Започва тиха революция в интернет с домейни .кръсти-го-както-си-искаш

Започва тиха революция в интернет с домейни .кръсти-го-както-си-искаш

© ReutersТиха интернет революция започва днес. Организации от цял свят могат да започнат да кандидатстват за име и да му добавят какъвто си искат домейни вместо досегашните .com, .org, .net и т.н..


Очаква се до 2000 молби да бъдат подадени в ICANN - организацията, която контролира системата за определяне на имената на т.нар. международни домейни от висока класа, разказва "Ройтерс".


След три месеца възможността да се заеме атрактивна територия в интернет домейните ще бъде закрита вероятно за години напред.
Най-радикалният ход в 13-годишната история на базираната в САЩ ICANN има за цел да увеличи конкуренцията и иновациите, като позволи на собствениците на домейни да изграждат нови общности, да подсилят връзките си с клиентите и да предоставят повече власт на потребителите.


"Това е вълнуваща нова глава в историята на интернет. Тя отваря нови фронтове в "имотния сектор" на глобалната мрежа, което носи едновременно възможности и заплаха", коментира Джонатан Робинсън, директор на Afilias, подпомагаща кандидатстването за новите домейни и осигуряваща ключова инфраструктура за .org, .info and .mobi.


Повечето от първата вълна молби се очаква да дойде от собствениците на водещи брандове, които виждат в промяната шанс да станат "по-видими" в онлайн пространството или просто ще действат от страх да не би някой да заграби тяхната интелектуална собственост, ако те не си я апазят навреме.


Кандидатурата струва 185 хиляди долара, първоначалната инвестиция за поддържането на новия домейн вероятно ще излиза около 500 хиляди долара, а годишните разходи - близо 100 хиляди долара. Което означава, че в революцията ще участват само компании и организации със солидни възможности.


Очаква се обаче свои домейни да закупят градове и райони със силна идентичност - например .london или .mumbai, както и компании, желаещи да изградят нова идентичност благодарение на разпознаваеми общности, събрани около домейни като .eco или .gay.


От водещата консултантска компания Melbourne IT, подготвяща молбите на около 100 свои клиенти, твърдят, че най-голям интерес е заявен от секторите на финансите и потребителските стоки. "Те търсят нещо, което биха могли да използват като допълнително оръжие. Банките се стремят към повече утвърждаване в интернет, както и предотвратяване на измами и изграждане на доверие. Производителите на потребителски стоки вярват, че могат да използват това, за да станат по-ефективни в онлайн маркетинга и ангажирането на клиентите", обяснява Стюарт Дърам, директор по продажбите в Европа на Melbourne IT.


Клиентите на сайтове, завършващи с .hsbc, например, могат да бъдат по-сигурни, че те наистина се оперират от едноименната банка. Компанията Canon пък може да даде на своите клиенти разширението .canon и така да поддържа с тях по-добра комуникация и да следи какво си купуват.


Впрочем Canon е само една от шепата компании, признали, че кандидатстват за възможността да оперират домейни със собствения си бранд. Други имена са Deloitte и Hitachi. Повечето предпочитат да останат в тайна, опасявайки се от нежелана конкуренция. ICANN ще публикува подробности за подадените молби след затварянето на сесията през април.


Ако има повече от един кандидати с легитимно право да оперира определен домейн - например .apple може да се оспорва от производителя на iPod и от едноименния звукозаписен лейбъл - от ICANN ще организират наддаване.


Организации за защита на търговските марки в САЩ обаче протестират срещу процеса, защото според тях собствениците на брандове ще се окажат принудени да предприемат скъп и ненужен опит да ги защитят онлайн. ICANN отхвърля усилията им да се променят правилата в последния момент и отговаря, че вече има стриктни критерии за защита на интересите им.


Кандидатите трябва да демонстрират основателни претенции за правата върху интелектуалната собственост и подробно да опишат как възнамеряват да се оперира домейнът. Целта е да се предотврати нанасянето в домейни с чужди и ценни брандове, след което те да бъдат оставени безжизнени, докато текат преговори за продажбата им на законните кандидати за тях.


Таксата от 185 000 долара при кандидатстване е много далеч от близо 10-те долара, с които се регистрира сайт с разширение .com и това също отблъсква т.нар. сайбърскоутъри. Кандидатът трябва да попълни обширен формуляр и покрай справянето със сложната задача се вече се заражда цяла индустрия от посредници и консултанти.


"Това не е нещо, което се попълва за 5 минути и плаща с кредитна карта, както се прави днес с домейна .com", обяснява Дърам от Melbourne IT.


Извън групата на наистина големите брандове, революционната промяна в имената в интернет може да даде шанс на по-малкия бизнес да увеличи шанса си за го забележат в интернет.


С въвеждането на географски домейни фирмите за велосипеди например могат да спечелят от имена като bicycles.london или bicycles.mumbai, особено когато е твърде скъпо да се купи сайтът bicycles.com.


Канадската Big Room кандидатства за домейна .eco и според съоснователя й Жакоб Малтус по този начин екологичотно движение по света по-лесно ще се обедини и ще работи по-добре в бъдеще. Организацията му е подкрепена от някои от водещите световни природозащитни мрежи като Greenpeace и WWF International. С такива партньори ще е по-лесно да се провери дали кандидатстващи за домейна организации наистина са екологични и на симуланти няма да се позволи да добавят .eco към адреса си.


"Екологичната общност никога не е имала свой дом в интернет. Гледаме на .eco като на възможност за по-малки компании или организации. Може би .org не казва достатъчно ясно какво точно правят, а .com не е добра комуникация за мисията им."


Малтус прогнозира, че частни структури ще се опитат да доведат кандидатстването за .eco до аукцион и един от начините това да се избегне е да се привлече подкрепата на природозащитната общност и да се акцентира на повече публичност за кандидатурата на Big Room.


ICANN ще се нуждае от известно време да се оправи в процеса и първото връчване на домейните вероятно ще стане към края на 2012 г. За оспорваните домейни срокът за окончателното решение може да се удължи с години.

Ключови думи към статията:

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1255 Любопитно

  Бе да си ги кръщават както искат - това е напълно резонно! И без това старите домейни вече не са актуални - такава каша е със тях, че вече е смешно. Търговци със домейн .нет
  Но какво става със другия проблем е важното: всеки адрес е комбинация от цифри. А комбинациите вече се свършиха - нали миналата година продадоха последния блок?
  Ще го бъде ли новият протокол Интернет6 или няма да го бъде?
  Ще си правим още един Интернет май - по лесно е

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 2. 2 Профил на Iron Maiden
  Iron Maiden
  Рейтинг: 789 Весело

  Очаквайте скоро com.chucknorris.www

  а също така и вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
 3. 3 Профил на mto
  mto
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  Да почерпят опит от администраторите на.bg домейна как се правят формуляри за доказване на права! Какви са тези своеволия! ;)

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Вместо виц: "Високият морален стандарт в политиката, който зададе ГЕРБ!"
 4. 4 Профил на Iron Maiden
  Iron Maiden
  Рейтинг: 789 Разстроено

  До коментар [#3] от "mto":

  Аз исках да регна govna.bg, ама не го дадоха...

  а също така и вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
 5. 5 Профил на Payakoff
  Payakoff
  Рейтинг: 467 Неутрално

  До коментар [#1] от "skara":

  Протоколът IPv6 се използва и в момента, но не е завършило преминаването изцяло към него. Прилагането му започна на 3 февруари 2011 г. и до октомври 2011 около 3% от имената на домейни и около 12% от интернет мрежите поддържат този протокол: http://en.wikipedia.org/wiki/IPv6

  Post tenebras spero lucem
 6. 6 Профил на Radoslav
  Radoslav
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Очаквам голям интерес към домайните .xxx и .xxl

 7. 7 Профил на elektroe
  elektroe
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Фамилията на тоя Жакоб е доста иронична предвид сферата, в която работи.

 8. 8 Профил на samir
  samir
  Рейтинг: 598 Неутрално

  Друг град със силна идентичност е .pk 9. 9 Профил на Мерилин
  Мерилин
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Кандидатурата струва 185 хиляди долара, първоначалната инвестиция за поддържането на новия домейн вероятно ще излиза около 500 хиляди долара, а годишните разходи - близо 100 хиляди долара. Което означава, че в революцията ще участват само компании и организации със солидни възможности.

  Явно е, че днес и революциите са узурпирани от богатите, а някога са били последния шанс на бедните.

  Поддържането на АСТА е позор, независимо от партийната принадлежност.
 10. 10 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  [quote#9:"Мерилин"]Явно е, че днес и революциите са узурпирани от богатите, а някога са били последния шанс на бедните.[/quote]

  Тук грешиш. Няма революция, която наистина да е правена от масите и в техен интерес.

 11. 11 Профил на biramore
  biramore
  Рейтинг: 564 Неутрално

  Само се чудя дали ще видим .bb или ще е направо .bojkoborisov
  Предимството на bb е че може да се тълкува и като big boss.

 12. 12 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1303 Весело

  [quote#11:"biramore"]Предимствто на bb е че може да се тълкува и като big boss.[/quote]

  Или като big boobs.

 13. 13 Профил на gencho_penchev
  gencho_penchev
  Рейтинг: 451 Гневно

  До коментар [#2] от "Iron Maiden":

  Забрави www.chucknorris.com е хостнат при нас, не го даваме

 14. 14 Профил на Thermobee
  Thermobee
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  .gotze

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Не на ислямската инвазия в Европа!
 15. 15 Профил на hristogd
  hristogd
  Рейтинг: 402 Весело

  Комунистите от БСП вече са платили ".дс"

 16. 16 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1479 Весело

  До коментар [#11] от "biramore":

  .bb е много безлично, по-скоро ще се включи в наддаване за .batman или .messiah

 17. 17 Профил на mto
  mto
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  До коментар [#4] от "Iron Maiden":

  Това е защото нямаш яхта с име "GOVNA" или кучето ти не се казва така - тогава имаш съвсем реални шансове.

  Вместо виц: "Високият морален стандарт в политиката, който зададе ГЕРБ!"
 18. 18 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1125 Неутрално

  Отваря се уникална възможност държавата да окаже реална подкрепа на бизнеса като купи и поддържа домейна .bulgaria и след това имената да се продават на открит търг сред компании, опериращи в България. Така първоначалната инвестиция бързо ще се избие и оттам нататък организацията за управление на домейна (ще трябва да се създаде правителствена такава) ще си покрива разходите - плащане на ИКААН + собствените й разходи, от таксите, които ще събира от собствениците на имената.

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 19. 19 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1429 Любопитно

  [quote#8:"samir"]Друг град със силна идентичност е .pk[/quote]

  Кой е този град, че не мога да захапя?

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 20. 20 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1429 Неутрално

  [quote#12:"Митридат"]

  Предимствто на bb е че може да се тълкува и като big boss.- цитат на коментар #11 от “biramore”


  Или като big boobs. [/quote]

  Или "big balloon".

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 21. 21 Профил на k@lcho
  [email protected]
  Рейтинг: 478 Неутрално

  До коментар [#19] от "VеnRus 2008":

  аз залагам на Перник

  ПС от уникалната регистрация на колите РК ...

  няма кой, значи – аз, няма кога, значи – сега! Control - C Control - V! DONT Control - ME! ... Просто е НАЛИ!
 22. 22 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1429 Весело

  [quote#21:"Kalin"]аз залагам на Перник
  [/quote]


  Аха... За български град въобще не си помислих. Ама верно, че Перник трябва да бъде увековечен с домейн. Даже предлагам .pk-golf

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 23. 23 Профил на Мултикултиджендър-Ариец
  Мултикултиджендър-Ариец
  Рейтинг: 1029 Весело

  До коментар [#10] от "Митридат":

  [quote#10:"Митридат"]Тук грешиш. Няма революция, която наистина да е правена от масите и в техен интерес. [/quote]
  Грешка. Първата църква

  In a time of universal deceit telling the truth is a revolutionary act
 24. 24 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#20] от "VеnRus 2008":

  или beef boiko

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK