В Северна Гърция е обявено извънредно положение заради наводнението в България

Наводнението край село Бисер

© Министерство на отбраната

Наводнението край село БисерИзвънредно положение бе обявено в областта Еврос в Северна Гърция поради огромните количества вода, които носят към Гърция реките Марица, Арда и Тунджа, съобщи сайтът Grreporter. Първите наводнения са вече факт в северната част на областта, по границата с България. Петнайсет жители на град Ормениос са евакуирани превантивно тази сутрин. Властите имат готовност да евакуират 4 села. Други две също са застрашени от прииждащата вода.


Гражданската защита призовава селските стопани да отведат добитъка на безопасно място и да приберат селскостопанската техника. Властите съветват гражданите да не излизат без нужда навън независимо дали пеша, с автомобил или на селскостопанска машина и да не се опитват да преминават през наводнени райони, ако не са абсолютно сигурни колко дълбока е водата. Сайтът Athens News съобщи, че българското външно министерство е предупредило Гърция и Турция за опасност от наводнения.


Евакуацията на селата ще стане с помощта на войската и с участието на полицията и местните общини, а в района има и активно движение на противопожарните сили, разположени са и много линейки. Властите очакват големи наводнения, по-опасни дори и от бедствието, което връхлетя Еврос през 2006. Тогава водите на придошлите реки от България нахлуха с 1800 кубични метра в секунда. Очаква се днес дебитът да достигне 2100 кубични метра в секунда.
Четири станаха жертвите на лошото време в Гърция, което продължава от неделя. Осемдесет и две годишна жена загина в неделя в областта Илия на полуостров Пелопонес в опит да напусне наводнената си къща. Друга 75-годишна жена бе премазана снощи от навес, който се срути заради навалелия върху него сняг. На остров Корфу загина мотоциклетист, ударен от повалено от мълния дърво. Четиридесетгодишна британка се удави на остров Сими, докато се опитвала да прекоси внезапно преляло поточе.


В Северна Гърция е обявено извънредно положение заради наводнението в България

© Импакт прес груп


Междувременно от снощи лошото време обхвана цяла Гърция. Бурните ветрове затвориха летището в Йоанина, десетки полети бяха анулирани. Много пътища от националната мрежа останаха затворени часове наред поради свлачища, предизвикани от проливните дъждове. Свлачища има и по магистралата Атина - Солун и някои участъци бяха затворени тази сутрин. Лошото време стигна и до полуостров Пелопонес. По отсечката Каламата - Спарта движението става само с вериги, тъй като вали обилен сняг. Три села в района на Триполи са изолирани поради наводнените пътища, които ги свързват с останалата част на полуострова.


Мощна буря снощи предизвика прекъсване на тока в много атински квартали, след като мълнии повалиха дървета и прекъснаха четири електропроводни линии. Без електричество останаха островите Андрос, Тинос, Тилос и Сими, а също и градовете Мецово и Антирио.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK