Почина нобелистът за литература Вислава Шимборска

Почина нобелистът за литература Вислава Шимборска

© ReutersВислава Шимборска, полската поетеса, есеистка и преводачка, отличена през 1996г. с Нобелова награда за литература, почина в сряда на 88 години, съобщи личният й секретар Михал Русинек.


Страстен пушач от години, тя е починала в съня си от рак на белите дробове в дома си в Краков сред роднини и приятели.


При обявяването на избора си Нобеловият комитет я нарече "Моцарт на поезията", една жина, смесила елегантността на езика с "яростта на Бетовен" и засягаща сериозни теми с чувство за хумор.
Шимборска бе най-популярният поет в Полша, но светът почти не бе чувал за срамежливата жена преди тя да получи Нобеловата награда.


Външният министър Радек Шикорски заяви в Twitter, че това е "незаменима загуба за полската култура".


Миналата година президентът Бронислав Коморовски й връчи най-високата полска награда "Орденът на Белия орел" в чест на приноса й за националната култура.


Макар да твори близо шест десетилетия, тя публикува по-малко от 400 стихотворения в общо 20-ина стихосбирки. Запитана защо се е получило така, тя отговори: "В стаята ми има кошче за боклук. Стихотворение, написано вечерта, се чете на сутринта. и не винаги оцелява".


Първите й две стихосбирки са в духа на "социалистическия реализъм", но след това тя бързо се разочарова от комунизма и се отрича от книгите си. С партията официално скъсва през 1966г. Преди това още през 1957г. тя осмива комунистите и сравнява Сталин със снежен човек.


Стихотворението й "Любов от пръв поглед" вдъхновява полския кино режисьор Кшищоф Киешловски за филма му "Червено".

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK