Румънци протестират срещу най-голямата открита златна мина в Европа

Румънци протестират срещу най-голямата открита златна мина в Европа

© ReutersСтотици румънци протестираха в събота срещу създаването на най-голямата открита мина за добив на злато в Европа, която би трябвало да се намира до малко градче в Карпатите.


Демонстрацията им беше възприета като още едно място на вълната от недоволство срещу правителството, заливаща страната през последните две седмици.


Съботният протест на около 300 души се проведе пред парламента в Букурещ с призиви да не се дава положителна екооценка на компанията Gold Corporation, в която мажоритарен дял държи канадската Gabriel Resources Ltd, а правителството притежава 19%.
Канадците оценяват находището в Росия Монтана на около 7.5 млрд. долара, от които държавата ще получи близо 4 милиарда долара под формата на преки такси, дивиденти, услуги и работни места.


Екоминистерството заяви в събота, че все още проучва искането на Gold Corporation за разрешително и че то ще бъде одобрено "единствено ако има сигурност, че инвеститорът ще спази най-добрите практики за добив, така че да не пострада околната среда".


Канадците смятат да извлекат 314 тона злато и 1500 тона сребро с помощта на цианид, което предизвика протестите на еколози и правозащитници. Според критиците на проекта той ще разруши древните златни мини от римско време и няколко села. Gold Corporation предвижда да бъдат разкопани върховете на 4 планини и да бъдат заличени 3 от 16-те планински селца на Росия Монтана.


Сред 2800-те жители има и много, които одобряват започването на добива на злато, защото се надяват той да създаде работни места и да донесе инвестиции в бедния планински район в западната част на страната, където държавната мина бе закрита през 2006 г. Няколко от тях отказват да продадат имотите си и да освободят място за новата мина, което раздразни съседите им: "Стоим върху злато, а умираме от глад", каза един от подкрепящите Gold Corporation в телевизионен репортаж.

Ключови думи към статията:

Коментари (93)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2941 Неутрално

  Той цианида един път(а колко още не знаем) стигна амен,амен до Дунава ! Тогава изтрови всичко по пътя си ! Сега количествата са много по големи тъй,че трябва да адмирираме протестите!

 2. 2 Профил на DDHRISTO
  DDHRISTO
  Рейтинг: 497 Неутрално

  ми като стоят върху злато най естествения ход е да си поискат дял в това дружество което ще добива златото.както и сега се строи въврху 4астен имот ,собственика на имота се обезвъзмездява с няколко апартамента гаражи и магазини,другото остава за инвеститора .и собственика доволен и инвеститора също

  На този свят си или част от решението или част от проблема или част от пейзажа,всеки сам избира
 3. 3 Профил на antikomunist
  antikomunist
  Рейтинг: 8 Неутрално

  тва виц ли е тия хич ги няма

 4. 4 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 877 Неутрално

  Румънците не щат пари от злато, ние пък от шистов глас ???
  Интелектуалците на Европа - това сме ние около Дунав

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 5. 5 Профил на chelsea87
  chelsea87
  Рейтинг: 544 Неутрално

  Нормално да не са съгласни за държавата да бъдат само 19%,а отделно и метода на добив с цианид е токсичен.В България управляващите ни дадоха добива на злато,по аналогичен начин на някаква американска компания,и сега не взимаме почти нищо от този добив,освен някакви символични такси.

 6. 6 Профил на the_sceptic
  the_sceptic
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#5] от "chelsea87":

  Първо, Дънди Прешъс не е американска, а международна, базирана в Канада, компания
  http://www.dundeeprecious.com/

  Второ, те дават работа и поминък на много хора, които иначе биха се занимавали с нищо.

  Трето, България печели от минната работа на Дънди.

  Четвърто, добиването на злато по метода на Дънди е високо технологично и не всеки го може. Българската технологична мисъл (и рашанската също) посмъртно не може да направи това, което прави Дънди. Аналогично на шистовия газ. Ако по-ниско технологични субекти като Гъзпром имаха знанията и уменията да го правят, досега руските мекеретата да са се размазали от кеф, че Гъзпром дупчи Добруджа за шистов газ. Ако рушняци организираха добива на злато в Челопеч, щяхте да преживяваге оргазъм след оргазъм от мисълта за Северна Азия в ролята на пенетратора. Но понеже са империалистите от Дънди ...

 7. 7 Профил на petromaks
  petromaks
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Тези които добият златото ще им дадат хартиени пари.Ще им замърсят околната среда и ще ги оставят да измрат гладни и жадни.Не всичко е ПАРИ приятели,не всичко.

 8. 8 Профил на Comandante Marques
  Comandante Marques
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  подобно на това ще има и при Крумовград, пак с цианиди

  low riders team
 9. 9 Профил на Comandante Marques
  Comandante Marques
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#6] от "the_sceptic":

  не принизявай всичко до тази плоскост. Не съм ни най-малък фен на Кремъл и Газпром, но изпитвам подозрения към това което правят Дънди тук

  low riders team
 10. 10 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2731 Неутрално

  [quote#6:"the_sceptic"]Трето, България печели от минната работа на Дънди. [/quote]
  Можеш да кажеш какво точно печелим ???
  И Изобщо струва ли си някой да дойде и да ти направи природата на ГЪ* и да ти плати ? Какво ще кажеш някой ден на децата си ? Откритите мини не се възстановяват за столетия ...а токсичните химикали остават в подпочвените води.

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 11. 11 Профил на the_sceptic
  the_sceptic
  Рейтинг: 768 Неутрално

  [quote#10:"comandante"]Можеш да кажеш какво точно печелим ??? [/quote]

  В момента не. Бих могъл да проуча, но ще ми трябва време. Не съм проучващ журналист.

  После, кои сме "ние"? Българският бюджет? Аз и ти? Междинни лица по веригата? Селищата, които (доста успешно) рекетират Дънди за все по-големи от първоначално договорените материални благинки?

 12. 12 Профил на the_sceptic
  the_sceptic
  Рейтинг: 768 Неутрално

  [quote#10:"comandante"]И Изобщо струва ли си някой да дойде и да ти направи природата на ГЪ* и да ти плати ?[/quote]

  Абсолютно всички открити мини правят природата на гъз. И медните в Средна гора (Асарел и т.н.), и въглищните в Марица Изток. Ако не се лъжа, Бобов дол също е открита мина. (за оловно-цинковите в Родопите не съм сигурен дали са открити, но оловно-цинковото производство е голям замърсител). Що не протестираш и срещу тях?

 13. 13 Профил на Ivanski
  Ivanski
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#6] от "the_sceptic":

  Искаш ли да ти кажа, какво печели България, една малка 1.5 % конц. такса. Направи справка си справка,....... ДДС не внасят, щото изнасят рудата за обогатяване. Дори не са и започнали възстановяване на замърсеното.... Мога да продължа....

  Ivanski
 14. 14 Профил на chelsea87
  chelsea87
  Рейтинг: 544 Неутрално

  До коментар [#13] от "Ivanski":


  [quote#13:"Ivanski"]Искаш ли да ти кажа, какво печели България, една малка 1.5 % конц. такса. Направи справка си справка,....... ДДС не внасят, щото изнасят рудата за обогатяване. Дори не са и започнали възстановяване на замърсеното.... Мога да продължа.... [/quote]

  +++++++++
  Точно така,а той много ги защитава.

 15. 15 Профил на ehrgeiz
  ehrgeiz
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Напълно ги разбирам... побона работа като проучваният за шистов газ в България.

  На жив човек никога не можеш да помогнеш.
 16. 16 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1634 Неутрално

  По важното е колко грама злато и сребро има в куб. м. руда. Ако е богато, за гушите и чиста технология. Ако не, ще избегат.

 17. 17 Профил на Россприматрезил
  Россприматрезил
  Рейтинг: 604 Неутрално

  Аман от нещастни еколози. Балканите са регионът с най-глупавите хора поне в Европа. По-загубени сме дори от арабите. Тия от тях, които имат нефт си го продават и си карат живота. Тук и нефт да имахме пак щяха да се намерят разни недоклатени еколожки (че и еколози), които да ни убеждават да не го добиваме и продаваме. Блатото Балкани така ще си остане още дълго време.

  WWW . ДЕНьГИ .ru.net
 18. 18 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1634 Неутрално

  [quote#13:"Ivanski"]Искаш ли да ти кажа, какво печели България, една малка 1.5 % конц. такса. [/quote]

  Четох някъде че, от всички концесии вземаме общо 60 милиона.

 19. 19 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1634 Неутрално

  [quote#17:"a..."]Аман от нещастни еколози. Балканите са регионът с най-глупавите хора поне в Европа. По-загубени сме дори от арабите. Тия от тях, които имат нефт си го продават и си карат живота.[/quote]
  Как си представяш например да отровим питейната вода на яз. Искър, и да си караме живота?

 20. 20 Профил на ХДС(CDU)
  ХДС(CDU)
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#2] от "DDHRISTO":

  Така е, обаче нали трябва имота да се купи на безценица и да се изгонят собствениците. Тактиката е тези хора да останат малцинство и после всички останали да ги заплюят и осъдят затова, че не се съобразяват с мнозинството, заслепено от "златни" обещания.

 21. 21 Профил на Yordan Kutsarov
  Yordan Kutsarov
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Когато някой дебелогъзец си седи в София в апартамента и обяснява колко е добре цяла България трябва да се разоре и осере, защото той си мечтае да му намалят парното за да му остават пари да си купува 3 пластова тоалетна хартия, а не 2 пластова като до сега, ми и де да го хвана за ухото и да го завлека да поживее в Гълъбово, или да изкара една отпуска сред хвостохранилищата на Марица - Изток. И ако във вашите гъбясали мозъци се въртят пари, световни конспирации, русофобия и т.н. това е живота на хиляди българи и на техните деца. Ако белите дробове на вашето дете са като на пушач с 20 години стаж... А като говорите за национални богатства, от които България може да печели, то ще стане само ако се добиват от български компании!

 22. 22 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 768 Неутрално

  [quote#21:"dent"]А като говорите за национални богатства, от които България може да печели, то ще стане само ако се добиват от български компании! [/quote]

  Проблема е, че България няма технологичният потенциал. Дори и да искаме не можем, ако се опитаме ще бъде още по тежко от екологична гледна точка.

 23. 23 Профил на Россприматрезил
  Россприматрезил
  Рейтинг: 604 Неутрално

  [quote#19:"."]Как си представяш например да отровим питейната вода на яз. Искър, и да си караме живота? [/quote]


  Такива като теб си измисляте някаква апокалиптична история и започвате да врякате по улиците и нета за да привлечете внимание и се почувствате значими. Комплексари.

  WWW . ДЕНьГИ .ru.net
 24. 24 Профил на Цезар
  Цезар
  Рейтинг: 598 Любопитно

  Браво на тия румънци , имат и злато , и газ , и коли правят , и нокия завод имат ,......

 25. 25 Профил на DDHRISTO
  DDHRISTO
  Рейтинг: 497 Неутрално

  а между другото дънди плащат под 1% концесионна такса.по времето на шулева я намали от 1.5% понеже било мнго на мисля някъде 0.6% ,правете си сметка колко пе4ели бг от това злато при положение 4е цената му скокна 10 пъти ве4е ,а концесията си е под 1%

  На този свят си или част от решението или част от проблема или част от пейзажа,всеки сам избира
 26. 26 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  поредното прецакване

 27. 27 Профил на Россприматрезил
  Россприматрезил
  Рейтинг: 604 Неутрално

  До коментар [#25] от "DDHRISTO":

  1% от 10 пъти по-голяма цена е също 10 пъти повече. Проблеми с аритметиката, а ?

  WWW . ДЕНьГИ .ru.net
 28. 28 Профил на нервна
  нервна
  Рейтинг: 877 Неутрално

  До коментар [#13] от "Ivanski":
  Точно така +++++++++++++++
  98,5% от добитото злато,заедно с примесите се изнася от концесионера Дънди.Дори и в колониалните държави от по-миналия век такова заграбване не е имало.Ама как да го обясняваш на промити мозъци.
  В сравнение условията,поставени на съседите са направо прилични.Ако те скачат при тези условия,ние направо трябваа да ги бесим.

 29. 29 Профил на the_sceptic
  the_sceptic
  Рейтинг: 768 Неутрално

  [quote#21:"dent"]А като говорите за национални богатства, от които България може да печели, то ще стане само ако се добиват от български компании! [/quote]

  ХАХАХАХА!!

  Печелиш наградата за най-тъпо изказване на деня!

  Ако Васо Черепа или Ковачки или Вълка или Филията Павлов или Златев Правешки са "българската компания", просто си представям как ще се вдигнат българските доходи и как зейналите дупки на мините изведнъж ще се превърнат в райски градини, където оздравелите дечица от гълъбово ще размахват червени байрачета и ще пеят благодарствени песни в чест на национално-отговорния капитал на мутраците

 30. 30 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1366 Разстроено

  [quote#1:"SS"]

  Той цианида един път(а колко още не знаем) стигна амен,амен до Дунава ! [/quote]

  Беше преди няколко години, как са забравили защитниците на замърсяването? Изтрови маса реки в Румъния и Унгария!!

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 31. 31 Профил на DDHRISTO
  DDHRISTO
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До #27 немам проблеми с аритметиката аз
  при 100 лева 1% е 1 лев
  при 1000 лева 1% е 10 лева

  а сега при нормални концесии като тая дет я описват по горе 19% а може и пове4е до 40-60% както е в нормалните държави ,тоя % от 1000 лева си е нещо сериозно ве4е 200 до 600 лева за държавата
  на теб май ти куца аритметиката и то много

  На този свят си или част от решението или част от проблема или част от пейзажа,всеки сам избира
 32. 32 Профил на юноша бледен
  юноша бледен
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Малоумници! Злато имат - бедни стоят! Ама като им е толкова акъла, кой им е виновен? 4 милиарда на година им обещават хората, работа за много народ, а те не щат! Мда, простотията по хората ходи, не по дърветата, за съжаление.

 33. 33 Профил на komutatoe
  komutatoe
  Рейтинг: 442 Неутрално

  С очите си съм виждал изоставения открит рудник за мед, в които е имало сребро и малко злато му Златица и Панагюрище. Точното му място е на билото на Средна Гора в местността Панагюрски колони. Това е едно огромно езеро дълбоко стотици метри. Водата е синьо-зелена с PH под 2!
  Няма абсолютно никакъв живот дори жаби. Рекичката която се излива от това нещо се влива в тополница от там в Марица и напочва Пловдивското и пазарджиското поле като доставя коктейл от елементи като съединения на арсеннапример! мутациите на рибата в язовир Тополница са започнали като има малформации по цели горски масиви! Злокачественните заболявания в Пирдоп, Златица Панагюрище и дори Копривщица са доста по-високи от това на други места. Стоматологична картинка пък е направо трагична. Изследвания във във Великобритания са установили че утаките в изтичащата вода от подобни мини не са се променили изобщо за 70 години! А някога златото не се извличало с цианиди. Така че подобен е буквално унищожаване на природата за хилядолетия. На всичкото огоре белгийците които стопанисват МДК Пирдоп си извозват с композиции от България катодната мед (86%) и си извличат златото и среброто по електролитен (чист) метод при тях в Белгия без да плащат кавито и да е такси за това в България) При нас остават само отровите които са канцерогенни и най страшното канцерогенни в нищожни количества.Питайте кой да е фарнацевт колко е леталната доза на арсенов сулфид например. До пирдоп са складирани хиляди куб. метра от него-,,Синята лагуна"...

 34. 34 Профил на Само Левски
  Само Левски
  Рейтинг: 946 Неутрално

  Дънди откриват работни места и плащат милиони долари данъци. Вие като чуете няколко тона злато си представяте трезор на швейцарска банка пълен с кюлчета. А за да се добият тези тонове злато знаете ли, че трябва да се добият милиони тонове руда, защото златото е 2-3 грама на тон руда. Тази руда отива във фабрика, за да се извлече това злато и да може да се пласира на пазара. Печалбата от тази дейност е нищожна, а инвестициите огромни в размери на стотици милиони долари.Не всеки ги има още по-малко бедна държава като нашата. А и не е работа на държавата да инвестира в рудодобив.

 35. 35 Профил на komutatoe
  komutatoe
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До 34:
  Златен цех в Пирдоп е имало но первата работа на белгийците купили МДК Пирдоп е бил да го закрият. Да ти подскажа ли защо?!

 36. 36 Профил на richardnixon
  richardnixon
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#34] от "Само Левски":Абе като ги пишеш тези глупости колко са нещастни инвеститорите на златните мини, човек ще помисли, че го правят в рамките на програма за създаване на работа на социално-слаби! Консеционната такса е едва процент и половина, а унищожението на природата и селските райони - вечно! Една шепа чиновници и акционери ще получат нови богатства, а хората и цялата страна - като цяло нищо и живот в отровена пустиня! Дивашкият добив в Европа, в това число и в България, трябва да бъде забранен! Колко много полезни дейности могат да донесат траен и добър доход на екологически чисти райони! Я се разходи из Елисйна, Челопеч, Медет, Бухово и къде ли не и си помисли искаш ли дори час да пребиваваш на тези разстреляни места!

 37. 37 Профил на studentka
  studentka
  Рейтинг: 988 Неутрално

  Gold Corporation предвижда да бъдат разкопани върховете на 4 планини и да бъдат заличени 3 от 16-те планински селца на Росия Монтана.

  колко му е...

 38. 38 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2731 Неутрално

  [quote#11:"the_sceptic"]В момента не. Бих могъл да проуча, но ще ми трябва време. Не съм проучващ журналист. [/quote]
  Тези неща практически нямат цена ! Би ли дал майка си или сестра си на концесия на чуждестранна корпорация?

  37,5 млн. лв. е получила държавата от 133 концесии за добив на подземни богатства, според правителствената информационна служба информация от 2011г.

  Знаеш ли колко малки семейни ферми в селско- планинските райони се борят за еко сертификати ? Обикновено процедурата е 5-10 години. Но в един момент разбират ,че района ще стане открита мина ...


  Колко са 37,5 млн. лв. с толкова пари ремонтират едно министерство , даже и за бездомните кучета дават повече пари !
  Единствения път за развитие на страната е да запази своята природа и национални богатства .
  Нашите залежи са малки и находищата не са особено големи единственото което привлича чуждите минни корпорации е ,че политиците им подаряват концесии със символичните по-малко от 1% .  Libertarianism is just anarchy for rich people
 39. 39 Профил на bodensee
  bodensee
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Качествената храна ще става все по–скъпа. Българската природа е отлична за производството на такава. Защо трябва да е превръщаме на кенеф заради няколко тона злато или мед или шистов газ!

 40. 40 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1372 Неутрално

  До коментар [#34] от "Само Левски":
  А за да се добият тези тонове злато знаете ли, че трябва да се добият милиони тонове руда, защото златото е 2-3 грама на тон руда.
  .................
  Брей, ми те древните тракийци са имали толкова много злато, че чак в гробовете си са го пъхали.
  Как ли са го добивали без тежка техника.
  Цената на златото няма да пада, колкото по-късно румънците го изкарат, толкова по-добре за тях.
  Това си е един естестве, природен трезор за черни дни.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 41. 41 Профил на Hristo Genev
  Hristo Genev
  Рейтинг: 497 Любопитно

  А дали някой знае колко епроцента на Дънди Прешъс Метъл В България?
  В Челопеч, а и сега в Тополовград?
  А и случайно да знаете , че имаме петиция от над 20 000 души до Комисията по Петициите на ЕП срещу добива сцианидна технилогия, отпреди две години?

 42. 42 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1495 Неутрално

  До коментар [#10] от "comandante":

  Това наистина е много важен въпрос. Размера на концесионните такси (демек възнаграждението плащано от този дето добива на държавата за добива). Имам чувството, че е срамно нисък. За всичко. И е крайно време правителството да публикува тази информация. Ако не бъркам миналата година трайчо говореше за смешната сума от 30 млн. И за половин година да е било пак е смешно.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 44. 44 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1495 Неутрално

  До коментар [#28] от "нервна":

  Няма никакво значение колко изнасят. Важна е концесионната такса.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 45. 45 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1495 Неутрално

  До коментар [#30] от "Курт Деликуртев":

  В Унгария бе щуци. И май не беше цианид, щото ставаше дума за алуминий.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 46. 46 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1495 Неутрално

  До коментар [#36] от "richardnixon":

  Да бе верно. И колко много можеш да изкараш от девствената Стара планина? А дай да видим. Ще забранил производството и да сме живеели екологично. В пещерите разбира се защото всичко останало не е екологично.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 47. 47 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#45] от "Цецо":

  Цицко, както за ФЕД, нъл тъй?

  Не споменавам катастрофата с алуминиевия завод, а онази със златните мини в Румъния!

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 48. 48 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 884 Весело

  [quote#46:"Цецо"]Ще забранил производството и да сме живеели екологично.[/quote]

  Що бе си против екологията бре? Какво му е лошото на ВЕИ вентилаторите! Вземи се разходи до Шипка - Бузлуджа и виж как културно се връткат на билото, баш на пъпа на природен парк Централен Балкан ветрените станцийки. Красота, да ти кажа.
  Какво по хубаво отмъщение срещу комунистите?
  Гледката е прекрасна - Вятърна перка, вятърна перка, вятърна перка, летящата комунистическа чиния, вятърна перка, вятърна перка.
  Ето ти екологично чисто, природосъобразно отмъщение срещу мракобесният комунизъм. По-добър символ за пазарната икономика и демокрацията можеш ли да измислиш?

 49. 49 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1087 Неутрално

  Поправете "Росия Монтана" - на румънски се произнася Роша Монтана

  Има прекрасен бг документален филм за открития добив наза находищата в Челопеч и Крувоград "Алтънджиите идат"
  http://youtube911.com/video/391056/%D0%91%D0%B8%D0%B4%D0%BE%D0%BD_%D1%84%D0%B8%D0%BB%D0%BC_-_%D0%90%D0%BB%D1%82%D1%8A%D0%BD%D0%B4%D0%B6%D0%B8%D0%B8%D1%82%D0%B5_%D0%B8%D0%B4%D0%B0%D1%82__Bidon_film_-_Silence

  и друг линк
  http://www.youtube.com/watch?v=uSN8xGGBsJo

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 51. 51 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3435 Неутрално

  До коментар [#42] от "Цецо":
  Това е само концесионната такса и тя обикновено е ниска. Иначе в страната където се извършва добива остават 40 до 60% от стойността на добива под формата на данъци, заплати и пр. Самата концесионна такса би могла дори да се премахне срещу повече изисквания за възстановяване на природата, коуто са и по-скъпи. Нашенските пишман "еколози" въобще не са виждали какво представлява златна мина по съвременни западни стандарти. То е все едно да сравняваш ЦУМ през соца със сегашните молове. И всичко в края на краищата зависи от местната администрация - ако тя си държи на контрола и компаниите се съобразяват, защото губат. Ако са корумпирани - често я карат през просото.
  Що се отнася до нефта - всеки може да отиде до морето и види, че добива си върви. Верно църцори, ама проучвания не са правени от деситилетия а сега и с тая забрана за дълбоко сондиране хоризонтално тъй ще си откараме още 20-30г и българите ще ги доят и стрижат като овчици. Щото на страхливата овца друго не и се полага - зелена поляна да пасе и някой два пъти на ден да я стисне за цицките и издои млякото.

 52. 52 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3435 Неутрално

  Комунистическите еколози никога не взимат под внимание процентите от находището оставащи в страната за които трябва да се работи. Те по принцип считат, че златото или каквото и да е там някой трябва да го намери, добие, отлее на ключета и поднесе в дар в краката на лидера им, докато те ръкоплещят до премала и скандират лозунги.

 53. 53 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2731 Неутрално

  До коментар [#42] от "Цецо":
  Да дори и Трайчо има малка заслуга защото преди това 20г. абсолютно бяло петно е какви са приходите от концесии

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 54. 54 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 884 Любопитно

  До коментар [#52] от "k_":

  а демократичните еколози вземат ли ги предвид? Май не съм много сигурен ;-Р

 55. 55 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1087 Неутрално

  [quote#30:"Курт Деликуртев"]Той цианида един път(а колко още не знаем) стигна амен,амен до Дунава ! - цитат на коментар #1 от “SS”
  Беше преди няколко години, как са забравили защитниците на замърсяването? Изтрови маса реки в Румъния и Унгария!! [/quote]

  Това е екотастрофата, при която златодобивната мина в румънския град Бая Маре изпусна токсична „струя” от комбинация на цианид/мед в река Тиса, която стигна до Дунава

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 56. 56 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1087 Неутрално

  екоКАтастрофата

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 57. 57 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1087 Неутрално

  Пример за заплахите:
  "Мината се намира в Бая Маре близо до границите с Унгария и Украйна. Новият инцидент е абсолютно копие на цианидното замърсяване от преди шест седмици, само че засяга горното течение на р. Тиса, което досега беше чисто, коментираха еколози. Тогава от хвостохранилището на златна мина в същия район цианиди изтекоха в Тиса и от нея в Дунав. Общо 100 000 тона води бяха отровени и измря огромно количество риба. Вчера бе регистрирано, че водите на Тиса и Васер съдържат повече от допустимите концентрации на цинк, олово и желязо. Рано сутринта оловото е превишило четири пъти допустимото съдържание от 0,05 милиграма на литър, а съдържанието на цинк е над 16 пъти по-голямо от допустимото, съобщи говорител на румънското министерство на околната среда. Като се позовава на министъра на околната среда Ромика Томеску, румънското национално радио съобщи, че всъщност съдържанието на цинк е 50 пъти по-голямо от нормата. Според министъра цинкът няма особено вреден ефект върху живата природа. Замърсяването вече достигна до унгарска територия. Унгарските власти са обявили състояние на повишена екологична опасност по горното течение на Тиса. Засега е трудно да се определи концентрацията на тежки метали във взетите проби, тъй като Тиса е пълноводна заради топенето на снеговете в този участък. Специалистите обаче очакват превишаване на допустимите норми над 50 пъти, отбелязва ИТАР-ТАСС. Това замърсяване е по-безобидно от цианидното преди месеци и половина, защото тежките метали не се разтварят, а се утаяват на дъното на водите"
  http://paper.standartnews.com/archive/2000/03/12/world/story6.htm

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 58. 58 Профил на dun
  dun
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#6] от "the_sceptic":

  Ха-ха, великите ти "технолози" от Дънди вече 6 години не могат или не искат да спрат хвостохранилището в Челопеч да тече - плащат си минималните глоби и "шапка на тояга" а отровите текат в Тополница, оттам в яз. Тополница от който се напоява половината пазарджишко поле !!

  Колкото до цианидите - побваха се и тия и другите мераклии от Горубсо-Кърджали - и двете "инвестициионни предложения" бяха отменени от Върховния административен съд с доводи като: недостатъчна и неактуална информация в докладите за оценка на въздействието върху околната среда, недостатъчно проведени обществени обсъждания, погрешно определяне на технологията като "най-добра налична техника", съществени нарушения на закона за околната среда при издаването на разрешенията...

  така че айде по-леко с рекламата защото има достатъчно много хора които знаят за какво става въпрос !!!

 59. 59 Профил на aron25
  aron25
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Поскъпването на златото води до ръст на инвестициите в златодобив, като в медиите дори се говори за „нова треска за злато”.

  Цианидното излужване е най-евтината технология – като инвестиция, но ако в оценката не се включи рискът за здравето и замърсяването на околната среда. Тя позволява с добра печалба да се извлича злато от бедни руди, какъвто е случаят с мината в Челопеч.

  „Есмералда Иксплорейшън”, която допусна разлив на цианиди от румънската мина „Аурул” в Байа Маре, описа като „политически мотивирани” всички съобщения за отравянето на реките Тиса и Дунав. Австралийските бизнесмени твърдяха, че всъщност те са въвеждали екологичните стандарти в (изостаналата!!!!) Румъния? през 2002 г. се преименува на „Юроголд”, отдели от себе си оператора на мина Аурул („Трансголд”) и в крайна сметка румънските данъкоплатци останаха да дължат компенсациите на Унгария. екологична катастрофа и банкрут, за да се избегне плащането на компенсации, е причина цианидната технология да бъде забранена в Монтана/САЩ/
  .

 60. 60 Профил на 212
  212
  Рейтинг: 497 Весело

  нито в румъния нито в българия
  народа ще има някаква полза
  освен тези във власта ...
  нали затова ви свалят звезди преди изборите
  в тези страни все още има какво да се завлича
  докато народа е още бос

 61. 61 Профил на dun
  dun
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#57] от "Вени Г.":

  тогава замърсяването за 6 дни стига до българското води на Дунав. зам. министърът на околната среда обявява в Брюксел че сме засегната страна (да не изпуснем ако ще има компенсации). Румъния е осъдена да изплати на Унгария около 300 млн. евро като по-голямата част още не платена !!!

 62. 62 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1495 Неутрално

  До коментар [#51] от "k_":

  По въпроса за концесионната такса изобщо не съм съгласен. Не само, че не трябва да се премахва, а у нас е поразително ниска. Това си е чиста форма на грабеж. А дали го извършват родни национално безотгворни капиталисти или вносни не променя изобщо нещата. А ако на някой не му изнася съответна концесионна такса да се занимава с друго.
  30 млн за цялата страна!?!?!

  Covid live matter. Stop the genocide.
 63. 63 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3435 Неутрално

  До коментар [#54] от "Федор Венедиктович Езерский":
  По принцип в тоя бизнес еколозите са необходими.
  Много. Ако ги няма и държавите и компаниите почват да я карат през просото и става мазало.
  Всяка работа, не само в добива, абсолютно всяка може да се свърши мърляво, а може и по друг начин така че всички да са доволни и работата свършена. В нормалния свят еколозите работят много близко с мениджмънта на мините и дъжржавните органи. Предоставя им се безусловно всяка информация касаеща рисковете при добива и процесите. Така и мениджмънта е по-спокоен, и държавните органи знаят че дори когато спят има кой да види ако стане нещо. Говоря за независимите еколози от държавата и компанията. Те в повечето случаи работят на доброволни начала или срещу много ниско заплащане, но силно мотивирани и ако се случи да открият слабост в системите и предотвратят беля се чувстват щастливи и се издигат в очите на техните си хора, пък и в обществото като цяло, защото резулататът е от изключително полза за всички. Често на стари години стават политици и от от най-свестните.
  Това на кратко е мисията и работата на нормалните еколози.За съжаление у нас са повече лаладжии, а като трябва да свършат някаква чисто еко работа не ги търси дори и за най-елементарната за която не се изисква кой знай ква специализация. Имаше навремето един "еколог" из София Амадеус -кирлив, неумит, скъсан почти никога трезвен търкаляше няква УАЗка по жълтите павета и повечето от наште сега са неговите последователи.

 64. 64 Профил на aron25
  aron25
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  [quote#53:"comandante"]Да дори и Трайчо има малка заслуга защото преди това 20г. абсолютно бяло петно е какви са приходите от концесии [/quote]
  Залежите в Челопеч възлизат на 2.675 млрд. долара в злато и 1.9 млрд. долара в мед, т.е. общо 4.5 млрд. долара. При сегашната концесия, за българската държава до 2020 г. ще бъдат отчислени едва около 300 млн. лева. От гледна точка стопанисване на националните ресурси, България е в очевидно губеща позиция.

  Същевременно рискът, свързан с прилагането на цианидни - ---технологии в златодобива, пряко засяга:
  - Биологично земеделие, лозарство и овощарство;
  - Екологичен и рекреационен туризъм;
  - Хранително – вкусова промишленост, особено -възможностите за износ на европейския пазар;
  - Водно стопанство.
  Чрез прилагането на цианидни технологии в златодобива в България се осъществява следното отдавна познато „упражнение”: екологичният риск се национализира, приходите се "приватизират")) Кому не е познато това?

 65. 65 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3435 Неутрално

  До коментар [#62] от "Цецо":
  С концесионните такси се управлява бизнеса. Това чисти пари, които влизат общия бюджет. Те зависят от пазара и се променят рядко в зависимост от пазарната ситуация на суровините в света. Като се вдигнат цените държавите вдигат таксите, като са долу я намаляват. Обаче внимават, защото една мина се прави за 10 и повече години от началото, а ти ако си прогониш хората дето могат да я направят щото сега цените са биле високи ти си вдигнал таксата ни такса, ни заплати, ни данъчи ще видиш.
  То е все едно да имаш апартамент и го даваш под наем. Ти може и да искаш да го дадеш за 1000лв на месец, ама край тебе вървят по 300. Имаш пълното право и да не го дадеш - твой си е. Щом си си надвил на масрафа - можеш да го оставиш да си прашясва. Ако е обаче имот в отдалечено село, трябва да вземеш мерки - или да си го пазиш или да го продадеш. Защото в тоя свят има страшно много хора, които биха искали да си вземат нещо наготово,без пари и без да работят - я парче от златцето, я портата от имота ти.

 66. 66 Профил на aron25
  aron25
  Рейтинг: 1366 Весело

  [quote#24:"Цезар"]Браво на тия румънци , имат и злато , и газ , и коли правят , и нокия завод имат [/quote]
  ..и много са прокопсали, кат ги глеам, чак им "завиждам")))))

 67. 67 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1495 Неутрално

  До коментар [#65] от "k_":

  Принципът е ясен. В нормалните държави е така. Ама у нас са едни 30 млн. В това влизат и вода, и инертни материали, и над 30 млн тона въглища, над 100 хил т. мед и т.н.
  Както и да го броя е чист грабеж.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 68. 68 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3435 Неутрално

  До коментар [#64] от "aron25":
  Глупости говориш. Отчета на Дънди е публичен и всеки може да го прочете и види колко пари остават в страната всяка година под формата на заплати, данъци, осигуровки и такси.
  Ходи в кръчмата в Челопеч да кажеш на миньоите да се занимават с "рекрационен туризъм" и сменят чаршафи да видиш кво ще ти се случи.

 69. 69 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3435 Неутрално

  До коментар [#67] от "Цецо":
  Възможно е да са ниски, но доколкото познавам бизнеса в съседните страни са подобни. Отеделен е въпросът, че не се събират. Подобни анализи би трябвало да правят в трайчовото министрество.
  Австралия миналата година се опита да ги вдигне с много, но просто и казаха че спират проекти за няколко десетки милиарди долара и съответно хората излизат на улицата с ръце в дожбовете и май кандисаха на по-малко.

 70. 70 Профил на prokopi
  prokopi
  Рейтинг: 388 Неутрално

  до aron25-първо в никои сериозен доклад не се говори за пари а за запаси в унции поради простата причина че преди 8 години златото беше 240 долара, сега е 1700. Ако имаш същата математика това са биле малко над 500 млн долара?????Колко ще е цената на златотот след 5 години??????Това е въпрос за билиони, не милиони, само някои да знаеше... Та риска си е изцяло в Дънди. Та 500 млн за десет години добив е 50 млн на година, та само заплатите с осигуровките са в порядъка на 30-40 млн на година. Та които хрърля милиони инвестиици в минна деиност трябва много добре да си направи сметките, ако въобще е възможно. Направо се чудя на хората, не мислят , не правят ли сметки, щели да земат млрд???????

 71. 71 Профил на Gouverneur général
  Gouverneur général
  Рейтинг: 986 Любопитно

  "Глобални минерални ресурси, притежавани от сина на бившия румънски сенатор от Демократическата партия , Теодор Hăucă , които използва, за да бъде секретар на Икономическата комисия на румънския Сенат между 1996 г. и 2000 г.."
  http://en.wikipedia.org/wiki/Frank_Timi%C5%9F
  компании в Австралия
  Тимиш стартира своя собствена компания за транспорт в Австралия, която притежава само един камион, задвижвани от себе си и през 1992 г., той става главен изпълнителен директор на Morwest Holdings Pty Ltd и първата от бизнеса си в злато минна индустрия. Тимиш и два австралийски миньори, изкопани в продължение на шест месеца за злато в района , наречен Mosquito Creek. През това време той създава още три фирми: Riverdale Mining, Тимиш Corporation и Карпатите Инвестиции, заедно с Йоана Тимиш и сестра му Йоана Majdik.
  Regal Group Services промени наименованието и седалището и е в момента регистрирани на фондовата борса в Лондон Regal Petroleum . Тази фирма е свързана с една румънска фирма, Глобални минерални ресурси, притежавани от сина на бившия румънски сенатор от Демократическата партия , Теодор Hăucă , които използва, за да бъде секретар на Икономическата комисия на румънския Сенат между 1996 г. и 2000 г..
  [ редактиране ]Габриел Ресурси
  Основни статии: Габриел ресурси , Росиа Монтана
  През 1995 г., Тимиш основана Габриел ресурси NL Австралия и през есента на същата година, румънската държавна минна компания "Regia Autonoma Cuprului DIN Дева "(RAC) обяви, че търси партньорство с чуждестранна компания за добив на благородни метали от хвостохранилището в Росиа Монтана и Gurabarză-Брад . Въпреки това, Jurnalul Националната твърди, че има сътрудничество документи, подписани от RAC Дева и Гавриил един ден преди да обяви е публикувана на 4 септември 1995 г. г. [4] Също така, RAC твърдят, че е получил няколко оферти, включително и от друга австралийска компания, Lycopodium Pty ООД, но тази компания отрече, че.
  Според ASIC, през април 1996 г., Габриел Ресурси NL имал финансови проблеми с кредиторите си, включително на National Australia Bank Ltd и Тимиш започна нова компания след заплащане на всички кредитори в пълен размер . Габриел ресурси Limited, регистрирана в данъчен рай Джърси.

  1945 г. започна ЗЛАТЕН ВЕК за ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ
 72. 72 Профил на Gouverneur général
  Gouverneur général
  Рейтинг: 986 Любопитно

  Габриел Ресурси
  Компанията е основана през 1995 г. от румънски австралийски предприемач Франк Тимиш , който е привлякъл полемика поради две присъди в Австралия в началото на 1990 г. за притежание на хероин, с намерение за доставка, както и твърдения за други отвратителен бизнес дейности.
  http://en.wikipedia.org/wiki/Gabriel_Resources

  1945 г. започна ЗЛАТЕН ВЕК за ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ
 73. 73 Профил на Вели
  Вели
  Рейтинг: 1065 Неутрално

  [quote#21:"dent"]А като говорите за национални богатства, от които България може да печели, то ще стане само ако се добиват от български компании![/quote]
  Значи, ако копаниите са български-могат да осерат България, ако са с чужди капитали - НЕ!!!!!
  Да ти има и акъла! Я марш в тоалетната на двора да се облекчиш след парцуцата!

 74. 74 Профил на Ослик, суслик, паукан
  Ослик, суслик, паукан
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Хайде всички дружно да се върнем в палеолита. Ще си живеем на село и ще си гледаме зеленчуци (био).

  I had a dream, Joe
 75. 75 Профил на TAC
  TAC
  Рейтинг: 660 Неутрално

  И какво като останат тези три села на картата?!Ще тънат в досегашната мизерия с останалите!

  rock n' roll is king!
 76. 76 Профил на Gouverneur général
  Gouverneur général
  Рейтинг: 986 Любопитно

  " Това не е обикновен депозит злато, общи, измерена чрез чистота, тъй като ние се използва в 18 или 24-каратово. Това е един наистина специален депозит, уникален депозит в света ... Е, това е едноатомен GOLD."
  http://forum.ioanistrate.ro/archive/index.php/t-2640.html?s=f6c150a65a8f43b660b7e4545a1b84c0
  Що се отнася до Росиа Монтана, данните, казват: "Заедно с 300 тона злато и сребро 1800 тона на депозита също съдържа важни минерали като германий Други 4000 тона, 500 000 тона, ванадий, 2,000 тона молибден, бисмут 4000 тона, 6000 тона никел, хром 10 000 тона, 200 000 тона титан, кобалт 6000 тона, галий Арсен 1 млн. тона и 60 000. "
  Росиа Монтана е най-търсените, метал уран, волфрам, литий или кобалт ... но злато. Това не е обикновен депозит злато, общи, измерена чрез чистота, тъй като ние се използва в 18 или 24-каратово. Това е един наистина специален депозит, уникален депозит в света ... Е, това е едноатомен GOLD. Може би се присъедини към читателите, се чудите какво е толкова специален за него. Признавам, че като прочетох информация, докато не научих за качествата и, във връзка с терапевтичните си свойства, но без да се пренебрегва военните!
  шанс - ако мога да кажа така - е била да се срещне с "мъж" римски гражданин, геолог по професия, напуснали страната преди 40 години, се установява в Торонто, който беше на посещение на роднина в Брашов. "Man" имаше договор с канадската компания, компания, наета от Габриел ресурси, земя концесия от Росиа Монтана, и перспективите за геоложки проучвания на почвени слоеве компонент. В дискусия на тема, започната от ИТ ... хода на историята и съкровищата на сайта Росиа Монтана. Търсене по природа скептични, аз помислих, че говори само пара бира смесена с уиски. "Man" виждайки, че ... не го взимат на сериозно от джоба си в кутия (за размер отговаря на някой), от които избра два "камъчета" жълто-червените не по-голяма от пипер. Сложете ги в ръката ми и ми каза да му стисне юмрук за минута, а след това му кажа как се чувствам. (В деня преди, и има планински треска urcasem мускул почти цяло: гърба, ръцете, корема, краката). В началото ... Взех го като шега, но аз му казах, че "играе" и призова партньорите на масата, че аз знам "шепот" на очи, за да "продължи напред".
  за 10 секунди се чувствах нищо ... След това усетих вибрации ("човек" ме гледа внимателно ... с подразбиращи се усмивка и попита: "Чувствате ли се! ... Не се притеснявайте. Нека работа!" Тези, на масата ми гледа странно Две от тях дори се смее бухал. След около минута аз отворих юмрук и сложих две плодове на масата. "Човекът", ми каза: "Вие сте под напрежение. Енергийния поток се стабилизира и ще се чувствате ... различен човек. " Първият видим ефект е , че имах мускулна треска освободен и се чувствах допълнителна енергия в цялото тяло. Питам двете мои приятели защо смях бухал ... Те ми казаха: вие трябва да видите, можете са се увеличили цялата коса на ръцете ми и главата да ви каза, че ще ви постави в 220.
  "Ман" е нараснал от таблицата, ни поздрави и пожела ни начина, по който добре да се завърнат у дома ... Преди да напусне Попитах го какви са били двама "камъчета". Прошепнах аз отговор, като се наведе до ухото ... млад, е злато едноатомен и единственото място в този свят се намира в Росиа Монтана. Това ще бъде да се извлече от там.

  1945 г. започна ЗЛАТЕН ВЕК за ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ
 77. 77 Профил на Gouverneur général
  Gouverneur général
  Рейтинг: 986 Любопитно

  "скрита цел на развитието на моно атомно злато е да причини унищожението на десет Допълнителни виртуални ДНК"
  Освен това, тя казва, че насърчаването на атомната злато моно/бяло злато/ е една заблуда на Илюминатите. Докато скрита цел на развитието на моно атомно злато е да причини унищожението на десет допълнителни виртуални ДНК нишки, които всички хора притежават и които сега се проявява в 3D реалност, както се вижда с 3, 4 или дори 5 нишки ДНК, които сега се появяват в кръвта на Blue Indigo (на хилядолетието) деца.
  http://educate-yourself.org/cn/monoatomicgoldthinktwice15aug05.shtml
  Унищожаването на десетте виртуални ДНК нишки (невидими с 3-та микроскопи измерение, но въпреки това все още там в по-високите 4-та размерите вибрационни самолет) не позволява на човек от активиране на тези по-високи измерения на ДНК веригите и предотвратява достъпа до висше духовно осъзнаване и телепатични способности, тъй като хората и майка на Земята постепенно увеличаване трептяща честота на нашата база и възлезе на четвъртото измерение (процес, който започна през 1987 г. и вероятно ще достигне завършване, някъде между 2018 и 2025). Активиране на повече от две нишки ДНК очевидно е необходимо да съществуват във физическа форма в четвъртото измерение. Така че сега, скрит зад насърчаване на атомната злато моно е може би все по-очевидно: Илюминати, милитаристи, сатанисти, корумпирани политици и т.н., и всички онези, които служат на тъмния господар, Луцифер, няма да бъде позволено да се прераждат на четвъртото измерение Земята.

  По този начин, се свежда до 3-то измерение, илюминатите желае да запази техните човешки роби с тях и не ги загуби от радост, мир и свобода на по-висока размерите на Земята.

  1945 г. започна ЗЛАТЕН ВЕК за ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ
 78. 78
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 79. 79 Профил на aron25
  aron25
  Рейтинг: 1366 Весело

  [quote#68:"k_"]Глупости говориш. Отчета на Дънди е публичен и всеки може да го прочете[/quote]
  Аз никога не си позволявам да говоря "глупости". Ако пожелаеш, срещу пет лева мога да ти дам линка, където точно и ясно са упоменати приведените цифри))
  I am an economist with media profile. For several years I have been developing a PhD thesis about “Environmental Marketing” but soon it has turned out that my theme is rather “Marketing and the Environment”./Димитър Събев/

 80. 80 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2731 Неутрално

  [quote#51:"k_"]. Иначе в страната където се извършва добива остават 40 до 60% от стойността на добива под формата на данъци, заплати и пр.[/quote]
  Хехеееееееее абе ти тука хората във форума за пълни идиоти ли ги имаш?
  Ако компанията е изнесла злато за 1млрд. как точно ще остави 60% тук ?
  Колко трябва да получават работниците? За какви данъци говориш ??? Ако си декларира 10млн. печалба няма как да им вземеш повече от 1мил.
  Разходите са им около 2-3% останалото си го изнасят !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 81. 81 Профил на Водолаз
  Водолаз
  Рейтинг: 489 Неутрално

  До коментар [#6] от "the_sceptic"
  Много си прав. Откакто Дънди пое рудник Челопеч, целият район наоколо са замогна, хората забогатяха. Западната преса съобщава, че рудник Челопеч е единият от двата най-високотехнологичните рудници в света, наред с Ел Тениенте в Чили. А тези, които пишат, че добивът на олово и цинк в Родопите отравя природата, знаят ли, там се добива от 1950 г, или от 60 години. Г-да еколози, посочете след 60-годишен добив, какво и къде е отровено? А филмът, който се препоръчва от #49 - ВениГ. е манипулативен, също както филмът Газланд. А #64 арон25, според който България губела от Челопеч знае ли, че именно България го беше затворила като неефективен? И че чуждестранният инвеститор дойде, за да ни отвори очите и да покаже, как може да се печели и от такива находища. И един призив към т.н. "Еколози": Повишете си грамотността! Защото България е губила и продължава да губи от неграмотници, които мислят че много знаят, така, както стана и с шистовия газ.

  dragoon
 82. 82 Профил на dun
  dun
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#81] от "Водолаз":

  България беше затворила Челопеч заради голяма авария с хвостохранилището на МДК Пирдоп праз 88-ма която залива с тежки метали и арсен цялото поречие на р. Тополница. след това Министерски съвет издава постановление с което се забранява преработката на концентрат от Челопеч заради изключително високото съдържание на арсен ...

  едно от основните задължения на Дънди по концесия е да осигурят "безопасна" преработка на този концентрат - нещо което и до днес не са успели - арсена в хвостохранилището се "стабилизира" с вар за някоя друга година, а концентрата се преработва в Намибия при условия за които не ми се говори, но мисля че разбираш какви са !!!

 83. 83 Профил на Водолаз
  Водолаз
  Рейтинг: 489 Неутрално

  До dun #82
  Не е така. България затвори рудник Челопеч, когато на власт беше министър Пушкаров (не помня коя година). След това дойде Ирландската Наван Рисърсиз и го купи, по времето на мистър 10%, но техните специалисти станаха за смях пред българските минни инженери и фалираха. И тогава се появи Дънди.

  dragoon
 84. 84 Профил на Мерилин
  Мерилин
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Gold Corporation предвижда да бъдат разкопани върховете на 4 планини и да бъдат заличени 3 от 16-те планински селца на Росия Монтана.

  Доста амбициозна програма.

  Поддържането на АСТА е позор, независимо от партийната принадлежност.
 85. 85 Профил на aron25
  aron25
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#70:"prokopi"]Та които хрърля милиони инвестиици в минна деиност трябва много добре да си направи сметките, ако въобще е възможно. [/quote]
  http://mittag.wordpress.com/2010/02/12/cyanide/

 86. 86 Профил на RED MAFIA
  RED MAFIA
  Рейтинг: 660 Любопитно

  Минната индустрия отдавна не е опасна и мръсна
  Концентратът от Челопеч е медно-златно-сребърен с голяма концентрация на арсен, а този, който ще се добива в Крумовград, е изключително златен, с малко съдържание на сребро. Няма мед и арсен и неговата преработка е много по-лесна, но и съществено различна. Ще се опитаме да го преработваме в България, но това е въпрос на предстоящи търговски преговори със съществуващите тук преработвателни предприятия.

  Количеството метал в земните недра е уникално, всяко находище си има уникален начин за добив и иска уникален начин за преработка. Няма една и съща обогатителна фабрика в света. Така че, когато се говори за икономическия ефект от едно находище, не бива да се калкулира само количеството метал под земята спрямо борсовата му цена. Компанията има множество разходи за превръщането на рудата в краен продукт. Важно е да се произведе продукт с български специалисти, а това води до доходи вътре в страната. Работните места ще са в България и неминуемо ще повлекат нуждата от по-високо образование и квалифицирани кадри. Това е цялостен процес, развиващ държавата и икономиката.
  http://www.mediapool.bg/%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B8%D0%BD%D0%B4%D1%83%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B8%D1%8F-%D0%BE%D1%82%D0%B4%D0%B0%D0%B2%D0%BD%D0%B0-%D0%BD%D0%B5-%D0%B5-%D0%BE%D0%BF%D0%B0%D1%81%D0%BD%D0%B0-%D0%B8-%D0%BC%D1%80%D1%8A%D1%81%D0%BD%D0%B0-news180196.html

  Когато стоиш достатъчно дълго до брега на реката и гледаш, ще видиш как пред теб по водата преминава трупът на врага ти
 87. 87
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 88. 88 Профил на prokopi
  prokopi
  Рейтинг: 388 Неутрално

  до aron25-този които го цитираш не го познавам, не мисля че разбира от миннен бизнес.
  Таман погледнах резултатите на Дънди-http://www.sedar.com/DisplayCompanyDocuments.do?lang=EN&issuerNo=00001767
  - за 9 месеца са продали злато за около 250 млн и разходите са около 190 млн. Повечето от 190-те млн са пари които остават в Бг под форма на заплати, такси, разплащания с БДЖ,НЕК , МЕК и прочие. Да си чул за авария или смъртен случаи в Челопеч???? Колко струва живота на миниор???? Скоро пак имаше смъртен случаи в БГ мина из Родопите. Доколкото знам дават наи -добрите заплати в минния бизнес.Да- Дънди печелят, защото знаят как да организират и управляват бизнеса, нали не мислиш че някои ще го прави за без пари.

 89. 89 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3435 Неутрално

  До коментар [#79] от "aron25":
  Продължаваш с глупостите си. Кви пет лева те гонят?
  Отчетите са публикувани в Канада и Блъгария в Търговския регистър. Четеш безплатно.
  Ти я ги разправяй на бабичките от клуба по интреси в махалата. Тука не вървиш.
  Челопеч беше грозно откраднат. Имаше и кандидати световни компании, готови да броят над 100млн долара кеш, но го шитнаха на разузнавачите, които бяха докарали един ирландец отдал се основно на къркане по кръчмите в София.
  Зад него нямаше нито мина, нито нищо. Беше си кръстил фирмата Наван на името на голямата ирландск ацинкова мина, но нямаше нищо общо с нея. Все едно ти да си регистрираш фирма "Мерцедес" в африканска държава и се бараш немец.
  Подариха му мината за 5млн долара, с което тогавашната администрация стана за смях в минните среди по света. Това заедно с РМД приватизацията на другите две доказани находища още от соца Асарел и Елаците от които заедно с Челопеч щаха да влязат около половин милиард суха пара бюджета, ама нъц. Тия неща трябва постоянно да се напомнят на Костов кога стане въпрос за пенсии. Най-вероятно той въбоще не е бил в час за какво става въпрос, като го гледам къв е глухар. А покойния Ди-Джей Ар Бож беше се хванал за полата на форменото ченге Едит Генова и я бе оставил да вършее из българската индустрия както турчин не е вършал.
  По наште земи злато и други метали са се добивали и преработвали от повече от 5 хиляди години и пак ще се добиват, защото е непроучена и разположена на правилното място. Само в момента има готови поне 5 проекта за добив на суровини и допроучване на стойност повече от 10млрд евро.
  И въпроса е на е да се правим като ония изперкали селяни от Горна Малина детоси забраниха на референдум кариерите и сега се чудят от дде да вземат един кубик чакъл да си запълнят половин метровите дупки по пътищата. Ходил ли се скоро в община Горна Малина да видиш за кво става въпрос? И с магаре не мож мина по соците им.
  Хак им е.
  Ще си ги пазим и показваме на чужденците и водим децата от софийските школа до къде може да докара тъпоглавия комунизъм. Навремето Стамболийски ги пращал да си го строят в бургашките блата, ама те се набутаха в софийско.
  Никой не може да спре минната индустрия в Блъгария за вечни времена. Въпросът е как да я развиваме и станем за пример на другите, а не да се натискаме и треперим от шумките в гората.

 90. 90 Профил на aron25
  aron25
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#89:"k_"]Ти я ги разправяй на бабичките от клуба по интреси в махалата. Тука не вървиш.
  Челопеч беше грозно откраднат. [/quote]
  ...Досега казвахте, че концесионното възнаграждение, което "Дънди" плаща на държавата, е добро. Защо тогава предложихте по-високо -1.5% на 2.15% ?
  Лорънс МАРСЛАНД:
  - Мога да си представя колко хора ще си кажат - ето, плащали са малко и сега се опитват да замажат положението . Инвестиционният проект ще донесе на българската държава и общини през следващите 10 години повече от 110 млн."

 91. 91 Профил на aron25
  aron25
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#86:"RED MAFYA"]Минната индустрия отдавна не е опасна и мръсна [/quote]
  "При разрешаването на новото производство на мина Челопеч Правителството
  твърди, че мината ще се "разширява". Измамата на Правителството е явна, защото
  дефакто мината ще се СТЕСНЯВА! От доказаните запаси на руда ще се добиват само богатите, а останалите ще се загробят и никога няма да могат да се изземат. Увеличава се единстено годишния добив на богата руда три пъти. В цял свят подобни "разширения" са известни като хищническо ограбване на дадена мина и държава. Това се разрешава само в страни от третия свят или при война! Загубата на България само за това деяние е над 4 милиарда долара".

 92. 92 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2731 Неутрално

  [quote#86:"RED MAFYA"]Няма една и съща обогатителна фабрика в света. Така че, когато се говори за икономическия ефект от едно находище, не бива да се калкулира само количеството метал под земята спрямо борсовата му цена. Компанията има множество разходи за превръщането на рудата в краен продукт. Важно е да се произведе продукт с български специалисти, а това води до доходи вътре в страната. [/quote]
  ...калкулацията е лесна когато концесионнта такса е близо до 0%
  Всъщност чуждите корпорации акъл им не трябва имат си достатъчно специалисти от нас търсят ниско квалифицирани кадри.


  [quote#64:"aron25"]ри сегашната концесия, за българската държава до 2020 г. ще бъдат отчислени едва около 300 млн. лева. От гледна точка стопанисване на националните ресурси, България е в очевидно губеща позиция. [/quote]България е губеща но щом правителството е подписало явно са ги мотивирали ... все по често деца на политици се реализират да учат и работят в чужбина и имотното състояние на власт имащите е завидно добро. ...губещи са само плебейте!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 93. 93 Профил на полет над КУКУвиче гнездо
  полет над КУКУвиче гнездо
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#6] от "the_sceptic":

  Алтънджиите идат!

  http://youtu.be/uSN8xGGBsJo

  „По- голямата част от хората са прекалено мързеливи, за да достигнат сами до истината; те се задоволяват с първото попаднало им авторитетно мнение.“ Тукидид
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK