Гърция иска компенсации от Германия за клане от Втората световна война

Германски войски навлизат в гръцко село през май 1941 г.

© Associated Press

Германски войски навлизат в гръцко село през май 1941 г.Международният съд в Хага днес трябва да се произнесе по жалба на Германия срещу решение на италиански съд в защита на Гърция и по-специално на потомците на жертвите от нацисткото клане в гръцкото селище Дистомо, Централна Гърция, през Втората световна война, съобщава в. "Етнос", цитиран от БТА.


С жалбата си до съда в Хага Германия иска да отмени решение на Върховния съд в Рим, който обяви, че потомците на жертвите в Дистомо могат да претендират за обезщетение от германската държава, което може да се осъществи чрез конфискация на германско имущество на италианска територия.


С решение срещу Германия излезе и гръцки съд, който постанови да бъдат изплатени 28 млн. евро на потомците на жертвите от Дистомо.
Колективната вина на Германия за нацисткото насилие влезе в дневния ред на трудния гръцко-германски диалог относно управлението на икономическата криза, след като правителството в Атина реши да се обърне към Хага за германските обезщетения относно клането в Дистомо, пише "Етнос".


На 10 юни 1944 година е извършено едно от най-големите кланета на Балканите по време на Втората световна война. Тогава са избити 218 души, измежду които 53 деца.


Двайсет и осем депутати от гръцката социалистическа партия ПАСОК, консервативната Нова демокрация, Коалицията на радикалната левица СИРИЗА, и независими депутати, излязоха с предложение парламентът да обсъди въпроса за германския окупационен заем. Смята се, че по този заем Германия дължи на Гърция между 70 и 95 млрд. евро.


Става дума за заем, предоставен принудително от бедна Гърция на Германия по време на военната окупация между 1941 г. и 1945 г.


Заемът не попада в репарациите за щетите, причинени от Германия на страните, окупирани по време на Втората световна война.


След като преди две години Гърция подписа споразумението с тройката кредитори от ЕС, ЕЦБ и МВФ, Германия постави условието тя да няма право да претендира за други германски задължения към нея.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK