Професор Ахмед Дрис: Тунис се нуждае от инвестиции, иначе може да има нови бунтове

Професор Ахмед Дрис

© Виктор Владев

Професор Ахмед Дрис
Професор Ахмед Дрис е преподавател по международни отношения в Туниския университет и управляващ директор на Центъра за средиземноморски и международни изследвания – неправителствена организация, създадена през 2005 г. към университета. Освен това е директор на създаващото се в момента Училище за политика. За този проект той посети София. Участвал е в революцията заедно със студентите си

Професор Дрис, една година след успешната революция как се чувстват обикновените хора в Тунис? Нещата промениха ли се към по-добро? Живеете ли в една по-справедлива държава? Усеща ли се разлика в живота сега и по времето на Бен Али?


- Зависи кого питате. Някои тунизийци смятат, че сега животът е по-добър. Това обаче не важи за мнозинството. Повечето хора искат промяна в ежедневния си живот, а не я виждат. Хората, които бяха по улиците преди 14 януари 2011 г., бяха там, защото животът им беше труден. Достойнството им беше силно потиснато. Една година по-късно те са в същото положение. И сега те са недоволни от правителството, защото не усещат промяна в ежедневния си живот. Ние смятаме, че те трябва да почакат, за да усетят промяната в живота си и за да почувстват, че имат правителство, което да отговаря на исканията им. Трябва да бъдат търпеливи. Те обаче не приемат това. Те искат промяната да настъпи незабавно. А това е невъзможно.
Каква промяна точно искат те?


- Когато говорим, че хората искат по-добър живот, имаме предвид, че искат работа. Безработицата беше основният фактор за революцията в Тунис. Сега, след една година, броят на безработните се е увеличил двойно, дори повече. Възможно е те да започнат нова революция. Сега имаме един милион безработни. По времето на Бен Али имахме 350 000. Това е истинското предизвикателство за новата власт. Проблемът е, че тези хора, както казах, не искат да чакат. Няма магическо решение на този проблем. За да се създадат работни места, са необходими инвестиции – местни и чуждестранни. А инвеститорите не проявяват желание да влагат средства в Тунис, понеже се опасяват за сигурността на инвестициите си. Защото хората продължават да влизат в сблъсъци със силите за сигурност, да стачкуват и да блокират пътища. Това създава нестабилност и страхове. В такива условия не може да има инвестиции, а без инвестиции няма как да се създадат работни места. Така се създава порочен кръг.


Какво е положението в туризма? Как се развива? Пострада ли много от революцията?


Това е един от основните проблеми на Тунис. Туризмът е много тясно свързан с усещането за сигурност. Затова правителството полага усилия да убеди туроператорите в Европа и другаде, че Тунис е безопасен за туристите. Което е вярно, защото проблеми със сигурността има във вътрешността на страната, а това не е туристическата част. Няма никакви проблеми за туристите например в Хамамет, Сус или Джерба. Туристическите зони са напълно спокойни, но това е трудно да се обясни на туроператорите. Ако има проблеми в някоя част на страната, те решават, че има проблеми в цялата страна. Това е истинският проблем за тунизийската икономика, защото голяма част от бюджета зависи от туризма. А ако има по-малко от 5-6 милиона туристи годишно, това означава, че икономиката е неефективна. Тази година вероятно ще бъде по-проблемна за туризма от миналата, защото тогава имаше резервирани почивки и хората идваха в страната въпреки революцията, но за тази година има много малко резервации. Хотелите са празни и може да останат така през лятото.


Да се надяваме, че това ще бъде само временно.


- Да, но може да се проточи с години, което означава, че Тунис трябва да намери начин да закрепи икономиката си без туризма. Но е трудно за започнеш нов икономически модел без ресурси. Ние нямаме ресурси, нямаме голяма промишленост.


Да поговорим за друг проблем, който безпокои много хора на запад, в Тунис, в Северна Африка и арабския свят - възходът на политическия ислям и бъдещето на Тунис при управлението на умерената ислямистка партия "Ан Нахда".


- Вие го наричате проблем, но "Ан Нахда" реално не е проблем. Тя е компонент на тунизийското общество и еманация на тунизийската нация. "Ан Нахда" е политическа партия, ръководството ѝ се състои от хора, които са много умерени и приемат правилата на политическата игра. Те не налагат нищо на тунизийското общество. Аз не съм за или против тях. Те са един от актьорите на политическата сцена и са изправени пред много предизвикателства, именно защото са възприемани като проблем. Налага им се да доказват, че са умерени, че не се стремят към налагането на шериата и че трябва да бъдат съдени според делата им. Смятам, че другите актьори съдят "Ан Нахда" въз основа на подозренията си, че тя има скрити намерения. Аз лично не смятам, че те кроят тайни планове. Те са просто партия, спечелиха почти абсолютно мнозинство в парламента и получиха 40% от местата. Което означава, че голяма част от населението на Тунис ги е сметнало за способни да управляват, да уважават религиозните им разбирания, и да внесат морал в политиката и икономиката. За тунизийците политическият живот и икономиката през последните години са обременени от корупция. Те трябва да се борят с тази корупция и сметнаха, че "Ан Нахда" е единствената партия, която е способна да направи това. Това беше усещането на тунизийците. Но сега, няколко месеца след изборите, те вече смятат, че "Ан Нахда" не може да се справи с нищо.


И вече са разочаровани?


- Да, просто не искат да чакат. Те самите трябва да се научат как се управлява държава. А това отнема време. Проблемът са другите ислямисти – салафитите, джихадистите, "Хизб-ут-Тахрир". Те са против демокрацията, изборите, против участието на народа в политическия живот, против самата идея за съществуването на политически партии и това наистина е проблем.


Достатъчно силни и влиятелни ли са крайните ислямисти, за да застрашат младата демокрация в Тунис?


- Сега и през първите години едва ли ще застрашат демокрацията, но след няколко години те ще станат много по-силни. Тогава те може да се превърнат в заплаха и да тласнат страната в конфронтация между салафитите и други групи, без значение дали са ислямистки или не. Слава Богу далеч сме от катастрофален сценарий. Да кажем, че в първите години ще трябва да приемем ислямистите като част от обществото, и да им дадем сила и възможност да се изправят срещу тези екстремисти.


Като стана дума за крайните ислямисти в Тунис, в съседна Либия имаше гражданска война и при вас пристигнаха много бежанци. Имахте ли много проблеми покрай тях?


- Не, не сме имали проблеми с бежанците или със съседите. Ислямистите бяха много доволни от ситуацията, защото тя им даваше възможност да правят споразумения със съмишленици в Либия, Алжир и къде ли не, и в далечно бъдеще те може да поискат да създадат някакъв съюз. Това също е възможен сценарий.


Либия беше единствената държава, в която Западът подкрепи бунта с военни средства. Много хора на запад, а предполагам и в Либия, са разочаровани, че след цялата тази война, след всичките усилия и жертви в името на демокрацията, новата власт обяви, че ще наложи шериата. Мислите ли, че този сценарий е лош и оптимист ли сте за бъдещето на Либия?


- Положението в Либия е много различно от това в Тунис. Те нямат усещане за държавност. Трябва да възстановят това усещане, че са част от едно политическо образувание. При управлението на Кадафи единствената принадлежност, която те чувстваха, беше племенната. И това се подсилваше от липсата на институции, на организация. Не смятам, че бъдещето на Либия ще е най-доброто възможно. Освен това слабостта на държавата може да насърчи въоръжена съпротива от ислямистките фракции, ако властта не води толкова консервативна политика, колкото иска населението. Сега част от хората там искат шериатът да се наложи незабавно, но държавата не желае това. Това е една от спецификите на Либия – джихадистите участваха активно в революцията и по този начин спечелиха легитимност. Преди революцията те бяха възприемани като външен елемент, свързан с терористични организации, с "Ал Кайда". Населението ги гледаше с недоверие. Но след революцията, в която те бяха много активен и ключов фактор, те вече са част от играта.


И сега искат своето парче от баницата?


- Да, точно така. И това е съвсем нормално и логично.


Да се върнем към Тунис. Вие откривате Училище за политика. Каква е целта му? С какво ще се занимава? Ще подготвяте ли политици или политолози?


- Не, подготовката на политолозите е задача на университетите. Нашата основна цел е да съберем млади хора от различните политически партии, да ги научим на стратегическо политическо мислене. Целта е да доразвием капацитета и талантите им, за да разбират по-добре политиката и да осъзнаят колко важно нещо е многопартийната система, да ги научим да приемат различията помежду си.


Смятате ли, че е възможно тази школа да подготви почвата за създаване на нов политически елит?


- Да, защо не. Ако имаме възможност, би било чудесно. На първо време обаче трябва просто да съберем хората на едно място и да им обясним, че те трябва да бъдат единни, защото това младо поколение политици не е имало възможност да участва в политиката в страната, а предишното поколение е формирано в дух и условия на конфликт. Важно е за новото поколение да разбере, че политическият живот не е свързан задължително с конфронтация и непоносимост. Те трябва да могат да работят заедно в интерес на страната.


Вие лично по какъв начин бяхте засегнат от революцията? Къде бяхте по това време, как изглеждаше тя отвътре?


- Бях по улиците, участвах в демонстрациите заедно с моите студенти. Бях много изненадан, когато видях студентите си на улицата, защото през годините бях свикнал да мисля, че е напълно невъзможно да се излезе на протест. Мислех, че младите изобщо не се интересуват от политика и че нямат представа какво се случва в Тунис. Когато ги видях на улицата, много се зарадвах. Това е единият начин, по който ме засегна революцията. Другият е свързан с работата ми. Преди революцията пак работех върху демократизацията и трансформацията на обществото в арабския свят и в Тунис. Някои от моите дейности в центъра обаче не бяха разрешени. Сега сме свободни да организираме каквото поискаме. Нямаме ограничения и се надяваме, че това ще остане така.


Можете ли да направите сравнение между Арабската пролет и революционната вълна в Източна Европа през 1989 г.? Смятате ли, че има нещо общо между тях?


- И да, и не. Да, защото и двете движения са свързани с нуждата от достойнство и свобода. Но има и много разлики. Отхвърлянето на комунистическата идеология в Източна Европа беше основният фактор и мотив на движението. В Арабската пролет нямаше никаква идеология. Идеологическият фактор тук не съществува. Революциите в арабските страни са свързани със социално-икономически проблеми. В Източна Европа случаят не е бил такъв. Там проблемът не е бил в липсата на работни места. Затова може би ние ще имаме повече проблеми, отколкото сте имали вие.


Друга разлика е, че в страните от Източна Европа може би сте имали еднакви режими. В арабските държави не е така. Има различни режими, различни модели, различна роля на армията и употреба на силите за сигурност. Ние в Тунис успяхме, но това не значи, че със същите средства може да се свали властта в друга държава.


Един въпрос, този път свързан не с Тунис, а със Сирия, където президентът Асад се представя за единствената алтернатива на радикалния ислямизъм и с това оправдава насилието срещу демонстранти. Смятате ли, че той наистина е единствената алтернатива на екстремистите, или е просто тиранин, който е крайно време да се оттегли от властта? И мислите ли, че е възможно в Сирия да се приложи йеменският модел?


- Не знам, ситуацията в Сирия е наистина непредсказуема, а и моделът в Йемен не е проверен. Но в Сирия единственото ясно нещо е, че режимът е напълно нелегитимен. Това е така от десетилетия, не от седмици или месеци. Режимът там се поддържаше със сила. Той няма легитимност и няма право да продължава да съществува. Но част от сирийците поддържат президента. Това също е различен елемент в държава от Арабската пролет. Не беше така в Тунис, Египет или Либия, където всички бяха против режимите. Друга особеност е, че Сирия се намира в зоната на конфликта с Израел и затова, от съображения за регионална сигурност и сигурността на Израел всички международни играчи имат различно отношение към ситуацията. Няма друго решение, освен външна интервенция. Или може да избухне гражданска война, защото бунтът вече е с оръжие и бунтовници използват сила срещу армията. До няколко седмици или месеци в Сирия може да има гражданска война. Ситуацията там е непредвидима. Не можем да предскажем какво е бъдещето на режима, каква ще бъде позицията на международните актьори.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (43)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1391 Весело

  Е, и? Бунтувайте си се на воля

  Свобода за Надежда Савченко!
 2. 2 Профил на БГ Владо
  БГ Владо
  Рейтинг: 629 Любопитно

  Това важи за повечето изостанали държави г-н Дрис

  оти да се косиме, като ке ни мине
 3. 3 Профил на Митко Василев
  Митко Василев
  Рейтинг: 664 Весело

  Гръцката болест - ДАЙТЕ НИ ПАРИ, ИНАЧЕ ЩЕ ТРЕПЕМ

  Само дето от Тунис никой не зависи с нищо

  това, че казваш даден факт, не означава, че непременно го харесваш. въпреки че за 95% от аудиторията значи точно това
 4. 4 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  Историята учи, че всяка революция води до влошаване на икономическата ситуация в съответната страна. Затове не е непременно лошо, че ислямистите управляват Тунис сега? И те ще бъдат пометени, както е тръгнало. За да дойдат по светски настроени, гъвкави ръководители на страната?

 5. 5 Профил на samir
  samir
  Рейтинг: 590 Неутрално

  И Трънско се нуждае от инвестиции !
  Миналата седмица закриха последната фабрика в Трънско.

 6. 6 Профил на re_2tochki_zil
  re_2tochki_zil
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#5] от "samir":

  ама в трънско нема опасност от бунтове, капиш?

 7. 7 Профил на samir
  samir
  Рейтинг: 590 Неутрално

  До коментар [#6] от "re_2tochki_zil":

  Може обаче да кажем, че ще има бунтове ако няма инвестиции, нал гледаш как прават хората.

 8. 8 Профил на re_2tochki_zil
  re_2tochki_zil
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#7] от "samir":

  аз гледам, ама в трънско не гледат. оти там е останала само баба ти (от трънско), за съжаление.

 9. 9 Профил на юноша бледен
  юноша бледен
  Рейтинг: 1391 Весело

  "Сега имаме един милион безработни. По времето на Бен Али имахме 350 000"

  Ахаха, да сте мислили навремето, когато ревахте по площадите. Изпуснахте питомното, гонете дивото сега...

 10. 10 Профил на kresliva_garga
  kresliva_garga
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#5] от "samir":

  и като гледам там май не е имало бунтове

 11. 11 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1561 Неутрално

  Очаквано явление- досега било "диктатура", после искали "демокрация"- ето ви демокрация,... и какво? Тя не е за всеки и за всяко племе, което е още с манталитета на родовообщинен строй!!! Първо скимтят, че са подтиснати, а като им се помогне да свалят режима започва лудо изнудване към цивилизования свят- не се оправяме, давайте пари!. Какво стана в Либия? Днес четох някъде, че старейшините!!! на някакво племе трябвало да вземат някаква страна за да се бил гласувал някакъв закон в преходното правителство!!?? И с цялата си арабска наглост вече обвиняват НАТО, че им е попречило "демократично" да свалят диктатурата на Кадафи, а те се колеха там като в Батак?! Абе, хора разумни, ако "старейшини" на ПЛЕМЕ! решават съдбата на една държава, то това може ли да е държава, а населението да се нарече НАРОД? Същата работа с палестинските мангали...
  Абе, цигания до шия!! Петрола (докато го има) трябва да мине спешно в сигурни ръце, независимо как и независимо от кой!
  Да не ми се повтаря на бензиностанцията фразата "скоро ще скочи" или да чета в нета, че всеки литър бензин бил "литър арабска кръв?!"- те това е върха на наглостта (то дано да беше така, но не е) ами ако е арабска кръв, защо го продавате, бе?
  За $ и майките си мургави ще продадете...

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 12. 12 Профил на о. Павел
  о. Павел
  Рейтинг: 561 Неутрално

  За съжаление бъдещето е на ислямистите, които ще завладеят целия Близък Изток и ще пренесат войната в Европа. Те са организирани, надъхани, предлагат прости и ясни отговори на проблемите. Американският модел масово се отхвърля в Ориента.

  Прочетете:http://www.veren.org/product.php?b=3922
 13. 13 Профил на forumer
  forumer
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Не им стана по-добре след събитията. Трябва много работа и по-малко корупция, което е трудно постижимо

 14. 14 Профил на Santa_Claus
  Santa_Claus
  Рейтинг: 647 Неутрално

  И те, милите, се надявали на нещо наготово, ама нямааааа....

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Powerful you have become, the dark side I sense in you.
 15. 15 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1561 Неутрално

  До коментар [#12] от "о. Павел":
  ..."Те са организирани, надъхани, предлагат прости и ясни отговори на проблемите..."
  ----------------------------------------
  А "отговорите на проблемите" задоволяват ли те? Я кажи какви са и как ти ги разбираш?

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 16. 16 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 1761 Неутрално

  Много правилно че трябва да бъдат търпеливи . С търпение и труд - всичко се постига . С търпение и труд Настрадин ходжа даже научил магарето си да не яде . За зла участ то умряло , но важното е, че е умряло научено .

 17. 17 Профил на о. Павел
  о. Павел
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До № 15
  Техният отговор се изчерпва само с една дума - халифат. Виж Уикипедия.

  Прочетете:http://www.veren.org/product.php?b=3922
 18. 18 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 1761 Неутрално

  Тоя господин Дрис как не се страхува ,че може да го затрупат с обувки ? Повел е хората на бунт срещу безработицата , а са я довели близо до трикратно увеличение . Май скоро след Арабското пиянство ще им трябва зелева чорба . За изтрезняване .

 19. 19 Профил на shagg
  shagg
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Тунис е много хубава държава. И хората не са лоши. Знаят езици. Образовани. Франкофони. Тунис трябва да бъде подпомаган, за да остане в лоното на цивилизацията.

 20. 20 Профил на gorid
  gorid
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Що пък не се помолят молко повече на АЛЛАХ, ЕДИСТВЕНИЯТ ВСЕМОГЪЩИЯТ? Едва тогава идва ред на зелевата чорба.

 21. 21 Профил на mitote
  mitote
  Рейтинг: 616 Неутрално

  "Сега имаме един милион безработни. По времето на Бен Али имахме 350 000. "
  Проблемът наистина се дължеше на Бен Али, защото негото виждане беше, че "по-добре интелегентни и безработни, отколкото прости и на барикадите". Поради това се бълваха висшисти без да има къде да им се осигури работа. Сегашният голям брой на безработни се дължи, че към тези 350 хиляди се добавиха нови още толкова които работиха в Либия преди тяхната революция.

  "Това е истинският проблем за тунизийската икономика, защото голяма част от бюджета зависи от туризма. А ако има по-малко от 5-6 милиона туристи годишно, това означава, че икономиката е неефективна."
  Да, така е, това е основното перо за бюджета, но тогава бих го попитал г-н Дрис, защо една година след събитията цените в хотелите не са мръднали изобщо надолу. Няма клиенти, всичко е празно, а цените същите! Странно!

  "Те самите трябва да се научат как се управлява държава. А това отнема време. "
  Имаха същия проблем пред който бяхме изправени ние: Не искаха старите муцини в политиката, но нямаха нови с които да ги заменят, защото старото правителство беше смачкало всякаква опозиция. Те избраха другия вариант - да разкарат старите и да обучават млади, а това иска време.

  "в съседна Либия имаше гражданска война и при вас пристигнаха много бежанци. Имахте ли много проблеми покрай тях?
  - Не, не сме имали проблеми с бежанците или със съседите. "

  Това е спестяване на истината, защото либийците заляха Тунис с бежанци и това в огромно количество.
  Да бъдем точни, ситуацията в Либия влияе много силно на случващото се в Тунис, защото те са силно енергийно зависими от Либия. Ток, нефт, все от там идва, а от Алжир идва газта.

  Доказано е, че сит народ е патриот. Гладният заминава надалече и оттам обича родината…
 22. 22 Профил на mitote
  mitote
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#19] от "shagg":

  Ще ме извиняваш, но знаят само арабски и френски. Английски знаят само тези по курортите, а тези във вътрешността на страната даже и френският им е непознат.

  Доказано е, че сит народ е патриот. Гладният заминава надалече и оттам обича родината…
 23. 23 Профил на tralala2010
  tralala2010
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Ахмед Дрис май иска да каже "Кой ни дриска в гащите".

 24. 24 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 2010 Неутрално

  Дрис .... без коментар

  Предразсъдъците са за ограничените.
 25. 25 Профил на shagg
  shagg
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#22] от "mitote":
  Сигурно не си експерт по Тунис, а ако си, тогава ще те извинявам.
  Като бях там, всички говореха по три езика, вярно в курортите.
  Някои прости келнери, кочияши и улични търговци вадеха перфектен немски, руски.
  Плюс това тунизийците са на 98% образовани и много жени са с висше образование. Не случайно Тунис поведе Арабската пролет.

 26. 26 Профил на samir
  samir
  Рейтинг: 590 Неутрално

  Дрис, Дрис... настъпихте ли мотиката ?

 27. 27 Профил на mitote
  mitote
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#25] от "shagg":

  Не съм експерт по Тунис само черпя сведенията от първа ръка
  А за останалите ти изречения прочети коментар 21.

  Доказано е, че сит народ е патриот. Гладният заминава надалече и оттам обича родината…
 28. 28 Профил на shagg
  shagg
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#27] от "mitote":
  Прочетох ги, добре си се мотивирал. Въпрос - симпатизираш ли на Тунис или не? Не ти ли прилича твоята оценка за тях на оценката на западняците за нас?

 29. 29 Профил на kapetan
  kapetan
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Тунизийците ще се оправят и туристите пак ще тръгнат натам, защото имат страхотна природа и супер море.

 30. 30 Профил на mitote
  mitote
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#28] от "shagg":

  Не симпатизирам, старая се да съм безпристрастен.

  [quote#28:"shagg"]Не ти ли прилича твоята оценка за тях на оценката на западняците за нас? [/quote]
  Защо? Защото съм си позволил критика както редовно си позволяват нашите господари от Брюксел?
  Не, аз не ги съдя. Аз просто се опитвам да поднасям фактите, като човек който ги черпи от извора. Без да са преиначени от медиите, само от моето виждане предполагам.

  Доказано е, че сит народ е патриот. Гладният заминава надалече и оттам обича родината…
 31. 31 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  Майна гледай такива като теб да поемете революцията, че ако тия с чалмите я овладеят вашите глави са първи на линията...

 32. 32 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4437 Любопитно

  Интересно интервю.... това което трябва да направят тунизийците сега е да проявят търпение! Икономическото им положение няма да се промени като с магическа пръчка! Трябва търпение и много работа... желая им успех!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 33. 33 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Тунис е една много, ама много хубава страна.
  Дано всеки от авторите на негативните коментари по-горе има възможността да иде и сам да види.
  Тунис има същото споразумение със ЕС както Турция така че очевидно е че съдбата на страната е свързана с Европа. Вижте и историята, влиянието на културите. Та те са повече европейци от румънците дори.
  Тая година се надявам да има добри оферти за там, чудесни плажове, страхотна природа, много има какво да се види.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 34. 34 Профил на Мустафанка
  Мустафанка
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Поредните мързеливи тарамбуки, искащи всичко наготово. Ако може по цял ден да се дупят в джамията и да получават пари, ще са доволни и може и да не правят бунтове и терористични атентати.

  Кой нормален човек ще инвестира в такава размирна държава с мързеливо и агресивно население.

  На тия най-добре да им се сложи някой подчинен на Запада диктатор, който да е в състояние да ги държи под контрол и най-вече да ги държи в държавата.  [quote#33:"Десен"]Тунис е една много, ама много хубава страна. [/quote]

  Страната е хубава и плажовете й са чудесни, ама ако можеше обитателите й да изчезнат, щеше да е още по-хубава.

  Равни права за всички: това е най-крещящата неправда, защото онеправдава най-даровитите хора. Ницше.
 35. 35 Профил на полет над КУКУвиче гнездо
  полет над КУКУвиче гнездо
  Рейтинг: 506 Любопитно

  [quote#9:"юноша бледен"]Ахаха, да сте мислили навремето, когато ревахте по площадите. Изпуснахте питомното, гонете дивото сега... [/quote]
  Това отнася ли се за България преди 20- тина години?

  Май, май...

  „По- голямата част от хората са прекалено мързеливи, за да достигнат сами до истината; те се задоволяват с първото попаднало им авторитетно мнение.“ Тукидид
 36. 36 Профил на полет над КУКУвиче гнездо
  полет над КУКУвиче гнездо
  Рейтинг: 506 Неутрално

  "Професор Ахмед Дрис: Тунис се нуждае от инвестиции, иначе може да има нови бунтове"

  Че то нали ЗАРАДИ икономическите проблеми започна "Арабската Пролет"(без Либия)?!!

  Какво се промени сега по този въпрос?

  „По- голямата част от хората са прекалено мързеливи, за да достигнат сами до истината; те се задоволяват с първото попаднало им авторитетно мнение.“ Тукидид
 37. 37 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2691 Неутрално

  ""Ан Нахда" е политическа партия, ръководството ѝ се състои от хора, които са много умерени и приемат правилата на политическата игра. Те не налагат нищо на тунизийското общество. Аз не съм за или против тях. Те са един от актьорите на политическата сцена и са изправени пред много предизвикателства, именно защото са възприемани като проблем. Налага им се да доказват, че са умерени, че не се стремят към налагането на шериата и че трябва да бъдат съдени според делата им. Смятам, че другите актьори съдят "Ан Нахда" въз основа на подозренията си, че тя има скрити намерения. Аз лично не смятам, че те кроят тайни планове. Те са просто партия, спечелиха почти абсолютно мнозинство в парламента и получиха 40% от местата"

  Като получат пълно мнозинство намеренията им ще станат явни и много умереният шериат не ви мърда.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 38. 38 Профил на mitote
  mitote
  Рейтинг: 616 Неутрално

  [quote#33:"Десен"]Тунис има същото споразумение със ЕС както Турция така че очевидно е че съдбата на страната е свързана с Европа.[/quote]

  Тунис има такова споразумение каквото има Турция, но станаха превилигирован партньор на ЕС едва преди революцията.Така, че неможаха да се възползват от това пълноценно.

  [quote#33:"Десен"]Та те са повече европейци от румънците дори. [/quote]

  Предполагам, че затова си изхвърляне си отнесъл толкова минуси.

  Доказано е, че сит народ е патриот. Гладният заминава надалече и оттам обича родината…
 39. 39 Профил на Ченкете
  Ченкете
  Рейтинг: 450 Неутрално

  И я се нуждаем от помощ, оти ке избуча кочината.

  Дайте де!

  Де го тоя УЖ пребитият на Магистрала Тракия Пауновски? Ако всички журналисти на КАПИTAЛ са такива измамници - мерси ви за форума!
 40. 40 Профил на makadam
  makadam
  Рейтинг: 616 Любопитно

  До коментар [#13] от "forumer":

  Може ли да ми обясниш какво значи по-малко корупция? Да разбирам ли , че честният човек, при нарушение например на правилника за движение по пътищата, ще предпочете да плати 200.00лв. глоба и няма да предложи 20.00 лв. подкуп на катаджията?

 41. 41 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2193 Неутрално

  "Революциите в арабските страни са свързани със социално-икономически проблеми. В Източна Европа случаят не е бил такъв. Там проблемът не е бил в липсата на работни места. Затова може би ние ще имаме повече проблеми, отколкото сте имали вие."

  Ето това е синтезът на цялото интервю. С други думи, арабската пролет няма да реши проблемите на северноафриканските и близкоизточните общества, поради простата причина, че смяната на диктаторската с демократична власт няма автоматично да намери работа на милионите безработни и бедни там. Проблемите в тези страни тепърва предстоят.

 42. 42 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#34:"Мустафанка"]ама ако можеше обитателите й да изчезнат, щеше да е още по-хубава.[/quote]
  Ми то същото и за българите сигурно някъде го говорят.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 43. 43 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4437 Любопитно

  Когато започнаха демократичните промени в България не беше ли същото каквото се случва днес в Тунис.... хората имаха много големи надежди, но след това остана разочаровани... просто трябва време! 1 година от промените в Тунис е твърде малко време за да се оправят нещата там!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK