"Окупирай Уолстрийт" - как започна всичко

Паркът "Зукоти" в Ню Йорк се превърна в бастион на протестиращите срещу капитализма

© Reuters

Паркът "Зукоти" в Ню Йорк се превърна в бастион на протестиращите срещу капитализма
Сред тълпата се прокрадвали опасенията, че ще бъдат изгонени, преди да успеят да опънат палатките си


В седмиците преди 17 септември в социалните мрежи Twitter и Facebook е имало много вълнение около идеята, като плановете са били за "необичаен бунт", "ден на гнева", който да се сравни с демонстрациите на площад "Тахрир" в египетската столица Кайро.
Организаторите на "Окупирай Уолстрийт", нарекли се Общото събрание на Ню Йорк, обаче се опасявали, че всичко може да се превърне в пълен провал. Опитът им през юни да организират подобен протест срещу съкращенията на нюйоркския кмет Майкъл Блумбърг - т.нар лагер "Блумбъргвил" - се провали заради вяла подкрепа.


Канадската антикапиталистическа кампания Adbusters, една от основните движещи сили зад "Окупирай Уолстрийт", призова 20 000 души да излязат по улиците, а на събитието нямаше повече от 3000. Полицията също беше отцепила голяма част от района около фондовата борса, което провали плановете за окупиране на самата уличка Уолстрийт.


Протестиращите започнали да се събират в близкия Bowling Green Park, където прекарали ранния следобед, набирайки още поддръжници и обсъждайки плановете си под есенното слънце. Решението да се преместят в парка "Зукоти" е било направено "в движение" според Джъстин Уидис от Общото събрание на Ню Йорк заради опасения, че полицията ще ги обгради. В избора няма нищо специално - паркът "Зукоти" просто е бил най-близкото от петте резервни места, които тактическият екип на организаторите избрал.Сред тълпата се прокрадвали опасенията, че ще бъдат изгонени, преди да успеят да опънат палатките си

Щом протестиращите изпълнили парка, Уидис разказва как взел мегафон и помолил всички да седнат, което било първият акт на окупиране. Сред събралите се все още се прокрадвали опасенията, че ще бъдат изгонени, преди да успеят да опънат палатките си. "Първият ден беше просто вълнуващо. Не знаехме колко хора ще дойдат. Не знаехме дори дали ще можем да останем в парка", разказва Уидис пред Би Би Си.


Но "ветераните" от антиглобалистичните протести не са били особено впечатлени от това, което виждали. "Мислех, че това е плитка имитация на случващото се в Европа", казва Марк Брей, който сега е говорител на "Окупирай Уолстрийт". "Мислех, че идеята да пренощуваме навън беше много безсмислена. Слушах някои от речите и участвах в демонстрацията, но после отидох да си взема китайска храна и се прибрах вкъщи", заяви Брей.


Той допълва, че не разбира защо толкова много от младите хора (той самият е на 29) са така развълнувани. "Впечатлението ми беше, че те нямат много опит в организирането на политически протести. Много хора в крайна сметка си отидоха вкъщи и шепа протестиращи останаха. Тогава не съм пресмятал шансовете им, но никога не съм бил по-щастлив да греша в преценката си".


Според Джъстин Уидис именно младежката енергия и ентусиазъм на първите "окупатори", голяма част ученици и студенти, е ключова за продължителността на протестите на "Окупирай Уолстрийт".

© Reuters

Според Джъстин Уидис именно младежката енергия и ентусиазъм на първите "окупатори", голяма част ученици и студенти, е ключова за продължителността на протестите на "Окупирай Уолстрийт".


Тим Ийстман, фотограф, който се е присъединил до голяма степен от любопитство, но си е тръгнал около 23 часа, разказва, че се опасявал да не стане част от поредния клиширан протест. "На пръв поглед не изглеждаше, че ще се превърне в чудовището, в което всъщност се превърна. Изглеждаше, че ще отшуми след няколко дни". Подобно на Брей Ийстман се връща обратно в парка "Зукоти", когато вижда, че протестът набира скорост, и се занимава с движението и до днес.


Джейсън Ахмади - 26-годишен антивоенен активист от Калифорния, е бил сред тези, които останали в "Зукоти" и през нощта, но той разказва, че е бил убеден, че полицията ще изгони хората преди изгрев слънце. Тъй като не могъл да спи, в 4 сутринта Ахмади решил да преброи хората – едва 290 души, много то тях били съвсем нови, що се отнася до участието в протести. Според Джъстин Уидис именно младежката енергия и ентусиазъм на първите "окупатори" - голяма част от тях ученици и студенти - е ключова за продължителността на протестите на "Окупирай Уолстрийт".


"Окупирай Уолстрийт" - как започна всичко

© ReutersС нарастването на мащабите нарасна и критиката към "Окупирай Уолстрийт"

Организаторите на движението в Ню Йорк първоначално не са знаели, че подобни протести ще започнат да се появяват и в други градове, и им било трудно да повярват, че това може да се превърне в глобално явление.


С нарастването на мащабите се увеличи и критиката към "Окупирай Уолстрийт". Основните оплаквания били срещу престъпността, която възниквала сред демонстрациите, и срещу постоянния шум. Протестиращите бяха обвинени, че им липсват истински цели освен опъването на палатки на обществени места и оплакването от корпоративния свят. Обществената подкрепа също започна да спада. През ноември 33% подкрепяха движението, а 45 на сто бяха срещу него.


"Успяхме да променим диалога в страната от фокуса върху съкращенията в бюджета към създаването на работни места и обръщане на внимание на икономическото неравенство", смята Уидис. "Това, че лагерът в парка "Зукоти" беше премахнат и много протестиращи - арестувани, не означава, че всичко е свършило. Някои от първите на 17 септември вече планират следващия си ход", твърди той.


Организаторите дори не са и помисляли, че движението ще обхване други градове дори извън САЩ

© Reuters

Организаторите дори не са и помисляли, че движението ще обхване други градове дори извън САЩ

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK