Арабската лига спря мисията си заради кръвопролитията в Сирия

Организацията Арабска лига обяви, че замразява мисията си от наблюдатели на ситуацията в Сирия заради ескалацията на насилие.


По непотвърдени данни само през последните два дни са били убити 153 души. ООН твърди, че от началото на протестите срещу управлението на президента Башар Асад през март са убити над 5000 сирийци.


"Предвид критичното влошаване на ситуацията в Сирия и продължаващата употреба на сила... беше решено незабавно да спре работата на мисията на Арабската лига в Сирия и да се отнесе въпросът до съвета на организацията", заяви генералният секретар Набил ел Араби.
В текста с еказва още, че мисията остава в страната, но няма да работи, а ръководителят й трябва да осигури безопасността на наблюдателите.


Арабската лига и западни държави прокарват от петък насам специална резолюция за Сирия в Съвета за сигурност на ООН, целяща да спре кръвопролитията. Русия заяви, че не приема някои части от нея, но е готова да разговаря по текста.


Мисията от самото начало бе оценявана нееднозначно, защото според представители на опозицията Асад само я използва, за да спечели време. При едно от първите си посещения в зона на конфликт наблюдатели казаха, че ситуацията изглежда "под контрол", макар че ден по-рано имаше съобщения за бронирана техника и стрелба срещу невъоръжени цивилни.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK