Руската отбранителна индустрия е на ръба на хаоса

Руската отбранителна индустрия е на ръба на хаоса

© ReutersВсяко оръжие, дори и най-модерното, в крайна сметка трябва да реши една задача – да достави боеприпасите до целта, казва генералният директор на предприятието "Базалт", където се създават всички руски гранатомети, включително и световноизвестният РПГ-7, Александр Рибас в интервю в. "Ведомости". Руската отбранителна индустрия, наследник на огромния оръжеен потенциал на СССР, обаче страда от тежко недофинансиране през последните 20 години и ситуацията е станала нетърпима, продължава Рибас.


Реформите и държавната програма за въоръжаване до 2020 г. на стойност на 20 трлн. рубли обаче може и да не помогне за възстановяване на индустрията. Въпреки предвиденото увеличение за следващите 3 години на разходите за отбрана до 3% от БВП, абсолютната стойност на разходите достига 77 млрд. долара за 2012 г., сравнено с 600 млрд. в САЩ. Към самата оръжейна индустрия има и немалко критики – според бившия финансов министър на Русия Алексей Кудрин, цитиран от агенция РБК, тя не е в състояние да изпълни необходимите поръчки.


Освен финансов, проблемът е и интелектуален. Според Кудрин никой вицепремиер на Русия, включително и новият Дмитрий Рогозин, отговарящ за военната промишленост, не знае и не разбира какво трябва да се промени в отбранителния индустриален сектор.
Руската отбранителна индустрия е на ръба на хаоса

© Reuters


По тези и други теми в. "Ведомости" говори с оръжения специалист Александр Рибас. Dnevnik.bg публикува интервюто със съкращения:


До какво доведоха реформите в Министерството на отбраната?


- Русия има системен проблем със завоюване на място в геополитическата конфигурация. От 1968 г. в държавата работи система за програмно-целево развитие, каквато и е практиката в развитите държави. Този метод намалява риска от приемане на неоптимални решения (като например отглеждане на царевица отвъд Полярния кръг). Системата днес не работи. Защо трябваше да се харчат пари и време за разработване на нова програма за въоръжаване, а само два месеца след това трескаво да се закърпват дупки? Защо в производството се поръчват едни изделия, а в мобилизационните задачи са предвидени други, често отдавна свалени от производство? Защо нови разработки, изпълнени според техническите задачи на Министерството на отбраната, преминали изпитания и търсени на международните пазари, не се приемат на въоръжение от нашето военно ведомство и се наричат реликви? Днес руската отбранителна индустрия се смята за някакво доведено дете на Министерството на отбраната. Вижте някой типов договор за опитно-конструкторска работа или серийно производство. В него отговорността за несъблюдаване на договора е изцяло на предприятието. Опитайте се да подпишете протокол за разногласие – ще останете изобщо без договор.


Руската отбранителна индустрия е на ръба на хаоса

© Reuters


Ще се подобри ли положението на отрасъла за производство на боеприпаси според новата програма 2020 г., наречена от някои като бившия финансов министър Кудрин "прекалено скъпа"? Или производителите нищо няма да получат?


- Безпрецедентният за новата история на Русия обем отделени средства може качествено да подобри положението на отбранителната индустрия. Бюджетът (за отбрана) трябва да бъде балансиран – ако има недофинансиране, няма с какво да се защитиш, похарчиш ли прекалено много – няма какво да защитаваш. Най-главното обаче е ефективното разпределяне на средства. А ние с това имаме традиционни проблеми, най-вече организационни. Например това е провеждането на конкурсите за поръчки през ноември при срок на доставка на готовата продукция 25 ноември прави договорите де юре рентабилни, а де факто губещи. Проблемът е много по-дълбок. Системата за разработка и доставка на военна техника фактически е разрушена.


Защо производството на боеприпаси е в най-голяма криза? Може ли отрасълът да оцелее за сметка на износа?


- Държавата не е опитвала преструктуриране, а самият отрасъл е прекалено раздут още от съветско време. Имаме огромни производствени разходи, свързани с безопасността на складовете. Има някаква логика в думите на Министерството на отбраната, че не можем да отговорим на нуждите на военните. Не може да го направим по икономически показатели, докато от гледна точка на бойна ефективност можем всичко. Вижте например, че в САЩ не много коректно копираха нашия РПГ-7 под името RPG 7 American, това е красноречив факт. За сметка на износа може да оцелеем, но не и да се развиваме. Държавата трябва най-малко да финансира научните изследвания и разработки в пълен обем.


Руската отбранителна индустрия е на ръба на хаоса

© Reuters


Как разглеждат специалистите ви новите тенденции в противостоянието "броня-снаряд", базирано на опита на последните въоръжени конфликти?


- Всички въоръжени конфликти в последно време утвърждават необходимостта от притежаване на съвеременни средства за близък бой. Оръжие с висока точност е необходимо при конфликтите между високотехнологичните армии, или в ситуация, където високотехнологична армия трябва да разруши противовъздушната система на по-малко развита държава, а след това започва активно хвърляне на обикновени бомби, както и използване на оръжие за близък бой.


Относно противостоянието на броня и снаряд, епохата на масово използване на танкове вече е в историята. Сега нещо такова може да се случи само в случай на ядрена война. По-ефективна сега е леката бронирана техника, бронетранспортьорите може да нанасят поражения на танковете на разстояние 5.5 км. използвайки управляеми ракети. Съвременни противотанкови гранатомети с еднаква лекота пробиват и танк, и бронетранспортьор – но танкът струва 5 млн. долара, а един модерен БТР 1.5 млн. долара.


Ще се превърнат ли някога реформите в ефективни за индустрията?


- Ние живеем в Русия, при нас винаги е така – първо няма ни лъч светлина, а след това изведнъж се случва чудо. Това стана и сега – на 15 ноември премиерът (Путин) каза, че половината от боеприпасите са стари и негодни, а преди това никой не говореше за проблема.


Руската отбранителна индустрия е на ръба на хаоса

© Reuters


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (165)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на nicoleta
  nicoleta
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Русия лежи на стари лаври от времето на 2та Световна война,оттогава досега само РЕликВи произвеждат.

 2. 2 Профил на StiffUpperLip
  StiffUpperLip
  Рейтинг: 544 Неутрално

  Нееее... отдавна е направила решителна крачка напред.

  Изключително притеснително е ,че Горна Волта има ракети. Не се знае кога може да бъдат откраднати, загубени или изстреляни.

  "Демагогията е на върха на БСП", "партийната аристокрация е една от най-уродливите форми на обществото". Жан Виденов ви го каза.
 3. 3 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1814 Неутрално

  Руската отбранителна промишленост,не на ръба на хауса!Тя от 20 години,е в центъра на хауса!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 4. 4 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#1] от "nicoleta":

  Така си мислиш.

 5. 5 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3162 Весело

  До коментар [#1] от "nicoleta":

  "Вижте например, че в САЩ не много коректно копираха нашия РПГ-7 под името RPG 7 American, това е красноречив факт"

  Американците ще си правят ли труд да копират реликви?
  Що се касае за разработки ми се струва ,че хамериканците биха дали мило и драго да ги докопат!
  Друг е въпросът за ефективното им внедряване!!!

 6. 6 Профил на Рубиконан от Балъкимерия
  Рубиконан от Балъкимерия
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#0:"статията"]отглеждане на царевица отвъд Полярния кръг[/quote]


  [quote#0:"статията"]Ние живеем в Русия, при нас винаги е така – първо няма ни лъч светлина, а след това изведнъж се случва чудо[/quote]
  Дали само в Русия? Или и в поне една друга държава, завършваща на -ия?

  [quote#1:"nicoleta"]само РЕликВи произвеждат[/quote]
  Не е точно така... Русия винаги е имала добри оръжейни конструктори, но невинаги пътят от конструкторското бюро до реалността е бивал достатъчно къс, за да е "в крак с времето"!

  Това, което истински ме притеснява за оръжейния комплекс на Магучая, е потенциалната й неспособност да го опази от някой и друг хомеопат, особено с религиозна закваска!

 7. 7 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 960 Неутрално

  "...но танкът струва 5 млн. долара, а един модерен БТР 1.5 млн. долара"

  Хехехе ... или превода е объркан или този живее в друг свят. Танк за 5 милиона?! За тази сума сигурно и стар Т55 няма да намери

 8. 8 Профил на narcisist
  narcisist
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Руснаците отдавна са навлезли в хаоса.И не се знае дали ще излязат изобщо.

 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 10. 10 Профил на Вели
  Вели
  Рейтинг: 1065 Весело

  [quote#3:"lz2"]Руската отбранителна промишленост е на ръба на пропаста! Сега тя направи крачка напред...

 11. 11 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3786 Неутрално

  [quote#6:"Twinston Myth"]Дали само в Русия? Или и в поне една друга държава, завършваща на -ия? [/quote]
  Дания или Австрия имаш пред вид?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 12. 12 Профил на kardinalat
  kardinalat
  Рейтинг: 877 Весело

  И те планират система за транспортиране до Луната. На гол тумбак, чифте пищови. Нямат базата, планират надстройката.

  и най-умният си е малко прост....
 13. 13 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3786 Неутрално

  [quote#6:"Twinston Myth"]Не е точно така... Русия винаги е имала добри оръжейни конструктори, но невинаги пътят от конструкторското бюро до реалността е бивал достатъчно къс, за да е "в крак с времето"! [/quote]
  Проблемът, както обикновено в Русия са технологиите. Ако не бяха толкова алчни и бяха отделили пари за закупуване на технологии и обурудване, ситуацията щеше да бъде значително по-добра.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 14. 14 Профил на Хипчо
  Хипчо
  Рейтинг: 1366 Весело

  Руската отбранителна индустрия е на ръба на хаоса - Русия ще праща човек на Луната, хахахахахаххх!

  ВОДА, ПОВЕЧЕ ВОДА!
 15. 15 Профил на Владимиров
  Владимиров
  Рейтинг: 714 Неутрално

  То само това да беше...велика страна с жалко управление....

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 17. 17 Профил на dragozow
  dragozow
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Трябва да се радват че въобще правят нещо. Както я бяха подкарали при Елцин сега щяха да нямат нищо. Путин може и да не дава много свобода, но прави нещо за страната си. Взе си газа, петрола и т.н. Парите вместо да потъват при олигарсите отиват в държавата. Познавам много руснаци които си го харесват.

  Сложете бутон "редактирай" на собствените комeнтари.
 18. 18 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Руската отбранителна индустрия е на ръба на хаоса.

  А ще изпращат човек на луната?

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 20. 20 Профил на Donix
  Donix
  Рейтинг: 551 Разстроено

  Като си спомня и скорошния случай в Русия с дядото, който си поръчал сандъци за отопление и те се оказали пълни с калашници и ми настръхва косата... Най-голямата опасност при тях е наистина тази, дали някой висш военен в някоя западаща база в провинцията няма да реши да забогатее като продаде малко от поверения му ядрен инвентар....

  Боян Р.
 21. 21 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2104 Неутрално

  На първата снимка какво виждаме? Изглед от завода за утилизация на химически оръжия в Щучье, Курганска област. Американската инвестиция в съоръжението е $1 млрд. Европа отделно е платила още 600 млн. за да не се задавят рашките в собствените си бойни отровни фекалии, а покрай себе си да унищожат сума нормални народи. Проблемът как да бъдат опазени руснаците от собствените им ръждиви ракети, подводнци и бойни глави е истинският проблем на военната им индустрия. Другото ще си отмре по естествен начин.

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 23. 23 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2847 Неутрално

  [quote#6:"Twinston Myth"]Русия винаги е имала добри оръжейни конструктори, но невинаги пътят от конструкторското бюро до реалността е бивал достатъчно къс[/quote]

  Показателно е, че най-добрите калашници (доколкото калашникът изобщо е руски) се произвеждат до ден днешен в България, а най-добрите танкове Т72 - навремето в Чехословакия. На руснака ръцете му са "само палци", както викат англичаните.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 24. 24 Профил на Д.Станев
  Д.Станев
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Е, тя реската мечка или спи, или е пияна... това дава повад на някои да си правят майтап с нея, но никой не смее да я събуди или дразни сериозно...
  Та, молете се нещата да не са такива, каквито са описани... иначе може да стане страшно... като в екшн филмите - ниподходящи играчки да поподнат в неподходящи ръце

 25. 25 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2847 Неутрално

  А когато все пак произведат някакво оръжие, току се напият, па вземат, че го загубят:

  Russia has just discovered about 100 modern tanks that were left abandoned in the country's Ural Mountains.
  http://www.military-quotes.com/forum/100-abandoned-russian-battle-tanks-t82052.html

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 26. 26 Профил на Dimitar Pehlivanov
  Dimitar Pehlivanov
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Винаги ми е било чудно защо Русия може да произведе космическа совалка или ядрена подводница, но не може да направи една свяста пералня, да не говорим за кола!

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 28. 28 Профил на lulumba
  lulumba
  Рейтинг: 448 Неутрално

  До коментар [#23] от "dodge_ram":

  Специално за Т-72 е реститутски фолклор

 29. 29 Профил на Уточнител
  Уточнител
  Рейтинг: 652 Неутрално

  Една фалирала алкохолизирана държава управлявана от агенти на КГФ/ФСС....

  истината е по-важна от честта на Великая Россия
 30. 30 Профил на Hello Niki
  Hello Niki
  Рейтинг: 540 Неутрално

  Много обнадеждаваща статия , не че е някаква изненада , но все пак е добре да знаеш , че лудият съсед си е изгубил пистолета и се въоръжава с бухалка.

  Грешка е да се даде власт на простите чобани и обирджии на мандри , всичко друго е леко объркване.
 31. 31 Профил на Hello Niki
  Hello Niki
  Рейтинг: 540 Весело

  До коментар [#18] от "led_zep.23":

  Доста от тях отдавна живеят на луната

  Грешка е да се даде власт на простите чобани и обирджии на мандри , всичко друго е леко объркване.
 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 33. 33 Профил на palermo88
  palermo88
  Рейтинг: 823 Неутрално

  Проблема е да имаш силна реална икономика , която да създава среда където хората или учените с голям акъл да творят такива технологии , за съжаление на Русия такива условия тя не може да предостави и на практика голяма част от умствения потенциал изтече на Запад . Колкото до икономиката тя се базира на мафия плюс остатъци от СССР .

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 35. 35 Профил на bayern
  bayern
  Рейтинг: 442 Неутрално

  никакво оръжие и боеприпаси да произвежда русия пак ще е номер едно по въоражение а да не говорим за ядрения арсенал

  Welthauptstadt Germania
 36. 36 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2847 Неутрално

  [quote#33:"palermo88"]Колкото до икономиката тя се базира на мафия плюс остатъци от СССР ... [/quote]

  ... и произвежда основно колониални стоки с 0% добавена стойност.


  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 38. 38 Профил на lulumba
  lulumba
  Рейтинг: 448 Любопитно

  До коментар [#36] от "dodge_ram":

  Аз пък не се сещам за нещо, дето да не се произвежда в Русия. Би ли ми помогнал ?

 39. 39 Профил на петър палчев
  петър палчев
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#8] от "narcisist":

  Ще излязат не им е за пръв път спомни си победата над Германия.

 40. 40 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2847 Неутрално

  [quote#38:"lulumba"]Аз пък не се сещам за нещо, дето да не се произвежда в Русия. Би ли ми помогнал ? [/quote]

  Ами ... да опитам.

  Къде в света може да се купи руски лаптоп?
  А телевизор?
  А таблет?
  А мобилен телефон?
  А стереоуредба?
  А ръчен часовник?
  А самобръсначка?
  А пяна за бръснене?
  А велосипед?

  Допускам, че някои от тези артикули от първа необходимост се възможно да се ПРОИЗВЕЖДАТ в Русия, но вероятно качеството им е такова, че самите руснаци ги избягват.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 41. 41 Профил на sheineman
  sheineman
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#7] от "diegos":

  леопард 2- Unit cost 2A6: US$5.74 million (2007)

  м1 АБРАМС- Unit cost US$6.21 million (M1A2 / FY99)

  меркава 4 (Израел)- Unit cost $4.5 million[2] (in 2006)

  Т- 90 (най- модернияр руски танк) Unit cost $2.77 - 4.25 million USD in 2011 (varies by source)

 42. 42 Профил на lulumba
  lulumba
  Рейтинг: 448 Неутрално

  До коментар [#40] от "dodge_ram":

  Таблети няма, всичко останало го има, включително и завод на Жилет в Москва

 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 44. 44 Профил на Россприматрезил
  Россприматрезил
  Рейтинг: 604 Неутрално

  [quote#15:"Владимиров"]То само това да беше...велика страна с жалко управление....[/quote]


  Е хайде някой да каже кое и е великото на Русия. Стига с клишетата.

  WWW . ДЕНьГИ .ru.net
 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 46. 46 Профил на trulr
  trulr
  Рейтинг: 652 Неутрално

  В "Нигерия със сняг" хаосът е перманентно състояние.

 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 48. 48 Профил на Batko Mahno
  Batko Mahno
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#40] от "dodge_ram":

  Всъщност, производството на Киндъл е изнесено именно именно в Русия (инвеститорите отиват там където има кадри, а не където има дървени философи, като у нас... ).

  ПП: Русия винаги е изглеждала слаба, преди да бъде предизвикана. историческа закономерност някаква.

  Вечно молодой - вечно пьяный!
 49. 49 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2847 Неутрално

  [quote#48:"petka"]производството на Киндъл е изнесено именно именно в Русия [/quote]

  До 90-те години производството на Фолксваген-костенурка беше изнесено в Мексико. Нищо не ми доказваш.

  Виж, ако Киндъл беше разработен в руско проектантско бюро и след това производството беше изнесено в Пенсилвания...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 51. 51 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 831 Неутрално

  [quote#13:"Храбър"]Ако не бяха толкова алчни и бяха отделили пари за закупуване на технологии и обурудване, ситуацията щеше да бъде значително по-добра.[/quote]
  Нали закупиха технологията на FIAT 124 и FIAT 124 S, мисле че през 1968 или 1969г. И оттам не мръднаха.

 52. 52 Профил на Batko Mahno
  Batko Mahno
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#49] от "dodge_ram":

  Ти също нищо не доказваш. Инвеститорите отиват там където има хора с умения и знания, и инфраструктура (не пътища и магистрали, а лаборатории и научни центрове), а не там където има ниски данъци и евтина работна ръка (затова и не идват тук, колкото и да се пънем). Когато някъде има инвестиции в дадено високотелнологично производство, то ефекта за съответната страна се увеличава предвид поддържането или повишаването на квалификацията на местните кадри и създаването на съпътстваща индустрия.
  Не ги мисля руснаците, ще се оправят, колкото и да реват, ние обаче имаме още 2-3 години да направим нещо преди окончателно да станем като гърците (или африканците).

  Вечно молодой - вечно пьяный!
 53. 53 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#31] от "Hello Niki":
  По скоро във Водколандия.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 54. 54 Профил на Знам и Мога
  Знам и Мога
  Рейтинг: 768 Весело

  До коментар [#52] от "petka":

  Ти говориш за инвеститори в технологии. Такива са арабите, като инвестират в рискови млади компании в САЩ.

  Това, което правят американците, е да си изнесат производството там, където е евтино.

 55. 55 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#23] от "dodge_ram":

  Хаха ти на тия легенди ли вярваш? Добри калашници се проивеждат навсякъде където се спазва технологията. БГ беше един от източниците... беше

 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 57. 57 Профил на Dimitar Pehlivanov
  Dimitar Pehlivanov
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#38] от "lulumba":

  Въпросът не е да се произвеждат неща физически, въпросът, доколкото схващам е да се измислят и разработват!

  А иначе заводи с чужди технологии в Русия има, както и навсякъде.....

 58. 58 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 886 Весело

  [quote#29:"Уточнител"]Една фалирала алкохолизирана държава [/quote] даваща помощи на Евросъюза срещу реформи

  Ахахахахахаххаха, какво доживяхме DDDD

 59. 59 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2847 Неутрално

  [quote#58:"Федор Венедиктович Езерский"]... даваща помощи на Евросъюза срещу реформи... [/quote]

  Интересно, защо на 'Russian aid to EU' не излиза нищо? Да не ти се е присънила тази руска "помощ" срещу "реформи"? Вярно, януари е, много празници има, всеки ден е имен ден...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 60. 60 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 886 Весело

  До коментар [#59] от "dodge_ram":

  А я потърси като БРИК ))) че заедно с другите комунисти нещо раздават парички DDD

 61. 61 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 886 Весело

  До коментар [#59] от "dodge_ram":

  Бях останал с впечатлението, че четеш и коментираш в Дневник? Или не помниш къде пишеш? DD
  http://www.dnevnik.bg/pazari/2011/10/31/1192075_rusiia_e_gotova_da_pomogne_na_evrozonata_chrez_mvf/

 62. 62 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2847 Неутрално

  [quote#61:"Федор Венедиктович Езерский"]Бях останал с впечатлението, че четеш и коментираш в Дневник? Или не помниш къде пишеш?[/quote]

  "До момента няма официални запитвания от Европейския съюз, но ако финансовото министерство, централната банка или правителството на някоя държава поиска помощ, ще обмислим сериозно възможността за подкрепа..."

  Не били компютри, а компоти, и не сме ги изнесли, ами бомбирали.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 63. 63 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 877 Неутрално

  Проблемът е, че високи технологии /и всичко около тях/ и комунизъм е нонсенс, и не само това, но и, по същата причина, КРАЙНО ОПАСНО !!!
  А В РУСИЯ КОМУНИЗМЪТ НЕ СИ Е ТРЪГВАЛ !!!

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 64. 64 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 886 Весело

  До коментар [#62] от "dodge_ram":

  Важното е желанието - ей ви 10 милиона да си ги харчите, но МВФ ще ви гледа как харчите, пък ако не искате МВФ, ще спретнем мониторинг.
  А ако нещете, ако щете DDD

 65. 65 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 886 Любопитно

  До коментар [#63] от "deepdp":

  А стига бе! Наистина ли не си е тръгнал? И призрака броди из Европа, в някой болен мозък?

 66. 66 Профил на power_decided
  power_decided
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#23] от "dodge_ram":

  В танкостроенето СССР следва две линии. По първата се произвеждат танквое за масата от войската, за съюзниците и за експорт. Такъв е т - 55, т - 72. Другите т - 64, т - 80 са предназначени за гвардейските части и въобще за тези с висок приоиритет и задачи. Последните не се експортират от СССР или РФ. Някои машини базирани на тях са експортирани, но не и танкове с характеристики като на предназначените за руската армия. При положение, че дори тази елементарна разлика не правиш и бълуваш за някакъв най - добър т - 72 няма смисъл да говорим.

 67. 67 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2847 Неутрално

  [quote#66:"power_decided"]При положение, че дори тази елементарна разлика не правиш и бълуваш за някакъв най - добър т - 72 няма смисъл да говорим. [/quote]

  Нищо не си разбрал. Не знам какви танкове произвежда сега Русия, но явно не са заплаха за никого, освен за невъоръжени чеченци по улиците на Грозни.

  Писах само, че когато навремето се произвеждаха Т72, най-качествените от тях се правеха в Пилзен, Чехословакия, а не в необятната съветска страна. Сега ясно ли ти стана, или да ти го нарисувам?

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 68. 68 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2847 Неутрално

  [quote#64:"Федор Венедиктович Езерский"]Важното е желанието - ей ви 10 милиона да си ги харчите...[/quote]

  Десет милиона? Само толкоз ли имат?

  И какво отговориха европейците?

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 69. 69 Профил на bnm
  bnm
  Рейтинг: 225 Неутрално

  ФСБ- бруталният наследник на КГБ!!:

  Времената са други, но използваните методи същите

  За разлика от всички държави от бившия Източен блок, в Русия никой не потърси сметка на тайните служби за беззаконията и жестокостите им през годините на комунизма. Така КГБ успешно оцеля през смутните времена на промените, премахна няколко отдела и си смени името, а откакто бившият агент Владимир Путин взе властта, новата служба ФСБ непрекъснато надува мускули. Според наблюдатели съставът на тайната полиция е нараснал повече от 4 пъти - от 81 на 350 хиляди души. Тази армията от тайни агенти е на подчинение единствено на президента и не се следи от никакви други контролни инстанции.

  Най-известната циганска пословица е: Който не краде - няма да яде.
 70. 70 Профил на bnm
  bnm
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Запознати посочват, че агенти на ФСБ има внедрени във всяко министерство и във всяка търговска фирма.
  Дори прокурорите и съдиите се назначават само с одобрението на службата.

  Огромни концерни като Роснефт и Газпром се смятат за бастиони на ФСБ.
  Някои министри са бивши служители на тайната полиция.

  Хора на тайната служба са заели най-високите етажи на Русия.

  Агентите държат под контрол абсолютно всичко в Русия, но освен това натрапват своя манталитет.

  Затворени и потайни, подозрителни и йерархични, те виждат навсякъде около себе си чужди шпиони, които са виновни за всички неблагополучия. ФСБ разпространява параноя в огромни количества, вместо да допринася за сериозен анализ на процесите, службата се бои от откритите и демократични политически процеси и от обществения дебат.

  Нещо повече - под предлог, че се бори срещу тероризма, службата постоянно и грубо нарушава човешките права на гражданите в Русия.
  ....... В това отношение обаче ФСБ се ползва с пълната подкрепа на бившия президент и сегашен премиер Владимир Путин.

  Най-известната циганска пословица е: Който не краде - няма да яде.
 71. 71 Профил на bnm
  bnm
  Рейтинг: 225 Неутрално

  ФСБ е като октопод.

  Службата има собствен авиоотряд, собствени бойни части и дори собствен отдел за външен шпионаж, независим от официалната разузнавателна служба.
  ФСБ може да изпълнява и прокурорски функции, да води разследвания, службата има дори свой собствен институт за изследване на общественото мнение.
  На свой ред обаче прокуратурата няма право да води разследвания срещу агенти на ФСБ и дори срещу помагачи на службите, а това развързва ръцете на агентите.

  Заместник-шефът на Лукойл например причини смъртта на двама души в автомобилна катастрофа и се отърва благодарение на имунитета си като служител на ФСБ.

  Така се заражда една нова форма на рекет. Близки и роднини на началници от службата се настаняват по различни фирми и концерни, където получават приказни заплати, за да осигуряват протекция от страна на всемогъщите тайни служби - например срещу данъчни проверки. И обратно - да навличат ревизии на неудобни хора.

  Най-известната циганска пословица е: Който не краде - няма да яде.
 72. 72 Профил на bnm
  bnm
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Както лидерите на опозицията, така и многобройни местни или чуждестранни журналисти са обект на денонощно следене и подслушване.

  Известната правозащитничка Людмила Алексеева казва, че ФСБ е дори по-страшна от своя предшественик: КГБ се придържаше стриктно към правилата, макар че това бяха ужасни правила.

  Докато ФСБ днес върши каквото си иска, фалшифицира доказателства, поставя секс-капани, изработва компромати, работи в полза на неясни икономически интереси, а понякога е в състояние съвършено произволно да руши човешки съдби.

  Най-известната циганска пословица е: Който не краде - няма да яде.
 73. 73 Профил на Предраг Джукич
  Предраг Джукич
  Рейтинг: 598 Весело

  Голяма бедност ,голяма мизерия .
  Но купуват и в Черна Гора ,Испания, Италия....
  Имат едно бедно население ,за хляб не им стига и за това си купуват вилите в чужбина .
  Може ли, да са бедни хората купили над 2 000 000 коли за 1 година .
  Само за 2 години в Русия се купуват повече НОВИ коли ,отколкото са всичките коли в България
  Целия свят изнася в Русия ,и БЕДНИТЕ руснаци купуват ли купуват

  тенкю пийпъл! Да живей масонската ложа
 74. 74 Профил на power_decided
  power_decided
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Предприятията искат някой да им спонсорира научно техническата и развойна дейност, те да регистрират патенти и после да продават на спонсорите си продукцията на високи цени. Освен това са недоволни от критиките към изделията им. Това че не могат достатъчно бързо да вкарат в масово производство даден образец си е лично техен проблем. Длъжни са да създават образци от техника отговаряща на изискванията на купувачите, да я досавят в определените от договорите, които са подписали количества и срокове. Държавното подпомагане може да се изрази в преференции при транспорта на суровини и материали, доставка на енергия, контакти с чуждестранни разработчици, укрепване на връзките с висшите учебни заведения за да има приток на специалисти и други подобни, но не и раздаване на премии и допълнително финансиране по вече сключени сделки. Да се размърдат ръководствата на предприятията от ВПК и да започнат да доставят повече нови машини. Проектът за ОБТ се мота сума ти и години. Т - 90 въпреки всички подобрения не е машина от ново поколение. Къде е новата самоходка ? Кога ще имат готовност да призвеждат по - бързо изтребителна авиациа ? Кога ще модернизират номенклатурата от боеприпаси ? Кога ще има нови авиобомби ? На този етап има модернизирани версии и машини на границата меджду сегашното и следващото поколение, но принципно новите конструкции са малко и произведени в малки количества. Какво става с новия БТР ? Уж щяха да пускат 90 в сериино сега няма понеже имали нова разработка, която била по успешна на изпитанията. Ае по живо, бе !!!

 75. 75 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4174 Любопитно

  "Относно противостоянието на броня и снаряд, епохата на масово използване на танкове вече е в историята. Сега нещо такова може да се случи само в случай на ядрена война. По-ефективна сега е леката бронирана техника, бронетранспортьорите може да нанасят поражения на танковете на разстояние 5.5 км. използвайки управляеми ракети. Съвременни противотанкови гранатомети с еднаква лекота пробиват и танк, и бронетранспортьор – но танкът струва 5 млн. долара, а един модерен БТР 1.5 млн. долара."

  Това е точно така...!

  Иначе по темата, българските русофоби да не отписват Русия и нейната армия... най-силното оръжие на руснаците са ракетите (някой от тях без аналог, като Топол-М) и ядрените подводници от най нов клас!

  http://e-vestnik.bg/265

  http://bulgarian.ruvr.ru/2011/12/26/62809061.html

  http://bulgarian.ruvr.ru/2011/10/31/59623837.html

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 76. 76 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 877 Неутрално

  До коментар [#65] от "Федор Венедиктович Езерский":

  Ако ти се струва, че щото Абрамович си купил Челси и яхта, и работата е готова, или че, щото имуществото минало от държавата в КГБ ... зависи какво имаш като идея за болен мозък ...
  Комунизмът ще си отиде, когато има конкурентен бизнес /няма/, гражданско общество /хич/, каква да е, но демокрация /пак толкова/, и някои други азбучни работи ...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 77. 77 Профил на power_decided
  power_decided
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#67] от "dodge_ram":

  Сигурно ще бъдеш и така добър да кажеш с какво толкова Чехословакия е обогатила конструкцията на Т - 72, за да превъзхожда останалите. Ако нямаш точните характеристики, значи пак си във филмите.

 78. 78 Профил на Предраг Джукич
  Предраг Джукич
  Рейтинг: 598 Неутрално

  До "dodge_ram":

  Такива като теб продадохте България на САЩ и сега им слугуваме и всеки ден американския посланик ни казва как да живеем като издигнем циганите и Доган в култ

  тенкю пийпъл! Да живей масонската ложа
 79. 79
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 80. 80 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2847 Неутрално

  [quote#77:"power_decided"]Сигурно ще бъдеш и така добър да кажеш с какво толкова Чехословакия е обогатила конструкцията на Т - 72, за да превъзхожда останалите.[/quote]

  Точно във филмите от онова време съветските танкове бяха най-добрите в света.

  Чехите ги правеха по-добре, това го знам от командир на танково поделение.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 81. 81
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 82. 82 Профил на power_decided
  power_decided
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#75] от "Иво":

  Само, че тези оръжия са безполезни в локалните конфликти. РФ ако иска да съществува е длъжа да развива и модернизира ядрената триада, но за да играеш някакво по - съществено значение дори и само като регионална сила имаш нужда от компактни, мобилни, отлично въоръжени и подготвени части. В случая трябва им принципно изцяло нова екипировка за пехотата, завършване на собствената система за глобално позициониране, машини гарантиращи по - голяма сигурност на екипажа, с по - точни оръжия и боеприпаси. Ще им трябва увеличаване на транспортната авиация, средствата за разузнаване ( безпилотни апарати ), изцяло нови СУО и още много неща. Има и много положителни промени разбира се. Тази година имаше сериозно попълнение с транспортни, рамотно - евакуационни машини, получиха нова реактивна артилерия, траспортни хеликоптери. Без съкращаване на числеността няма да мине обаче.

 83. 83 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2847 Неутрално

  [quote#82:"power_decided"]... завършване на собствената система за глобално позициониране...[/quote]

  Ама Русия още ли няма такава?!
  Ай-ай-ай-ай-ай.....

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 84. 84 Профил на power_decided
  power_decided
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#80] от "dodge_ram":

  И пак глупости. Аз попитах съвсем конкретно. Истории от типа - " ама на мен ми каза един дето го чул от оня риииш ли дето нали, еее ама няма как да е друго яче " ги разправяй на другарчетата си в кръчмата.

 85. 85 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 886 Весело

  До коментар [#76] от "deepdp":

  Е какво не ти харесва на Касперски? Не конкурира ли достатъчно добре чичко Нортън примерно?
  Или те дразнят, че наемат за рекламите си Джеки Чан?

 86. 86 Профил на valkiry
  valkiry
  Рейтинг: 484 Неутрално

  МНОГО ДЖЕПАНЕ ЩЕ ТРЕБЕ ЗА ТУЙ ОРУЖИЕ !!!

 87. 87 Профил на power_decided
  power_decided
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#83] от "dodge_ram":

  Не се прави на интересен. СССР прави пробни тестове на своята СГП 2 години преди САЩ да са стигнали на етапа за такива тестове (двете страни са ги разработвали паралено, като съветите са водели, някои смятат че разходите по системата, Енергия и други подобни са довели икономиката до пълно изтощение). В случай, че не си на ясно тези системи за започнати още през 80 - те. Разпадането на СССР и липсата на финанси прекратяват проекта. Много от спътниците ( все пак животът им е ограничен ) излизат от строя. Наложи им се да започнат програмата от начало и то при много по високи изисквания към бъдещата СГП. Ако пак нещо не се оплеска ще пробачка тази година. Почти всички машини нова изработка са готови да работят с нея. Това ще увеличи много боеспособността на армията им.

 88. 88
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 89. 89 Профил на noshorn
  noshorn
  Рейтинг: 551 Неутрално

  [quote#83:"dodge_ram"]Ама Русия още ли няма такава?!
  Ай-ай-ай-ай-ай..... [/quote]

  Има вече и то със 100% покритие на земното кълбо от октомври 2011:

  "By 2010, GLONASS had achieved 100% coverage of Russia's territory and in October 2011, the full orbital constellation of 24 satellites was restored, enabling full global coverage."

  http://en.wikipedia.org/wiki/GLONASS


 90. 90 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 877 Неутрално

  До коментар [#85] от "Федор Венедиктович Езерский":

  Нима това означава, че останалото не е вярно ?!
  Не съм русофоб, даже в известен /човешки/ смисъл напротив, но държавата е ужасна ... така мисля ...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 91. 91 Профил на slavianin
  slavianin
  Рейтинг: 225 Неутрално

  По време на втората война в залива САЩ го бяха закъсали за боеприпаси, защото от 5 завода в САЩ само един работеше и се наложи Израел да им помага с боеприпаси!

 92. 92 Профил на Batko Mahno
  Batko Mahno
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#54] от "Знам и Мога":

  Хехех, а какво е "изнасяне на производството" без технологичен трансфер и защо тогава американците не си изнесат производствата в Етиопия (където би било най евтино)?
  В момента аренддито си го правят китайците, които до скоро бяха просто производителя на света, без производство не може да имаш арендди, това на Запад го осъзнаха късно за съжалние и сега си берат горчивите плодове.

  Вечно молодой - вечно пьяный!
 93. 93 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1418 Неутрално

  Читайте, завидуйте (по Маяковского):

  http://zavtra.ru/cgi/veil/data/zavtra/08/774/22.html

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 94. 94 Профил на vasiliyk
  vasiliyk
  Рейтинг: 555 Неутрално

  Тц тц тц. Ето това не исках да става... Руската военна индустрия и отбрана да си проси по-голям дял от бюджета и повече финансиране... барабар като американците станаха...

 95. 95 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 886 Весело

  До коментар [#68] от "dodge_ram":

  Е, срещу 90 000 евро за пожарите, много са им се откъснали от сърцето, не мислиш ли )))
  Но дето е приказката, широка е руската душа
  Ама вярно ли не помниш старите си разговори? Де го Василий да се включи

 96. 96 Профил на slavianin
  slavianin
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Чичо Хитлер и той смяташе руснаците за полухора, но му дадоха добър урок и то с ''обезглавена'' от Сталин армия!

 97. 97 Профил на dnewnik
  dnewnik
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Господа русофоби, гола вода и по гърба кал сте всички.
  На Русия не и берете грижата. Много такива, като вас са я погребвали и в резултат са го яли дебелия.
  Вместо да роните фалшиви сълзи, да бяхте се заели по добре за огледате и пооправите Българийката, че сте затънали в собственните екстременти.
  Русия винаги е била велика страна с достойнствата и слабостите си, но си остава велика. Погледнете се в огледалото и се поставрай да направите нещо за този отсреща вместо да изпускате фалшиви въздишки.

 98. 98 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1418 Неутрално

  До коментар [#97] от "dnewnik":
  Другарчета русофили(стици)!
  Вашата привързаност не е към народа на Россия, а към властта в Россия, това го знаем много добре.
  Нито културата, нито хората на Россия познавате.
  Нито Чайковски, нито Рахманинов слушате за удоволствие, а само в краен случай на "мероприятие".
  Нито Булгаков, нито Гогол, нито Чехов сте чели, за Достоевски да не говорим.
  А за Солженицин и Варлам Шаламов какво ще кажете?
  За руския художествен авангард от началото на 20-век нищо не знаете, но за Калашников не може да ви се затвори устата, макар и това да се оказа голяма лъжа.
  Обожавате оковите, не окованите.

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 99. 99 Профил на Hello Niki
  Hello Niki
  Рейтинг: 540 Весело

  До коментар [#98] от "Торбеш":

  http://en.wikipedia.org/wiki/StG_44

  Грешка е да се даде власт на простите чобани и обирджии на мандри , всичко друго е леко объркване.
 100. 100 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1418 Неутрално

  До коментар [#99] от "Hello Niki":
  "Штурмовая винтовка Калашникова" не е копие на известната немска карабина StG_44 на конструктора Шмайзер. Не е копие, а следващ етап от творчеството на великия немски конструктор, който прекарва от 1945 до 1954г. в оръжейните заводи на гр.Ижевск като началник на "Особое Конструкторское Бюро", съставено от ... германски инженери - военнопленници. Това конструкторско бюро създава освен колекцията АК-47, лека и тежка картечница, винтовки, снайперска винтовка, пистолети, картечни пистолети и т.н., станали основа на въоръжението на множество армии по цял свят.
  Неграмотният (инженерно) сержант Калашников е "рекламно лице" на кампанията, фасада на ОКБ "Шмайзер", както са го наричали ижевските работници. Пропагандна акция на съветския режим, съща такава като Стаханов - миньора, който в една смяна "преизпълнил" нормата си 14 пъти. Спестяват само това, че за неговото преизпълнение са работили още тридесетина човека, останали в неизвестност.

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK