Еврозоната изгуби търпение с Гърция - няма пари без реформи

Емблематичния площад "Синтагма" в Атина

© Reuters

Емблематичния площад "Синтагма" в АтинаФинансовите министри на страните от еврозоната заявиха в събота на Гърция, че не могат да продължат с подготовката на октомврийската договорка за втори спасителен план с преструктуриране на частния дълг, докато Атина не гарантира, че може да приложи реформите, необходими за отпускане на парите от ЕС, ЕЦБ и МВФ.


Министрите се надяваха да се срещнат в понеделник следобед, за да финализират помощния план и той да влезе в сила до средата на март, за да се избегне хаотичен фалит на Гърция. Но срещата бе изненадващо отложена заради отказа на управляващите партии в Атина да застанат зад очакваните от тях реформи.


Вместо това министрите от еврозоната проведоха конферентен разговор в събота, за да си изяснят докъде е стигнала подготовката на втория пакет в размер на поне 130 млрд. евро.
"От всички участници в конферентния разговор имаше много ясно послание към гърците: "Стига толкова!". Имаше много силно разочарование, че те се мотаят", казва представител на еврозоната, цитиран от "Ройтерс".


"Те трябва да се вземат в ръце и да действат честно, решително и бързо с "тройката" по аспектите на програмата, които остава да се довършат - фискалните реформи и промените в трудовия пазар."


Тройката - представителите на Европейския съюз, Международния валутен фонд и Европейската централна банка - настояват най-малкото да се намали минималната заплата в Гърция, която е с една трета по-висока от тази в Португалия и дори по-голяма от тази в Испания. Освен това се очаква от Атина да премахне фиксираното в закона правило всеки да получава 13-а и 14-а заплата. Правителството обаче не успява да получи подкрепа в парламента за подобно решение.


Пълно разочарование от Венизелос


Евроминистрите са разочаровани и от министъра на финансите Евангелос Венизелос, защото смятат, че той се занимава много повече с това да си запази позициите в социалистическата партия ПАСОК за изборите през април, отколкото да работи за реформите.


"Има много силно разочарование от Венизелос, който не просто не върши работа, защото е зает с кампания да оглави ПАСОК, но дори няма време да се срещне с тройката", продължава да разказва представителят на еврозоната.


"Той си подготвя собственото политическо бъдеще, а не бъдещето на собствената си страна. Хората наистина са много недоволни от това и в събота следобед това му беше заявено много ясно. Расте разочарованието и се трупат въпроси защо да спазваме нашата част от сделката, както сме правили и в миналото, докато Гърция, изглежда, не е особено притеснена и не спазва своята част от споразумението."


В Атина Венизелос потвърди, че има растящо нетърпение към гърците. "Има нетърпение и голям натиск не само от трите институции в тройката, но също така от държави от еврозоната. Моментът е наистина съдбоносен. Всичко трябва да приключи до утре (неделя - бел.ред.) през нощта", каза финансовият министър след конферентния разговор, който той определи като "много труден".


Ръководителят на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер каза, че е възможно Гърция да фалира.


"Ако установим, че в Гърция всичко се е объркало, няма да има нова програма и това ще означава, че през март те трябва да обявят банкрут", заявява той от страниците на сп. "Шпигел".


Няма помощ без гаранции


Гърция договори с частните си кредитори да се откажат от половината дълг в номинална стойност и да приемат нови 30-годишни държавни облигации със средна доходност под 4%, което практически опрощава гръцките дългове до близо 70%. Тази сделка обаче ще се реализира, ако получи одобрението на финансовите министри от еврозоната, които обещаха на частния кредитен сектор помощ от 30 млрд. евро до 2014 г., при положение че Атина се ангажира и започне да прилага истински реформи.


Въпреки това дълговото бреме на Атина няма да намалее драстично, защото към 2020 г. ще е 120% от БВП вместо сегашните 160%, но поне останалото от задълженията ще може да се обслужва.


"Сега вече посланието към Гърция е ясно. Общо взето сме ОК със сделката за преструктурирането на частните дългове, но няма да я одобрим, докато не получим  гаранции, че ще има реформи, които да направят ситуацията устойчива в дългосрочен план. Не искаме да им даваме тази сделка, защото ще изгубим лостовете за натиск да получим по-конкретни политически ангажименти и гаранции, че Гърция наистина ще ги приложи", казва източникът на "Ройтерс".


Агенцията посочва, че преструктурирането вероятно ще удари най-тежко гръцките частни банки, защото те държат значително количество гръцки държавни облигации.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (167)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4325 Неутрално

  Ами крайно време беше!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 2. 2 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1932 Неутрално

  Правилно, само наливат в бездънната им яма ...

  Предразсъдъците са за ограничените.
 3. 3 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  А бе оставете ги да се варят собствен сос !!! Така хубаво ще им уврат главите, че само след няколко месеца ще са готови на всичко.

 4. 4 Профил на Владимиров
  Владимиров
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Мдааа, май се задава повече тояга и по-малко морков...

 5. 5 Профил на Нели Ангелова
  Нели Ангелова
  Рейтинг: 1012 Неутрално

  Това говори много зле за ЕС! Една паразитна структура! Умираща в разруха!

  нели ангелова
 6. 6 Профил на кинти
  кинти
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  Нормално за преговори с маляки, сигурно и с евреи се преговаря по-лесно. Нагли до безкрай, знаят, че фалитът им ще донесе много проблеми в Европа и се опитват да си спасят тлъстите задници. В понеделни ще се окаже, че преговорите продължават, както беше всяка седмица досега. Всичко е част от пазарлъка.

  http://www.youtube.com/watch?v=hx16a72j__8
 7. 7 Профил на mihaylov
  mihaylov
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Баси нахалните гърци, по-добре да спрат да им дават пари

 8. 8 Профил на chara
  chara
  Рейтинг: 594 Любопитно

  Гърците да се "вземат в ръце" и да погладнат какво направи Исландия.
  Поучително е!
  Ама трябва кураж!

  http://www.chara.blog.bg,
 9. 9 Профил на Маргарит Пицов
  Маргарит Пицов
  Рейтинг: 592 Неутрално

  Има един бълг. лаф: ,,Да се каниш като грък на сране,,

  На спортни състезания с/у Германия не викайте "Бъъългари - юююююнаци" , защото Дойчо разбира "You , nazi!"
 10. 10 Профил на sashobal
  sashobal
  Рейтинг: 742 Весело

  ЕЕЕЕЕ, най-накрая! Вместо само да отписват заеми срещу голи обещания,да ги оставят да фалират и това е. Като се върнат 30-40 години назад,може и да им дойде акъла на малаките,пък вземе и да поработят малко

  Никога повече комунисти и отрочетата им във властта!!!
 11. 11 Профил на glorieux
  glorieux
  Рейтинг: 488 Неутрално

  "Те трябва да се вземат в ръце и да действат честно, решително и бързо" - ха-ха това трябва да е някаква шега, та това са гърци бе хора... гърци, ама те европейците откъде да знаят що е туй племе, да ни бяха питали - да им кажем с кого си имат работа...

 12. 12 Профил на николай
  николай
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Еврозоната кого плаши? Грък по гръб не пада. Няма да мине номера на еврозоната...

 13. 13 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 3324 Неутрално

  Нека тогава оставят страната да фалира и да излезне от еврозоната.

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 14. 14 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 1638 Неутрално

  Една фалирала Гърция би несъмнено би подействала отрезвяващо на останалите европейски лидери.
  Проблемът е кво става след това.
  Фалитът върви с много неизвестни. Дори с вариант излизане от ЕС и НАТО.
  Надявам се в Европа са обмислили и тези варианти.

 15. 15 Профил на jori
  jori
  Рейтинг: 434 Неутрално

  слабо слабо слабо господа. със заплашително махане на пръст няма да стане...

 16. 16 Профил на jetchev
  jetchev
  Рейтинг: 381 Неутрално

  ай ай ай ами сега какво ще измислят социкономистите за изхода от кризата. Отиде им мита за хар4енето и благоденствието на народа- Май немат полезен ход, само десни мерки могат да спасят положението а те се правят от десни правителсва. Затова Сините + ГЕРБ е спасението за БГ

 17. 17 Профил на Dollar Akbar
  Dollar Akbar
  Рейтинг: 1333 Неутрално

  "Евроминистрите са разочаровани и от министъра на финансите Евангелос Венизелос, защото смятат, че той сезанимава много повече с това да си запази позициите в социалистическата партия ПАСОК за изборите през април, отколкото да работи за реформите."


  Е това е демокрация в действие! От днес за утре, другите след тях в следващите мандати да се оправят както намерят за добре

  In debt we trust
 18. 18 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2844 Неутрално

  Ужас, грък да работи в неделя...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 19. 19 Профил на Dollar Akbar
  Dollar Akbar
  Рейтинг: 1333 Неутрално

  Като се роди евреин, целият свят плаче, когато се роди грък и евреите заплакват.

  In debt we trust
 20. 20 Профил на Краси
  Краси
  Рейтинг: 593 Неутрално

  Не можеш да спасяваш насила, смятам че един фалит на Гърция би бил по- полезен от новите договори в ЕС. Ще бъде доста поучително, за останалите страни с дългове.

  Да почистим България от агентурата на руската империя!!!
 21. 21 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 1852 Неутрално

  На Европа и писнало и казва стига толкова . На гърците също им писнало и реват - стига толкова . Давайте парите или фалираме . После си рефинансирайте банките ,на които сме длъжници . А познайте кой ще спечели от надлъгването .

 22. 22 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 1444 Любопитно

  На снимката - може би, надежда за Атина?!

 23. 23 Профил на blero
  blero
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Айде Гърция,фалирай. Русия те чака с любов.

  Русия иска военноморска база в Гърция

  Русия разглежда възможността за създаването на руска военноморска база в Гърция, пише днес гръцкият вестник „Катимерини” , като се позовава на изявление на командващия руския военен флот адмирал Владимир Висоцки. В изявлението не се определя конкретен срок за съответни постъпки в тази посока.

  Според адмирала Русия желае да има възможност за акостиране на нейни военни кораби в чужбина. Що се отнася до районите на Източното Средиземноморие и Черно море, в тях се намират Турция и Гърция, които предлагат такава възможност, е допълнил той, позовавайки се на програмите за морско сътрудничество и общите учения, които се извършват.

  Във връзка с със стратегическата концепция на Русия за Средиземноморието руският адмирал информира,че в настоящия период страната му е в отлични взаимоотношения с Италия. Сега Русия разполага само с една малка морска база за поддръжка в Средиземноморието в Тарсус, Сирия.

 24. 24 Профил на dragozow
  dragozow
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Можеше още преди три години да ги резнат и да не мъчат останалите. С парите които Гърция опуква за два месеца Бойко ще направи магистрали и в горите.

  Сложете бутон "редактирай" на собствените комeнтари.
 25. 25 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1851 Неутрално

  Ами те Гърците мотаха,мотаха и си спечелиха още няколко месеца...Според мен е неизбежно да фалират.

 26. 26 Профил на ПАСТОРА
  ПАСТОРА
  Рейтинг: 773 Неутрално

  До коментар [#4] от "Владимиров":

  То морков не остана защото бе изяден. Остана само тояга!

 27. 27 Профил на Santa_Claus
  Santa_Claus
  Рейтинг: 619 Неутрално

  много лошо...


  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Powerful you have become, the dark side I sense in you.
 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 29. 29 Профил на ivanko001
  ivanko001
  Рейтинг: 434 Неутрално

  тази помощ за гърция е като да наливаш масло в огъня. отдавна трябваше да ги резнат с парите, кафетата и ресторантите им бяха фул и 2008,2009,2010,2011 плачат криза а нищо неправят по въпроса. Свикнали са да живеят добре и в момента в който парите свършиха, и трябваше да се свият започнаха да недоволстват, това е показателно. Колко и да са зле пак са по добре от нас 100 пъти

 30. 30 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1331 Неутрално

  И всичко си остава както е.Звздите се въртят по своите орбити,а ние ходим в неделен ден на гощавка в небесният дворец,така е и така ще си остане.Но..да не говорим по-нататък.

 31. 31 Профил на Мушморок
  Мушморок
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  [quote#5:"Нели Ангелова"]Това говори много зле за ЕС! Една паразитна структура! Умираща в разруха![/quote]
  По-паразитна структура от Гърция едва ли има ...

  "Най-голямото неравенство е да изравняваш неравните неща" - Аристотел
 32. 32 Профил на samir
  samir
  Рейтинг: 562 Неутрално

  ".....Гърция договори с частните си кредитори да се откажат от половината дълг в номинална стойност и да приемат нови 30-годишни държавни облигации със средна доходност под 4%, което практически опрощава гръцките дългове до близо 70%. ...."

  Аз не разбирам - какви са тия тъй благи частни кредитори, които опрощават 70% дълг? Не може ли и България да тегли от тях или на нас такива екстри не се полагат?
  Егати соца, това си е жив соц. - имаш непродуктивна фабрика в Странджа-Сакар, която работи на загуба, ама от централата и пускат пари.

 33. 33 Профил на blero
  blero
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#13] от "EREBUS":

  Май сънуваш с отворени очи чак толко късмет няма да ви огрее

 34. 34 Профил на apollo
  apollo
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Европейските политици ще разберат по трудния начин с кого си имат работа.За Гърция валутен или фискален борд и то начело с негрък.Другото е пълнене на каца без дъно или търкалянето на скалата от Сизиф.

 35. 35 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 1444 Любопитно

  До коментар [#12] от "niki_m":

  А на кого ще мине номерът?

 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 37. 37 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4373 Любопитно

  Търпението на "Тройката" се изчерпва.... може скоро гръцката сага около спасяването на страната от банкрут скоро ще свърши!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 38. 38 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1419 Любопитно

  Предците им пратиха на смърт Сократ, та тези на едно никакво евро ли ще се чудят...

 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 40. 40 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Весело

  " Освен това се очаква от Атина да премахне фиксираното в закона правило всеки да получава 13-та и 14-та заплати." А така- кой вчера твърдеше,че 13та и 14та заплата били 'бонуси", след като получаването им е въз основа на гръцки закон"Расте разочарованието и се трупат въпроси защо да спазваме нашата част от сделката, както сме правили и в миналото, докато Гърция изглежда не е особено притеснена и не спазва своята част от споразумението" А доброутро- аз съм ваш'та леля- защо не си зададохте този въпрос по-рано, защо ДЕСЕТ години наливахте ЕС пари в Гърция, след като още през 2004г стана ясно , че гърците са лъгали,за да влезнат в Еврозоната и имат по-голям бюджетен дефицит?! За това писах, че вината за ситуацията в Гърция се поделя между Еврозоната/ЕС/ и Гърция!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 41. 41 Профил на Мерилин
  Мерилин
  Рейтинг: 754 Весело

  Еврозоната изгуби търпение с Гърция - няма пари без реформи

  На Европа не и ли стана ясно, че гърците по-скоро ще напуснат до един държавата си, отколкото да си платят дълговете.

  Поддържането на АСТА е позор, независимо от партийната принадлежност.
 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 43. 43 Профил на Donix
  Donix
  Рейтинг: 541 Любопитно

  Битката сега е на чии гръб точно ще остатъка от товара - големите от Еврозоната ще подарят на гърците 70% от дълга така и така, въпросът е, че на политиците в Атина им се иска сиртакито да продължи, защото, ако спре, ще ги насметат тълпите. Еврозоната пък иска бъдещите харчове на византийците да бъдат намалени, тъй като ще се наложи и тях да им ги плащат - т.е. да им дундуркат и издържат държавата, докато им се оправи икономиката, а това може да трае още пет-десет години.

  Боян Р.
 44. 44 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Гърците да попрочетат за германското икономическо чудо след подписването на Версайският мирен договор от който страната е фактически разорена.Единственият минус е че трябва да се научат да работят като швабите.

 45. 45 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2449 Неутрално

  По- добре е Гърция да се стабилизира, отколкото да потъне. Ние нямаме полза от фалирала съседка - поне така твърдят експерти. Но такова безочие наистина дразни безкрайно - да искаш пари и същевременно да не правиш достатъчно / извънредни заплати, високи възнаграждения т.н. /, за да осигуриш възвръщаемост на дадените заеми. Това е подигравка със собствения си народ и всички честни и работливи гърци. Мразя обобщенията - всички са мързеливи, всички са тъпи и т.н.

 46. 46 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1130 Неутрално

  Много търпелива се оказа тази еврозона, аз отдавна бих отрязал гърците щото от самолет се вижда, че само смучат и никакви реформи нямат намерение да правят. После ние сме били търпеливи, я вижте еврозоната

  Няма шики-мики.
 47. 47 Профил на lu
  lu
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Е това беше-началото на края.

 48. 48 Профил на Donix
  Donix
  Рейтинг: 541 Весело

  Не е репрезантативно, но пък е любопитен факт: лятото бях на почивка в един семеен хотел в Гърция. Движеше се от съпрузите: грък и австрийка. Та, заговорихме се за кризата и нейният коментар беше, че гърците наистина не са свикнали да работят и или ще гледат да завъртят някоя търговийка или ще гледат да накарат някой друг да работи вместо тях ....

  Боян Р.
 49. 49 Профил на roland
  roland
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Като ви чете човек вижда защо дори и след като Гърция фалира пак ще са по добре от нас. Важното е на Вуте да му е зле, а че ние ние сме по зле няма значение. Хора няма да страдат, нито Ванизелос, нито Папандрео, нито Самарас, или някой от оправляващите кланове, ще страдат хора като вас. Първи ще го отнесат емигрантити в това число и хиляди българи оставили дом и семейство.А че гърците не са мал не са, но това не ни прави нас по добри. Яли пили и се веселили, ние дори това вече неможем да провим като хората, щото комшията е изял и изпил повече от нас и ни преседа от мъка.
  Навън сняг вали на пролет ще има вода ще има живот радвай те се усмихвай те се , прегърнете близките си живей те!

 50. 50 Профил на desipaw
  desipaw
  Рейтинг: 381 Неутрално

  ами така е, но гърците се окъкаха. стига толкова. Много социални, ама за сметка на другите държави членки. Не е честно така

 51. 51 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1546 Неутрално

  [quote#4:"Владимиров"]Мдааа, май се задава повече тояга и по-малко морков... [/quote]
  То ако това е тояга, то нашето какво е ?
  Хем сме стегнали колана до дупка, хем и боя си ядем.

 52. 52 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2785 Неутрално

  [quote#36:"EREBUS"]На тебе цървул балкански ти обясних и друг път,че мотиката се ползва в третия свят....в Гърция от десетилетия...НЕ ![/quote]

  Айде не се изхвърляй,защото Гърция е от третия сват!Тя е като туземец,намерил 1 000 долара!Един месец "ихо",после пак тихо!

  На Гърция по акъл мястото и е много по-назад от България и така е било,и така ще е винаги!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 53. 53 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#50:"desipaw"]Много социални, ама за сметка на другите държави членки. [/quote]
  Ето- заради това разискваме гърците! Ако не бяха в ЕС, ако ние не бяхме в ЕС, ако Еврозоната не искаше от нас да подписваме Фискалният пакт, ако не участвахме в механизъм за спасяване на закъсалите държави в Еврозоната- изобщо не ме интересуват гърците! Но не е редно да продължават с досегашното си поведение, защото утре парите на бг. данъкоплатец ще отиват при гърците, а те ще го гледат високомерно, ще ядат и пият за негова сметка- и после- защо Гърция била богата, там давали 13та и 14та заплата, след акто няма икономика и е фалирала държава, а България не се оправя!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 54. 54 Профил на dogeiv
  dogeiv
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Турция може да помогне на Гърция, щом като не искат от ЕС помощ! Или се надат с тази тяхна мързеливост и похотливост, че ще им се опрости дълга и пак от начало?! Този път - ядец, каквто за всички такова и за гол Хасан.

  "Което умът разбере устата не винаги трябва да изрича"
 55. 55 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 3324 Весело

  До коментар [#52] от "lz2":
  [quote#52:"lz2"]На Гърция по акъл мястото и е много по-назад от България и така е било,и така ще е винаги![/quote]

  ОК !
  Наблягай на мотиката !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 56. 56 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1341 Весело

  [quote#13:"EREBUS"]Нека тогава оставят страната да фалира и да излезне от еврозоната. [/quote]

  Иска ти се, ама няма. Ще ви обърнат с хастара на горе и пак ще си кесате у еврозоната....

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 57. 57 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1341 Весело

  [quote#36:"EREBUS"]На тебе цървул балкански ти обясних и друг път,че мотиката се ползва в третия свят....в Гърция от десетилетия...НЕ ![/quote]
  Е, да ама колелото на историята се върти и май ще ви върне към ерата на мотиката...

 58. 58 Профил на kollin
  kollin
  Рейтинг: 488 Весело

  Жалко за Гърция и гърците. Колко типично за юго-източна Европа: Дребни политици с огромно его и смешни партийни машинаций ще прецакат живота на хората за десетилетия напред... Откъде ли ми е познато?....

  How to tell Heretics from Catholics?Papal legate Arnaud Amalric:Caedite eos. Novit enim Dominus qui sunt eius.(Kill them all, the Lord will recognise His own.)
 59. 59 Профил на AModoMio
  AModoMio
  Рейтинг: 1482 Неутрално

  “В Атина Венизелос потвърди, че има растящо нетърпение към гърците.“

  А защо няма нетърпение кън италианците? Монти започна решаваща реформа с много трудности за всички, но все пак има подкрепата на обществото. Получи подкрепата и на ЕС. И както казва Монти “Предишните правителства не са мислили за бъдещето не на децата си, не на внуците си, а сега трябва да мислим да се излезе от тази ситуация. Няма да е лесно, но това е пътя за да останем в Еврозоната.

  Ако този свят ти е омръзнал, то тогава опитай да го промениш
 60. 60 Профил на wildbalkan
  wildbalkan
  Рейтинг: 434 Неутрално

  не че се заяждам,но ще бъде коректно да се уточни от дневник че материала е дословно преписан от "ройтерс",а не както е видно горе че е материал на дневник,бъдете коректни дневник,знам че п тези ширини е трудно

 61. 61 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1329 Неутрално

  До коментар [#58] от "kollin":
  Ако се появи гръцки политик (партия) който да каже: "Европейците са прави. Да приемаме условията и да се хващаме на работа" , такъв политик няма да спечели нищо на изборите през март. Като минат изборите, който и да ги спечели, ще умекне пред тройката. Но ЕС не може да чака до март. Не може да им преведе 2 транша по 12-15 млрд. евро и да чака какво ще стане след изборите. Транш няма да има докато няма гаранции за реформи.
  Според мен Гърция върви към военно положение.

 62. 62 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 854 Весело

  Еврозоната и да подскача и да подскача все тая, пари от Гърция няма да видят, византийците не са балами да плащат на спекуланти с държавни облигации...... имали, спукелирали, загубили, сега вайкане.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 63. 63 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1329 Неутрално

  До коментар [#59] от "AModoMio":
  Да беше само Монти. Ирландия, Португалия, Испания се взеха в ръце и тръгнаха в правилната посока. Само гърците продължават да го усукват. Затова бързичко вън от еврозоната, а ако се наложи, и от ЕС.

 64. 64 Профил на blero
  blero
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#53] от "dqdomart":

  Случайно да знаеш ,че Гърция е също колония като България?

 65. 65 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1329 Неутрално

  До коментар [#62] от "boby1945": Кви спекуланти бе! Предлагат им 20 год. дцк с 4% лихва!!!

 66. 66 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Весело

  [quote#62:"boby1945"]Еврозонат и да подскача и да подскача все тая, пари от Гърция няма да видят[/quote]
  А Гърция ще види ли пари от теб като бг. данъкоплатец, чийто данъци ще отиват и за вноска за участието на Бг. в стабилизационният механизъм за спасяване ан държавин от Еврозоната И твоите деца бъдещи бг. данъкоплатци ли са, та много държиш да им стовариш и задълженията на Гърция на главите? Стани гръцки гражданин - нали "византийците не са балами"- така и ти няма да си "балама- бг. гражданин и данъкоплатец'

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 67. 67 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1567 Неутрално

  Просто ги зарежете и оставате да фалират. Крайно време е. Таман и останалите ще получат нагледен урок. А на гърците ще им държи топло още много години.

  Дневник, разкарайте таз малоумна визия!
 68. 68 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Весело

  [quote#64:"blero"]Случайно да знаеш ,че Гърция е също колония като България?[/quote]
  Аз знам, че нищо не знам, но някои гърци не знаят,че да си признаеш, че нищо не знаеш , се иска все пак някакво самопознание,а гърците не знаят, че не го знаят

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 69. 69 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2785 Неутрално

  До коментар [#55] от "EREBUS":

  Мотиката е за гърчолята!За мен и такива като мен е праискторически инструмент!Пък ти стига си писал из форума,че овцете ти ще се разбягат!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 70. 70 Профил на taz
  taz
  Рейтинг: 488 Весело

  В момента им печатат драхмите, и то в Германия Останалото е парлама

  I am mine
 71. 71 Профил на blero
  blero
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#68] от "dqdomart":

  Ти на морален стожер ли си го обърнала или ще говорим по същество? Е ли Гърция колония или не? Е ли България колония или не?

 72. 72 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Преговорите на Гърция с кредиторите влизат в решаващ стадий
  05 февруари 2012 | 12:46 | Агенция "Фокус" Начало / Европейски съюзАтина.Преговорите на Гърция с международните кредитори (Еврокомисията, Европейската централна банка- ЕЦБ и Международния валутен фонд (МВФ) за нова кредитна програма, а също така и с частните кредитори по опрощаването на дълговете, влизат днес в решаващ стадий, предава РИА Новости.
  Йозеф Акерман, директорът на „Дойче банк”, се присъедини към преговорите за опрощаването на гръцкия дълг, което може да достигне до 70% от номиналната стойност.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 73. 73 Профил на mafiyata
  mafiyata
  Рейтинг: 541 Весело

  Еееей, тия така не приеха Турция в ЕС. Ако бяха налели тия пари в сигурната турска икономика, то сега Турция щеше да бъде не локомотив, а ракета-носител на ЕС, даже кризата нямаше да почувстваме.
  Но сега няма да видят и стотинка от маляките. Те ще продължат узото и сиртакито за сметка на ЕС.

 74. 74 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#71:"blero"]Е ли Гърция колония или не? Е ли България колония или не?[/quote]
  Гърция Е колония на Еврозоната- защщо това е така- виж първичното ЕС законодателство- ДФЕС - в частта му относно задълженията на държавите, чиято парична единица е Еврозоната.За това могат да й се месят във бюджетната политика другите държави- членки от Еврозоната. Според чл.5 от Акта за присъединяване на България към ЕС от 2005г., България е държава- член с дерогация върху еврото и правилата в ДФЕС за еврозоната не важат за нея. В това отношение България НЕ Е колония на Еврозоната.Хайде сега- ти ме обори, че България Е колония на Еврозоната

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 75. 75 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#74:"dqdomart"]чиято парична единица е Еврозоната.[/quote]да се чете"чиято парична единица е еврото"

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 76. 76 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 854 Весело

  До коментар [#65] от "Дамян":тези които плачкат в момента от Ес са спекулантите с гръцки дълг, които заслужават як ритник отзад, а не 4% лихва..... ама на Меркозето толкова му е акъла....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 77. 77 Профил на ivanalex2
  ivanalex2
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#74] от "dqdomart":

  Гърците са пичове - нищо че са колония - още много години ще им бършем обувките, ще им гледаме децата и старците, ще им берем маслините ....... а те само ще а те само ще правят фирми у нас за безплатно шиене на дрехи

 78. 78 Профил на kollin
  kollin
  Рейтинг: 488 Весело

  До коментар [#61] от "Дамян":

  И аз това казвам: За политиците е по-важно да останат на власт, отколкото да спасят държавата... жалко

  How to tell Heretics from Catholics?Papal legate Arnaud Amalric:Caedite eos. Novit enim Dominus qui sunt eius.(Kill them all, the Lord will recognise His own.)
 79. 79 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#74:"dqdomart"]ДФЕС - в частта му относно задълженията на държавите, чиято парична единица е Еврозоната.[/quote]
  Ще те улесня- за Гърция са важни чл.126, 130,133,136,137 и 138 от ДФЕС, а за България са важни чл. 139, 140, 141, 142, 143 и 144 от ДФЕС.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 80. 80 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#77] от "ivanalex2":
  Да, бе- много са "пичове" гърцитеТИ им лъскай обувките и нека ТВОЯТА жена им слугува- АЗ нямам нищо общо с това

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 81. 81 Профил на nicoleta
  nicoleta
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Пълно разочарование от Венизелос,и от Гърция!!!

 82. 82 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#71] от "blero":
  Прочете ли коментар № 79 и какво ще отговориш ти- Гърция има ли задължението да спазва правилата и отговорностите като член на Еврозоната от първичното ЕС законодателство- чл.126, 130,133,136,137 и 138 от ДФЕС или няма това задължение? Нали искаше разговор по същество - я да видим какво знаеш за правото на ЕС

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 83. 83 Профил на jerry68
  jerry68
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Ма да ги изритват вече от зоната и стига са им давали пари. То е ясно че тая сган никога няма да се научи да работи.

 84. 84 Профил на blero
  blero
  Рейтинг: 381 Неутрално

  [quote#74:"dqdomart"]В това отношение България НЕ Е колония на Еврозоната.Хайде сега- ти ме обори, че България Е колония на Еврозоната[/quote]
  Аз мога да ти кажа направо,че България Е Колония и НЕ Е държава,а окупирана такава. Айде погледни извадките от Гугъла и ми ги коментирай в детайли,защото ти забравяш,че Еврозоната е нещо ,което е част от по-голямото нещо-ЕU.

  Държава
  -------

  Държава (разговорно, но ограничено по обхват, страна) е политическа общност, заемаща дадена територия, имаща организирано правителство и притежаваща вътрешен и външен суверенитет. Тя е основен институт на политическата система на обществото. Пръв понятието за държава („Stato" въвежда италианския мислител Николо Макиавели в своето съчинение „Владетелят"
  Чрез система от държавни органи държавата осъществява управлението на обществото и обществените отношения. Основните функции на държавата са вътрешни (в пределите на нейната територия и по отношение на нейните граждани) и външни (свързани с междудържавните отношения).

  Тук не е добре и точно обяснено - но, ако не се чете цялата информация,може да се схване за какво иде реч - http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D1%8A%...%B0%D0%B2%D0%B0

  Имам предвид това - Държавната (законодателна, изпълнителна и съдебна) власт се реализира чрез нейните органи (в България - президент, Народно събрание, Министерски съвет, местни органи, съдилища, прокуратура). Политическата система в България се основава върху принципа на политическия плурализъм.

  То е проформа така,но не съвсем. Това е едно дърво ,не е цялата гора.

  Суверенитет
  ------------

  Държавният суверенитет (на френски: souverainete — върховна власт) е неотчуждаемо юридическо качество на независима държава, символизиращо нейната политическо-правна самостоятелност, висша отговорност и ценност като първичен субект на международното право; необходимо за изключителното върховенство на държавната власт и предполагащо независимост от властта на друга държава; възникващо или изчезващо по силата на доброволно изменения на статуса на независимата държава като цялостен обществен организъм; обусловено от правовото равенств
  о на независими държави и стоящо в основата на съвременното международно право.[1]

  Суверенитетът е изключителното право да се упражнява върховна власт над географски регион или група от хора (напр. нация или племе). Обикновено правителството или друго политическо представителство осъществява суверенните права, въпреки че в някои случаи тези права се упражняват от един човек. Монарх, който управлява суверенна държава, може да бъде наричан суверен на тази държава. Като понятие суверенитетът се определя като върховенство, независимост и самостоятелност на властта на определена държава във вътрешните и външните и? ра
  оти. Основа на суверенитета е правото на нациите за самоопределение. Суверенитетът е основен принцип на международното публично право, отразен в Устава на ООН. Суверенитетът бива държавен, народен и национален.

  Доста по дълго е.. за интересуващите се: - http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D1%83%...%82%D0%B5%D1%82

  Република
  ---------

  Република (на латински: res publica[1] — „дело на народа, държавно дело, публични дела" представлява форма на държавно управление (както и всяка страна, управлявана по този начин), при която върховната власт се осъществява посредством демократично избрани от населението органи[2][3] и начело не стои монарх[4][5]. С течение на времето терминът се развива и под република започва да се разбира именно форма на държавно управление, която е противоположна на монархията[6][7]. В републиката държавният глава, който се нарича президент се избира за определ
  н мандат и няма елемент на унаследяване. Правителството на една република има определени от конституцията (висшият писан закон) и другите закони на страната правомощия и задължения. Много от днес съществуващите държави са републики и имат именно такова управление. Всички граждани на една република са длъжни да спазват законите независимо от социалното си положение.

  Републиката предполага избор на лица, които извършват управлението на държавата. Демокрацията, един пример за която е атинската демокрация, е директно участие на демоса в управлението. Идеята за демокрация не се припокрива задължително с тази за република. Републиканската форма на управление може да включва ограничена форма на демокрация, при която пълните и? права се държат само от определена група хора. В някои случаи републиката се проявява и като диктатура. Гай Юлий Цезар е избран за консул на Рим, но Сенатът го провъзгласява за дик
  татор. Републиката може да е и тоталитарен режим - Хитлер е законно избран канцлер на Германия, но държавата приема тоталитарен характер. Държавите от бившия социалистически лагер са също форма на диктатура. Друг важен орган в републиката е парламентът.

  http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A0%D0%B5%...%B8%D0%BA%D0%B0

  Колония
  --------

  Колония се нарича зависима в политическо и икономическо отношение територия на земното кълбо, владение на чужда държава.[1] Това е един от инструментите на империализма за разширяване на влиянието и териториите си. Колониите нямат независимо интернационално представителство и се управляват от малка прослойка, представители на колонизиралата територията държава.

  Исторически причините за възникването на колониите са разнообразни:

  Находища на полезни изкопаеми и скъпоценни камъни
  Плодородни земи
  Човешки ресурси, евтина работна ръка, предимно роби
  Стратегическо местоположение

  http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%BE%...%BD%D0%B8%D1%8F

  --------------

  Такааа, сега да разгледаме въпроса - на горните определения - ние дали имаме държава?
  България държава ли е?
  Отговора е НЕ!
  Не съществува правно,такова нещо като държава България!
  Ние нямаме суверен! Ние сме колония!
  Нямаме собствена валута! - "нашият" лев,НЕ Е наш! Ние сме в валутен борд. Нашата пак в кавички централна банка, НЕ Е наша - тя е под пълният контрол и разпореждане на ЕЦБ и МВФ.
  "Нашият" било,парламент,правителство,президент и т.н. Са подчинени изцяло на еврейския съюз (EU)!
  Нямаме собствено законодателство!
  Нямаме "независима" съдебна система
  Нямаме войска
  Нямаме.... и т.н. списъка е безкраен - с думи прости - нямаме НИЩО!
  Всички тези така наречени,държавни органи и институции за управление - са и де юре и де факто - туземната администрация на територията наречена България!!!
  Туземната администрация е подчинена изцяло на сходните еврейски администрации от EU!
  "Нашите" туземни примати - за които 90% от българите правят грешката да наричат - "управляващи" Имат само една функция и право - да се подчиняват и изпълняват заповеди,директиви,норми,рзпоредби и т.н от УПРАВЛЯВАЩАТА ги администрация в брюксел,страсбург ЕЦБ....
  Като същите съм им разрешили, да си дерибействат на територията наречена, България в "приемливи норми"

  Да разгледаме набързо как се ръководи този еврейски съюз:

  ЕU - еврейския съюз - се подчинява ( това разбира се е страната за "народа" от Договор от Лисабон - http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D0%BE%...%B1%D0%BE%D0%BD

  Тук е описан много манипулативно и изкривено какво всъщност е този договор!
  Това е УЖ неуспялия Договор за Европейска конституция - НО! Всъщност е точно това!
  Добре е да си го намери всеки и да го прочете!
  Ще ви се подредят много добре нещата за които говоря тук!

  Ние ( имам предвид "държавната" администрация) като колония(територия)на ЕU сме длъжни да се подчиняваме и изпълваме така нареченото - Евро Право.
  То е ГЛАВНО! и на ПЪРВО място пред местното!

  Каква сила има то?

  Евро Правото съдържа:

  Първично право – учредителните договори на Европейските общности и Европейския съюз, договорите за присъединяване на нови държави членки, договорите за изменение на учредителните договори

  Вторично право – регламенти, директиви, решения, препоръки, мнения и други актове на европейските институции

  Международни договори – договорите на Европейските общности с трети държави или международни организации, договори между държавите членки и актове на институциите, създадени с международни договори

  Съдебна практика – принципните решения на Съда на Европейските общности, които дават задължително тълкуване на европейските норми и са източник на право

  Това е много дълга тема, но се надявам да предизвика мисловен процес...

 85. 85 Профил на Orchid
  Orchid
  Рейтинг: 914 Любопитно

  "...Но срещата бе изненадващо отложена..."
  Ако въпросните министри се бяха подготвили малко по-добре за казуса "Гърция", техния манталитет и исторически особености нямаше да са ни най-малко изненадани.
  Нямаше да се стигне и до този цирк, в същност, но това е друга тема.
  Интересно, тази лампа която им светва дали е истинска, или само за пред медиите?
  Не мога да повярвам в целия спектакъл, който се разиграва вече 5 години, и се чудя дали наистина западноевропейските лидери са толкова тъпи?

 86. 86 Профил на blero
  blero
  Рейтинг: 381 Неутрално

  [quote#82:"dqdomart"]я да видим какво знаеш за правото на ЕС [/quote]
  Колониите никога няма свикнат да са колонии и ще реагират по специфичен начин. Едни ще хитреят ,други ще възстават,трети ще се дупят- наричат се етнически особености.
  Гърция избра своя начин,ние също

 87. 87 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  [quote#84:"blero"]Аз мога да ти кажа направо,че България Е Колония и НЕ Е държава,а окупирана такава. [/quote]
  Хайде- смилявам се - чети ДФЕС, публикуван в блога на моя бивша преподавателка- проф. Нели Огнянова - и после коментирай "Право на ЕС" не се учи от интернет
  http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:C:2010:083:0047:0200:BG:PDF
  [quote#84:"blero"]Първично право – учредителните договори на Европейските общности и Европейския съюз, договорите за присъединяване на нови държави членки, договорите за изменение на учредителните договори[/quote] А ДФЕС какво е- вторично ЕС право- т.е. регламент, директива, решение

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 88. 88 Профил на Bolyara
  Bolyara
  Рейтинг: 690 Неутрално

  [quote#8:"chara"]Гърците да се "вземат в ръце" и да погладнат какво направи Исландия.
  [/quote]

  В какви ръце повече от това да се взимат ? Не се ли разбра , че не са гърците който не искат на бъдат в Еврозоната, а е Еврозоната, която не им позволява да направят каквото е нужно за тях в случая . Ако ги бяха оставили , още миналата година , когато Папандреус им съобщи , че иска РЕФЕРЕНДУМ , Гърция щеше да загърби еврото . Но ония се ошашавиха от шубе , за да не повлекът целия Евро-юг и да им натири еврото в миманса . Набързо насмотаха Папандреус и наложиха прислужник от школовката на Голдман Саск, за да изпълнява стриктно , без творчески изяви и разсейване с исканията на демоса . Сега рИват , щото ония като видяха , че и с лошо не може, по-добре да си рекетират технократите от Брюксел и да им разпърждосват "помощите". Докато става - сава !
  Меркозитата пък се връщат пак в отправната си точка от началото на изгърмяване на гръцкия бушон . Ще има пънене и уж заплахи , но накрая ще снесат мангизите .

 89. 89 Профил на forumer
  forumer
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Гърция си е фалирала. Удължаването на агонията беше безсмислено. Само обърка пазарите и унищожи доверието във възможностите на европейските политици да се справят с кризата
  Дядото на Венизелос е стар "приятел" на България, така че не е чудно, че внукът се държи така

 90. 90 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 1638 Неутрално

  До коментар [#82] от "dqdomart":
  Като фалират и си изберат някой певец или поп, всички "задължения" отиват в кошчето.
  Доказали са, че за пари могат всичко и хич не им пука.
  После кво?
  Британски самолетоносач в Егея, и немски танкове дебаркират в Пелопонес?

 91. 91 Профил на Scorpi_4404
  Scorpi_4404
  Рейтинг: 578 Весело

  Венизелос ... за всички гърци...

  Опознай себе си...Нищо излишно.
 92. 92 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1271 Любопитно

  Ц-ц, разочаровали се били от дебелия юдей! Значи ли туй че преди това са били очаровани?

 93. 93 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#86:"blero"] Едни ще хитреят ,други ще възстават,трети ще се дупят- наричат се етнически особености. [/quote]
  Чети , бе , човек- НЯМА етнически особености в ДФЕС- има правила за държавите, чиято парична единица е еврото и правила за държавите, които са държави- членове с дерогация върху еврото..."Етническите особености" съществуват само в твоето въображение- не в ДФЕС/Договор за функционирането на ЕС/! Но това не ти пречи да пишеш щуротии и неверни неща, нали Дай по-малко въображение и повече четене и осмисляне на нещата

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 94. 94 Профил на blero
  blero
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#87] от "dqdomart":

  Нали не смяташ ,че ще повярвам на наука,чиято богиня е сляпа? Пък аз по-долу го обясних по човешки и достъпно.Защото не скубя хората пробутвайки им врати ,вратички,завойчета и въртележки на слепи "богини".

 95. 95 Профил на dimitarcho
  dimitarcho
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#32] от "samir":
  Няма никакво опрощаване,разберете!Пазарът отдавна е дисконтирал цената например сега гръцките облигации се търгуват около 22% от номинала т.е за една облигация от 100 000 плащаш 22 000 €.Става въпрос за SWAP сделка+roll over.Гърците не могат да изнудват никого защото немските банки имат около 20 мрд € дълг,френските около 15-16 мрд € те отдавна са отписани.Най-големи загуби загуби ще имат гръцките банки,които държат 67% от целия дълг!!!

 96. 96 Профил на ermaht
  ermaht
  Рейтинг: 488 Весело

  Ха ха ха какво им се пише на дебелогъзите и мързеливи гърцои. Ще се надуват, а? Били те византийска империа, а "А сега яж Марийке тоз суджук".

 97. 97 Профил на Филип
  Филип
  Рейтинг: 228 Неутрално

  До коментар [#89] от "forumer":

  Този Венизелос и онзи Венизелос имат толкова общо, колкото ти и последният турски султан, но пък знае ли човек...

 98. 98 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#88:"Bolyara"]Не се ли разбра , че не са гърците който не искат на бъдат в Еврозоната, а е Еврозоната, която не им позволява да направят каквото е нужно за тях в случая . [/quote]
  Гърците подписалим ли са международен многостранен договр за членство в ЕС и нима не знаят , че той не съдържа правна възможност една държава да излезе от Еврозоната? Има възможност при провеждане на национален референдум държавата да излезе от ЕС, но не е предвиден такъв механизъм за излизане от Еврозоната. Т.е. - гърците си правят референдум и едновременно излизат и от Еврозоната, и от ЕС - друг вариат нямат!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 99. 99 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1329 Неутрално

  До коментар [#76] от "boby1945": И като как си го представяш този як ритник от зад? Фалит на Гърция? Ми няма лошо Твърде голяма част от този дълг се държи от гръцки банки, пенсионни, здравни и застрахователни фондове.
  Какво става с пенсионната система в Гърция, ако гръцката държава спре да си плаща дълга?

  Не ги мисли спекулантите те вече загубиха, ще загубят и още.

 100. 100 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1329 Неутрално

  До коментар [#98] от "dqdomart":
  А какво става, ако тия дни гръцкия парламент галсува да се върне драхмата? И Централната банка на Гърция започне да печата драхми? Това НЕ Е забранено в никой документ на ЕС или ЕЗ.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK