Стотици интернет страници протестират срещу SOPA

Стотици интернет страници протестират срещу SOPA

© Creative CommonsGoogle, свободната енциклопедия Wikipedia, Craigslist, мрежата от комедийни сайтове Cheezburger, платформата за блогове Wordpress, информационната страница The Huffington Post и други сайтове се включиха в протеста срещу готвения от американския Конгрес закон срещу онлайн пиратството - Stop Online Piracy Act (SOPA).

Дневник и Капитал се присъединяват към протеста на глобалната онлайн-общност.

Защо?


Законът има за цел да се бори с нарушителите на авторски права в глобалната мрежа, като принуди интернет компаниите да блокират достъп до външни сайтове, които предлагат материал, който нарушава законите за интелектуалната собственост. Това ще създаде проблеми и на други технологични компании като Google и Facebook.


Очаква се днес протестът срещу SOPA да повлияе на работата на десетки милиони интернет потребители. Не всички страници обаче последваха примера на Wikipedia в спиране на достъпа до услугите си. Google затъмни логото си и натискането му води потребителя до информационна страница за протеста.
Във вторник групата NetCoalition, включваща гиганти като Google, Yahoo, Amazon.com, eBay и Wikipedia, започна излъчването на радио опознавателна кампания, описваща потенциалните вреди от приемането на SOPA.


Със съобщение защо 24 часа няма да работи, англоезичната страница на Wikipedia посреща цял ден потребителите.

© Reuters

Със съобщение защо 24 часа няма да работи, англоезичната страница на Wikipedia посреща цял ден потребителите.


Драстичните мерки, взети от интернет гигантите, описват какво би се случило, ако регулациите на SOPA встъпят в сила. "Искаме да дадем на хората силен пример, какво би се случило, ако съдържанието бъде блокирано," казва управляващият редактор на блога Boing Boing Роб Бешиза, цитиран от USA Today.


"Черният екран е алармиращ," казва Бен Хъ, изпълнителен директор на мрежата комедийни сайтове Cheezburger. Много страници обаче предлагат на потребителите да се запознаят с протеста и да продължат разглеждането на интернет страниците си, защото не могат да си позволят да загубят аудитория.


Как SOPA може да удари и вас?


Скандалният проектозакон Stop Online Piracy Act или SOPA, който се обсъжда в момента в САЩ, има потенциал да разруши фундамента на интернет във вида, в който го познаваме в момента. Ето защо:


  • - На първо място той позволява на щатската държавна администрация да изисква от американските сайтове и търсачки да блокират всички линове към интернет-страници, за които има подозрения, че нарушават авторски права.
  • - Забранява публикуването на текстови реклами и банери на подобни сайтове
     
  • - Позволява блокирането на финансови транзакци през щатски системи за разплащания
     
  • - Позволява блокирането на адреси на сайтове в системата на DNS-сървърите.
     
Всичко това би позволило на администрацията на САЩ да въведе цензура на интернет-съдържанието в глобален мащаб под предтекст "защита на авторските права". От своя страна сайтовете ще бъдат принудени да се самоцензурират, защото само един линк би могъл да бъде предтекст за блокиране на целия достъп до тях.
 

Протестна черна лента се появява и на търсачката Google, която подкрепи протеста.

© Reuters

Протестна черна лента се появява и на търсачката Google, която подкрепи протеста.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK