Изследване: Умереното пушене на марихуана не уврежда белите дробове

Изследване: Умереното пушене на марихуана не уврежда белите дробове

© ReutersПушенето на една цигара марихуана на седмица или малко повече не вреди на белите дробове, гласят резултатите от ново 20-годишно проучване направено в САЩ, съобщи "Ройтерс".


Изследователите даже са открили, че пушенето на малко марихуана дори подобрявало някои от показателите на белите дробове поне при младите хора, които употребявали по около две хиляди цигари през живота си.


Новата информация е базирана на изследване сред 5000 младежи в Калифорния, Минеаполис, Чикаго и Алабама. От 1985 г. до 2006 г. учените редовно да разпитвали участниците за консумацията им на марихуана, както и са провеждали тестове какъв обем въздух може да поемат дробовете им.
В марихуаната има много от същите токсини, както и в цигарения дим, но хората, които пушат трева, го правят много по-рядко, отколкото пушачите на тютюн. Според изследователите този факт, както и начинът на вдишване на марихуаната защитават до известна степен белите дробове.


"Няма съмнение, че пушенето на трева предизвиква кашлица", казва д-р Стефан Кертеш от Алабамския университет в Бирмингам, който е работил над проучването. То обаче не дава отговори какви са дългосрочните последици от марихуаната за белите дробове.


В САЩ марихуаната е забранена в повечето щати, но в някои като Калифорния тя може да бъде ползвана за медицински цели

© Reuters

В САЩ марихуаната е забранена в повечето щати, но в някои като Калифорния тя може да бъде ползвана за медицински цели


"Предишни изследвания дават смесени резултати", казва Кертеш. "Някои стигат до изводи, че обемът на белите дробове се увеличава (при пушене на марихуана), но други не откриват това. Трети смятат, че тя вреди."


Учените са открили, че колкото повече цигари са пушени от участниците, толкова по-лоши са ставали резултатите от тестовете, пише в публикация на екипът на Кертеш в списанието на Американската медицинска асоциация. Умереното пушене на марихуана обаче не оказвало видима вреда на белите дробове на участниците.


Откритията обаче не означават, че пушенето на марихуана трябва да бъде разглеждано като подобряващо работата на белите дробове, отбелязват изследователите. В краткосрочен план тревата дразни белите дробове и може да предизвика проблеми сред хората, болни от астма.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK