Бизнесът в Германия иска от правителството по-ясен план за прехода към зелена енергия

Бизнесът в Германия иска от правителството по-ясен план за прехода към зелена енергия

© ReutersСлед като обяви, че ще се откаже от ядрената енергетика, германското правителство попадна под натиск от страна на бизнеса да представи мерките за енергийния преход, съобщи Reuters.


"Промяната е политическо решение без техническа концепция зад себе си. Много съм притеснен, че времето изтича", заяви в четврътък Щефан Раймелт, изпълнителен директор на GE Energy Germany.


Миналата година след ядрената криза във Фукушима Берлин взе решение да изключи всички ядрени реактори то 2022 г. Според Reuters предизвикателството се корени в това, как да се замени евтиното електричество с възобновяема енергия, която сама по себе си е непредсказуема.
Според министъра на икономиката Филип Рьослер преходът ще бъде споделена задача между правителството и индустрията. Рьослер участваше в годишната конференция на бизнес изданието Handelsblatt, посветена на енергетиката. "Когато има план, не е работа на правителството да започне да изгражда, а на свободната икономика", каза той.


Според бизнес лидерите обаче трябва да има повече стимули за инвестиции в гъвкави електроцентрали, захранвани с газ, когато метеорологичните условия не могат да осигурят вятър или слънчева енергия или когато потреблението на ток стане много високо.


Притесненията на компаниите включват несигурните субсидии в нови нишови сектори като слънчевата енергия, отмиране на традиционните бизнес модели за комуналните услуги и конфликт между министрите на икономиката и на околната среда за това, кой да ръководи процеса по прехода.


Според изпълнителния директор на енергийния гигант Юрген Гросман са необходими повече средства за високоволтови електропреносни мрежи в региони, където този процес е в застой заради неясното законодателство или противопоставяне от страна на обществото. Много компании недоволстват, защото милиарди евро се изляха в субсидиране на зелена енергия, за да се създаде децентрализирано електроснабдяване, вместо да се финансира инфраструктурата.


Клаус Заутер, изпълнителен директор на германската компания за биогорива Verbio, смята, че държавната банка KfW (създадена през 1948 г. като част от плана Маршал), трябва да осигури част от инвестициите. "Държавата трябва да поеме известен риск тук", казва Заутер.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (40)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Вальо
  Вальо
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Ако бизнесмен вземе грешно решение, може да остане на улицата. Ако политик или държавен служител вземе решение, което е зле за държавата(община, държавно предприятие) може да получи значителна сума по сметката си или да спечели избори. Не случайно в правителствата на България от 20 години насам, почти няма хора, дошли от бизнеса. Само консултанти……

 2. 2 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2002 Неутрално

  Това е само една от серията статии по въпроса, ето и една от вчера от Ханделсблат (ползвайте гугъл преводач при нужда). Токът за потребители вече е 50 стотинки/квч и тепърва има да се качва още. Само с една особеност: че германската индустрия ползва ВЕИ-мощностите, измислени и изградени от нея у дома като референтни проекти, за да продава технологията по цял свят. Докато ние сме едни бедни ползватели, нищо друго. Така че внимавайте какво ви пробутват, стане ли въпрос за толкова пари, нещата загрубяват!

  http://www.handelsblatt.com/unternehmen/industrie/warum-unser-strom-wirklich-so-teuer-ist/6071810.html

 3. 3 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1104 Неутрално

  "Според бизнес лидерите обаче трябва да има повече стимули за инвестиции в гъвкави електроцентрали, захранвани с газ, когато метеорологичните условия не могат да осигурят вятър или слънчева енергия или когато потреблението на ток стане много високо."

  Има и друг начин, предложен от професора в MIT Daniel Nocera.
  www.youtube.com/watch?v=KTtmU2lD97o
  Слънчевата енергия може да се съхранява чрез съвременна технология за електролиза на вода. Според неговите изчисления за едно домакинство са достатъчни ТРИ ЛИТРА вода, а за съхраняване енергията произведена за един ден на цялата планета, е необходима вода колкото един басейн с олимпийски размери. По този начин енергията ще може да се произвежда, съхранява и използва на едно и също място, в домовете ни, и ще отпадне необходимостта от пренасянето и.

 4. 4 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 845 Неутрално

  До коментар [#3] от "BlueWater":

  Напълно си прав, но мисля, че е по-добре да се ползват квартални децентрализирани устройства, които акумулират енергията от всички ВЕИ в квартала и при нужда връщат необходимото количество енергия към потребителите. На същото това место ще е изгодно да се монтират и мини агрегати работещи на газ за крайна мярка, ако акумулираната енергия тъй или иначе е недостатъчна в даден момент. Окрупняването ще доведе до понижаване на стойността на съоръжението и съответно ще излезе по-евтино за всяка сграда от квартала. Инак е възможно да се монтира и във всяка къща, но стойностно вероятно ще излезе много повече, всичко това да се дублира във всеки дом.
  Бъдещето е на децентрализираните енерго системи, но има определени хора които правят всичко възможно това бъдеще да е колкото се може по-далечно

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 5. 5 Профил на Мерилин
  Мерилин
  Рейтинг: 810 Весело

  Бъдещето е в зелената енергия и то ще дойде независимо от днешния ни скептицизъм, чувала съм че Кайзер Вилхелм Втори бил казал:автомобилът е временно явление, аз вярвам в коня.

  Поддържането на АСТА е позор, независимо от партийната принадлежност.
 6. 6 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2161 Неутрално

  ...... трябва да има повече стимули за инвестиции в гъвкави електроцентрали, захранвани с газ, когато метеорологичните условия не могат да осигурят вятър или слънчева енергия или когато потреблението на ток стане много високо.
  ----
  Достатъчно е едно хубаво изригване на вулкан примерно Стромболи в южна Италия и в ЕС слънце няма да има скоро !
  Изгарянето на петрол,въглища,газ и дървесина е най-голямото човешко малоумие от което печелят само няколко мегакорпорации.
  За сега няма нищо по ефективно от атомната енергия ... по-добре да се дават милиарди за да могат да се обезопасяват атомните централи.
  Ядрената криза във Фукушима беше от това ,че не бяха предвидили цунами а само земетресения.

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 7. 7 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1104 Неутрално

  [quote#4:"traveler1"]Напълно си прав, но мисля, че е по-добре да се ползват квартални децентрализирани устройства, които акумулират енергията от всички ВЕИ в квартала и при нужда връщат необходимото количество енергия към потребителите.[/quote]

  Моля, гледайте видеото към което съм дал линк, в него има много интересни и данни и изводи за това какви са възможностите за бъдещето на енергодобива. Целта е този начин на съхраняване на е, той да се приложи навсякъде и в не развитите и слабо развити държави.

 8. 8 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1104 Неутрално

  [quote#6:"comandante"]За сега няма нищо по ефективно от атомната енергия ... по-добре да се дават милиарди за да могат да се обезопасяват атомните централи. [/quote]

  Сори, ама няма как да стане.
  1. Добива на уран намалява поради изчерпване на залежите.
  2. За да се задоволи прогнозното нарастване на нуждата от енергия в световен мащаб, би трябвало да се пуска нова атомна електроцентрала всяка седмица. Освен това ще трябва да се строят и други, заместващи тези които излизат от експлоатация.

 9. 9 Профил на Ернесто
  Ернесто
  Рейтинг: 524 Неутрално

  И аз си имам атомна централка в Германия и няма как да се радвам че ще ми я затворят заради някакви си слънчеви, вятърни и други чисти енергийни източници.
  И в БГ премиерът Б.Б. е против чистите вятърни генератори защото ще изместят изгарянето на милионите тонове въглища, вятарът бил скъп .

 10. 10 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#2] от "cinik":

  [quote#2:"cinik"]Токът за потребители вече е 50 стотинки/квч и тепърва има да се качва още.[/quote]

  А субсидията за най-малките фотоволтаични системи вече е 0.24 евро за киловат час, т.е. вече "субсидията" е по-малка от цената на тока, който ти продава НЕК, т.е. това начи, че за огромна част от германците е по-евтино да си предплатят тока за десетилетия напред, като си инсталират фотоволтаична система на покрива:

  http://www.electroiq.com/articles/pvw/2012/01/germany-mulls-solar-fit-cuts-caps-after-blowout-2011.html

  До 3-4 години "субсидията" ще стане по-малка от цените на токът за индустрията и тогава и за индустрията ще е по-евтино да си предплати тока с инвестиции във фотоволтаици.

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 11. 11 Профил на kardinalat
  kardinalat
  Рейтинг: 925 Любопитно

  Добре да се прочете статията. Тези проблеми се задават с огромна сила и към нас.

  и най-умният си е малко прост....
 12. 12 Профил на Йордан Янков
  Йордан Янков
  Рейтинг: 545 Неутрално

  До коментар [#10] от "Distributed":


  Малееееййй Ти верно си неграмотен И от тази статия дето я цитираш нищо не си разбрал А с това че "за огромна част от германците е по-евтино да си предплатят тока за десетилетия напред, като си инсталират фотоволтаична система на покрива" просто утепа рибата

 13. 13 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#12] от "Йордан Янков":

  Знам знам, прост съм, нищо не разбирам, всичко в сайтовете за ВЕИ е лъжа, ВЕИ нямат никакъв смисъл, всички държави по света - Германия, Китай и т.н. са по-прости от теб.

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 14. 14 Профил на Йордан Янков
  Йордан Янков
  Рейтинг: 545 Неутрално

  [quote#13:"Distributed"]Знам знам, прост съм, нищо не разбирам, всичко в сайтовете за ВЕИ е лъжа, ВЕИ нямат никакъв смисъл, всички държави по света - Германия, Китай и т.н. са по-прости от теб.[/quote]

  Че е лъжа, лъжа е, но това дето си го пуснал като линк си е самата истина, но ти не може да я разбереш. Най-лошото при теб е не, че ти липсват данни, а че в училище не са ти дали подготовка да интерпретираш данните, да ги разбираш. А още по-лошото е, че ти не си единствения - става дума за образователна катастрофа в световен мащаб. Колкото до Германия и Китай - на този свят никой не абониран за безгрешност. Точно пък тези две нации в историята си са демонстрирали неведнъж страхотни достижения във всяка една област, така и страхотни издънки, които са им преобръщали развитието с краката нагоре. Но май и това не можеш да го разбереш.

 15. 15 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#14] от "Йордан Янков":

  Ясно ясно.

  2012та ще е толкова лоша за фотоволтаичната индустрия, че всички фабрики ще бъдат затворени и повече никога няма да произвеждаме тъпите модули.

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 16. 16 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#14] от "Йордан Янков":

  Въобще не мога да проумея, защо си мислите, че да фалират 20-30% или пък 50-60% от фотоволтаичната индустрия, е нещо лошо.

  Преди 100 години в САЩ е имало над 100 производителя на автомобили, за 20-30 години са намалели до под 10, но никой не е спрял да произвежда автомобили.

  Вие изглежда не можете да проумеете, че ПАЗАР ЗА PV ИМА и ЩЕ има. И докато има пазар ще има и производители, конкуренция, намаляване на цените, оптимииране на технологиите и подобряване на технологиите.

  Някак си не може да ви стигне до централния мозък това.

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 17. 17 Профил на Йордан Янков
  Йордан Янков
  Рейтинг: 545 Неутрално

  [quote#16:"Distributed"]Някак си не може да ви стигне до централния мозък това.[/quote]

  На теб не може да ти стигне до централния мозък, че пазар за PV има и ще има само ако има субсидии - независимо колко пада цената им. Да, но възможността да има субсидии не е безкрайна. Самият факт, че има субсидии говори, че всъщност пазар няма - това е политически създадена конструкция, която зависи от политически фактори, а не пазарни. В момента когато тези политики не могат да бъдат финансирани от реалната икономика или ако стане някаква смяна на парадигмата в управленските кръгове, твоя т.нар. PV пазар отива в небитието. Най-големият майтап е, че напоследък ти цитираш статии, които черно на бяло ти го казват това, но уви ти не го разбираш. Ти просто не можеш да мислиш системно, а и си натъпкан и с някакви много превратни представи за икономиката. За всеки производител падането на цените е равносилно на бавна смъртна присъда, но за теб това е признак на просперитет. За всеки инвеститор падането на субсидиите означава по-лоша възвращаемост, но за теб това е небивал успех. Абе пълна трагедия ...

 18. 18 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#17] от "Йордан Янков":

  Всичките тези приказки, щяха да са вярни, ако нямаше три-четири малки детайла:
  - Не само ВЕИ се субсидират, а всички сектори в енергетиката
  - Все повече се затягат регулациите за замърсяване, т.е. все по-малко negative externalities
  - При изтъняване на бюджетите ще се намаляват всички субсидии в енергетиката, а тези за ВЕИ са най-малките
  - Ще има цена на СО2 емисиите, колкото и да не ви се иска на антизатоплиситите.

  Тези неща правят ВЕИ по-конкурентни от ТЕЦ-а и АЕЦ-а, а и много други, които обаче, са ви в сляпото петно.

  А това, че падането на цената не отваря нови пазари когато няма субсидии е пълна глупост.

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 19. 19 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 868 Неутрално

  [quote#17:"Йордан Янков"]На теб не може да ти стигне до централния мозък, че пазар за PV има и ще има само ако има субсидии - независимо колко пада цената им. [/quote]

  Осъзнавате, че това значи и :

  пазар за PV има и ще има само ако има субсидии - дори и ако цената им е НУЛА.

  А ако им стане цената отрицателна, пак ли няма да има пазар?

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 20. 20 Профил на Йордан Янков
  Йордан Янков
  Рейтинг: 545 Неутрално

  [quote#18:"Distributed"]
  - При изтъняване на бюджетите ще се намаляват всички субсидии в енергетиката, а тези за ВЕИ са най-малките
  [/quote]

  С тази мааааалка подробност, че субсидиите за ВЕИ като абсолютни числа наистина са най-малки, но като съотношение субсидия/произведена енергия са в пъти по-големи от другите. Да не говорим, че субсидиите за ВЕИ са възможни САМО заради субсидиите (доколкото и където ги има) на другите енергоизточници. В момента в който наистина останат само правилата на пазара ВЕИ ще са мъртви - в буквалния смисъл на думата. Просто няма кой да им плаща да работят неефективно.

 21. 21 Профил на Йордан Янков
  Йордан Янков
  Рейтинг: 545 Неутрално

  [quote#19:"Distributed"]А ако им стане цената отрицателна, пак ли няма да има пазар?[/quote]

  В някоя друга Вселена, в която законите на термодинамиката са други ... може и да има такъв пазар. Живееш в някакъв свой измислен свят, като най-вероятно някой ти плаща затова - иначе не мога да си представя как ще си изкарваш сам хляба с този начин на мислене. Ти не можеш да съобразяваш елементарни неща. Още по-лошото е, че категорично отказваш да започнеш да мислиш.

 22. 22 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#20] от "Йордан Янков":

  Айде стига глупости Както ви казах вече 10 пъти, ще поживеем, ще видим, но най-вероятно и след 5-10 години пак ще ги въртите същите глупости на латерната.

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 23. 23 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#21] от "Йордан Янков":

  Има много случаи и примери, когато цената на нещо става отрицателна, просто ви провокирах, защото вие очевидно не осъзнавате смисъла на това:

  [quote#17:"Йордан Янков"] пазар за PV има и ще има само ако има субсидии - независимо колко пада цената им.[/quote]

  Това значи, че никой няма да иска PV дори и да им го подаряват, дори и пари да им дават с PV-то.

  Надявам се разбирате, колко голяма глупост сте казали.

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 24. 24 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#20] от "Йордан Янков":

  А и да не забравяме - ИЗНЕНАДА - субсидиите за ВЕИ не са константни, а постоянно намаляват.

  За разлика от останалите субсидии.

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 25. 25 Профил на Batko Mahno
  Batko Mahno
  Рейтинг: 753 Неутрално

  До коментар [#24] от "Distributed":

  Да де, затова и вече няма пазар за фотоволтаици в България, след като се промениха преференциите и интереса силно намаля...

  Вечно молодой - вечно пьяный!
 26. 26 Профил на Йордан Янков
  Йордан Янков
  Рейтинг: 545 Неутрално

  [quote#23:"Distributed"]Това значи, че никой няма да иска PV дори и да им го подаряват, дори и пари да им дават с PV-то. [/quote]

  Проблемът е, не че няма да има хора които да не искат подаръци, а че няма да им хора, които да правят подаръци. Очевидно ти никога няма да схванеш какви глупости говориш. Хайде че ми писна от твоите кретении ...


 27. 27 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#26] от "Йордан Янков":


  [quote#26:"Йордан Янков"]Проблемът е, не че няма да има хора които да не искат подаръц[/quote]
  Ок. Добре, значи няма да им ги раздаваме безплатно, а срещу

  1 лев, ще се навият ли?

  10 лева, 1 000 лева, 5 000 лева??

  Срещу колко лева ще са склонни хората да си купят PV?

  Това, което намеквам е, че ИМА ТАКАВА ЦЕНА НА PV, под която, хората ще си купуват PV, нещо, което вие някак си не можете да проумеете и очевидно противоречи на:


  [quote#17:"Йордан Янков"]пазар за PV има и ще има само ако има субсидии - независимо колко пада цената им. [/quote]

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 28. 28 Профил на Йордан Янков
  Йордан Янков
  Рейтинг: 545 Неутрално

  [quote#27:"Distributed"]Срещу колко лева ще са склонни хората да си купят PV? [/quote]

  Уау - ама ти си тъп, но упорит Хайде сега ще ти го напиша втори път с големи букви, белким разбереш за какво става дума - НЯМА ДА ИМА КОЙ ДА ИМ ПРОДАВА PV ЗА БЕЗ ПАРИ ИЛИ ЗА 1, 10 ИЛИ 1000 ЛВ!!!! Не става дума ХОРАТА на какво са склонни, а дали ще има ПРОИЗВОДИТЕЛИ, които да продават на нулеви или близки до нулата пари. Падането на цените на фотоволтайките убива ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ, не потребителите. А ако ти успееш да произвеждаш и да продаваш на нулева цена, то ти или си изобретил перпетуум мобиле, или живееш в друга Вселена. Кретен!

  Между другото за коя фондация работиш - WWF, Грийнпиис или някоя друга перачница на пари?

 29. 29 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#28] от "Йордан Янков":

  Спокойно, че ви потече по брадичката.

  [quote#28:"Йордан Янков"]Не става дума ХОРАТА на какво са склонни, а дали ще има ПРОИЗВОДИТЕЛИ, които да продават на нулеви или близки до нулата пари.[/quote]

  Добре де. Все а някаква ненулева сума хората ще си купуват PV. Това, надявам се, не го оспорвате.

  От къде знаем, че не е възможно да се произведе и продаде PV за тези пари?

  Ей това не ми става ясно - от къде ги знаете теи неща.

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 30. 30 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 868 Неутрално

  [quote#28:"Йордан Янков"]Падането на цените на фотоволтайките убива ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ, не потребителите[/quote]

  Убива някой производители, но просто няма как да убие всички. Това е пълна глупост:

  Цените щели да паднат и всички производители щели да фалират и след това никой нямало да произвежда PV.

  Както казах: СТИГА ГЛУПОСТИ.

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 31. 31 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#25] от "petka":

  [quote#25:"petka"]Да де, затова и вече няма пазар за фотоволтаици в България, след като се промениха преференциите и интереса силно намаля...[/quote]

  еСТЕСТВЕНО В бЪЛГАРИЯ това ще стане по-късно. В Германия тока струва 50 ст киловватчаса за домакинствата, мн ясно, че вв България трпбва да паднат още малко цените.

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 32. 32 Профил на Batko Mahno
  Batko Mahno
  Рейтинг: 753 Неутрално

  До коментар [#31] от "Distributed":

  Скъпият ток в Германия предопределя високите цени на поизвежданите продукти, за това и в Гемания вече не се произвеждат фотоволтаични клетки, просто производството им изисква изключително много електроенергия... Получава се това, че света който си рпедставяш няма как да дойде - едновремено да са изпълнени условията висока цена на електроенергията и ниска цена на фотоволтаиците. Колкото по скъпа енергия, толкова по мизерно съществуване, а икономиите (енергоспестяването) си е пряк път към всеобща мизерия.

  Вечно молодой - вечно пьяный!
 33. 33 Профил на Йордан Янков
  Йордан Янков
  Рейтинг: 545 Неутрално

  До коментар [#29] от "Distributed":

  Кретен.

 34. 34 Профил на Batko Mahno
  Batko Mahno
  Рейтинг: 753 Неутрално

  [quote#29:"Distributed"]От къде знаем, че не е възможно да се произведе и продаде PV за тези пари? [/quote]

  Първо, едно е да произвеждаш нещо за някакви пари и съвсем друго на колко продаваш, дори да ползваш в производството си роби пак не можеш да си позволиш да продаваш на себестойност.

  Второ, лесно може да се сметне колко енергия се изисква за производството на една клетка, енергия за добив както на самите материали, така и на материалите, които спомагателно се използват в целия производствен процес (някои от материалите изискват преработването на тонове скали за извличането на грамове от дадено вещество (Индий например)). Разбира се трябва да имаш някаква идея за цялостната технология на производство, след това много лесно може да се види, че "увеличаване на цената на електроенергията, конкурентност на фотоволтаици" е нонсенс. Просто трябва да попрочетеш повече литература за технология на полупроводниците, минералогия и добивна промишленост.

  Вечно молодой - вечно пьяный!
 35. 35 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#34] от "petka":

  С доста неща не съм съгласен.

  [quote#34:"petka"]лесно може да се сметне колко енергия се изисква за производството на една клетка, енергия за добив както на самите материали, така и на материалите, които спомагателно се използват в целия производствен процес[/quote]

  Има много видове PV и различните изискват различно количество суровини и енергия за да се произведат. Прочее, технологиите не са приближили максимума си на развитите, т.е. числата не са константни, а и енергията и матерялите нужни за производството на единица PV постоянно намаляват.

  Да не би и вие да твърдите, че НИКОГА няма да можем да произведем PV на такива цени, че да не може да се купи без субсидии? Много бих искал да видя някакво доказателство за това с фокус върху НИКОГА.

  Така, че ако може да ми го приложите това доказателство.

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 36. 36 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#32] от "petka":

  ГЛУПОСТИ.

  Елементарно търсене в гугъл на Germany PV factories с ограничение за последната година:
  http://www.google.bg/search?client=opera&rls=en&q=germany+PV+factories&sourceid=opera&ie=utf-8&oe=utf-8&channel=suggest#q=germany+PV+factories&hl=en&client=opera&tbo=1&rls=en&channel=suggest&output=search&source=lnt&tbs=qdr:y&sa=X&ei=ICgdT87vNpHBswbfo7lH&ved=0CAgQpwUoBQ&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_cp.,cf.osb&fp=4497672921e92213&biw=1243&bih=817

  Дава много новини от сорта на:
  On November 3rd, 2011, First Solar Inc. (Tempe, Arizona, U.S.) opened a new factory expansion in Germany, doubling its German production capacity to nearly 500 MW
  http://www.solarserver.com/solar-magazine/solar-news/current/2011/kw44/first-solar-expands-german-pv-manufacturing-puts-vietnam-factory-on-hold.html

  Innotech opens solar factory in Germany
  30. September 2011
  Innotech Solar ASA has opened a new solar cell testing and optimization factory in Halle/Saale, Germany. An initial investment of €20 million has been made.

  Germany: SolarWorld opens 600 MW PV module factory
  20. May 2011
  SolarWorld AG has opened Germany’s largest photovoltaic module manufacturing facility. The capacity expansion takes the company’s annual production from 170 megawatts (MW) to 600. Over 250 extra jobs are also expected to be created.
  http://www.pv-magazine.com/news/details/beitrag/innotech-opens-solar-factory-in-germany_100004517/

  И още и още и още и още и още.

  Извинете, ама наистина е добре преди да изказвате такива бомбастични твърдения, като:


  [quote#32:"petka"]Скъпият ток в Германия предопределя високите цени на поизвежданите продукти, за това и в Гемания вече не се произвеждат фотоволтаични клетки, просто производството им изисква изключително много електроенергия...[/quote]

  Поне един гугъл да пуснете, най-малкото цените на тока за ИНДУСТРИЯТА в Германия не се различават особено от тези за ИНДУСТРИЯТА в България:
  http://www.energy.eu/#Industrial-Elec

  Аз Янков го знам, че не чете нищо ново, защото всичко са лъжи и пропаганда на зелената затоплистка мафия. Да не би и вие да сте така?

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 37. 37 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#33] от "Йордан Янков":

  Потресен от остротата на аргументите Ви млъквам.

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 38. 38 Профил на Batko Mahno
  Batko Mahno
  Рейтинг: 753 Неутрално

  До коментар [#36] от "Distributed":

  Като търсите в гугъл трябва да знаете какво търсите, а аз написах "клетки", а не панели, панели могат да се сглобяват навсякъде, както и прави показаната от Вас германска компания.

  Разликата в цената на индустриалната електроенергия е почти двойна, според линка който сте дали...

  [quote#35:"Distributed"]Прочее, технологиите не са приближили максимума си на развитите, т.е. числата не са константни, а и енергията и матерялите нужни за производството на единица PV постоянно намаляват.[/quote]

  Намаляват, намаляват и ги чакаме да станат нула... Няма как да намаляват до безкрайност, а оптимума отдавна вече е постигнат, колкото и да се "развиват" технологиите. Съществени технологични скокове в областта на технологията на полупроводниците няма вече поне 50 години. Да, има и други типове фотоволтаици, като тези, използващи органични багрила например, но за съжаление и при тях се налага употребата на редкоземни и разсеяни елементи, които са ужасно енергоемки още при добива си и не могат да бъдат извадени извън контекста на традиционните добивни индустрии и тежко машиностроене.

  Вечно молодой - вечно пьяный!
 39. 39 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#38] от "petka":

  [quote#38:"petka"] оптимума отдавна вече е постигнат, колкото и да се "развиват" технологиите.[/quote]

  А това от къде го знаем. Пак бих искал да видя странична/независима/каквато и да е информация.


  [quote#38:"petka"]Съществени технологични скокове в областта на технологията на полупроводниците няма вече поне 50 години.[/quote]

  PV не са само полупроводници, Цената не PV система не се определял само от цената на полупроводниците, а от много други работи, които - повярвай ми - са МНОГО далече от оптималното.

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 40. 40 Профил на Batko Mahno
  Batko Mahno
  Рейтинг: 753 Неутрално

  [quote#39:"Distributed"]А това от къде го знаем. Пак бих искал да видя странична/независима/каквато и да е информация. [/quote]

  Учебник по физика за който и да е електротехнически техникум или ако искаш специализирана научна литература за технологията на производство на полупроводници.

  [quote#39:"Distributed"]PV не са само полупроводници, Цената не PV система не се определял само от цената на полупроводниците, а от много други работи, които - повярвай ми - са МНОГО далече от оптималното. [/quote]

  Да, вече говорих за останалите "много други работи", които изискват употребата именно на споменатите вече редкоземни и разсеяни елементи (индиевия диоксид например се използва за прозрачните повърхтносни електроди, индия е рядък от там и скъп елемент, със закриването на голяма част от класическия рудодобив в ЕС, то и в ЕС вече няма съпътстващия добив на редки елементи, в България индий се е добивал от рудник Челопеч, но заради зелените норми рудата се изнася в Кения, където се извличат и редкоземните елементи, освен среброто и златото). Заместителите на индиевия диоксид (цинковия или калаения диоксид) са по евтини, но пък с по лоши качества (по ниска проводимост и бързо износване), т.е. освен по нисък КПД на фотоволтаика водят и до съкращаване на полезния му живот.
  Спирам с ограмотяването и се надявам да продължите сам в изследването на проблема, извън рекламните брошури на "производителите" на ФВ.

  Вечно молодой - вечно пьяный!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK