The Financial Times: Очаква ни сумрачно бъдеще през 2012 г.

The Financial Times: Очаква ни сумрачно бъдеще през 2012 г.

© Reuters
В началото на 2012 г., която много суеверни хора по света смятат, че е бъде последната за човечеството, британският вестник The Financial Times предлага прогнози от специалисти за развитието през тази година на редица световни проблеми, повечето от които се очаква да продължат и след предсказания от маите апокалипсис.

Ще остане ли еврозоната непокътната?


Мартин Улф: Да. Решимостта на правителствата в групата и преди всичко на Европейската централна банка (ЕЦБ) изглежда достатъчно силна, за да задържи еврозоната поне още една година. Правителствата на уязвимите държави ще продължат политиката на икономии. Ефектът ще бъде смекчен от програмите на Международния валутен фонд в Гърция, Ирландия и Португалия и от все по-силната подкрепа от ЕЦБ за всички тях чрез засегнатите банки вместо чрез пряка намеса на пазара на държавни облигации. Можем да очакваме и допълнителни намаления на лихвите на ЕЦБ, които би трябвало да отслабят негативния ефект.
"Орязването" на дълговете обаче няма да помага вечно. В определен момент еврозоната ще трябва да се върне към силен растеж със сравнително висока инфлация в държавите от ядрото, за да могат да се извършат промените, необходими за конкурентоспособността на уязвимите държави. Вечните икономии почти със сигурност ще се провалят. Очертаващият се мрачен пейзаж на строги мерки през 2012 г. обаче все пак би трябвало да даде добри резултати.


Ще бъде ли преизбран Барак Обама?


Едуард Люс: Да. Победата ще виси на косъм и накрая гласовете на избирателната колегия в Охайо ще се окажат определящи. Въпреки анемичното икономическо възстановяване Обама ще бъде подпомогнат от два фактора – ниската популярност на Мит Ромни сред избирателите от Средния запад и включването в надпреварата на Рон Пол като кандидат на Либертарианската партия. Очаква се той да отклони достатъчно републикански гласове, за да улесни Обама. Тънката му преднина и фактът, че републиканците ще запазят контрола върху Камарата на представителите и ще получат мнозинство в Сената, означава, че вторият мандат на Обама ще започне да куца още от началото.


Площад "Тахрир" в Кайро

© Ройтерс

Площад "Тахрир" в Кайро


Генералите в Египет ще предадат ли властта?


Рула Халаф: Те вече го направиха, дори още да не го осъзнават. Това не означава, че армията ще се върне в казармите без бой или че генералите няма да получат ролята на надзорници и да успеят да прокарат основните си интереси в изборните институции. Новият парламент обаче ще има силна подкрепа от народа. Същото важи и за президента, който ще бъде избран през 2012 г. и официално ще поеме властта от преходното военно ръководство. Ако генералите са научили нещо през последните месеци, то е, че египтяните знаят пътя до площад "Тахрир" и всеки опит да се осуети или забави предаването на властта ще бъде посрещнат с нова вълна от народни протести.


Ще достигне ли кризата на държавните дългове до Великобритания?


Мартин Сандбу: Да, но това не означава, че Великобритания ще фалира. Вместо очакваното възстановяване растежът достигна плато. Това принуди правителството да отложи сроковете, които си постави за постигане на целите за държавния дълг и за дефицита. Една продължителна стагнация или втора рецесия може лесно да влоши допълнително положението с дълга и да породи самосбъдващи се страхове сред собствениците на облигации. Ако това се случи, правителството ще изпадне в трудно положение. То се е вързало толкова здраво за мачтата на икономиите, че не може да отслаби строгите мерки, без да уплаши пазарите. Bank of England може да разшири програмата си за "печатане на пари", за да не позволи повишение на доходността по облигациите. Тази помощ обаче няма да бъде като погалване с перце – стерлингът ще поевтинее, а инфлацията ще се увеличи. Въпреки че няма да обърнат държавните финанси с главата надолу, тези последици може да попарят надеждите на правителството да бъде преизбрано.


Ще дойде ли краят на 30-годишния "пазар на биковете"?


Джон Оутърс: Едва ли, макар че увеличаването на доходността по облигациите скоро ще премине границите както на математиката, така и на логиката. През 1981 г. лихвите по десетгодишните американски облигации почти достигнаха рекордните 16%. Оттогава низходящата тенденция е забележително устойчива и оцеля дори след като Америка неотдавна загуби кредитния си рейтинг ААА.


Тази тенденция обаче предполага, че до края на десетилетието доходността трябва да стане отрицателна. Повишаването на инфлацията или опасенията от дефицита на САЩ може да сложат край на "пазара на биковете" (при който инвеститорите залагат на повишаване на цените - бел. ред.). Преобладават обаче залозите, че наказанието може да се отложи. Държавните хазни бяха единствените сигурни пристанища тази година. Федералният резерв ще продължи да работи за понижаване на лихвите по облигациите, а глобалната икономика вероятно ще остане анемична. За съжаление облигациите нямат конкуренция.


Ще се ускори ли растежът на икономиката към третото тримесечие спрямо същия период на миналата година?


Крис Джайлс: Не. Глобалната икономика се забавя, а заплахата от нова световна рецесия се засилва. През 2011 г. европейските политици демонстрираха, че обещанията им да направят необходимото за спасяването на еврото са били просто празна реторика. Европейската валута остава на ръба и една евентуална грешка може да я бутне в пропастта.


Само този риск е достатъчен, за да приемем, че 2012 г. ще бъде лоша година за глобалната икономика, през която е възможен катастрофален срив на най-голямата икономическа област в света. Само ако европейските политици ни изненадат с цялостен план, естествените възстановителни сили ще помогнат за подобряването на икономическата перспектива по това време догодина.


Руският премиер Владимир Путин

© Ройтерс

Руският премиер Владимир Путин


Ще се превърне ли Владимир Путин в модернизатор и реформатор?


Нийл Бъкли: Не, макар че трябва. Скорошните протести срещу резултатите от парламентарните избори могат да послужат едновременно като пришпорване и като възможност, която Путин да използва в третия си президентски мандат, който той вероятно ще спечели. Той ще може да започне силно необходимите законови, политически и икономически реформи. Все по-голям дял от гласоподавателите вече иска тези промени и би ги подкрепил.


Путин обаче е твърде обременен от миналото си в КГБ, като инстинктивно реагира силно предпазливо и поставя стабилността като приоритет пред структурната промяна. По-вероятно е той да предпочете популисткия вариант да увеличи пенсиите, заплатите в държавния сектор и в армията, като извърши по-повърхностни козметични промени в политическата система. Путин може да съчетае това с по-строг контрол върху интернет, но така той може да не спечели четвърти мандат и да не успее да довърши дори третия.


Ще оцелее ли италианското експертно правителство през 2012 г.?


Гай Динмор: Да. Слабостите на Италия – икономически и политически – са силните страни на Марио Монти. Както той обясни сопнато пред парламента, който обсъждаше неговия пакет от мерки за икономии, той беше избран като професор по икономика да оглави правителство на технократи само заради парализата, в която беше изпаднал дясноцентристкият кабинет на Силвио Берлускони.


Положението в Италия през 2012 г. ще се влоши. Предстоят още икономии. Никоя от основните партии не иска да управлява в такива условия, а и дясноцентристкото, и лявоцентристкото пространство са разединени. Берлускони може би мечтае да се завърне, но ще трябва да изчака, преди да реши дали ще посмее да се кандидатира на изборите в началото на 2013 г.


Проучванията показват, че Монти е двойно по-популярен от своя предшественик. Основните партии ще го оставят да извърши трудната задача, която те не можаха или не пожелаха да свършат.


The Financial Times: Очаква ни сумрачно бъдеще през 2012 г.

© Ройтерс

Израел ще нападне ли Иран?


Джеймс Блиц: Не. През 2012 г. Израел ще изчака да види как ще реагира Иран на новия натиск, който може да принуди режима да започне преговори за ядрената си програма. През януари ЕС ще спре да внася ирански петрол, което допълнително ще затрудни икономиката на Техеран. Натискът може да се засили, ако режимът на Башар ал Асад в Сирия падне, което ще лиши Иран от ключов съюзник в региона. Все пак ислямската република може да не прояви желание за преговори. През 2012 г. тя вероятно ще направи голямата крачка да започне да обогатява уран в реактора си край Кум – съоръжение, скрито под планината, което не може да се разруши по въздух. Почти със сигурност Иран ще засили работата по ядрената си програма. Освен това Техеран може да реагира остро на новите санкции на ЕС и да ги определи като акт на война. 2013 г. все по-ясно се очертава като годината, в която Иран ще започне финалния спринт, за да се сдобие с бомба, или да бъде бомбардиран.


Геополитиката ще предизвика ли нова петролна криза като през 1973 г.?


Хавиер Блас: Не същата. По време на кризата от 1973 и 1974 г. цените на петрола се увеличиха четирикратно. За да се повтори това, те трябва да скочат от $100 на $400 за барел. Но през 2012 г. светът все пак ще преживее много високи цени заради геополитическите сътресения. През 2011 г. Европейският съюз наложи ембарго на либийския и сирийския нефт и обсъжда за 2012 г. аналогична забрана за Иран – третия по големина износител на петрол в света. В резултат цените значително ще се повишат.


Достигнало ли е златото своя връх?


Джак Фарчи: Не. Ще му отнеме известно време, за да си върне репутацията сред инвеститорите след драстичното поевтиняване през последните месеци на 2011 г. Но в крайна сметка доверието в него ще бъде възстановено, дори само заради факта, че инвеститорите имат малко алтернативи в периода на кризата. Инвеститорите само трябва да си спомнят за рисковете, докато политиците в САЩ и ЕС се чудят какви мерки да предприемат за стимулиране на икономическия растеж и овладяване на държавните дългове.


Най-вероятно инвеститорите в Азия и Близкия изток - от централните банки в регионите до фондовете за управление на активи - ще продължават купуват много злато. Макар да има спадове, цената на златото през 2012 г. ще надвиши пика от $1920 за троуйнция през 2011 г. и за първи път в историята ще достигне $2000.


Ще успеят ли учените да потвърдят, че е възможно да се пътува по-бързо от светлината?


Клайв Куксън: Научното откритие на 2011 г. бе наблюдението, че неутрино частиците, които са по-малки от атома, са развили скорост, по-висока от тази на светлината, от лабораторията на CERN край Женева до подземна лаборатория в Италия на разстояние 730 км. Феновете на научната фантастика ликуваха, защото развиването на по-голяма скорост от тази на светлината би позволило да се пътува във времето.


Учените физици обаче приемат скоростта на светлината като абсолютна космическа граница, откакто Айнщайн публикува теорията си на относителността, и подозират грешка в изчисления. Въпросът трябва да бъде решен по един или друг начин през 2012 г. чрез допълнителни експерименти в CERN или в САЩ. Преобладаващото очакване, е че откритието ще оборено от новите доказателства, но аз застъпвам бунтарското виждане, че то ще бъде потвърдено, отваряйки дори вероятно възможността за пътуване във времето. 


Държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън разговаря с дисидентката и носителка на Нобелова награда за мир Аун Сан Су Чжи по време на историческото си посещение в Мианма в началото на декември<br />

© Ройтерс

Държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън разговаря с дисидентката и носителка на Нобелова награда за мир Аун Сан Су Чжи по време на историческото си посещение в Мианма в началото на декември


Аун Сан Су Чжи ще бъде ли освободена до края на годината?


Дейвид Пилинг: Да. Освен това тя ще влезе в парламента, въпреки че прекара 15 от последните 21 години под домашен арест. Новото "цивилно" правителство на Мианма, оглавено от президента Тан Шве, иска да подобри отношенията си със Запада. Цената за това са политически реформи. Някои стъпки вече са предприети – създаване на комисия за човешки права, облекчаване на цензурата и допускане на партията на Су Чжи "Национална лига за демокрация" до избори. Това са безпрецедентни промени за режима. Тан Шве може да направи и допълнителни отстъпки, за да убеди Запада да облекчи санкциите. Възможно е дори той да бъде убеден, че политическите реформи трябва да бъдат цел, а не само средство. Твърде рано е да го обявяваме за Горбачов на Мианма, но също така е твърде рано и да го отписваме.

Коментари (38)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Santa_Claus
  Santa_Claus
  Рейтинг: 488 Неутрално

  еее, просветна ми

  Powerful you have become, the dark side I sense in you.
 2. 2 Профил на bati vi
  bati vi
  Рейтинг: 1313 Неутрално

  То и сляп да си ще го видиш това "сумрачно бъдеще ".

  Меня постоянно преследуют умные мысли! .. Но я быстрее ....
 3. 3 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1935 Неутрално

  "Ще успеят ли учените да потвърдят, че е възможно да се пътува по-бързо от светлината?"

  Това е въпросът над въпросите!Ако отговорът е положителен,1ще сме свидетели на революция в представите ни са вселената,времето и материята!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 4. 4 Профил на pavelsilistra
  pavelsilistra
  Рейтинг: 562 Весело

  "Ще остане ли еврозоната непокътната?

  Мартин Улф: Да. Решимостта на правителствата в групата и преди всичко на Европейската централна банка (ЕЦБ) изглежда достатъчно силна & Вечните икономии почти със сигурност ще се провалят. "

  Абе, тоя Мартин Улф какви глупости говори ? Я веднага да се консултира и поучи от Симеон Дянков, който е на точно противоположна позиция !

 5. 5 Профил на cucing
  cucing
  Рейтинг: 624 Неутрално

  По добре сумрачно, отколкото мрачно.

  ура и да живей!!!
 6. 6 Профил на Мастър Йода
  Мастър Йода
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  Хората, които знаят всичко... Просто не им вярвам.

  Аз не остря моливи, аз руша империи!
 7. 7 Профил на Рубиконан от Балъкимерия
  Рубиконан от Балъкимерия
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Future imperfect = сумрачно бъдеще?
  http://www.ft.com/cms/s/0/effd179c-2bcd-11e1-98bc-00144feabdc0.html#axzz1if0aX666

  Любопитно впрочем е следното пророчество (?) при "амазонката" по въпроса със същия израз още от 2008г. (няма да пускам линк, защото на практика ще е реклама):

  ...the future is radically uncertain. Technological changes already begun could lead to more or less privacy than we have ever known, freedom or slavery, effective immortality or the elimination of our species, and radical changes in life, marriage, law, medicine, work, and play. We do not know which future will arrive, but it is unlikely to be much like the past. It is worth starting to think about it now.

 8. 8 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Бъдещето в България винаги е било сумрачно, а настоящето мрачно. Така че има създаден естествен имунитет у населението, който го предпазва общо взето от несгодите, докато се скита, блеейки и преплитайки крака из държавицата.

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 9. 9 Профил на Мастър Йода
  Мастър Йода
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  [quote#8:"Dehumanizer"]Бъдещето в България винаги е било сумрачно, а настоящето мрачно.[/quote]

  Имаше и един светъл период между 44-та и 89-та, ама ви дойде твърде ярко и решихте да изключите слънцето.

  Аз не остря моливи, аз руша империи!
 10. 10 Профил на Рубиконан от Балъкимерия
  Рубиконан от Балъкимерия
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#8] от "Dehumanizer":
  До коментар [#9] от "Мастър Йода":

  Между минало страшно и бъдеще неясно
  живее един (бел. - все по-) малък народ.
  Свободата му приляга,
  но чепикът го стяга
  и погрешен е всеки нов ход...

  Помните ли тази песен?

 11. 11 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#9] от "Мастър Йода":

  Определено разсъжденията на Тодор Живков за бай Васил и неговото право черво: http://vbox7.com/play:a837cc3e&ef=1 бяха тъкмо един от тия светли моменти, но неблагодарните му колеги от ЦК, пък и останалата висша комунистическа номенклатура предпочете да закрие лавката, а парите от чекмеджето да си подели. На раята бе обяснено, че тя е виновна за съсипията.

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 12. 12 Профил на royal_sperm
  royal_sperm
  Рейтинг: 448 Неутрално

  Ще го д**ат ли бедните?

  Да!

  In real life it is always the anvil that breaks the hammer...” ― George Orwell
 13. 13 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1332 Весело

  До коментар [#9] от "Мастър Йода":

  Ааа за това се обърни към братята си по книжка - те решиха да стават капиталисти с общите пари, че само заплатата не им стигаше.

  Жената е покана за щастие
 14. 14 Профил на RED MAFIA
  RED MAFIA
  Рейтинг: 624 Любопитно

  Congratulations friends!
  http://www.welt.de/multimedia/archive/01258/mac_urknall_BM_Pol_1258226z.jpg
  Big Bang - това е в съответствие с нашите представи и идеи за началото на нашата Вселена, в началото на пространството и времето. Преди това нямаше нищо което може да се описва с методите на физиката. Вселената и цялата енергия са концентрирани в една безкрайно малка точка, безкрайно пъти по-малка от атома на водорода. След това - все още никой не знае защо - Вселената е започнала преди 13,7 милиарда години да нараства експлозивно.

  Когато стоиш достатъчно дълго до брега на реката и гледаш, ще видиш как пред теб по водата преминава трупът на врага ти
 15. 15 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 829 Неутрално

  Тия пък /The Financial Times/ ги очаквало мрачно бъдеще ...
  Дреме ми за тях
  Днес е Йордановден, всичко светло

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 16. 16 Профил на jerry68
  jerry68
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Нищо ново, това вече го слушаме не знам си колко време. То може и да не си много учен за да разбереш ,че работата отива на майната си!

 17. 17 Профил на coffee.bean
  coffee.bean
  Рейтинг: 446 Неутрално

  притеснява ме развитието на Иранската криза и това че Иранците ще поддържат високо нивото на Нефта за да натиската запада
  ето материал http://finance.yahoo.com/news/oil-price-skyrocket-iran-closed-142205272.html

 18. 18 Профил на SeoKungFu
  SeoKungFu
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Пари нема, действувайте !

  ╠╩╦═╬♥∩♥{(::○::SeoKungFu::○:::)}♥∩♥╬═╦╩∞
 19. 19 Профил на confucius2
  confucius2
  Рейтинг: 418 Любопитно

  Яяя....Файненшъл таймс май са минали на врачки.

 20. 20 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 1943 Неутрално

  Много сполучлив избор е "сумрачно" и за статията и за ситуацията.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 21. 21 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 1160 Неутрално

  бахти универсалните спецове са се събрали. Явно разбират от всичко, как така са ги пуснали без да ги питат за по-важни неща? Примерно кой е Вечния Въпрос, дето отговора му е 42

 22. 22 Профил на Мерилин
  Мерилин
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Щяло да бъде сумрачно......с кратки превалявания.

  Поддържането на АСТА е позор, независимо от партийната принадлежност.
 23. 23 Профил на Мартин Akakka
  Мартин Akakka
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Според мен трябва 3-та световна война и преразпределение на капитала !!!

 24. 24 Профил на Gouverneur général
  Gouverneur général
  Рейтинг: 932 Весело

  До коментар [#23] от "yavor31":
  Не преразпределение, а отпадане на капитала .

  1945 г. започна ЗЛАТЕН ВЕК за ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ
 25. 25 Профил на Гуано
  Гуано
  Рейтинг: 675 Любопитно

  Липсва въпросът "Ще се ускори ли глобалното затопляне?"

  Макар че явно на никой не му е вече до него.

  А и щом бъдещето е "сумрачно", виновен ще е парниковият ефект и от там и глобалното затопляне ще се насърчи.

  Обаче глобалното затопляне означава икономически растеж, отпред и отзад, абе нещо се объркало в тоя свет!

  У нас не само смятат свестните за луди, но и лудите за свестни
 26. 26 Профил на БОКУ И ЦВИНОКИО-ПЪТНИЦИ
  БОКУ И ЦВИНОКИО-ПЪТНИЦИ
  Рейтинг: 470 Неутрално

  MАРТИН УЛФ:"Орязването" на дълговете обаче няма да помага вечно. В определен момент еврозоната ще трябва да се върне към силен растеж със сравнително висока инфлация в държавите от ядрото, за да могат да се извършат промените, необходими за конкурентоспособността на уязвимите държави. Вечните икономии почти със сигурност ще се провалят..........................ЕЕЕЕЕЕЕЕЕЙ, БОЖЕ-ДОЖИВЯХ ДА ВИДЯ НЯКОЙ ДА МИСЛИ КАТО МЕН И ДА Е УМЕН ПОНЕ КОЛКОТО МЕН, ХЕЕЕЕЕ, ХЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ.....АРЕ СЕГА АКО ОБИЧАТЕ ОНИЯ ДЕТО ПОДКРЕПЯТ ТЕЗАТА ЗА СТРОГИ БЮДЖЕТНИ ИКОНОМИИ, ДА ПИЯТ ПО ЕДНА СТУДЕНА ВОДА И ДА ПРАТЯТ МНОГО ПОЗДРАВИ НА МЕРКЕЛ , ЧЕ И НА ДЯНКОВ ОТ ПАПАТА....ДЕТЕ СЪС ЗАТВОРЕНИ КЪЛКИ НЕ СЕ РАЖДА!!!

 27. 27 Профил на ivanbaraban
  ivanbaraban
  Рейтинг: 418 Неутрално

  ДЕМАГОГИЯ ПСЕВДОАНАЛИЗИ ОТ КЪСОГЛЕДИ СПЕЦИАЛИСТИ КОИТО НЕ ВЕДЯХА ОГРОМНАТА КРИЗА И СЕГА РАЗВИВАТ ТЕОРИИ ЗА ДА ЗАПАЗЯТ НЕОЛИБЕРАЛИЗМА КАТО СВЕЩЕННА ИСТИНА Никакво отношение към социалните въпроси, никакъв стремеж да се намали безработицата, никаква политическа воля за поддържане на растежа и естествено никакво усилие в защита на Държавата на благоденствието.

 28. 28 Профил на kardinalat
  kardinalat
  Рейтинг: 829 Любопитно

  Ще видим след 366 дни

  и най-умният си е малко прост....
 29. 29 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 822 Весело

  ЕС и еврозоната с политици като Меркозето я чаква много як "сумрак", години напред....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 30. 30 Профил на Quo Vadis
  Quo Vadis
  Рейтинг: 778 Разстроено

  "The Financial Times: Очаква ни сумрачно бъдеще през 2012 г."

  -То май вече започна това сумрачно време ,
  в Северна Корея май има ядрен взрив в Йонгбуне !!!

  Кога Европа ще стане НЕЗАВИСИМА ? (от американската политика )Кога европейските "независимите и свободни" медии ще станат действително свободни ?
 31. 31 Профил на Белият Негър
  Белият Негър
  Рейтинг: 697 Весело

  До коментар [#27] от "ivanbaraban":

  При мерак за растеж,всичко останало отива на заден план.
  Така че ,мисли преди да пишеш!
  Растежа е в основата за всичко случващо се,не без помощта и на тъй-възхваляваната протестантска светска алчност.
  На този свят нищо не се губи,и всеки някой ден ще си плати.

  Действителноста е грешка, породена от липстата на алкохол.Ърнест Хемингуеий.
 32. 32 Профил на lvm
  lvm
  Рейтинг: 418 Неутрално

  " включването в надпреварата на Рон Пол като кандидат на Либертарианската партия"

  ок ок , само дето рон пол вече 30 пъти заяви че ако не получи номинацията от републиканската партия няма да се кандидатира нито като независим нито от либертарианската партия....

 33. 33 Профил на serafin
  serafin
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Ще споделя малко мрачен оптимизъм: Най-тъмно е пред разсъмване. Въпросът е обаче дали сме го достигнали това "пред разсъмване"... А Европа тича в доста различни посоки

  Ако искаш нещо да НЕ бъде свършено създай комисия
 34. 34 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2391 Неутрално

  "Феновете на научната фантастика ликуваха, защото развиването на по-голяма скорост от тази на светлината би позволило да се пътува във времето."

  И как ще стане това пътуване във времето - то времето да не е природен закон като гравитацията?
  Времето е създадено от човек математическо пособие за измерване на продължителността на развитие/действие.
  Все едно някой (мал)Умник да каже, че ако приемем, че 2+2=3, то 4=3.

 35. 35 Профил на ivanbaraban
  ivanbaraban
  Рейтинг: 418 Неутрално  До коментар [#27] от "ivanbaraban":

  При мерак за растеж,всичко останало отива на заден план.
  Така че ,мисли преди да пишеш! МЕРСИ ЗА КОМЕНТАРЯ НО ПИША КАКТО ГО ВИЖДАМ НЕ ПИША МЕМОАРИ А МНЕНИЕ И СЪМ ДОСТА ГОЛЯМ ДА ПРОДЪЛЖАВАМ ДА РАСТА И НЯМАМ КАКВО ДА ДОКАЗВАМ -/ИСТОРИЯТА ЩЕ ГО ДОКАЖЕ/

 36. 36 Профил на ivanbaraban
  ivanbaraban
  Рейтинг: 418 Неутрално


  Преглед на профил
  ivanbaraban МОЛЯ ЗА ИЗВИНЕНИЕ КОМЕНТАР №31 А НЕ ТОЗИ №27 КОИТО СЪМ НАПИСАЛ

 37. 37 Профил на gibi
  gibi
  Рейтинг: 675 Неутрално

  "Феновете на научната фантастика ликуваха, защото развиването на по-голяма скорост от тази на светлината би позволило да се пътува във времето."
  То и сега си пътуваме във времето и това не е никаква фантастика! При това съгласно теорията на Айнщайн по--бързо пътуват тези системи, чиято скорост е по-малка в сравнение с лимита - скоростта на светлината "с". Но, както всички знаем пътуваме във времето само напред! Ето след 2011 доиде 2012, а не 2010! Ето това не могат да разберат феновете на научната фантастика. Пътуването във времето е само напред, тъй като времето е само мерило за събитията случващи се по причинно следствената връзка, а скоростта на системата само определя скоростта, с която се случват тези събития по отношение на друга система, която се движи с друга скорост. И колкото по--бързо по отношение на лимита "с" се движи една система толкова по-бавно стават събитията в е дна система по отношение на подобни събития в друга система, която се движи по-бавно по отношение на лимита "с". Това е, така нареченият "парадокс на близнаците", кйто е следствие от теорията на относителността на Айнщайн. Той гласи, че ако две системи движещи се с различни скорости се срещнат два последователни пъти в пространството, то системата движеща се по-бързо ще бъде отноително "по-млада" при втората среща. Тоест, ако излети космически кораб се един опт двама близнаци, който се движи по затворена орбита със скорост близка до лимита "с" или така наречената скорост на светлината, то при завръщането му на Земята космонавтът близнак би бил младеж, докато посрещащият го с радост негов брат близнак ще бъде старец на преклонна възраст! Откриването на скорост на неутрино по-висока от досегашно смятаната за най-висока скорост на светлината, само би доказало, че лимитът "с" всъщност има по-голяма стойност от досега смятаната такава. тази на скоростта на светлината. И нищо повече! Пътуване назад във времето е логическа безсмислица, когато се разбере, че времето е мерило за причинно следствената връзка. Иначе би било възможно мъртавците да стават от гробовете, да живеят цял живот, като младеят непрекъснато и накрая завършват живота си, като се прибират обратно в утробите на майките си! Поздрави!

 38. 38 Профил на koydae
  koydae
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#9] от "Мастър Йода":
  "Интересно как така цитирания от теб "светъл период" ти е докарал толкова минуси?!


За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK