Паулу Куелю: Пирати, откраднете всичко, което някога съм писал

Паулу Коельо

© Reuters

Паулу КоельоПирати по света, обединете се и откраднете всичко, което някога съм писал" - това е призивът, с който световноизвестният бразилски писател Паулу Куелю се обръща към интернет пиратите във връзка със спорния закон срещу онлайн пиратството в САЩ (Stop online piracy act – SOPA).


В своя блог писателят предупреждава, че SOPA заплашва да блокира интернет. "Това е истинска заплаха не само за американците, но и за всички нас, тъй като проектозаконът, ако бъде одобрен, ще засегне цялата планета", пише Куелю.


Той признава, че като автор би трябвало да защитава "интелектуалната собственост", но не го прави, защото добрите стари времена, когато всяка идея си имаше собственик, са си отишли завинаги. "Първо, защото всичко, което някога се прави, е да се въртят четири истории – любовна история между двама души, любовен триъгълник, стремеж към власт или история за пътуване. Второ, защото писателите искат това, което напишат, да бъде прочетено, дали във вестник, блог или на някоя стена", обяснява бразилският автор.
"Колкото повече слушаме една песен по радиото, толкова повече искаме да си купим диск, същото е и с литературата. Колкото повече хората "пиратстват" една книга, толкова по-добре. Ако харесат началото, ще си купят цялата книга на следващия ден, защото няма нищо по-изморително от четене на книга от монитора", твърди Куелю.


Писателят споменава, че издателите биха отхвърлили неговите твърдения с аргумента, че за да оцелеят, на авторите трябва да се плаща. В отговор на това той разказва как през 1999 г., когато за пръв път негова книга е била издадена в Русия с тираж 3000 броя заради недостиг на хартия, той случайно открива пиратско копие на "Алхимикът" и го публикува на уебсайта си. Година по-късно, след като кризата отминала, Куелю продава 10 000 броя от оригиналното издание. До 2002 г. той продава милиони копия в Русия.


"Когато пътувах през Русия, се срещнах с няколко души, които ми казаха, че са открили моите книги благодарение на пиратското издание, което съм публикувал на сайта си. Днес на своята уебстраница давам линкове към мои книги, достъпни на peer-to-peer сайтове, а продажбите ми продължават да растат", разказва той.


"Актът на пиратство може да служи като представяне на работата на един артист. Ако харесаш неговата или нейната идея, то тогава ще искаш да я имаш в дома си. Добрата идея няма нужда от защита. Останалото е или алчност, или невежество", пише Куелю.

Коментари (56)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Beyond
  Beyond
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  "Добрата идея няма нужда от защита. Останалото е или алчност, или невежество", пише Куелю."

  ++++++++++++++++++++

  TAKE THE RED PILL!
 2. 2 Профил на Реконструктор
  Реконструктор
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Мъдър човек.

  И не правильно думать, что есть чьим-то богом обещанный рай
 3. 3 Профил на nakataetuk
  nakataetuk
  Рейтинг: 402 Неутрално

  според мен е прав твореца,
  обра на конкурентите медеца...

 4. 4 Профил на mitote
  mitote
  Рейтинг: 627 Любопитно

  Някой знае ли защо г-н Коельо носи два часовника?!?

  Доказано е, че сит народ е патриот. Гладният заминава надалече и оттам обича родината…
 5. 5 Профил на dnk
  dnk
  Рейтинг: 620 Неутрално

  До коментар [#1] от "Beyond":

  ++++

  Моралът не е порок!
 6. 6 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Достойна позиция на интелигентен човек!

  Свобода за Надежда Савченко!
 7. 7 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 1825 Неутрално

  Простички неща, които всички знаем. Борбата не е с пиратството. Борбата е за "регулиране" на мрежата с цел цензура и контрол. Според мен каузата е загубена, но опитите никога не са спирали.

 8. 8 Профил на La Tartaruga
  La Tartaruga
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Един трезвомислещ автор. Евала.

 9. 9 Профил на Santa_Claus
  Santa_Claus
  Рейтинг: 538 Весело

  Браво, идола на манекенките този път го признах

  Powerful you have become, the dark side I sense in you.
 10. 10 Профил на Beyond
  Beyond
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  До коментар [#4] от "mitote":

  ЗАКОН НА ШАГАЛ ЗА ЧАСОВНИЦИТЕ:

  Който има часовник, знае колко е часът. Който има два часовника, никога не е сигурен в това.

  TAKE THE RED PILL!
 11. 11 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 630 Неутрално

  "Колкото повече слушаме една песен по радиото, толкова повече искаме да си купим диск, същото е и с литературата. Колкото повече хората "пиратстват" една книга, толкова по-добре. Ако харесат началото, ще си купят цялата книга на следващия ден, защото няма нищо по-изморително от четене на книга от монитора", твърди Куелю.

  Проблемът на много "автори" е, че като им прочетеш началото не си и помисляш да си купиш цялата книга.

  На 11.07. да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
 12. 12 Профил на Strygalldwir
  Strygalldwir
  Рейтинг: 685 Неутрално

  Съмнявам се дървените корпоративни лобисти да се интересуват от подобни неща, но е добър пример за поведение.

  Всичко което ми трябваше да знам за християнството го научих от тези които взривяват гинекологични клиники.
 13. 13 Профил на Боян Юруков
  Боян Юруков
  Рейтинг: 1416 Весело

  Браво за позицията и примера!

  Lipsva.com | Yurukov.net | Crime.bg
 14. 14 Профил на mashine
  mashine
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  точно тебе няма да крадем .. скучен си

  Quid est veritas ?
 15. 15 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1299 Неутрално

  Д., съжалявам, но както и да го четем името на човека, не можем да го изписваме с "у", КОелю си... Не творете, оставете това на него, например... Според уикипедията дори: [ˈpawlu koˈeʎu]

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 16. 16 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Темата е разгледана подробно тук: "Праводържателството": http://www.gatchev.info/blog/?p=983 и тук: "Праводържателството – 2": http://www.gatchev.info/blog/?p=985

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 17. 17 Профил на Alexander Lazarov
  Alexander Lazarov
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Коелю не ми е от любимите автори за четене, но няма какво да си кривя душата - прав е! Истината е, че цялата шайка от издатели, продуценти и т.н. вече са ненужни!

  rm -rf /bin/laden
 18. 18 Профил на Веселин Николов
  Веселин Николов
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Не съм фен на Коелю, но случайността ме срещна с него във Франкфурт по време на панаира на книгата преди няколко години. Разговаряхме непринудено няколко минути, което затвърди впечатлението ми, че истински големите хора са непринудени и се държат естествено.

 19. 19 Профил на samarianin
  samarianin
  Рейтинг: 588 Неутрално

  у нас пък - забраниха да се разпространява свободно Елин Пелин; някой му държал "правата", а полицаята му пази "правото" и затваря сайтове за да не го крадат читателите.
  Смех!
  много ми е интересно, коя персона лично, като собственик на "издателство", го държи туй "право"; ей така да се появи с мутрата си медийно и да каже - творчеството на Елин Пелин е моя собственост, и ако искате да го четете в нета, трябва да ми платите.
  Ще е много показателно да се види в "кадър" абсурда на това, как някакъв серсем с я има, я няма 5 книги култура, държи правата на български класик починал преди повече от 60 години, и събира стинки от всяко малко диване, което по някакво чудо поиска да прочете Ян Бибиян в Нета.

  Je suis дани кирилов
 20. 20 Профил на _plamen_
  _plamen_
  Рейтинг: 712 Неутрално

  От кво си плаща тока тоя?

  Winora forever
 21. 21 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2179 Весело

  Чудо е, че дежурните литературни експерти са пропуснали появата на Паулу Куелю на страниците на Дневник.
  Аз съм имала късмета да се срещна с него и без да бъда "безмозъчна, необразована, нечетяща", съм очарована от личността му. Това е един духовен човек, постигнал реализация в не едно творческо поприще. Няма претенциите да бъде жив класик, иска да сподели с възможно най-широка аудитория мислите си за нещата от живота, да бъде разбран директно, а не тълкуван от литературни прорицатели, чувства се добре, в хармония със себе си да пише, да чете и да бъде четен и не робува на суетата. Това интервю е спонтанно, мъдро и честно като самия него.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 22. 22 Профил на aji55382181
  aji55382181
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Голям!

  Einigkeit und Recht und Freiheit
 23. 23 Профил на laveol
  laveol
  Рейтинг: 520 Неутрално

  [quote#19:"samarianin"]у нас пък - забраниха да се разпространява свободно Елин Пелин; някой му държал "правата", а полицаята му пази "правото" и затваря сайтове за да не го крадат читателите. [/quote]

  Като разбиваха "Читанка", Труд и 24 Часа излязоха със заглавия "Пирати Окрадоха Дядо Вазов!".

  Простотия и наглост. Вазов е починал преди повече от 70 години => твробите му са в публично достояние.

 24. 24 Профил на pafaka22
  pafaka22
  Рейтинг: 770 Неутрално

  Напълно е прав. Напоследък ни проглушиха ушите с приказки как пиратството ограбвало творците, но това май не е точно така. Един стойностен продукт винаги си намира купувачите, независимо как ще се разпространява. При сегашната схема за издаване и разпространение в шоубизнеса, така или иначе за автора остава незначителен процент от продажната цена. Просто тази индуструя не иска да се промени, а продължава да работи като преди 50 години - по веригата автор - клиент са се наредили една плеяда търтеи посредници, които трупат колосални печалби. Ама сега реват че нещо хората не купували ... Ами сори пичове ама златният век свърши и вече ще трябва да се потрудите повече за да ми вземете парите !

 25. 25 Профил на о. Павел
  о. Павел
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Куелю странно напомня за авторите от късната Римска империя - цинични компилатори, които си правят гаргара (нямам по-точен израз) с всичко и всички. Неговата "духовност" е един Ню Ейдж миш-маш, който днес се харесва на хората без усет за истинските стойности.
  .
  Тракия и Египет -
  http://archiman.livejournal.com

  Прочетете:http://www.veren.org/product.php?b=3922
 26. 26 Профил на Павел Лазаров
  Павел Лазаров
  Рейтинг: 515 Весело

  Мъдри думи!
  Радостен е и фактът, че има и наши, български, автори, които са направили същото като Коелю - пуснали са текстовете си едновременно в интернет и в книжарниците.

  Навсякъде, където има проблем, има нещо прекалено голямо.
 27. 27 Профил на plumpschi
  plumpschi
  Рейтинг: 1240 Неутрално

  Ето затова го харесвам! Няма нещо, което да е написал и да не е развълнувал толкова хора с написаното! Дали ще е книга или в блога си, винаги е предизвиквал голям отзвук и много коментари. Там се крие мъдростта на големия автор, защото казаните от него истини срещат мислите и разбиранията на много хора. А това и да го крадеш, все тая.

 28. 28 Профил на Павел Лазаров
  Павел Лазаров
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#25] от "о. Павел":
  Тук не става въпрос за "духовността" на книгите на Куелю, а за позицията му на автор с авторски права.

  Навсякъде, където има проблем, има нещо прекалено голямо.
 29. 29 Профил на samarianin
  samarianin
  Рейтинг: 588 Неутрално


  До коментар [#23] от "laveol":

  да и официално бяха собственост на дойчовци...
  теоретично, тези дойчовци можеха да ги забранят за издаване, и щеше да е върха на "Правото" как българите не могат да четат класиците си, щото "собствениците" им не искали, или не им било на сметка, да ги издават...
  Истината е, че и със и без пиратство, младото поколение вече не ги познава и не се интересува, то и историята си не знае...
  и изобщо ... нерадостна картинка... на всичко това само копоите на Колев липсваха....

  Je suis дани кирилов
 30. 30 Профил на Stream
  Stream
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  Браво!
  Браво на Паулу Куелю!
  И да си спомним, как нашите медии злобеeха и се радваха, когато ПолЮцайте закриваха "Читанка"!

  Хитростта пречи на мисълта!
 31. 31 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1310 Неутрално

  за творците не идват лоши времена а напротив , така те ще продават нещата си много по лесно и ще получават за това всичко платено, а виж разните посредници и подобни наистина имат проблем

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 32. 32 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1310 Неутрално

  [quote#30:"Stream"]И да си спомним, как нашите медии злобеeха и се радваха, когато ПолЮцайте закриваха "Читанка"! [/quote]
  е те толкова и я закриха де

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 33. 33 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1310 Неутрално

  между другото големия смях в книгоиздаването продължава, при положение че хартиеното тяло има цена около 80 процента от цената на една книга, то електронната вместо да е 4-5 до 10 път по евтино което е реално се промотира на същата цена тоест с наистина огромна печалба от която разбира се за авторите е предвидено много малко

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 34. 34 Профил на Slarty
  Slarty
  Рейтинг: 1446 Неутрално

  До коментар [#25] от "о. Павел":
  Напълно съм съгласна!
  До коментар [#28] от "Павел Лазаров": Какви авторски права, та този човек не е казал нищо, което да не е било казано още от древногръцките философи. Не случайно манекенките са му фенове, както и тези, които, ще ме извинявате, ама не четат книги. Та, ей тъй на, цялата мъдрост събрана в простичките изречения на Паулу Коелю, четиво за забързаното ни ежедневие. Няма лошо, за всеки влак си има пътници, ама да го наричате "велик" и "голям" за дето ви е сдъвкал и изплюл въпроса за Живота, Вселената и всичко останало...

  Без паника!
 35. 35 Профил на zaza
  zaza
  Рейтинг: 591 Весело

  Абсолютно вярно! Аз така се зачетох в 2-3 книги от читанка.инфо и преди да стигна и половината им вече бях горд притежател. А другото, което са учебници и литература на английски, която "пиратстваме" - невъзможно ми е да дам 150 долара за учебник или да ми бъде доставена книга за 20-30+ така че авторите им нищо не губят, а само печелят популярност и шанс в бъдеще да могат да продадат нещо.

  Няма по-глух от този, който не иска да чуе и по-сляп от този, който не иска да види!
 36. 36 Профил на omniam
  omniam
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Много е прав! Един да осъзнае и признае накъде се развиват нещата и да се държи гъвкаво и разумно, а не алчно и агресивно.

 37. 37 Профил на Orchid
  Orchid
  Рейтинг: 936 Весело

  Свалям шапка на писателя за ясно изразената позиция! Това е позиция на достоен човек, който знае какво може, няма комплекси, пише за хората и има самочувствие на творец (а не на продавач!)!

  Сигурна съм, че повечето истински творци също са разбрали цената на "пиратството" и това кое по-точно ги ощетява-пиратството или посредниците по веригата.
  БРАВО!

 38. 38 Профил на Лилия Костова
  Лилия Костова
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#34] от "Slarty":

  за дето ви е сдъвкал и изплюл въпроса за Живота, Вселената и всичко останало...

  А нима това не е велико дело? Ако една мекенка си накарал да се замисли за доброто, а тя е накарала да се замисли за същото мутрата до себе си - е това ако не е велико дело, не знам кое е, честно

  Бойко Борисов е тъп като г.з. Освен това е малоумен магистраладжия и има титла Негово Тиквочество.
 39. 39 Профил на doctor_da
  doctor_da
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Много истинско! Но това го владеят хората, а не чиновници и институции.
  Винаги е по-добре да четеш от книга вместо от екран, с каквито и технологии да е. Ччетенето не е само гледане в екрана...
  Човешката глупост набира невиждани граници. Като цунами нараства и с още по-голяма сила ще връхлети ...
  Какви авторски права за идиотските филми, сериали и новини и пр. по всякакви медии.
  Истината е просто достижима - Не ползвай и не плащай данък за безмислици!
  Всичко приключва, когато се премине границата на личната збалуда = да си отворим очите сами, а не някой да казва как да гледаме ... с нашите очи.

 40. 40 Профил на valkiry
  valkiry
  Рейтинг: 471 Неутрално

  ТОЙ Е ЛЮБИМЕЦЪТ НА МАНЕКЕНКИТЕ - НО ЗА ЖАЛОСТ ТЕ НЕ МОГАТ ДА ГО РАЗБЕРАТ !!!

 41. 41 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  "Добрата идея няма нужда от защита. Останалото е или алчност, или невежество"

  Ето това е истинският творец!
  Поклон пред него, сър Елтън Джон и всички, които сами направиха творчеството си достъпно за всички хора по планетата!

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 42. 42 Профил на salvador
  salvador
  Рейтинг: 740 Весело

  Паулу Куелю: Пирати, откраднете всичко, което някога съм писал


  ...и никога не го връщайте - унищожете го.

  Всичките му книги са едни и същи.Май във форума има много фенове , но аз не съм от тях.Всеки има право да харесва каквото си иска.

  Комунистите са опасни за нашето здраве!!!
 43. 43 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1206 Неутрално

  Мога да прочета всички книги на Пратчет в интернета, въпреки това си ги купувам като хартиено копие.

  Евала на Куелю: "Добрата идея няма нужда от защита. Останалото е или алчност, или невежество." Много е прав, човекът!

 44. 44 Профил на drakkar1196
  drakkar1196
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#42] от "salvador":
  ++++++++++++++++++++
  Книжките на Paulo Coelho са с философска тенденция за блондинки. Крадете ги, четете ги под някой чадър на плажа и после ги рециклирайте екологично.

  “If you don't read the newspaper you are uninformed; if you do read the newspaper you are misinformed.” - Mark Twain
 45. 45 Профил на Лукчо
  Лукчо
  Рейтинг: 402 Неутрално

  [quote#25:"о. Павел"]Куелю странно напомня за авторите от късната Римска империя - цинични компилатори, които си правят гаргара (нямам по-точен израз) с всичко и всички. Неговата "духовност" е един Ню Ейдж миш-маш, който днес се харесва на хората без усет за истинските стойности. [/quote]
  Прав си, отче, ама не му е тук мястото на това мнение. В момента се обсъжда въпроса за свободата на разпространение на информация в интернет, а по този въпрос Коелю се е изказал много вярно.
  Друг е въпросът, че това за което говориш се припокрива със самия феномен на постмодернизма в литературат. Може би ти не го приемаш защото интелектуално и етически съществуваш в друг темпорален режим, който ти е наложен от религиозната литература.

 46. 46 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1523 Неутрално

  До коментар [#19] от "samarianin":

  Много ми хареса този коментар. Браво!

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 47. 47 Профил на Orchid
  Orchid
  Рейтинг: 936 Неутрално

  [quote#39:"doctor_da"]Човешката глупост набира невиждани граници[/quote]
  Само една поправка - човешката алчност. Алчността за власт и пари води до подобни безумни законотворения....

 48. 48 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1985 Неутрално

  Този човек е голяма работа! Не става дума за това че подкрепя позицията ми. Харесва ми широтата на душата, че гледа на по-високо и по-надалеч от тесният си материален интерес.

  Какво по-хубаво от това за един творец да знае, че хората харесват това което е направил, че имат достъп до него. Всички а не само тези които имат пари да си го позволят.

  Ето такива хора съм готов да подкрепям и материално със скромните си възможности. Защото е справедливо и авторите да получават нещо за трудът си, както всички ние за нашият труд. Събрано от много хора и вече един автор който прави нещо което хората харесват, от което имат нужда може да има съвсем приличен живот и да продължи да твори.

  Но за да стане това трябва всички които са застанали между твореца и хората да се изметат. И средството за това е Интернет.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 49. 49 Профил на МилевГео
  МилевГео
  Рейтинг: 451 Неутрално

  Прав си е писателят, много години преди него в едно интервю същото казва и Дали: "готов съм да сложа на всеки фълшификат на моя картина подписа си, за да стане оригинал"! Така че Мърдок и приятели(които лобират за този закон в американския парламент) да си заврат SOPA-та някъде. Сигурен съм и че на нашенците от ГДБОП щеше да им хареса закончето. Така безнаказано щяха да си обслужват американските приятели и да тарашат апартаменти(на някой огромен пират тинейджър), пък и да раздават правосъдие с шутове(не че и в момента не го правят).

  Копист.
 50. 50 Профил на mrtoyaga
  mrtoyaga
  Рейтинг: 457 Неутрално

  Като се изключи един коледен разказ, публикуван преди много години в 24 ЧАСА, не съм чел нищо от П.Коелю, затова и нямам право да коментирам творчеството му - а и в случая от това няма нужда. Но за това, за което се е изказал, е напълно прав. Мога само да добавя, че не е само той сред писателите - К. Доктороу например, от години насам публикува ЦЕЛИ свои романи безплатно онлайн и от това продажбите на книгите му ни най-малко не пострадват - даже напротив.

  Ами Рейдиохед - албумът им от 2007 беше пуснат ОФИЦИАЛНО онлайн, като имаше опция да се изтегли срещу сума, определена от потребителя, а долната граница беше 0 долара/евро/паунда, т.е. съвсем легално можеше да се изтегли БЕЗПЛАТНО целия албум. Още преди да пуснат в търговската мрежа луксозно ДВД за най-големите си фенове, Рейдиохед получиха от онлайн разпространението на албума си 10 МИЛИОНА долара - и то без намесата на никакви издателства, агенти, разпространители и др.п.

  В наши дни, когато поради информационния порой 15 минути слава са цяла вечност, Р2Р мрежите са наистина мощен канал за разпространение на съдържание (и рекламата за него), и то сред наистина заинтересованата публика, затуй всякакви СОПИ са дълбоко неадекватни.

  П.П.: Тези, които не ги мързи, могат да отворят ЧИТАНКАТА и да прочетат краткото и напоителното за мозъка "Перикалипсисът на Йоахим Ферзенхелд" от Ст.Лем (http://chitanka.info/text/1556-perikalipsisyt_na_joahim_ferzenheld). То е, хм, точно по темата.

 51. 51 Профил на xflood
  xflood
  Рейтинг: 1085 Неутрално

  Шапка му свалям на този човек!

  Fail with honour then succeed by fraud
 52. 52 Профил на glorieux
  glorieux
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Прав е. Забравих вече коя музикална група го беше направила и установи всъщност, че приходите й растат. Лично аз смятам, че го прави за да трупа популярност, не толкова защото го мисли, той си е доста комерсиален автор. Но евала, излезе и го каза. Бас държа, че няма да загуби от това.

 53. 53 Профил на Мерилин
  Мерилин
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Добрата идея няма нужда от защита. Останалото е или алчност, или невежество", пише Куелю.

  Както винаги велик!

  Поддържането на АСТА е позор, независимо от партийната принадлежност.
 54. 54 Профил на Eisbär
  Eisbär
  Рейтинг: 1036 Неутрално
 55. 55 Профил на Маринов
  Маринов
  Рейтинг: 8 Неутрално
 56. 56 Профил на hary
  hary
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#25] от "о. Павел":

  Аз пък уважавам Коелю. Някои разбират истинските стойности като елитарен продукт, скрит, като изчезналия кивот, от девет пещери в десетата, от девет ковчези в десетия, отварящ се с ключе от дъното на океана, и като се докопаш до него, не можеш да го разбереш без алгоритъм и без речници на 99 езика. Не такива бяха Тhe Beatles - музиката им се разбира от всички, но те си остават вечни и стойностни. Какво от това, че П.Коелю е любимото четиво на фешън манекенки и на безработни домакини, важното е, че под пръстите му се ражда красота. Разбира се, мъдър е да не се конфронтира с пиратите, тъй като такива сме почти всички. Също толкова интелигентна е и любимката ми Лейди Гага, която заявява, че не ѝ пука, ако някой сваля безплатно нейни записи, тя печели от турнета достатъчно. Въобще, истинският фен има няколко пиратски записа на диска, и после отива в магазина и си го купува от лоялност и уважение. Така направих и аз c BTW.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK