Руски ледоразбивач ще достави гориво на блокирано градче в Аляска

Руският акрктически танкер ще се опита да помогне на блокирано градче в Аляска.

Руският акрктически танкер ще се опита да помогне на блокирано градче в Аляска.САЩ направиха изключение от американското морско законодателство за руски ледоразбивач-танкер, за да може той да достави жизнено важно гориво за градче в Аляска.


Това съобщи избраният от щата сенатор Марк Беглич по повод кризата с град Ном с 3600 жители.


Става дума за специално изключение, позволяващо на кораб под чуждестранен флаг да достави стоки между две американски пристанища.
Министерството на вътрешната сигурност е позволило на "Ренда" да се опита да стигне до блокирания от лед пристанищен град, за да разтовари дизелово гориво и бензин.


За всеки случай път ще му проправя "Хийли" - по-мощен ледоразбивач от американската брегова охрана. "Ренда" е собственост на руската компания РИМСКО и е способен да минава през лед с дебелина до малко над 1 метър.


Ако успее, "Ренда" ще достави първите горива за зимата, без които жителите ще бъдат изправени пред остър дефицит и рязко поскъпване на наличните количества.


Ном няма друга връзка със света, освен по въздуха или по вода и не успя да се снабди с необходимите около 1.6 милиона галона горива преди да се появи ледът.


Проблемът се обяснява с лошото време, включително необичайно силната ноемврийска буря, определяна като най-тежката в Северозападна Аляска от десетилетия насам.


"Ренда" носи около 1 милион галона дизел за използване в условията на Арктика, натоварени в Южна Корея. Танкерът трябва да натовари допълнителни 300-400 хиляди галона в Дъч харбър в Аляска и да стигне до Ном някъде към средата на януари.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK