година... а цените и правилата на доставките се диктуват от големите играчи, продавач Русия, Норвегия, например, купувачи Германия, Франция, Великобритания (в бъдеще).... , Италия .
  Що мислиш че немеца ще плаща яко повече от нас българите? Пазар, дирижиран пазар.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 23. 23 Профил на Предраг Джукич
  Предраг Джукич
  Рейтинг: 609 Весело

  Умря Набуко и изкараха нова вятърна мелница

  тенкю пийпъл! Да живей масонската ложа
 24. 24 Профил на Philip
  Philip
  Рейтинг: 996 Неутрално

  До коментар [#7] от "СДС":

  На Горби му свалям шапка и много му благодаря. Най-искрено при това.

  PHILIP
 25. 25 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4512 Неутрално

  До коментар [#5] от "smile":

  Никак не са луди турците! А кранчето не го "врътна" Украйна, а Пут*кин! Пуста къса памет, народна!

  Това е добра новина за България и ЕС!

 26. 26 Профил на odysseus
  odysseus
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#22] от "boby1945":

  Немеца не го мисли. Герхард Фриц Курт Шрьодер още преди време направи смесено германо-руско газово дружество със собствени сондажи в Русия. Немците си осигуриха газта за поне 40 години !
  Другата лоша новина, че е много наивно е да се чака спад на цените ако има други играчи на пазара. В либералния пазарен модел като този в който сега живеем основния принцип е "Юнак взел, ахмак дал" та при високи цени никой, ама никой няма да ги свали в такива размери, че газта да стане евтина, защото ако поне малко познавахте този продукт и неговата специфика на търговия щяхте да знаете, че стратегически суровини не поевтиняват пазарному. Времето на Рейгън няма да се повтори

 27. 27 Профил на Rumeli
  Rumeli
  Рейтинг: 450 Неутрално


  След Баку – Джейхан иде ред на ТрансАнадолския.

  Така е като си има Турция такива брадски държави от Изток – Азербейджан, Казахстан, Узбекистан и т.н.
  От запад – Албания, Босна, Косово и т.н.


  По 300-400 коментар от комитите на всяка статия за арменците.
  А тука ги нема.
  Горките комити си мислят че арменците ще им плащат парното и топлата вода.

 28. 28 Профил на Viscount Ganyo
  Viscount Ganyo
  Рейтинг: 670 Весело

  Принципно това не е нов Набуко, защото ще пренася газ за Средиземно море. Турците така и така планират по същото трасе да строият петролопровод (конкурентен на Бургас-Дедеагач) , сега ще сложат до него една тръба за газ. Можем само да им кажем: Машала!
  И като едни дядо йоцовци ще си гледаме отстрани и ще цъкаме.

  Крайно ми е неприятно, че се намирам между милиционерски натрапеници, и искрено се възмущавам и ме е срам да ви гледам.
 29. 29 Профил на mafiyata
  mafiyata
  Рейтинг: 561 Весело

  [quote#9:"bombov_ad"]Терминал за втечнен газ в Гърция и връзки с всички съседи ще ни решат въпроса окончателно[/quote]
  ------------------------
  Ами направете си бе! Щом ще се решат проблемите, и щом гърците са съгласни на терминал, готово. Не искайте от омразна Турция. Тя Гърция много ви люби, ще ви помогне! Само газ откъде ще идва, трябва да пазарите!

 30. 30 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 886 Весело

  До коментар [#26] от "odysseus":познавам, познавам "продукта", това ми е работата да познавам подобни продукти.... и затова съм съгласен с тебе, че диверсификацията на доставките само ще вдигне цената, щото и Северен поток и бъдещите проекти струват маса парета и някой ще трябва да "обслужи капитала", нали сме капиталисти оладжак!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 31. 31 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 886 Весело

  [quote#29:"mafiyata"]Само газ откъде ще идва, трябва да пазарите![/quote] по моренцето бе драги от Алжир, след време от Либия, по моренцето с корабчета....... няма нужда да се пазарим, просто трябва да плащаме, нещо като черният хайвер, не е да го няма, просто трябва да платиш...... и мажеш филийката ..... може и без филийка с лъжичката.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 32. 32 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1391 Весело

  До коментар [#17] от "odysseus":
  Част от тези документи свързват Илхам Алиев с мафиотски групировки и оставят много хора да се чудят дали всъщност неговото правителство е демократично...
  ..........
  Какво друго може да се очаква от една пост-ссср страна богата на ресурси. Какво друго да очакваме от държава управлявана от
  сина на Хейдар Алиев, дългогодишен първи секретар на Комунистическата партия на Азербайджан и президент на страната през периода 1993-2003. Следващия ще е внукът.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 33. 33 Профил на kardinalat
  kardinalat
  Рейтинг: 893 Весело

  И това,ако не е майтап !

  Анкара и Баку правят повече за ЕС и гражданите на Европа, отколкото някои европейски правителства !!!!!!!!!!!!!!!!!

  А конкуренцията по оста: Москва/Баку-анкара е полезна. ЗА НАС.

  и най-умният си е малко прост....
 34. 34 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1270 Неутрално

  Лошо няма - нали Гоце има договорен газ със Алиев - още малко и ще има друга тръба за доставка!
  Вече на Газняма не му остава нищо друго, освен да иска освобождаване на Тимошенко и купуването на Украйна. Южен паток умря! Не че е бил жив някога
  Азерите са най-големи приятели на Турция във постсъветското пространство!
  Дори изповядват една теория: Турция и Азербейджан са една държава, разделена две чрез Армения!
  Сега следва да очакваме лееко русняшко подпиране на Армения във всички спорни въпроси със Турция и Азербейджан!

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 35. 35 Профил на Galata
  Galata
  Рейтинг: 561 Весело

  Да обобщим:борията ни е здрава,клиентките готови,ама да внимаваме да няма изненади отзад!

  "Büyük şeyleri yalnız büyük milletler yapar." K.Atatürk
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK