Шефът на "Росскосмос": Може някой от Земята да влияе на апаратите ни

Шефът на "Росскосмос": Може някой от Земята да влияе на апаратите ни

© "Росскосмос"Владимир Поповкин, ръководител на Федералната космическа агенция на Русия "Росскосмос", предположи, че планираната да изследва спътник на Марс сонда "Фобос-Грунт" може да се е провалила заради това, че някой й въздейства, докато тя е извън обхвата на руските уреди и командване.


Мисията с международно участие се провали, защото след изстрелването в началото на ноември апаратът не успя да потегли към Червената планета и се очаква да падне в края на тази седмица обратно на Земята.


Засега не е ясно защо не се включиха двигателите на "Фобос-Грунт", каза Поповкин. "Непонятни са също честите неудачи с наши апарати в периодите, когато летят над сенчестата за Русия страна на планетата - там, където не виждаме апарата и не приемаме телеметрия от него. Не искам да обвинявам никого, но днес има много мощни средства за въздействие върху космическите апарати и не можем да изключим, че някои от тях не се използват", допълни той, цитиран от агенция РБК.
За защита на руските спътници през 2013 г. ще бъде сглобена система за ретранслация - три спътника "Луч-5" (един от тях вече бе изстрелян през декември 2011г.) "ще ни осигурят видимост в реално време и ще знаем точно какво се случва в конкретния момент".


В интервю за в. "Известия" Поповкин разказва, че "Фобос-Грунт" е проектиран и създаван "в условия на ограничен обем средства, което предопредели рискови технически решения и предизвика проблемност на мисията като цяло".


Ръководителят на "Росскосмос" допълва, че Русия е имала и договорни задължения към Европейската космическа агенция (ESA) и колегите им от Китай.


"Апаратът се създаваше твърде дълго и гаранционните срокове на много възли почти бяха се изчерпали. Ако не бяхме го пуснали в "прозореца" в края на 2011 г., трябваше просто да го изхвърлим и да изгубим вложените в него 5 милиарда рубли."


Поповкин съобщава, че засега космическите кораби "Союз ТМА" идеално се справят с мисиите до Международната космическа станция, но към 2018 - 2020 г. Русия ще се сдобие с нов пилотирам кораб, разработван в момента от ракетно-космическата корпорация "Энергия". Това ще е спускаема 6-местна капсула с приборно-агрегатна част, двигатели и различни битови отсеци.


Той изтъква също, че "скоро Русия ще трябва да реши дали са целесъобразни пилотираните полети".


"Постоянното присъствие на човека в Космоса невинаги е оправдано и би трябвало да преминаваме към експедиции-посещения."

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK