Почина лидерът на кипърските турци Рауф Денкташ

Правителството на признатата само от Турция Севернокипърска турска република обяви едноседмичен траур във връзка с кончината на лидера и бивш президент на кипърските турци Рауф Денкташ, съобщи БНР.


Тялото на покойния ще бъде пренесено с военен кортеж до президентския дворец, където в продължение на седмица ще бъде изложено за поклонение. Погребението ще бъде с военни почести като на национален герой в отделна гробница. 


Кипърските турски вестници излязоха с траурни заглавия: "Загубихме нашия отец, водител". Кончината на Денкташ предизвика силен отзвук в Турция.
За милиони турци той ще остане символ на легендарна личност на борбеност и неотстъпчивост в името на турската кауза на остров Кипър. 


Кончината на Рауф Денкташ е непоправима загуба не само за кипърските турци, но и за турската нация. Нашият народ загуби един истински герой, заяви турският президент Абдуллах Гюл. 


Кипърският президент Димитрис Христофиас е призовал кипърските гърци да проявят уважение към чувствата на кипърските турци, скърбящи за смъртта на Денкташ, посочва турският телевизионен канал НТВ. Христофиас се е обадил по телефона на президента на Севернокипърска турска република Дервиш Ероглу и е изразил пред него съболезнования за кончината на Денкташ.


Генералният секретар на ООН Бан ки Мун е изпратил съболезнователна телеграма до семейството на покойния. 


Личността на Рауф Денкташ ще остане в историята и като "мистър Не", защото той бе инициатор на кампанията за отхвърляне на обединението на остров Кипър.


Непоколебимата позиция на Денкташ за съществуването на две самостоятелни държави на острова сега се поддържа активно от лидера на кипърските турци Дервиш Ероглу, който е негов политически ученик.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK