Гръцките евреи до ООН: Отбележете и ролята на България за депортирането на сънародниците ни

Гръцките евреи до ООН: Отбележете и ролята на България за депортирането на сънародниците ни

© Yonathan Weitzman, РойтерсЦентралният съвет на еврейските общности в Гърция поиска от ООН когато се отбелязва, че България е спасила своите евреи по време на Втората световна война, официално да се посочва и ролята на българите за геноцида над гръцките евреи.


"Българите спасиха своето еврейско население в замяна на евреите от другите територии под техен контрол", се казва в писмо, изпратено до департамента на световната организация за информация и неправителствени организации. "В името на историческата памет на нашите братя, жертви на българските жестокости  в нашата страна по време на Холокоста, ние ви призовава ме да включите тази малка и "неразказана" част от историята във вашите справочници."


Писмото на съвета е в навечерието на Международния ден в памет на жертвите на Холокоста, на който фокусът е върху "малко известната роля на български народ в спасяването на българските евреи по време на тези трагични години от нашата история".


В информацията на агенция JTA се допълва, че "българските окупатори на Североизточна Гърция са предали близо 4000 гръцки евреи на нацистите за тяхното избиване. Колаборационисткото българско правителство в същото време е предприело мерки за защита на собственото си еврейско малцинство, допълва агенцията.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK