Вместо палатки участниците в "Окупирай Давос" издигнаха иглута

Участници в акцията "Окупирай Давос" държат транспарант с надпис: "Не позволявай да решават вместо теб! Окупирай Световния икономически форум!" пред едно от иглутата в протестния лагерАктивистите от движението "Окупирай Давос" протестираха срещу участниците в Световния икономически форум в швейцарския курорт, като за разлика от съмишлениците си по света издигнаха лагер не от палатки, а от иглута, пише Reuters.


В окончателния си вариант лагерът трябва да включва два отоплени вигвама, една полева кухня и ледени колиби, в които могат да се подслонят около 50 души при минусови температури. Първото иглу беше построено за пет часа.


Форумът в Давос, който събира политици, директори на централни банки и едри бизнесмени, е смятан за символ на глобализацията и очаквано попадна под прицела на последователи на движението "Окупирай Уолстрийт", което протестира срещу силното влияние на най-богатата прослойка от обществото върху световната икономика.
През миналата година полицията в САЩ и други страни разчисти много палаткови лагери, а заради студа през зимата в Северното полукълбо протестното движение загуби сила.


Председателят на младежката организация на Швейцарската социалдемократическа партия Давид Рот оглежда отвътре първото построено иглу в лагера

© Ройтерс

Председателят на младежката организация на Швейцарската социалдемократическа партия Давид Рот оглежда отвътре първото построено иглу в лагера


"Решенията на малцина ни докараха до кризата от последните години, а сега същите хора се представят за решението на проблемите, които създадоха", коментира Давид Рот, председател на младежкото крило на Швейцарската социалдемократическа партия пред журналисти в ледения лагер, издигнат с разрешение на властите близо до гарата в Давос. "Това решение е погрешно, защото е недемократично и цинично. Демокрацията е правилният път не само за арабските държави, но отново е спешно необходима и тук, на Запад."


Швейцарските "окупатори" поканиха активисти от цял свят да се присъединят към тях в лагера от иглута, издигнат срещу силно охраняваната сграда, в която се провежда Световният икономически форум. Рот твърди, че поддържа контакт с организаторите на форума и ще се опита да установи диалог между делегатите и представители на протестното движение.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK