Градското население на Китай надмина селското за първи път в историята

Жилищни блокове в Хонконг

© Ройтерс

Жилищни блокове в Хонконг



През последната година в градовете в Китай са живели повече хора, отколкото в селата, което се случва за първи път в историята на страната, съобщава Reuters. Новината илюстрира процеси във втората икономика в света, които могат да променят картата на световното производство.


Малко над 51% от 1.35-милиардното население на Китай са живели в малки и големи градове към края на 2011 г., съобщи китайското Национално статистическо бюро. Делът на градското население надхвърли половината след трийсетгодишен бърз растеж на икономиката на най-многолюдната държава.


Докато фабриките в делтата на Перлената река се множаха, стотици милиони китайци се преселваха към градовете в търсене на работа, с което помогнаха цените на китайските стоки да останат ниски. Според експерт по развитието на делтата обаче в последно време работниците искат все по-високи заплати и по-добри условия за работа, за да компенсират поскъпването на имотите и живота.




"Това е ясен сигнал за всички инвеститори – евтината китайска работна ръка остава в миналото и никога няма да се върне", коментира Чън Дзянсан, професор в Гуандунската академия за социални науки. "Доколкото знам много заводи тук се местят в държави като Виетнам и Камбоджа заради по-евтината работна ръка".


През 2011 г. селското население в Китай е намаляло с 14.6 млн. души – колкото е цялото население на Камбоджа. Скоростта на урбанизацията обаче намалява, а с нея и потокът от работници към градовете. Въпреки това голямото преселение ще продължи да поддържа растежа на китайската икономика с години.


Мъж се любува на панорамната гледка на нощен Шанхай през прозорците на Шанхайския финансов център

© Ройтерс

Мъж се любува на панорамната гледка на нощен Шанхай през прозорците на Шанхайския финансов център


Бързото стареене на китайското население допълнително свива дела на работоспособните. Броят на китайците над 65-годишна възраст е близо 123 млн. души – почти колкото населението на Япония.


Намаляването на потока от търсещи работа е един от факторите за прогнозирания по-скромен растеж на китайската икономика с около 7% между 2011 и 2015 г., значително по-малък от двуцифрените стойности през голяма част от последното десетилетие, обяснява директорът на статистическото бюро Ма Дзянтан.


Анализаторите спорят дали Китай наближава или пресича предела на Люис – точката, след която според теорията на едноименния икономист заплатите в развиващите се страни започват да растат рязко, след като изчезне "излишната" работна ръка в селските райони.


Около 51% от 7-милиардното население на света живее в градовете по данни на ООН. В развиващите се държави делът на селското население е по-голям от този в развитите. В Индия, която е втората най-многолюдна страна, едва 30% от хората живеят в градовете, а в САЩ 82% от населението е градско.


По повод новината заместник-директорът на Китайската асоциация за изследване на труда Су Хайнан коментира: "Това е крайъгълен камък за урбанизацията в Китай, но е твърде рано да се каже, че потокът на работна ръка към градовете пресъхва. Китай все още е насред процеса на урбанизация, което означава, че още много хора ще се преселят в градовете".


Жена бере тютюн в селски район в провинция Юнан

© Ройтерс

Жена бере тютюн в селски район в провинция Юнан


Средната заплата в Китай вече расте, макар и от ниско ниво. През 2011 г. годишните разполагаемите доходи на глава от населението в градовете са се увеличили с 14% до 21 810 юана ($3500) спрямо 2010 г., а в селските райони – с 18% до 6977 юана ($1105).


Разликата в приходите на хората в градовете и селата обаче е трудна за установяване, тъй като Китай не публикува данни за Коефициента на Джини, който отчита социалното разслоение в държавите, вероятно защото не може да се сдобие с надеждни данни за доходите на най-богатите градски жители. За селските райони обаче коефициентът в края на 2011 г. е бил 0.4, което е индикатор за средно голяма разлика в разпределението на богатството (при коефициент 1 разделението между богати и бедни е най-силно, а при 0 благата са разпределени най-равномерно).


Това няма да спре заплатите в заводите и другите работни места да растат, отбелязва Су. "Работната ръка ще продължи да бъде изобилна, но работниците ще стават по-взискателни по отношение на заплати и други облаги", коментира той.

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 1374 Любопитно

  До 10 г. следва демографска катастрофа, кръгла маса и мирен преход.... Най-смешни ще бъдат китайските мутри разбира се... ХАХА

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 2. 2 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1441 Весело

  Така е, щом числата го твърдят, ама е така само номинално. И там, както и у нас, градовете са залети от... селяни, които продължават да се държат селски.

  Преди две години бях в страната и разгледах един жилищен небостъргач. Е - то си беше вертикално село. Със сергии по коридорите и своевременно омърляни жилищни помещения. Мярнах и дребен добитък. А асансьори до 10-тия етаж просто нямаше. Вероятно за да не губят заселените там селяни физическата си форма

  Свобода за Надежда Савченко!
 3. 3 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1441 Неутрално
 4. 4 Профил на plumpschi
  plumpschi
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  Като гледам общо взето пътя е един и същ... по света и у нас.

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 6. 6 Профил на Тиберий Баръмов
  Тиберий Баръмов
  Рейтинг: 524 Разстроено

  До коментар [#1] от "spas27":

  Уви прав си. Унищожаването на селото води до катастрофа, даже и в мисленето. Ако не вярвате, вижте българина преди и след 1944 например.

 7. 7 Профил на Ангелин
  Ангелин
  Рейтинг: 696 Весело

  Влиза един китаец в магазин за хранителни стоки:
  -Синг янг кока-кола!
  -Една бутилка,каквоооо?

  "Истината се нуждае от хора, които не се боят да я казват и да се борят за нея." Пенчо П. Славейков
 8. 8 Профил на lulumba
  lulumba
  Рейтинг: 466 Весело

  Гледайте и се любувайте на китайските градове:

  http://en.wikipedia.org/wiki/Chinese_cities

 9. 9 Профил на twe38546258
  twe38546258
  Рейтинг: 925 Неутрално

  До коментар [#1] от "spas27":

  Китаиските мутри не са чак толкова смешни- носят сатъри и са мезмилостни. Виждал съм много китайци с отрязани пръсти!
  Хубавото им е че обикновено рекетират и измъчват само свои и заради това не се вдига много шум около тях!

  Платон ми е приятел, но истината ми е по-голям приятел.
 10. 10 Профил на 3аНиЗа
  3аНиЗа
  Рейтинг: 2149 Любопитно

  "...стотици милиони китайци се преселваха към градовете..." - далече са още от нас в БГ, а и нямат и понятие още от Граждани за Европейско РБ, Б за Гражданите...

  Коментиране на анализираното, вече...
 11. 11 Профил на ХДС(CDU)
  ХДС(CDU)
  Рейтинг: 524 Любопитно

  Струва ми се, че доходите на китайците вече задминават тези на българите или ако статистиката не е точна, то това ще стане през следващите няколко години.

 12. 12 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 3695 Неутрално

  До коментар [#8] от "lulumba":

  Това е само витрина.
  Масовата реалност е както казва колегата "GogoPG".

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 13. 13 Профил на tralala2010
  tralala2010
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Дали имат села с население колкото нашата София?

 14. 14 Профил на hemus
  hemus
  Рейтинг: 506 Любопитно

  До коментар [#8] от "lulumba":

  Интересно , не знаех ,че най големият град е някакъв Чонгкинг с население 28млн.

 15. 15 Профил на Мушморок
  Мушморок
  Рейтинг: 1212 Весело

  [quote#11:"ХДС"]Струва ми се, че доходите на китайците вече задминават тези на българите[/quote]
  Мани не думай..... тия направо удариха и хамериканци и европейци в земята....
  Гордост за родните азиатофили.

  "Най-голямото неравенство е да изравняваш неравните неща" - Аристотел
 16. 16 Профил на gorid
  gorid
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Увеличаването на градското население,води до увеличаване потребноста от повече и по разнообразни храни. Китайското сел.стоп. почти е изчерпало възможностите си от увеличаване на производството. Китай ще бъде все по-голям играч на световния пазар на храни. Дано бюрократите от Брюксел им светне.

 17. 17 Профил на Roger
  Roger
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Там градовете никнат като гъби,много интересни статии съм чел.Но китайското правителство трябва много да внимава- спре ли този растеж на икономиката е доста вероятно режимът да рухне.А това ще е зле за цял свят(икономически).

  НЯМА ПО-ПРОСТ НАРОД ОТ БЪЛГАРСКИЯ.
 18. 18 Профил на valkiry
  valkiry
  Рейтинг: 466 Неутрално

  САКЪН - МАГАЗИНЧЕТАТА ПО ЕДИН ЛЕВ КЕ ПАДНАТ !!!

 19. 19 Профил на buzzard
  buzzard
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Китай , разчитайки само на евтина работна ръка от селата може да расте 10-15 години. След това още толкова може да расте благодарение на ръст на производителността и оптимизация на производствените практики. След 30 години те ще са държавата с най-висок БВП, особено ако някак намерят начин да сринат долара като резервна валута. варианта еврото като резервна валута също ги устройва.

 20. 20 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4756 Любопитно

  Това няма да спре заплатите в заводите и другите работни места да растат, отбелязва Су. "Работната ръка ще продължи да бъде изобилна, но работниците ще стават по-взискателни по отношение на заплати и други облаги", коментира той."

  До тук с митовете, че повечето китайците живеели с една купичка ориз на ден! С развитието на китайската икономика, растат и заплатите на работниците... стандарта на живот също се повишава!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK