Командният център на противоракетния щит ще бъде в базата "Рамщайн" в Германия

Военновъздушната база "Рамщайн"

© Associated Press

Военновъздушната база "Рамщайн"Командният център на Противорактения щит на НАТО в Европа ще бъде във военновъздушната база "Рамщайн" в германската провинция Райнланд-Пфалц, съобщи Frankfurter Allgemeine Zeitung, позовавайки се на говорител от американските военновъздушни сили. Щитът трябва да защити Европа при евентуално нападение от Близкия изток.


Русия обаче смята щита за заплаха за националната й сигурноста. Първоначалните планове на американското правителство при управлението на президента Джордж Буш бяха изоставени, но Вашингтон продължава да настоява пред НАТО за реализирането на противоракетния щит.


Държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън, както и редица други представители на правителството във Вашингтон нееднократно заявиха, че системата за противоракетна отбрана не е насочена към Русия, а по-скоро към Иран, за който се предполага, че разработва ядрено оръжие.
Сред страните, които са се съгласили да участват в щита, са Полша, Испания, Румъния и Турция. Така в испанската военноморска база "Рота" до 2013 г. трябва да има американски кораби с ракети прехващачи.


Германският министър на отбраната Томас де Мезиер заяви по време на срещата на НАТО в Брюкел, че при щита става дума за "базирана в Европа система за противоракетна отбрана от заплахи от Близкия Изток и по-конкретно Иран". Според Мезиер Германия би могла да предложи ракетите Patriot, базирани на нейна територия, да бъдат на разположение на щита.


Министърът допълва, че дори и след изтеглянето на големите американски контингенти Германия ще остана най-важна и от стратегическо значение за позиционирането на САЩ в Европа.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK