"Справочник за несмъртоносни оръжия" на Пентагона изтече в интернет

"Справочник за несмъртоносни оръжия" на Пентагона изтече в интернет

© (U) Non-Lethal Weapons (NLW) Reference BookСписък с истински и концептуални несмъртононосни оръжия, вероятно собственост на въоръжените сили на САЩ, изтече в интернет, съобщи Би Би Си.


Документът описва подобрени модели на използвано в момента оборудване, както и предложения за нови технология.


Наречен "Справочник за несмъртоносни оръжия", списъкът се смята за съставен от Обединеното управление  за несмъртоносни оръжия към Пентагона (JNLWD). Той разказва за лазери и топлинни вълни, използвани за разпръскване на тълпи, както и предизвикващи гадене вълни, насочени срещу водолази.
Експерти смятат, че документът е бил изготвен като "търговско предложение" за продължаване на финансирането, насочен към Пентагона и Конгреса на САЩ.


Копие на доклада е било получено и публикувано от интернет страницата Public Intelligence, която и в миналото е предоставяла за свободен достъп американски правителствени документи с отношение към националната сигурност.


С обем от над 100 страници списъкът дава подробни характеристики на всяко оръжие, както и възможните странични ефекти и последиците от използването му.  Ефектите на оръжията над човешкото тяло включват временна слепота, глухота и парализа.


Един от примерите е т.нар. Impulse Swimmer Gun, описван като оръжие за "сдържане на водолази и гмуркачи". Оръжието изстрелва "подводна звукова вълна", която въздейства над слуха на гмуркача и му причинява силно гадене.


Евентуален страничен ефект би било въздействието над морския живот. Оръжието е маркирано с етикет "в разработка".


Друга по-необичайна идея е т.нар. Laser Based Flow Modification, който описва как може да бъдат използвани лазери за нарушаване на аеродинамичния поток около крилете на самолет, принуждавайки вражеските летателни машини да променят посоката си.


Концептуален модел на безпилотен самолет с излъчвател на микровълни за спиране на кораби

© (U) Non-Lethal Weapons (NLW) Reference Book

Концептуален модел на безпилотен самолет с излъчвател на микровълни за спиране на корабиДруги несмъртоносни оръжия, които документът описва с етикет "в разработка":


Система за преместване на група хора през определено пространство, изпращайки "топлинен ефект", принуждаващ към "неволно движение"


Електрически импулси към мускулите, които "значително увеличават" времето, в което врагът е недееспособен


Мобилна система, която излъчва мощни микровълни, спиращи двигател на кола от разстояние


Безпилотен летателен апарат, оборудван с излъчвател на микровълни, имащ възможността за спиране на кораби чрез повреда в електрическите им системи


Специалното ведомство JNLWD е създадено през 1996 г. с цел оборудване и използване на несмъртоносни оръжия за американската армия в операциите й в Сомалия и Босна.


"Те измислиха нов вид мисии, които не включваха взривяването на различни неща," коментира Джеймс Люис, експерт по военни технологии в базирания във Вашингтон Център за стратегически и международни изследвания.


"Те разработват технологии за материализирането на това. Не е ясно дали тези неща някога ще видят бял ден, но те се опитват да постигнат това", продължава Люис.


"Един от най-големите проблеми в Ирак беше, че те правеха пропусквателни пунктове, но колите не спираха. Поне в половината от случаите колите бяха карани от невинни хора, но войниците разполагаха единствено с оръжия, за да ги спрат."


В миналото JNLWD са критикувани за изразходването на пари за проекти, които никога не се появяват в реалността. През 2009 г. доклад посочва, че те са похарчили най-малко 386 млн. долара за 50 изследователски проекта, но не са създали нито едно истинско оръжие.


Според Люис документът е разработен, за да бъде представен пред Пентагона и американския Конгрес.


"В него пише – това сме направили,това бихме искали да направим и това е защо искаме да го направим."


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK