Амбициозните проекти на Китай – най-високото летище и най-бързият влак

Китаец минава край терминал на международното летище в Шанхай

© Associated Press

Китаец минава край терминал на международното летище в ШанхайИзбори 2022

Китайските власти отново проявиха афинитета си към амбициозните технологични проекти, като изпробваха най-бързия високоскоростен влак и обявиха, че ще построят най-високото летище в света, съобщават Reuters и The Daily Mail. И в двете категории досегашните световни рекорди принадлежат също на Китай.


През следващата година ще започне строежът на летището в областта Нагцю в автономния район Тибет, на 4436 м надморска височина – със стотина метра над най-високото летище в света в момента, което също се намира в Тибет, в град Цамдо, на 4334 м, съобщава агенция "Синхуа". Проектът ще струва 1.8 млрд. юана ($280 млн.) и трябва да бъде завършен до три години.


В Тибет вече има пет граждански летища, от които поне две са отворени само за по няколко месеца годишно заради лошото време, което често прави летенето в района невъзможно.
През последните години Китай започна програма за милиарди долари за модернизиране на старите летища и строеж на нови, особено в отдалечената западна част на страната, за да подпомогне икономиката. Правителството изля милиарди долари в Тибет с надеждата, че ще спечели сърцата на местното население, което комунистическата партия контролира с твърда ръка от шест десетилетия.


Пекин твърди, че новите летища, пътища и железници до Тибет ще подпомогнат развитието и увеличаването на жизнения стандарт. Някои тибетски активисти обаче смятат, че новите транспортни връзки ще ускорят миграцията на китайци хан в Тибет и ще доведат до размиване на местната будистка култура.


"Влакът-меч"


Вчера Китай изпробва супербърз влак, който може да се движи със скорост над 480 км/ч – с около 160 км/ч по-бързо от сегашния рекордьор. Корпусът на влака е направен от пластмаси, укрепени с въглеродни нишки. Формата му наподобява древен китайски меч.


По-рано тази година комунистическият режим изпробва най-бързия действащ локомотив, който успя да покрие разстоянието от около 1300 км между Пекин и Шанхай за пет часа, като достигна рекордна максимална скорост от около 320 км/ч и поддържаше средна скорост от около 265 км/ч.


В бъдеще обаче не е задължително китайските влакове да се движат толкова бързо. "Нашата цел е да гарантираме безопасността на влаковия транспорт", обяснява Джао Сяоган, председател на китайското държавно предприятие за производство на влакове CSR.


Посетители се качват на тестовия модел на най-бързия високоскоростен влак в Циндао, провинция Шандун, на 23 декември

© Ройтерс

Посетители се качват на тестовия модел на най-бързия високоскоростен влак в Циндао, провинция Шандун, на 23 декември


Китай има най-голямата мрежа от високоскоростни железници в света с обща дължина около 12 800 км на стойност около 700 млрд. юана. До 2015 г. трябва да се построят още толкова линии.


Тази година беше тежка за китайската железопътна промишленост. През юли се сблъскаха два високоскоростни влака и при катастрофата загинаха поне 40 души. Оттогава строежът на нови линии почти е спрял. През февруари министърът на железниците беше уволнен поради обвинения в корупция, а новият план за строеж на високоскоростни линии предизвиква оплаквания, че е твърде скъп за страната, в която милиони хора все още живеят в бедност. Критиците на проекта твърдят също, че железопътните власти отделят твърде много пари за високоскоростни железници вместо за по-евтините традиционни линии.


През април правителството обяви, че максималната скорост по най-бързите линии ще бъде ограничена, а цените на билетите ще бъдат намалени. Министерството на железниците твърди, че е извършило сериозна подготовка за безопасност на новите влакове, която включва планове за всекидневни инспекции на линиите и други съоръжения, както и система за следене за земетресения.

Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK