Гърция увеличава цената на тока с 9.2%

Клиенти се редят на опашка в офис на Държавното предприятие за електричество в Атина.

© Reuters

Клиенти се редят на опашка в офис на Държавното предприятие за електричество в Атина.Гърция увеличи цената на електричеството с 9.2 процента, съобщи министерството на енергетиката, цитирано от агенция "Ройтерс". Увеличението е по-малко от исканото от Държавното предприятие за електричество PPC, но със сигурност ще се отрази сериозно на клиентите, вече засегнати от строгите антикризисни мерки на правителството.


Гърция трябва да увеличи държавно регулираните цени на електричеството, така че да съответстват на реалната цена на енергията според договорката с ЕС и МВФ за отпускане на финансова помощ. Промените ще влязат в сила от 1 януари 2012 г., твърди анонимен източник на "Ройтерс" от гръцкото правителство.


Компанията PPC, която осигурява около 90% от електричеството за крайните потребители, се опитва да се справи с нарастващите цени на горивата и намаляващото търсене в гръцката икономика, изпаднала в рецесия.
Предприятието искаше 17% увеличение на цените, а държавният регулатор – 12.7 на сто. Последният път, когато на компанията и беше позволено да увеличи цената на тока беше през юли 2008 г. 9.2-та процента са усреднени за домакинствата и за бизнеса. Не се знае колко е увеличението за двете отделни категории.


PPC поддържа по-високи цени за корпоративни клиенти, за да може да държи тези за домакинствата ниски. Компанията произвежда ток от евтини въглища, които ще поскъпнат през 2013 г. Миналия месец предприятието за пръв път от две години отбеляза загуба за тримесечие.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK